Domů     Dobroty z Balkánu
Dobroty z Balkánu
20.7.2020

Měli jste se na dovolené krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího.

Pljeskavica

(10 porcí)

Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku.

Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli papričky.

½ kg telecího masa, ½ kg jehněčího, ½ vepřového, ½ kg hovězího, pepř, sůl, mletá pálivá paprika nebo mletá čubrica, na kolečka nakrájená jarní cibulka

1) Maso pokrájejte na menší kousky a semelte v mlýnku. Osolte a opepřete, přidejte špetku pálivé papriky a jarní cibulku. Vše pečlivě prohněťte. Zpracovávat byste měli tak dlouho, až je maso pěkně spojené a vláčné. Poté nechte v chladu odležet, aby se chutě spojily.

2) Ze směsi vytvořte placky o váze cca 150 g a tloušťce půl centimetru. Potřete je olejem a opečte na grilovací pánvi, nebo na ocelovém plátu.

3) Podává se s pita chlebem a ajvarem, ale přílohou mohou být i brambory. Či hranolky

Tip: Pokud budete grilovat nad ohněm, raději placky zabalte do alobalu, aby zůstala šťavnaté.

Ajvar

(Asi na 4 skleničky a 200 g)

Lahodná pikantní pasta z pečených paprik nesmí chybět na žádné balkánské hostině. A domácí je pochopitelně nejlepší. Přezdívá se mu také srbský salát anebo srbský zeleninový kaviár.

Tento poněkud zvláštní název vychází z tureckého slova havyar, což opravdu znamená kaviár.

3 kg kapií, 1–2 střední lilky, 130 ml slunečnicového oleje, sůl (nemusíte šetřit, lilek hodně soli vstřebá), 6 stroužků česneku, 2 lžíce citronové šťávy.

1) Celé lilky pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě. Když vychladnou, vydlabejte dužinu. Celé papriky také dejte péct do trouby (můžete je i ogrilovat).

Když je slupka tmavě hnědá a dělají se puchýřky, přendejte do mísy a na 20 minut překryjte fólií (můžete dát i do do mikrotenového sáčku). Poté odstraňte slupky, stopky a jádřince a papriky nakrájejte najemno. Pokud chcete mixovat, dejte pozor, abyste nevytvořili kaši.

2) Všechno přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem, přidejte utřený česnek a citronovou šťávu a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.

3) Až se směs spojí a vznikne červená pasta. Hotový ajvar přendejte do čistých sklenic a obraťte je. Nechte ještě pár dní odpočívat. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Tip: Ajvar můžete servírovat k jakémukoliv masu, zejména ke všem mletým, se zeleninou nebo dát na tousty.

Čorba

(4 porce)

Správný recept na ni vlastně neexistuje. Každá rodina ji vaří po svém ze surovin, které má k dispozici. Takže v tomhle případě se fantazii meze nekladou.

1 rajče, 90 g kysaného zelí, 300 g polévkové zeleniny (lze použít kořenovou, květák, brokolici i papriku, 2 brambory, 1 litr vývaru, šťáva z kysaného zelí, sůl, pepř

Na knedlíčky: 150 g hovězího nebo skopového masa, 30 g rýže, 3 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky

1) Nakrájejte zeleninu, zelí a brambory. Vše osolte, opepřete a zalijte horkým vývarem. Zeleninu vařte na skus. Pak přidejte rajče nakrájené na kostičky a polévku ještě chvilku povařte.

2) Rýži uvařte v osolené vodě, sceďte a smíchejte s mletým masem, vejcem, solí a moukou. Ze směsi vytvarujte malé kuličky, které uvařte v osolené vodě. Vařte asi 10 minut.

3) Hotovou polévku dochuťte šťávou ze zelí, osolte, opepřete a vložte uvařené knedlíčky. Čorbu ozdobte kysanou smetanou.

Tip: Pokud se rozhodnete přidat luštěniny, vařte je zvlášť a přidejte do hotové polévky.

Plněný pečený lilek

(4 porce)

Lilek má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, takže se hodí do mnoha receptů. Zapečený má ještě tu výhodu, že lze náplň obměňovat. Například v Bulharsku rádi dávají do zapékací směsi balkánský sýr.

2 větší nebo 4 menší lilky, 2 rajčata, pažitka, bazalka, 2 až 4 stroužky česneku, 1 cibule šalotka, 120 gramů výraznějšího sýra, olivový olej, sůl pepř

1) Lilek omyjte, po délce rozpulte a opatrně, abyste ho neprořízli, vydlabejte. Vydlabané půlky lilku opečte na grilu (nebo v troubě cca 20 minut).

2) Dužinu lilku osolte, nakrájejte s ostatní zeleninou na kostičky. Na pánev dejte olivový olej, osmahněte šalotku, přidejte plátky česneku, osmažte do sklovata. Poté přidejte zeleninu včetně dužiny. Vše opečte doměkka a dochuťte solí a sekanými bylinkami.

3) Směsí naplňte vydlabaný opečený lilek, posypte sýrem a zapečte v grilu nebo v troubě.

Sarmale

4−6 porcí

Také se tomuto jídlu říká sarma dělá se z naložených zelných listů. Ty mít asi nebudete, proto je musíte předvařit. Místo zelí můžete použít listy vinné.

Náš recept je z Rumunska, kdybyste sarmu ochutnali třeba v Srbsku, bylo by v náplni ještě nasekané uzené maso.

12 zelných listů, ocet, sůl, 1 cibule, olej, 800 g mletého masa (½ hovězí a ½ vepřové), mletý pepř

mletá sladká paprika, sůl, 150 g rýže, snítka kopru, 400 ml rajčatové šťávy, zakysaná smetana

1) Hlávku zelí omyjte, nožem vykrojte košťál oddělte jednotlivé listy. Dejte je do vroucí vody s octem a solí, povařte asi 10 minut a nechte ještě chvíli stát v hrnci. Po chvíli listy sceďte a zachlaďte studenou vodou. Silnější žebra rozkrojte napůl, aby se z nich lépe připravovaly závitky.

2) Na kostičky nakrájenou cibuli orestujte na oleji dosklovata. Vložte ji do mísy k mletému masu, opepřete, přidejte papriku, osolte a směs dobře promíchejte s propláchnutou rýží.

3) Do půlek zelných listů vložte porci směsi, dobře zabalte a utěsněte. Závitky naskládejte natěsno do kastrolu, navrch položte snítku kopru, podlijte vodou a vařte 45−60 minut. Ke konci přidejte rajčatovou šťávu a ještě chvíli povařte.

Tip: Podávejte nejlépe s bílým chlebem. Můžete zjemnit smetanou.

Tulumba

(10 porcí)

Sladký dezert se podává na svatbách a při slavnostnějších příležitostech. Nejprve se dozlatova frituje a pak se ještě zahorka polije sladkým cukrovým sirupem. Podává se ale vychladlá.

2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 2 hrnky vody, 2 ½ hrnku prosáté mouky, 3 vejce pokojové teploty, 3 lžíce krupice, 2 lžíce kukuřičného škrobu, olej na smažení

Na sirup: 3 hrnky cukru, 3 ½ půl hrnku vody, šťáva z půlky citronu

Mleté pistácie nebo kokos na zdobení

1) Nejdřív připravte sirup. V hrnci smíchejte cukr s vodou a zahřívejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom stáhněte plamen na minimum a zhruba 15 minut vařte. Přidejte citronovou šťávu a ještě minutu povařte. Potom stáhněte z plotny a nechte sirup vychladnout.

2) Do menšího hrnce dejte máslo, dvě čajové lžíce cukru a přidejte dva hrnky vody. Za stálého míchání zahřívejte tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Přisypte mouku a míchejte do hladka.

3)Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout. Pak přidejte jedno vejce, krupici a škrob a pečlivě zamíchejte.

4) Přendejte těsto do sáčku s nástavcem ve tvaru hvězdy a rozehřejte pánev s olejem. Vytlačujte podlouhlé válečky a osmažte je ze všech stran do světle hněda. Přendejte je na talíř vyložený ubrousky, které nasají přebytečný tuk.

5) Potom tulumbu ponořte do vychladlého sirupu a nechte ji nasáknout. Naservírujte na talíř, znovu polijte sirupem a posypejte pomletými pistáciemi nebo kokosem.

reklama
Související články
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
16.8.2024
Při výběru nové kuchyňské váhy se zaměřte nejen na typ, ale také na funkce, které nabízí. A znáte už „chytré“ váhy, které vám vypočtou i nutriční hodnotu potravin? Hospodyňky si zpravidla vybírají váhu na potraviny podle toho, zda ji chtějí mít trvale přišroubovanou na zdi, nebo ji budou vystavovat na lince či ji schovávat do šuplíku. Co se týče přenositelnosti, pak jistě ocení lehké digitální vá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
iluxus.cz
Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
Slavia pojišťovna, titulární partner Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, podporuje rozvoj společenského významu akce. Již podruhé uspořádala módní přehlídku návrhářky Beaty Rajské a letos premiéro
Saint-Tropez, Nice a Monako: Tři perly Francouzské riviéry, které byste neměli minout
epochanacestach.cz
Saint-Tropez, Nice a Monako: Tři perly Francouzské riviéry, které byste neměli minout
Francouzská riviéra je synonymem pro luxus, krásu a nezapomenutelné zážitky. Ať už jste milovníkem historie, kultury, nebo jen hledáte perfektní místo k odpočinku, města Saint-Tropez, Nice a Monako nabízejí vše, co si jen můžete přát. Pojďme se podívat blíže na tato tři úchvatná místa, která by rozhodně neměla chybět na vašem cestovním seznamu. Saint-Tropez: Ikona
Bitva u Höchstädtu: Francouzi osudově zaspali! Třikrát!
historyplus.cz
Bitva u Höchstädtu: Francouzi osudově zaspali! Třikrát!
Vévoda z Marlborough a Evžen Savojský vytrvale tlačí na obě křídla nepřátelských sil. Znepokojený maršál Tallard tam postupně posílá tisíce dalších mužů, čímž se ale dopustí zásadní chyby. Přesuny jednotek oslabí střed francouzsko-bavorské armády, a právě na ten drtivě zaútočí vojáci Velké aliance! Vážně nemocný španělský král Karel II. (1661–1700) z rodu Habsburků nemá žádné
Kvůli Ulici je Vondráčková ve StarDance bez šance?
nasehvezdy.cz
Kvůli Ulici je Vondráčková ve StarDance bez šance?
Povídalo se, že Lucie Vondráčková (44) do podzimní řady soutěžní show StarDance ani nenastoupí kvůli těhotenství. To však sama vyvrátila, neboť rázně řekla, že už žádné děti nechce, a maká jako ďas.
Moderní garážová vrata na vysoké úrovni
rezidenceonline.cz
Moderní garážová vrata na vysoké úrovni
Ideální model by měl být v maximálním kontextu s celkovým vzhledem rezidence – s okny, dveřmi i fasádou. Současné produkty disponují také vynikající termoizolací, pro finální realizaci jsou klíčové rovněž bezpečností aspekty a technologicky pokročilé způsoby ovládání. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem
Babička pochopila, že není jen jediná
skutecnepribehy.cz
Babička pochopila, že není jen jediná
Byla jsem svobodná matka a nebýt hodné sousedky, byla bych na všechno sama. Paní Anežka dělala mé holčičce náhradní babičku. Moje malá dcera toužila po babičce. Paradoxně ji měla, ale příliš moderní. Zatímco jiné babičky nosívaly tepláky a šátky, pletly na vnoučata a nemyslely na nic jiného než na rodinu, naše byla jiná. V dnešní době by to možná
Nenechte si ujít Paní domu č. 10, právě vychází!
tisicereceptu.cz
Nenechte si ujít Paní domu č. 10, právě vychází!
Na co se můžete v novém čísle Paní domu těšit? Na spoustu inspirací a nápadů pro jedinečné období na sklonku léta, kdy ještě nenastal podzim, dny jsou teplé a příroda je ve své nejbarevnější formě. Do
Oko je zrcadlo vaší duše i zdraví
nejsemsama.cz
Oko je zrcadlo vaší duše i zdraví
Co byste měla, nebo naopak neměla dělat, abyste si co nejdéle uchovala zdravý zrak? Nikde na těle neexistuje citlivější, jemnější a choulostivější pokožka jako právě v okolí očí. Obzvlášť citlivě a hlavně viditelně reaguje na vyčerpanost celého organismu, na nedostatek spánku, horečnaté onemocnění či psychickou zátěž. V této oblasti je pokožka méně pružná než jinde,
Sedm divů světa: To hlavní, co byste si o nich měli pamatovat
enigmaplus.cz
Sedm divů světa: To hlavní, co byste si o nich měli pamatovat
Navštívili jste již některé z nich? Enigma Plus vám přináší ve stručnosti hlavní informace, které byste si o největších divech světa měli zapamatovat. Zeus v Olympii Athénský sochař Feidiás vytv
Digitální dvojčata olympioniků
21stoleti.cz
Digitální dvojčata olympioniků
Na letošní olympiádu lákali její organizátoři jako na hry poháněné inovacemi. A nešlo o plané řeči. Kromě nových světových rekordů a nezapomenutelných sportovních okamžiků představovala Paříž 2024 tak
Mayské lidské oběti: Hop do studny
epochaplus.cz
Mayské lidské oběti: Hop do studny
Jako většina dávných národů i Mayové si u svých bohů snaží zajistit lepší podmínky formou obětí. V jejich případě nejčastěji shazováním do studní zvaných cenote. Mexický poloostrov Yucatán je plný jeskyní, které Mayové považují za posvátné. Jsou pro ně nejen vstupy do podsvětí, ale také místy kontaktu s bohy. Obzvláště posvátné jsou právě cenote, obrovské přírodní
Půjčka na podnikání je rychlé řešení pro různé výdaje
epochalnisvet.cz
Půjčka na podnikání je rychlé řešení pro různé výdaje
Hledáte bleskovou finanční injekci? Jsou ve hře složenky nebo výdajové položky, s nimiž jste absolutně nepočítali? Existuje řešení v podobě krátkodobého úvěru, který míří na všechny osoby samostatně výdělečně činné. Není nutné spěchat, chodit na pobočku nebo platit registrační poplatek. Proč také? Dostupnost této cesty je výhodou pro každého, kdo aktivně podniká a dobře ví, že čas