Konec léta a začátek podzimu je rájem pro všechny, kdo mají rádi čerstvou zeleninu a ovoce. A tak vám přinášíme pár nápadů, jak si část úrody užít v co nejpřirozenější formě.
Když se rozhlédnete kolem sebe, všude najdete něco , co vyrostlo, aby bylo zpracováno v kulinářskou lahůdku. Stačí trocha fantazie. A navíc budete hotovi raz dva, což se také počítá.
Když k vám zavítají sousedé, překvapíte je něčím čerstvým, voňavým a netradičním.
Cuket plný dům
Obvykle je to tak, že pěstitel má nejdřív radost, jak mu to všechno cukety rostou, za chvíli ale neví, co by s cuketami dělal, přestože podělil už i náhodné kolemjdoucí. A stále rostou. Nevěšte hlavu, tady jsou hned dva cuketové nápady.
Cuketové lasagne
2 větší cukety, z rajčata
Na rajčatovou omáčku: 50 g sušených rajčat, 2 velká rajčata, 20 g na jemno nakrájené celerové natě, hrst bazalky, hrst čerstvého koriandru.
Na pesto 70 g čerstvých špenátových listů, 40 g čerstvé bazalky, 40 g čerstvého koriandru
Na světlou omáčku: 1 menší cuketu, 3 lžíce slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, 1 lžíci droždí tebi
1) Omyjte a osušte všechnu zeleninu a bylinky. Cuketu na lasagne nakrájejte na podélné plátky, rajčata na stejně silná kolečka. Cuketu zlehka osolte a nechte vyplakat na cedníku.
2) Suroviny na rajčatovou omáčku rozmixujte dohladka. Stejně umixujte i pesto. Nakonec připravte omáčku s česnekem a droždím.
3) Na talíř rozložte plátky cukety a dále postupujte v pořadí rajčatová omáčka, světlá omáčka, cuketa, pesto, rajčata…
Špagety s pestem
2 cukety, 4 lžíce olivového oleje, sůl
Na pesto: 4 hrsti rukoly, pár lístků bazalky 1 šálek kešu oříšků, 2 stroužky česneku, ½ šálku olivového oleje, pepř, sůl
1) Cukety omyjte a ve spiralizéru vytvořte dlouhé špagety. Pokud spiralizér nemáte, můžete je naškrábat škrabkou silnější na nudle. Poté prosolte a nechte vyplakat. Propláchněte a pokapejte olejem.
2) Ingredience na pesto umixujte v mixéru. Proužky rozdělte na talíře doplňte pestem a podávejte.
Řepa, červená kráska
Že je červená řepa zdravá, se ví odnepaměti, ale málokdo ji má opravdu rád. Natož aby se po ní mohl utlouct. Jenže co naplat, najednou klasika školních družin přišla jaksi do módy, takže se s tím musíme vyrovnat. A jde to i s elegancí.
Salát z červené řepy a špenátu
50 g čerstvého baby špenátu, 2 červené řepy, povařené a oloupané, 40 g feta sýru,
10 vlašských ořechů, 50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 1 lžíce medu, čerstvě umletý pepř, olivový olej
1) Připravte si mísu a nakrájejte do ní na plátky uvařenou červenou řepu, přidejte nadrobno nakrájené jablko, omyté špenátové listy a půlky vlašských ořechů.
2) V malé misce si připravte dresink – smíchejte pomerančovou šťávu, med a pepř.
3) Dresink nalijte do salátu a vše spolu důkladně promíchejte.
4) Salát servírujte s rozdroleným sýrem feta, pokapaný olivovým olejem.
Zdravé chroupání
Není snad rodina, která by nerada chroupala, vlastně cokoliv. Jen tak bezmyšlenkovitě. Horší už je to s tím, co vlastně máme v neodmyslitelných miskách k televizi.
Kupujeme brambůrky ochucené i ne, mastné, případně i cosi, co už s bramborami nemá nic společného. A co takhle dát si zeleninové lupínky?
Jiné chipsy
jakákoliv kořenová zelenina (např. cuketa, červená řepa, sladké brambory batáty, petržel, mrkev, celer, ředkev…), sůl, olivový olej
koření podle chuti: sušený česnek, chilli koření, pepř mletý, oregano, sladká paprika
1) Zeleninu řádně omyjte (popř. oloupejte) a nakrájejte ji nožem na co nejtenčí plátky. Místo nože můžete použít struhátko nebo kráječ na plátkový sýr.
2) V míse plátky zeleniny osolte, podle chuti okořňte a pokapejte olivovým olejem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia.
3) Pečte zhruba 10 až 20 minut, kdy začnou chipsy křupavět a zlátnout. (Doba pečení se musí přizpůsobit množství zeleniny – pozor na spálení!) Upečené chipsy si dejte hned jinak díky soli zvlhnou. Pokud je chcete uchovat křupavé, pečte je nesolené.
Tip: Zeleninové lupínky můžete také usušit sušičce nebo v troubě, bude to ještě zdravější.
Všelijaké melouny
Milovníci melounů mají sezonu, ale proč věčně krájet meloun na kostky a zalévat proseccem? Zkuste to jinak.
Melounové vábení
Červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet, mozzarella, bazalka nebo meduňka
olivový olej, balzamico
1) Vykrájejte kulatou formičkou meloun a mozzarellu. Pokud nemáte tolik času, stačí nakrájet tyto suroviny na kostky.
2) Poklaďte je střídavě na talíř. Dochuťte olivovým olejem, balzamicem a ozdobte bylinkami
Zelenina, co záhon dá
Bývá to tak, že ten nejjednodušší nápad je nejvíce oceněn. A právě takový je pokrm, který si získává všechny generace. Zelenina s dipem.
Ideální svačinka
Vezmete téměř jakoukoliv zeleninu, která se dá konzumovat syrová, např, mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika… Nakrájíte na dlouhé kousky. K tomu podávejte dip. V podstatě jakýkoliv. My jsme použili tvarohový.
Dip
Tvaroh jednoduše utřeme s prolisovaným česnekem, olejem a jogurtem a poté dochutíme solí a pepřem.
Zdravé pitíčko
Nevíte, jestli máte hlad, nebo žízeň? Obojí zažene smoothie. Je zdravé a zažene obojí. Dá se udělat z čehokoliv, ale zkuste třeba ostružinové.
Ostružinové osvěžení
200 g ostružin; 4 lžíce ovesných vloček; 1 banán – nakrájený; 4 lžíce řeckého jogurtu; 1 šálek neperlivé vody; 1 lžička medu
Všechny ingredience rozmixujeme dohladka.
Text: Eva Hořánková
Foto: nejmelouny.cz