Domů     Čtyři jednoduché tipy, jak ušetřit při pečení
Čtyři jednoduché tipy, jak ušetřit při pečení
11.10.2023

komerční sdělení

Pečení je takový malý zázrak s chutnou tečkou na konci. Svoje kuchařské umění nemusíte omezovat, abyste ušetřili. Stačí se držet čtyř jednoduchých pravidel, abyste zaručeně snížili náklady. Přitom si ale na výsledném pokrmu pochutnáte stejně. Chcete vědět víc?

Možná vás taky baví dívat se na ruce toho, kdo to opravdu umí – ať už je to někdo z vašich blízkých nebo třeba amatérský kuchař na blogu nebo ve velké soutěži.

I když to může vypadat jednoduše, ve skutečnosti je potřeba získat potřebné zkušenosti tím, že budete péct znovu a znovu. Na co si dát pozor, abyste přitom zbytečně nenavyšovali účet za elektřinu?

Neotvírejte troubu zbytečně

Je v tom kus dobrodružství. Povede se mi to, nebo mám ještě rychle něco změnit? Častokrát proto nedokážeme odolat pokušení a chceme se podívat, jestli pečení probíhá podle našich představ.

Jestli třeba koláč vyběhl, povrch krásně a rovnoměrně zlátne, a plech není potřeba otočit.

„Rozhodně neotevírejte zbytečně dvířka trouby nebo sporáku – při každém otevření uniká přibližně 20 % tepla.

Je to jedna z nejčastějších chyb, která zbytečně navyšuje spotřebu elektrické energie na následné vyrovnání teploty na požadovanou úroveň,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Kromě toho otevírání dvířek ani neprospívá kvalitě připravovaného pokrmu, zvláště nadýchaného sladkého i slaného pečiva s kypřidly.

Tedy s kváskem, kypřicím práškem nebo našlehaným sněhem z bílků, které jsou na pokles teploty citlivé a těsto může nevratně „spadnout“.

Právě z tohoto důvodu je dobře, když má trouba velký průzor a dobré osvětlení, nejlépe dvoubodové.

Průběh pečení pak můžete sledovat zvenku, aniž byste navyšovali náklady a zkazili výsledek svého snažení.

Využijte prostor naplno

V moderní troubě můžete péct na několika úrovních najednou, aniž by došlo ke smíchání chutí a vůní.

Jako první vložíte pokrm s nejdelší dobou přípravy – třeba brambory, které chcete podávat jako pečené. Poté hlavní pokrmy, například rybu, a nakonec dezert.

Využijete tak celý prostor velké trouby a při jednom pečicím cyklu připravíte klidně i tři chody najednou. Klíčové je použití pečicí funkce nebo programu s horkovzdušným ohřevem s ventilátorem. Vyzkoušeli jsme a funguje to!

Udržujte troubu čistou

Důležité je i pravidelné čištění trouby. „Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu A proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený.

Na tento nedokonalý výsledek budete kromě toho spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz,“ vysvětluje Jana Neuszerová, a dodává:

„Starý připálený tuk navíc začne uvolňovat uhlíkové plyny, které mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit vaši kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy a může se i vznítit.“

Zkraťte chytře dobu pečení

Řadu pokrmů je potřeba vkládat do předem vyhřáté trouby. Třeba taková pizza se nemůže povést, když ji vložíte do chladné trouby.

Je dobré vědět, že se z pohledu úspor vyplatí využívat funkci pro rychlé předehřátí. „Například nové trouby MORA patří v předehřívání k nejrychlejším na trhu – k dosažení 200 ˚C stačí jen 5 minut,“ říká Jana Neuszerová. Trouba bude tedy v provozu kratší dobu.

Ušetřit jde i tak, že se naučíte využívat zbytkové teplo v troubách. Vypněte ji o několik minut dříve, než je požadovaný čas a pokrm nechte v troubě při zavřených dvířkách ,dojít“.

