Domů     Sýr v kuchyni: Kdepak jen smažák!
Sýr v kuchyni: Kdepak jen smažák!
14.2.2022

I když ten má u nás tradici, tak se ho nebudeme úplně zříkat. Ale sýr se dá použít na spoustu dalších způsobů. Ostatně přesvědčte se sami.

Plněný chléb

Sýrová polévka s krutony (viz úvodní foto)

(4 porce)

100 g tvrdého sýru gouda, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 1 l drůbežího vývaru, bílé pečivo na krutony, sůl, pepř, tymián

1) Nakrájejte si pečivo na kostičky a na lžíci másla je osmažte dozlatova.

2) V kastrolu si nechte rozpustit druhou lžíci másla a na ni vhoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka. Osolte, opepřete a přihoďte pár lístků tymiánu. Pod pokličkou nechte podusit 10 minut do změknutí zeleniny.

3) Goudu nastrouhejte na struhadle. Změklý pórek a cibuli zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Posléze přilijte drůbeží vývar a povařte.

4) Stáhněte plamen a v horké polévce rozpusťte sýr. Už ji nevařte.

Sýrová polévka byla pro studenty poslední záchranou. My jsme ji ovšem vylepšili pórkem a to už je trochu jiná kategorie.

Doba přípravy 25 minut

Energie v jedné porci 482 kJ

Náročnost 1

Pizza Quattro formaggi

(1–4 porce)

1 lžíce olivového, 1 stroužek česneku, 1 základní těsto na pizzu, 125 g mozzarelly, 100–150 g sýru gruyère nebo ementálu, 100 g gorgonzoly, 25 g parmazánu

1) Troubu předehřejte na 220 °C. Na 5–10 minut do ní dejte nahřát 2 kulaté plechy na pizzu o průměru 30 cm.

2) Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu rozdělte na 2 stejné části a z každé rukama roztáhněte kolo o průměru 30 cm.

3) Plechy vyjměte z trouby, potřete je olejem, položte na ně kola z těsta, důkladně je potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzy posypte parmazánem a ihned podávejte.

Tip:V Itálii existuje spousta různých variant této pizzy. Používá se mozzarella, provolone (piccante nebo dolce), gorgonzola (piccante nebo dolce) a grana padano.

Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu, můžete, ale hlavně si pamatujte, že do italské quattro formaggi nepatří Niva, Eidam a různé laciné náhražky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 3736 kJ

Náročnost 1

Brambory Hasselback

(4 porce)

4 větší brambory, 1 klobása, 2 stroužky česneku, 15 dkg tvrdého sýra, bylinky podle chuti, olej

1) Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky, které nedoříznete. Česnek utřete a vytřete s ním vnitřky brambor. Klobásu pokrájejte na plátky a sýr nastrouhejte.

2) Pekáč vymažte olejem, brambory do něj naskládejte a ob dva plátky vždy vložte kolečko klobásy. Na závěr je posypte strouhaným sýrem a vašimi oblíbenými bylinkami.

3) Brambory pečte v rozpálené troubě na 170 °C 20 minut.

Původní recept pochází ze Švédska z restaurace hotelu Hasselbacken ve Stockholmu. Samozřejmě si ho můžete upravit a vytvořit nespočet různých variací.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1458 kJ

Náročnost 1

Cordon bleu

(4 porce)

4 plátky masa (kuřecí řízky bez kostí a kůže nebo 4 plátky telecího či vepřového z kýty (rozklepané do tenka), 4 plátky sýra Ementál, 4 plátky šunky nebo pršutu, hladká mouka, strouhanka, olej nebo máslo na smažení (nejlépe přepuštěné), sůl, pepř

1) Řízky podélně rozkrojte (ale nedokrojte) a mezi dvěma fóliemi rozklepejte hodně dotenka. Osolte, opepřete a na polovinu každého plátku položte sýr a šunku. Přiklopte druhou půlkou a spíchněte párátkem, aby se při obalování nerozpadaly.

2) Obalte v mouce, ve vejci prošlehaném s mlékem a strouhance a na středním plameni osmažte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Pak je vložte na plechu do středně vyhřáté trouby a nechte ještě asi 4 minuty dojít. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Recept, který má být podle pravověrných kuchařů jedině z telecího řízku, bývá spojován s francouzskou kulinární školou stejného názvu. Byl inspirován francouzským řádem modré stužky, Le Cordon Bleu.

Takže kdyby vám náhodou někdo říkal, že sýr vevnitř má být modrý, nevěřte mu.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1997 kJ

Náročnost 2

Smažený ovčí sýr

(2 porce)

200 g pravého ovčího sýra, 200 g vařených brambor, špetku soli trochu pepře, trojobal: strouhanka, vejce, mouka

1) Kvalitní ovčí sýr se nakrájejte na plátky, osolte se a opepřete.

2) Poté se obalte v trojobalu. Použijte pokud možno domácí strouhanku.

