Domů     Tipy na vaření: Ty nejlepší brambory na světě
Tipy na vaření: Ty nejlepší brambory na světě
11.10.2023

Také si myslíte, že uvařit brambory umí každý? Asi ano, ale aby byly opravdu lahodné, hodí se některé jednoduché triky.

Že jsou různé varné typy od A, tedy na saláty, po D na kaši, určitě víte, takže vyberete podle toho, co chcete právě uvařit. Důležitý je i výběr odrůdy.

Pokud nakupujete v supermarketu, tak to asi nepohlídáte, ale když si je pěstujete sami nebo si najdete prodejce na trhu, tak ano. Stačí si zapamatovat, které brambory vám nejvíc chutnaly.

Vařte správně

Spousta lidí vaří brambory tak, že nalijí do hrnce vodu, osolí ji, přidají brambory nakrájené na kousky, někdy co nejmenší, a dají vařit. Brambory jsou sice za chvíli hotové, ale přijdete o všechnu chuť i prospěšné látky. Jak to tedy dělat lépe?

Měli byste je vkládat do vařicí osolené vody. Vždycky je nejšetrnější vařit brambory vcelku, ale když to z jakéhokoliv důvodu nejde, alespoň je nakrájejte na co největší kusy. Nechte znovu dojít k varu a pak ztlumte plamen.

Při vaření se doporučuje do vody přidat trochu kmínu. Nejde jen o vylepšení chuti. Silice obsažené v kmínu jednak pomáhají při nadýmání, jednak neutralizují škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.

V tlakovém hrnci

Názory na vaření v papiňáku se liší. V každém případě je doba přípravy kratší, ale hrozí, že brambory rozvaříte. Musíte čas odhadnout podle druhu a stáří brambor. Celé jsou obvykle hotové za 8 až 9 min, nakrájené za 5. Nebo to můžete zkusit jinak:

500 g brambor nakrájejte na kostičky, propláchněte vodou, dejte do hrnce, přidejte 1 vrchovatou lžíci másla, osolte. V dobře uzavřeném hrnci brambory vařte asi 4-5 minut.

Využijete tak vlastně jen vlastní vlhkosti brambor a jemnosti másla a chuť vás příjemně překvapí.

V mikrovlnce

I tady ušetříte čas a můžete si vybrat z několika způsobů. Dejte jen pozor, pokud chcete dělat brambory ve slupce, musíte ji propíchnout. Doba vaření by měla být 6–7 minut.

– Máte-li starší mikrovlnnou troubu, budete asi vařit v krabičce. Oloupané a očištěné brambory nakrájejte na rovnoměrné kostky, vložte do krabičky, podlijte dvěma lžícemi vody a zakryjte víkem. Podle velikosti to bude trvat asi 6-8 minut.

– Další možností je brambory nakrájet na čtvrtiny, vložit do zavařovací sklenice (720 ml), osolit, přidat podle chuti kmín. Sklenici pak uzavřete šroubovacím víčkem, protřepejte a dejte do trouby na 7 minut na plný výkon.

– Novější trouby mívají funkci Steam, což znamená vaření v páře. Brambory, ale i jiná zelenina se vaří ve speciální misce s dírkovaným dnem, která se postaví na spodní misku s vodou.

Pečené jsou pochoutka

Samozřejmě jen, když se dobře udělají a když se použijí ty správné. Vyberte hezké velké žluté brambory a nakrájejte je na velké kousky, mohou být dobře omyté se slupkou nebo oloupané. Než je však dáte péci, měli byste udělat ještě jednu věc.

Nechte je pět minut spařit ve vroucí vodě. Vyndejte, nechte okapat a dejte na plech. Posolte, zakapejte olejem, který snese vysoké teploty, přidat můžete i bylinky.

Brambory pečte na 200 °C. Když tenhle postup dodržíte, budou vaše brambory krásně křupavé a přitom vevnitř vláčné.

Aby kaše byla skvělá

Toho, kdo miluje bramborovou kaši, určitě neuspokojí taková, která lepí, nebo obsahuje kousky, má ošklivou barvu… Způsobů jak kaši zkazit je spousta. Pojďme si ale raději říci, co udělat, aby byla opravdu lahodná, hedvábná, žluťoučká.

Začít musíte u vaření

Ani na kaši nevařte brambory nakrájené na příliš malé kousky, přišli byste totiž o veškerou chuť. Tedy lépe je vařit vcelku nebo nakrájené na velké kusy a vodu dostatečně osolit, abyste na závěr kaši jen dochutili. Bude to déle trvat, ale vyplatí se to. A co dál?

Vyhněte se mixéru

Přesněji řečeno raději všem. Můžete použít šťouchadlo, ale nejlepší je lis na brambory nebo mlýnek. Myslíte-li si, že bez šlehání to nejde, použijte metlu, ale až v závěrečné fázi. Uvidíte, že se vám ruční práce vyplatí. Teď přijde na řadu máslo. Nešetřete.

Máslo dodává chuť, takže byste ho měli dát opravdu dost. Pro představu ne méně než 100 g na 500 g brambor. Přidávejte je postupně a energicky míchejte.

Když už kaše začne získávat hedvábnou strukturu, začněte přilévat horké plnotučné mléko a vyšlehejte metlou do hladka.

Foto: Shutterstock

Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Odhání je Syslová od sebe?
nasehvezdy.cz
Odhání je Syslová od sebe?
O herečce ze seriálu Ulice Daně Syslové (79) v posledních týdnech kolují smutné zprávy. Prochází prý složitým obdobím a podle zákulisních zdrojů trpí pocitem opuštěnosti. Po smrti svého manžela Vl
Plážové koše: Ikona baltských pláží
epochaplus.cz
Plážové koše: Ikona baltských pláží
Bílý písek, čistá voda a také vítr, který dokáže potrápit i během teplého léta. Taková je dovolená v přímořských letoviscích u našich severních a západních sousedů. A právě tam se můžete nejčastěji setkat s tradiční vychytávkou, která ochrání před nepřízní počasí a zajistí vám i příjemné soukromí. Pokud jste někdy byli na pláži Baltského moře,
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Symfonie budoucnosti: Domácí spotřebiče napájené umělým světlem
21stoleti.cz
Symfonie budoucnosti: Domácí spotřebiče napájené umělým světlem
V našich domácnostech se nachází spousta drobných zařízení, jako jsou alarmy či senzory, ve kterých je třeba pravidelně vyměňovat baterie, aby fungovaly. Nově vyvinuté „solární“ panely by je mohly nap
Nový Peugeot 308 a 308 SW: francouzský šarm v moderní podobě
iluxus.cz
Nový Peugeot 308 a 308 SW: francouzský šarm v moderní podobě
eugeot opět dokazuje, že potěšení z jízdy je u něj na prvním místě. Nové modely Peugeot 308 a 308 SW, které se na evropský trh dostanou na podzim 2025, spojují odvážný francouzský design, špičkové tec
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Stanné právo v protektorátu: Smrtí se trestá zabijačka i noční procházka
historyplus.cz
Stanné právo v protektorátu: Smrtí se trestá zabijačka i noční procházka
„Tschechengesindel (Český ksindl),“ sykne rozzuřeně nový zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. „Však já ho naučím poslouchat,“ prohlásí, když ve funkci vystřídá podle názoru Adolfa Hitlera slabého Konstantina von Neuratha. Recept na poslušnost už má připravený! Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich (1904–1942) hned po svém příjezdu do Prahy vyhlašuje novinkou, kterou obyvatelé Protektorátu Čechy a Morava
Legendární závodní čluny v přepychovém kabátě
epochalnisvet.cz
Legendární závodní čluny v přepychovém kabátě
Značka KITH se rozhodla opět prozkoumat propojení módy a designu, tentokrát v rámci lodního inženýrství. Rozhodla se totiž pro spolupráci s legendárním americkým výrobcem lodí Cigarette Racing. Výsledkem projektu je přepychová úprava hned trojice závodních motorových člunů v hodnotě okolo dvou milionů dolarů. Módní značka KITH je dílem newyorského vizionáře a designéra Ronnieho Fiega.
Havárie UFO v Roswellu: Jsou k dispozici nové důkazy?
enigmaplus.cz
Havárie UFO v Roswellu: Jsou k dispozici nové důkazy?
V červenci roku 1947 se podle konspiračních teoretiků nedaleko města Roswell u Nového Mexika zřítilo vesmírné plavidlo s mimozemskou posádkou. Americká vláda tvrdí, že šlo ve skutečnosti o pád meteoro
Jediný bratr na mně závisí
skutecnepribehy.cz
Jediný bratr na mně závisí
Můj bráška se jmenuje Pavel a je o dvacet let mladší než já. Je postižený a já se bojím, co se s ním stane, až já jednou odejdu. Má jenom mě. Když se narodil, byla jsem už dospělá a vlastně jsem ho nosila na rukou. Byla jsem tak trochu jeho druhá máma, jelikož naši byli tehdy
Silná hovězí polévka
tisicereceptu.cz
Silná hovězí polévka
Silná jako noha, takhle se dělá pořádná hovězí polévka. Suroviny 4 l vody 750 g hovězího předního masa 300 g hovězích kostí 1 mrkev 1/8 celeru 2 petržele 1 cibule hrst sušených hříbků 50
Karibik Středomoří? Objevte kouzlo Sardinie
nejsemsama.cz
Karibik Středomoří? Objevte kouzlo Sardinie
Snad nikde jinde v Evropě nenajdete tak čisté bělostné pláže s tak křišťálovou vodou. Ovšem dýchne na vás i historie nebo vůně mořských plodů. Na tomto italském ostrově ve Středozemním moři je tolik krásných míst, že nebudete vědět, které si vybrat dřív. Snad největší chloubou Sardinie jsou její nádherné bílé pláže a nebesky průzračná voda