www.mora.cz

Související články
15.1.2025
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak příčinou může být právě nevhodná poloha při spánku. Není to banalit
9.1.2025
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. K tomu nepotřebujete spoustu líčid
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, aby vás nepřeválcovaly? 7 rad „před“ i „po“: * Alkohol prokládejte
27.12.2024
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze najít ve spíži. Pálení žáhy Příčinou je většinou překyselení žaludku, které jsme
reklama
Šikovné tipy
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Svítící domečky pro pohodovou atmosféru
Den se krátí, brzo je tma a podvečer je ten pravý čas na šálek horkého nápoje a tvoření. Třeba kouzelných domečků s vánoční atmosférou. Už jste zkoušeli samotvrdnoucí hmotu? Ta se vám pod rukama může proměnit doslova v cokoliv. My vám přinášíme návod na domečkové svícínky, které si s trochou trpělivosti vymodeluje i úplný začátečník. Budete potřebovat: […]
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Samotná podstata času v srdci Serpenti
iluxus.cz
Samotná podstata času v srdci Serpenti
Rok 2025, který je podle čínského kalendáře rokem Hada, přináší značce Bulgari jedinečnou příležitost odhalit převratnou reinkarnaci své ikonické legendy Serpenti. Čínský kalendář letos oslavuje tento
Pozor! Neviditelnost je tu!
epochalnisvet.cz
Pozor! Neviditelnost je tu!
Kdo si občas nepřál na chvíli zmizet ze světa, a pak se zase vrátit zpět. Jak ale něco takového zařídit? Jednoduše, stačí se stát neviditelným!   Dlouho to byl jen sen, teď už je skutečností! Neviditelným se může stát úplně každý, stačí si na internetu objednat neviditelný plášť. Nebo přesněji neviditelný štít. Takto jednoduché se
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
epochanacestach.cz
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem z netučného kyselého tvarohu a podle chuti a vůně si je s ničím jiným nespleteme. Vítězí nejen v kuchyních, ale i v diplomacii – Evropská komise je zařadila mezi chráněná zeměpisná označení EU. Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a svým vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli,
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
skutecnepribehy.cz
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
Někdy ten náš život vypadal už beznadějně. Díky soudržnosti a taky notné dávce štěstí se nám ale podařilo všechny nástrahy osudu úspěšně překonat. Moji rodiče se velmi milovali a svoji vzájemnou lásku si dávali denně najevo. Tatínek třeba dal jen tak mamince pusu a ona ho jen letmo pohladila po vlasech. Vždycky jsem si přála, abych i já našla podobnou
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
21stoleti.cz
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
Když se necítíme dobře, často hledáme rychlé řešení, jak se co nejdříve uzdravit. Antibiotika jsou mocným nástrojem moderní medicíny, ale ne vždy jsou tou správnou volbou. Zde jsou nejčastější dotazy
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
nasehvezdy.cz
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
Jedné z našich nejslavnějších modelek vzala vlna tsunami přítele. Jeho křik slyší Petra Němcová (45) dodnes. Ona sama měla na čtyřech místech roztříštěnou pánev, utrpěla i další zranění. Největší
Langoš bez kynutí
nejsemsama.cz
Langoš bez kynutí
Klasický maďarský fastfood si můžete dopřát v různých variantách. Tou nejjednodušší a zároveň velmi chutnou je potřít ho prolisovaným stroužkem česneku, ke kterému zkuste přidat trochu sušeného tymiánu. Ingredience: ● 450 g hladké mouky ● 1 vejce ● 250 ml kefíru ● 1 lžíce cukru ● ½ lžičky jedlé sody ● ½ lžičky soli ● 2 lžíce oleje ● olej na smažení Na dohotovení: ● zakysaná smetana ● nastrouhaný sýr Postup: Do mísy
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
rezidenceonline.cz
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod Jejich historie sahá do sedmnáctého století, kdy francouzští aristokraté včetně samotného krále Ludvíka XIV. měli ve svém mobiliáři umělecky zdobené komody navržené těmi nejlepšími řemeslníky. Tehdy měla tato nábytková klasika podobu modelů s promyšlenými proporcemi, zaoblenými liniemi a ozdobnými nohami, časté bylo zdobení luxusními intarziemi, vyřezávanými detaily
Hovězí na česneku
tisicereceptu.cz
Hovězí na česneku
Vydatný oběd, který má říz, když nešetříte česnekem. Ale buďte bez obav, červené zelí jeho chuť v ústech přirozeně zneutralizuje. Suroviny na 4 porce 800 g hovězí kýty 3 lžíce oleje 2 cibule
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
epochaplus.cz
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
Challenger byl v pořadí druhým raketoplánem NASA, vypuštěným na oběžnou dráhu Země. Na první misi vyrazil 4. dubna 1983, následně vykonal ještě osm dalších vesmírných cest. Po necelých třech letech aktivní služby byl zničen při startu své desáté mise. Lety raketoplánů byly následně až do roku 1988 pozastaveny. Podobný osud jako Challenger, ovšem při návratu,
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
enigmaplus.cz
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
Manželé Sally a Tom Batesovi se na podzim roku 1961 vydávají k jednomu z londýnských domů ve viktoriánském stylu, aby si jej prohlédli a zvážili případnou koupi. Vše vypadá přesně tak, jak si vysnili…
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
historyplus.cz
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
Přezdívají mu Žralok od Prašné brány nebo Kapitán českého průmyslu. Právník Jaroslav Preiss se nikdy nestane ministrem, přesto více než deset let ovládá prvorepublikovou ekonomiku. A Živnobanka díky němu bude vůbec nejvýznamnější čs. bankou. Jaroslav Preiss (1870–1946) pochází z rodiny berního úředníka v Přešticích u Plzně. Rodiče se brzy přestěhují do Domažlic, kde mladík vychodí gymnázium. Absolvuje