3) Smažte dozlatova, jako přílohu podávejte vařené brambory s máslem a pažitkou a k tomu ledový salát.

Tenhle recept pocházející z Beskyd konkrétně z údolí Pluskovce ve Velkých Karlovicích je živým důkazem, že i smažák může být delikatesou.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1577 kJ

Náročnost 1

Špíz se sýrem halloumi

(4 porce)

1 kedlubna, 2 papriky (žlutá a červená), 100 g žampionů (hnědé a bílé), 225 g sýru halloumi 100 g plátků anglické slaniny, sůl, pepř, panenský olivový olej, 1 lžíce másla, 1 citron

1) Zeleninu a houby omyjte a osušte. Oloupejte kedlubnu, zbavte papriky semínek a oboje nakrájejte na menší kousky. Žampiony rozdělte podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny.

Sýr nakrájejte na stejně velké kousky jako ostatní suroviny a část obalte v plátcích slaniny.

2) Připravené kousky sýra napichujte střídavě na špejle s nakrájenou zeleninou a žampiony. Osolte, opepřete a opékejte v rozpálené pánvi s olivovým olejem ze všech stran dozlatova. Na konec přidejte máslo a pokapejte citronovou šťávou. Podávat můžete s opečenou bagetkou nebo bruschettami.

Halloumi patří mezi tučné sýry, ale přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Skvěle se tak hodí na i na grilování. Vyráběl se původně z ovčího a kozího mléka, dnes se díky průmyslové výrobě zpracovává i z mléka kravského. Pokud jste jej ještě nejedli, neváhejte.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 1344 kJ

Náročnost 1

Foto Shutterstock, jaksmakuje.msk.cz

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
nasehvezdy.cz
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
Provalí se brzy šokující vysvětlení? Život vdovy po legendárním zpěvákovi Karlu Gottovi (†80) Ivany Gottové (49) je poslední dobou zahalen do hávu nejasností. Ještě letos měla být pro veřejnost otev
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
21stoleti.cz
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskop
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
enigmaplus.cz
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
Vlkodlaky – monstra, kteří jsou napůl člověkem a napůl vlkem a mohou mít možná až nadpřirozenou sílu a další schopnosti – není potřeba obsáhle představovat. Málokdo ale ví, že Inuité, žijící původně n
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Byla jsem snad tak slepá?
skutecnepribehy.cz
Byla jsem snad tak slepá?
S Tomášem jsme spolu byli sedm let, z toho pět manželé. Každý den jsem vstávala v šest, vařila mu kávu, balila svačinu a líbala ho na rozloučenou. Věřila jsem, že to je láska. Ta pravá, hluboká, na celý život. Měli jsme domek na kraji města, dva psy a plány. Manžel pracoval jako projektový manažer v IT firmě a já jako učitelka na základní škole. Začalo to
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
epochaplus.cz
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
iluxus.cz
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
Čím obdarovat ty, kteří už všechno mají a nic nechtějí? Pošlete je do nebe. Obálka s pasem na let do oblak zaručeně překvapí. Kam to bude, to už záleží na vás. Celosvětově unikátní gastronomická at
Houbová omeleta
tisicereceptu.cz
Houbová omeleta
Vejce a houby k sobě jak známo skvěle pasují. Zkuste tuhle snídani! Suroviny na 4 porce 400 g hub 4 vejce 100 g strouhaného sýra 0,1 l mléka nebo smetany 100 g másla 4 lžíce sádla sůl pep
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
historyplus.cz
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
Parkoviště před budovou rádia Svobodná Evropa v Mnichově, jednoho teplého červnového dne roku 1956. Marie Tumlířová, která před chvílí vyšla ven, najdou ucítí ránu a vzápětí vykřikne. Během chvilky k ní přiběhne několik lidí, kteří se jí ptají, co se stalo. Další pronásledují útočníky…   „Úkolem děvčete z dobré rodiny je výhodně se provdat a
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
epochalnisvet.cz
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
Oči dráždí nejen modré světlo monitoru, ostré slunce, prach nebo cigaretový kouř, ale také sychravé počasí, mráz anebo vítr. Jak pečovat o oči během zimních měsíců? Sychravé počasí podzimních a zimních měsíců, často spojené s deštěm, větrem, inverzí nebo i mrazem, způsobuje nadměrné slzení, ale i vysoušení, pálení či zarudnutí očí. Náchylnější jsou ti, kteří
Muffiny s kimchi
nejsemsama.cz
Muffiny s kimchi
Že je kimchi (čtěte: kimči) úžasnou zásobárnou zdraví, je známo. Zkuste ho využít i jako přísadu do slaných muffinů – zdravé pak může být i mlsání. Hodí se i jako originální pohoštění. Potřebujete: ✿ 350 g kimchi (1 sklenici) ✿ 1 vejce ✿ 1,5 hrnku žitné mouky ✿ 1 sáček kypřicího prášku ✿ ½ lžičky mleté sladké papriky ✿ 50 g