Domů     Studená kuchyně nejsou jen chlebíčky
Studená kuchyně nejsou jen chlebíčky
12.1.2021

Konec léta a začátek podzimu je rájem pro všechny, kdo mají rádi čerstvou zeleninu a ovoce. A tak vám přinášíme pár nápadů, jak si část úrody užít v co nejpřirozenější formě.

Když se rozhlédnete kolem sebe, všude najdete něco , co vyrostlo, aby bylo zpracováno v kulinářskou lahůdku. Stačí trocha fantazie. A navíc budete hotovi raz dva, což se také počítá.

Když k vám zavítají sousedé, překvapíte je něčím čerstvým, voňavým a netradičním.

Cuket plný dům

Obvykle je to tak, že pěstitel má nejdřív radost, jak mu to všechno cukety rostou, za chvíli ale neví, co by s cuketami dělal, přestože podělil už i náhodné kolemjdoucí. A stále rostou. Nevěšte hlavu, tady jsou hned dva cuketové nápady.

Cuketové lasagne

2 větší cukety, z rajčata

Na rajčatovou omáčku: 50 g sušených rajčat, 2 velká rajčata, 20 g na jemno nakrájené celerové natě, hrst bazalky, hrst čerstvého koriandru.

Na pesto 70 g čerstvých špenátových listů, 40 g čerstvé bazalky, 40 g čerstvého koriandru

Na světlou omáčku: 1 menší cuketu, 3 lžíce slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, 1 lžíci droždí tebi

1) Omyjte a osušte všechnu zeleninu a bylinky. Cuketu na lasagne nakrájejte na podélné plátky, rajčata na stejně silná kolečka. Cuketu zlehka osolte a nechte vyplakat na cedníku.

2) Suroviny na rajčatovou omáčku rozmixujte dohladka. Stejně umixujte i pesto. Nakonec připravte omáčku s česnekem a droždím.

3) Na talíř rozložte plátky cukety a dále postupujte v pořadí rajčatová omáčka, světlá omáčka, cuketa, pesto, rajčata…

Špagety s pestem

2 cukety, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Na pesto: 4 hrsti rukoly, pár lístků bazalky 1 šálek kešu oříšků, 2 stroužky česneku, ½ šálku olivového oleje, pepř, sůl

1) Cukety omyjte a ve spiralizéru vytvořte dlouhé špagety. Pokud spiralizér nemáte, můžete je naškrábat škrabkou silnější na nudle. Poté prosolte a nechte vyplakat. Propláchněte a pokapejte olejem.

2) Ingredience na pesto umixujte v mixéru. Proužky rozdělte na talíře doplňte pestem a podávejte.

Řepa, červená kráska

Že je červená řepa zdravá, se ví odnepaměti, ale málokdo ji má opravdu rád. Natož aby se po ní mohl utlouct. Jenže co naplat, najednou klasika školních družin přišla jaksi do módy, takže se s tím musíme vyrovnat. A jde to i s elegancí.

Salát z červené řepy a špenátu

50 g čerstvého baby špenátu, 2 červené řepy, povařené a oloupané, 40 g feta sýru,

10 vlašských ořechů, 50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 1 lžíce medu, čerstvě umletý pepř, olivový olej

1) Připravte si mísu a nakrájejte do ní na plátky uvařenou červenou řepu, přidejte nadrobno nakrájené jablko, omyté špenátové listy a půlky vlašských ořechů.

2) V malé misce si připravte dresink – smíchejte pomerančovou šťávu, med a pepř.

3) Dresink nalijte do salátu a vše spolu důkladně promíchejte.

4) Salát servírujte s rozdroleným sýrem feta, pokapaný olivovým olejem.

Zdravé chroupání

Není snad rodina, která by nerada chroupala, vlastně cokoliv. Jen tak bezmyšlenkovitě. Horší už je to s tím, co vlastně máme v neodmyslitelných miskách k televizi.

Kupujeme brambůrky ochucené i ne, mastné, případně i cosi, co už s bramborami nemá nic společného. A co takhle dát si zeleninové lupínky?

Jiné chipsy

jakákoliv kořenová zelenina (např. cuketa, červená řepa, sladké brambory batáty, petržel, mrkev, celer, ředkev…), sůl, olivový olej

koření podle chuti: sušený česnek, chilli koření, pepř mletý, oregano, sladká paprika

1) Zeleninu řádně omyjte (popř. oloupejte) a nakrájejte ji nožem na co nejtenčí plátky. Místo nože můžete použít struhátko nebo kráječ na plátkový sýr.

2) V míse plátky zeleniny osolte, podle chuti okořňte a pokapejte olivovým olejem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia.

3) Pečte zhruba 10 až 20 minut, kdy začnou chipsy křupavět a zlátnout. (Doba pečení se musí přizpůsobit množství zeleniny – pozor na spálení!) Upečené chipsy si dejte hned jinak díky soli zvlhnou. Pokud je chcete uchovat křupavé, pečte je nesolené.

