Domů     Tak malé a tolik síly aneb Semena a plody známé i neznámé
Tak malé a tolik síly aneb Semena a plody známé i neznámé
od 20.7.2020

Goji, chia, quinoa… Před pár lety jsme o nich ještě nevěděli nic. Teď jim říkáme superpotraviny. Objevili jsme objevené?

Goji

Možná už jste někde v obchodě zaznamenali takové červené sušené plody, které vypadaly jako zmenšenina šípku.

Je to goji (godži) neboli kustovnice čínská, kterou tradiční čínská medicína považuje za elixír mládí, vitaminovou bombu, ovoce nesmrtelnosti, prostě takový červený diamant. Ve starověké Číně sloužila dokonce i jako platidlo.

Dnes se o ní opět mluví hlavně v souvislosti se zdraví prospěšnými látkami a lidé ji hojně nakupují.

Pokud se i vy rozhodnete s ní seznámit, zvažte, v jaké formě ji budete konzumovat. V našich podmínkách přicházejí v úvahu právě ony sušené bobule, šťáva, kapsle či prášek. Navrhujeme vám zkusit bobule.

reklama

Ty totiž můžete jíst tak, jak jsou, nebo v mnoha kuchyňských úpravách. Můžete je přidávat do müsli či do jogurtu k snídani, do čaje, nebo z nich čaj vařit, ale i do salátů, třeba v salátu z bílého zelí se krásně vyjímají a ještě dodají zvláštní navinulou chuť.

Právě tak můžete goji přidávat do polévky, do rýže či k masu. Ale pozor, chcete-li vytěžit z tohoto zázraku přírody maximum, užívejte ho v přiměřeném množství, maximálně 2 lžíce denně tj. 10–15 gramů.

Čaj z goji

1) Zhruba 3– 4 lžičky plodů goji smícháme s litrem vody a asi 3 minuty vaříme. Odstavíme a scedíme.

2) Zbylé plody kustovnice nevyhazujeme – vitaminy a další látky si plody zachovají i po povaření. Nesladíme nebo osladíme jen lehce lžičkou medu.

3) Čaj můžeme popíjet denně, ovšem maximálně tři týdny, pak by měla následovat týdenní pauza.

Chia

Drobná, asi 2 mm velká semínka jsou plody šalvěje hispánské a znali a používali je již Aztékové. Mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokážou navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x.

reklama

Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což oceníte při fyzické zátěži. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém a mají spoustu minerálů.

Můžete jimi posypat jogurt, ranní ovesnou kaši, můžeme jimi také zvýšit energetickou a biologickou hodnotu koktejlů, smoothie či šťáv.

Lze z nich vyrobit chutnou, zdravou svačinku, například v kombinaci s banánem, popřípadě je pouze namočit do vody, přidat citron, med a vyrobit tak osvěžující, výživný nápoj.

Navíc, tato malá semínka dokážou organismus zasytit na celé hodiny a zažehnat tak vlčí hlad. Když je tedy budete konzumovat ráno, nebude vás pronásledovat hlad ani mlsná a třeba se vám podaří i zhubnout.

Ale jako u všeho i tady platí opravdu konzumovat s mírou – čili maximálně 2–3 lžíce denně.

Retrokoktejl s chia semínky

1 lžička chia semínek, 1 dl vody, 200 g jahod, 1 jablko, 2 banány, máta na ozdobu

Jahody očistíme a vhodíme do mixeru. Přidáme oloupané banány a oloupané rozkrájené jablko zbavené jádřince. Pečlivě rozmixujeme s přidáním vody. Do hotového koktejlu přidáme semínka chia a zamícháme. Podáváme asi po 10 minutách, aby semínka stačila nabobtnat.

Rady Paní domu:

Smoothie s chia semínky můžeme vyrobit z jakéhokoliv ovoce, chia se dají přidávat i do mléka či jogurtových nápojů.

reklama

Chia jsou velmi drobná a snadno se rozsypou, pokud je začnete stírat mokrou houbičkou, zgelovatí a přilepí se vám. Použijte raději malý smetáček či elektrostatickou utěrku.

Quinoa

Málokdo ji zná, pravda, v Čechách není příliš rozšířená, přesto je v dnešní době již snadno dostupná. Jedná se o jednu z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Pro staré Inky byla quinoa denním chlebem.

Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Obilovinu není potřeba předem propírat, jako tomu bývá u jáhel.

A že je hotová, poznáme podle toho, že trochu zprůsvitní a na jednotlivých zrníčcích je patrná struktura klíčku. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů či jako zavářka do polévky.

Fantazii se však meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jsme byli zvyklí konzumovat rýži. Dá se krásně zkombinovat se sušeným ovocem a vyrobit tak zdravou a sladkou alternativu snídaně či svačinky pro vaše děti.

Rada Paní domu: Který ze třech druhů nakoupit? Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Pilaf

1 hrnek quinoy, 2 nakrájené mrkve, nakrájený kousek celeru, 2 lžíce olivového oleje, nakrájená červená paprika, 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky kurkumy (nebo kari), 1/2 lžičky mletého koriandru, ½ lžičky soli, 1 a 3/4 hrnku vody, zelené byliny dle chuti (např. rukola, petržel, libeček), černý pepř na dochucení

1) Propláchněte quinou a nechte okapat na jemném sítku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a papriku, vše dobře promíchejte a nechte chvíli dusit.

Přimíchejte quinou a počkejte, než začne pukat. Přilijte vodu, osolte a vařte cca 12 minut, až quinoa změkne. Vmíchejte zelené bylinky (rukolu, petržel nebo libeček) a trochu pepře.

2) Pokud se neobejdete bez masa, můžete se zeleninou osmahnout kuřecí nebo krůtí nakrájené na kousky.

3) Povařte ještě dalších 5 minut a můžete servírovat.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel