Strava ženy by z pohledu tradiční čínské medicíny měla být jiná než u muže. Pro dobré zdraví by se také měla odlišovat v různých fázích života.
Jiná bude v těhotenství, při kojení či v období klimakteria. Optimální výživou zharmonizujeme organismus, budeme se cítit dobře a předejdeme zdravotním problémům, případně podpoříme jejich léčbu.
Podstatou ženy je z pohledu TČM Yin – krev, výživa, u mužů dominuje Yang – pohyb, expanze. Životní fáze ženy se střídají po sedmi letech, muže po osmi. Proto jsou například dívky v pubertě vyspělejší než chlapci. I strava by měla tyto skutečnosti zohledňovat.
Máme snad vařit pro každého zvlášť? Není třeba. Stačí do vlastní porce, nebo i do jídla pro oba, přidat nějakou potravinu, která vyživuje krev. Muži neuškodí, nám prospěje.
Optimální jídelníček obsahuje:
vydatnou, šťavnatou a pestrou stravu
tepelně upravenou zeleninu s obilovinami
termicky vyvážené čerstvé šťávy
přiměřené množství živočišných potravin

Nejvýživnější potraviny pro ženy:
obiloviny: rýže, oves, kukuřice, jáhly, amarant, quinoa, obilné klíčky, pohanka
luštěniny: tofu, fazole černé, ledvinové, mungo iadzuki, hrášek, čočka
ovoce: datle, fíky, modré hroznové víno, třešně, borůvky, jahody, ostružiny, maliny, moruše, banán, rozinky, kustovnice, mango, avokádo, čerstvé fíky, švestky, meruňky, broskve, kiwi
zelenina: červená řepa, červené zelí, listová zelenina, mrkev, špenát, rajčata, květák, dýně, batáty, lotosový kořen, petržel
maso: vepřové, kachní, králičí, tuňák, losos, ústřice, kaviár, husa, mušle
mléčné výrobky: ghí, sýr, kozí mléko, kozí a ovčí sýr
semínka a ořechy: černý sezam, slunečnice, lískové a piniové ořechy, kokos, arašídy, mandle
koření a bylinky: kopřivy, majoránka, estragon, meduňka, šafrán
oleje: lněný, konopný, pupalkový, sezamový, z hroznových jader, z pšeničných klíčků
houby: žampiony, Jidášovo ucho, shiitake, reishi
sladidla: med, melasa
ostatní: vejce, olivy, tofu, zelený ječmen, chlorella, aloe vera, sójové mléko, bambusové výhonky
nápoje: voda, bylinkové čaje (výborná je kombinace chryzantémového s kustovnicí), čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, pšeničné pivo
Vyhněte se:
příliš velkému množství vysušujících potravin jako jsou chléb a další pečivo, krekry, pufované chlebíčky
časté vysušující úpravě potravin, kam patří pečení, grilování, pražení a smažení
velkému množství potravin ostré a hořké chuti, které vysušují, horké povahy, ty zase přehřívají a patří mezi ně alkohol, káva, kakao, čokoláda, černý čaj, koření jako chilli, česnek, zázvor a skořice
časté konzumaci studených a syrových potravin mléčných výrobků a sladkéhozatěžujících trávicí systém