Tip: Zeleninové lupínky můžete také usušit sušičce nebo v troubě, bude to ještě zdravější.

Všelijaké melouny

Milovníci melounů mají sezonu, ale proč věčně krájet meloun na kostky a zalévat proseccem? Zkuste to jinak.

Melounové vábení

Červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet, mozzarella, bazalka nebo meduňka

olivový olej, balzamico

1) Vykrájejte kulatou formičkou meloun a mozzarellu. Pokud nemáte tolik času, stačí nakrájet tyto suroviny na kostky.

2) Poklaďte je střídavě na talíř. Dochuťte olivovým olejem, balzamicem a ozdobte bylinkami

Zelenina, co záhon dá

Bývá to tak, že ten nejjednodušší nápad je nejvíce oceněn. A právě takový je pokrm, který si získává všechny generace. Zelenina s dipem.

Ideální svačinka

Vezmete téměř jakoukoliv zeleninu, která se dá konzumovat syrová, např, mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika… Nakrájíte na dlouhé kousky. K tomu podávejte dip. V podstatě jakýkoliv. My jsme použili tvarohový.

Dip

Tvaroh jednoduše utřeme s prolisovaným česnekem, olejem a jogurtem a poté dochutíme solí a pepřem.

Zdravé pitíčko

Nevíte, jestli máte hlad, nebo žízeň? Obojí zažene smoothie. Je zdravé a zažene obojí. Dá se udělat z čehokoliv, ale zkuste třeba ostružinové.

Ostružinové osvěžení

200 g ostružin; 4 lžíce ovesných vloček; 1 banán – nakrájený; 4 lžíce řeckého jogurtu; 1 šálek neperlivé vody; 1 lžička medu

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka.

Text: Eva Hořánková

Foto: nejmelouny.cz

Štítky:
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pochopila jsem, proč miluji zimu
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, proč miluji zimu
Každý si prý hluboko v sobě nese svůj minulý život. I mně se jednou vybavila krásná vzpomínka na mé dávné já. Od nejútlejšího dětství milovala zimu a mráz. Když venku mrzlo a všichni se klepali zimou, mně bylo příjemně. Nikdo v okolí mi nerozuměl. Říkali, že jsem zvláštní. Že by to byl nějaký gen po předcích, to se nikomu nezdálo,
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
epochaplus.cz
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
Město, které nikdy nespí. Město hříchu, opojení a potrhlých nápadů. Las Vegas. Když se v jeho neonových spárech ocitne dvojice přátel z dětství ve složení proslulé lepé děvy a průšvihářky Britney Spearsové (*1981) a jejího stejně starého parťáka Jasona Alexandra, dá se celkem úspěšně předpokládat, co se semele. Děvče svázané pozlátkem slávy a drcené neustálou pozorností udělá
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
epochalnisvet.cz
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.   Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
nasehvezdy.cz
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
Ne všechno je tak dokonalé, jak vypadá! To nejspíš platí i v případě manželství doktorky Veroniky Hanové ze seriálu Bratři a sestry, Zuzany Kajnarové (43). Blondýnka se vždy snaží z rozhovorů vybrus
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
historyplus.cz
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
Manželovy zálety se snaží ignorovat. Moc jí to však nejde a Františku Štěpánovi umí pěkně znepříjemnit život. Časem ale Marie Terezie pochopí, že svého chotě nezmění, a naučí se jeho nevěry tolerovat. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat,“ radí svým dcerám, jak se mají jednou
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
enigmaplus.cz
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
Na scéně se objeví svědectví služebné z domu na břehu jezera. V pět hodin ráno spatří dívka na hladině velké zvíře s dlouhým krkem, jako má žirafa, malou hlavou a dvěma krátkýma předníma nohama. Také
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
tisicereceptu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh d
Zelí s mletým masem
nejsemsama.cz
Zelí s mletým masem
Na této balkánské dobrotě si můžete pochutnat s rýží i chlebem. Ingredience na 4 porce: ● menší hlávka zelí ● 400 g mletého hovězího masa ● 1/2 cibule ● cca 4 lžíce oleje ● 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky ● sůl ● mletý pepř ● citron Postup: Ze zelí odstraňte košťály a nakrájejte je na širší nudličky. Dejte do hrnce a spařte horkou vodou, poté zceďte a nechte dobře okapat. V rendlíku orestujte
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
21stoleti.cz
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
Rychlost a jednoduchost – zájem o online služby okamžité půjčky dokazuje, že získat peníze během několika minut je žádaný bankovní standard. Jak ale tento pohodlný způsob financování ovlivňuje naše ro
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
iluxus.cz
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
Upozornění pro sběratele: Frederique Constant odhaluje mistrovskou exkluzivní sadu, která důstojně připomíná její založení v roce 1988. Pro rok 2025 oživuje tato ženevská manufaktura 37 let horologick
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za