Znamení, že nejsme zcela fit
Pokud je žena v období života, kdy menstruuje, pak právě menstruace naprosto spolehlivě odráží její zdravotní stav a ukazuje, zda má dostatek nezbytných živin.
Jakákoliv odchylka, ať už se týká pravidelnosti, délky, síly či bolestí, případně úplný výpadek, ukazuje na nerovnováhu v organizmu. V pořádku není ani nadměrný premenstruační syndrom.
Ideálně má menstruace trvat 28 dnů (+/- 3 dny) a žena při ní pociťuje jen mírné nepohodlí.
V pozdějším věku jsou varovnými signály mimo jiné bledost, lámavé vlasy a nehty, bolesti v bedrech a kolenou, velká únava.
Tip:
Když je žena správně vyživená a dobře se o sebe stará, podle TČM dokáže předejít většině potíží a třeba klimakterium může zvládnout téměř bez povšimnutí.
Ženskému zdraví škodí také:
chlad – pozor na krátká trička, odhalené břicho a bedra
vlhkost (například v domě, nebo když zmokneme a zůstaneme ve vlhkém oblečení) – hrozí pak výtoky, záněty močových cest a nepravidelnosti menstruačního cyklu
horkost – úpal, úžeh, přehřátí na sluníčku, nedoléčené horečnaté onemocnění
emoční zátěž –napětí a stres jsou příčinami mnoha zdravotních problémů – mezi destruktivní emoce, které oslabují energetický systém člověka, patří pocit viny, smutek, vztek, strach, dělání si starostí a šok
nadměrná fyzická a mentální zátěž – pohyb je zdravý, ale s mírou, přílišné sportování a nedostatek odpočinku jsou spíš na škodu (dokazuje to i fakt, že mnohé vrcholové sportovkyně nemenstruují) – podobný efekt má také práce od rána do večera
nadměrná nebo naopak nedostatečná sexuální aktivita
hormonální antikoncepce
neuvážené půsty a redukční diety
Zásadní je i úprava a pravidelnost
Podle TČM bychom měli jíst pravidelně, sezónní potraviny a většinou především vařenou stravu, zvláště pak na podzim a v zimě. Vaření je předstupněm trávení mimo tělo, díky němu je potrava snadněji stravitelná uvnitř.
Při konzumaci studeného a syrového jídla spotřebujeme k tomu, aby se mohlo v „žaludečním hrnci“ změnit ve výživnou „polévku“ mnohem více energie, o kterou tak organismus zbytečně přichází místo jejího využití k posílení vitality.
Pokud naopak jíme vařené jídlo aspoň pokojové teploty, lépe teplé, spotřebovává se při trávení méně energie a energie získané trávením je tak mnohem víc.
Naopak když jíme chlazená, studená či mražená jídla a pijeme nápoje s ledem, brzdíme tím hladký průběh trávení. Takové jídlo a tekutiny sice strávíme, ale ne dobře a zároveň za výrazně delší dobu.
Začněte hned ráno:
Snídaně je nejdůležitější jídlo dne.
Nalačno vypijte sklenici teplé vody s pár kapkami citronu. Svlaží suché hrdlo z noci, zahřeje organizmus a rozhýbá energii v těle.
Také snídaně by měla být teplá, což neznamená chleba se salámem a horký čaj. Ideální jsou obilné kaše, polévky nebo míchaná vajíčka.
Tip:
Lidé, kteří si osvojí pravidla stravování podle TČM, zejména teplé snídaně a sezónnost, obvykle zhruba po měsíci pozorují, že jsou méně unavení a mají menší chuť na sladké.
Lehká výživná jídla pro celý den
Rýžová kaše congee
1 hrnek kulatozrnné rýže * sušené tuzemské ovoce * rozinky * slad * anýz * špetka soli * kakao * ořechy * skořice ( případně hřebíček, zázvor)

– Propláchnutou rýži nasypte do studené vody a vařte, až získá kašovitou konzistenci.
– V hrnci s trochou teplé vody krátce poduste nadrobno nakrájené sušené ovoce. Přidejte rozinky, slad, anýz, uvařenou rýži, špetku soli, skořici a promíchejte. Když potřebujete víc zahřát, předejte zázvor či hřebíček.
– Před podáváním posypte kakaem a osmahnutými ořechy.
Dýňová polévka s lotosovými semínky
1 větší dýně (bez semen) * 6 hrnků vody * 2 hrnky zeleninového vývaru * 1 hrnek sušených lotosových semínek * 2,5 lžičky soli * 1 hrnek piniových oříšků * pórek nebo pažitka na oblohu

– V hrnci společně přiveďte k varu dýni nakrájenou na větší kousky, vodu, zeleninový vývar a lotosová semínka.
– Snižte teplotu a pod pokličkou vařte 40 až 60 minut do změknutí dýně a lotosových semínek. Dochuťte solí.
– Mezitím si na pánvi dozlatova orestujte piniové oříšky. Nechte je mírně vychladnout a přidejte do polévky.
– Obsah hrnce rozmixujte na pyré. Ozdobte pórkem či pažitkou a podávejte.
Slepičí životabudič
Takový vývar postaví na nohy po porodu i po nemoci.
1 slepice * kvalitní suché červené víno * kořenová zelenina * černý sezam * kustovnice nebo směs obnova základu (k dostání na klinikách TČM, obsahuje mimo jiné ženšen, děhel, kustovnici, černý sezam, jujubu) * sůl
– Do hrnce vložte naporcovanou slepici s vodou a dlouho pomalu vařte. Ideálně 4 až 6 hodin.
– Doplňujte vyvařenou vodu a červené víno. Nebojte se alkoholu z vína, ten se vyvaří.
Brzy také přidejte černý sezam a kustovnici. V závěru i kořenovou zeleninu.
– Nakonec jen mírně osolte. Do polévky můžete před podáváním obrat maso ze slepice.
Jak jíst
Když jíte, věnujte se výhradně jídlu.
Každé sousto řádně rozkousejte a promíchejte se slinami.