Domů     Struhadla a kráječe na míru
Struhadla a kráječe na míru
7.7.2023

Jsou nepostradatelnými pomocníky, ale druhů je spousta a každé umí něco trochu jiného. Jaké vybrat?

Záleží na tom, jaké množství suroviny chcete strouhat. I když to asi není přesné, protože většina z nich zvládne i nějaké to krájení.

STRUHADLA

Klasické

Asi ho má doma každý. Obvykle je z nerezu, méně se používá z umělé hmoty a může být ploché či hranaté.

Ploché – má buď všechny břity stejné, nebo je rozděleno na polovinu či na třetiny, takže má jeden až tři druhy břitů. Je jasné, že se tak hodí k nastrouhání malého množství surovin a práce s ním je složitější.

V poslední době jsou moderní miniaturní struhadla na parmezán či na muškátový oříšek. Ta se ale používají až při dochucení naservírovaného pokrmu.

S více stranami – bývají čtyřboká či šestiboká, někdy mají tvar kužele a umožňují jemné i hrubší strouhání i strouhání plátků.

Ale i u nich musíme počítat s tím, že práce je fyzicky náročnější, takže se nehodí na zpracovávání velkého množství surovin. Navíc břity jsou ostré, takže musíme být opatrní na prsty.

Multifunkční

Ta už zvládnou nastrouhat nejen více surovin, ale také umí krájet různé tvary. Většinou se skládají z plastové části s posuvným kráječem, do které se dají vsadit různé krájecí plochy s různými typy ostří.

Obvykle mají také nádobu, do které suroviny padají, ale nemusí to být pravidlem. Výhodou je, že prsty nepřicházejí vůbec do styku s břity, takže nedojde ke zranění.

Pokud si budete takový kráječ kupovat, zaměřte se na kvalitu zpracování i na to, aby šly krájecí plochy snadno měnit, ale také dobře držely v drážkách a při strouhání se neuvolňovaly.

Rotační

Je to vlastně jakýsi mlýnek s kličkou, do nějž shora vložíme surovinu, kterou strouhá otáčející se válec uvnitř přístroje. Typickým příkladem je mlýnek na strouhanku. Válce se dají měnit podle toho, co chcete zpracovávat.

Obvykle kromě strouhanky zvládne i čokoládu, sýr, zeleninu a ovoce i sekání ořechů. Některé typy se hodí i na jednoduché krájení. I tady je výhodou, že prsty nepřijdou do styku s ostrými břity.

Elektrické

Práce s nimi nevyžaduje žádnou námahu a během chvilky nastrouháte jakékoliv množství surovin najemno i nahrubo. Některé mají kromě různých strouhacích válců i nádobu. Nemusí to být výhoda, protože nádobu obvykle používáte podle zpracovávaného množství.

Strouhání ale není jediná funkce, kterou tento přístroj zvládá. Existují i takové, které umí odšťavňovat. V každém případě se při koupi dívejte na to, jak jsou všechny součásti přístroje skladné, aby nezabraly příliš místa.

Důležitá je kvalita materiálu i to, jestli jednotlivé části můžete umýt v myčce. Výhodou je, že elektrická struhadla jsou bezpečná, protože ruka nepřijde do styku s noži. Přístroj se pěchuje pomocí pák nebo mačkátek.

Pokud jste ale vlastníky kuchyňského robota, zvažte, jestli se vám koupě dalšího elektrického přístroje vyplatí, protože existují nástavce k robotu, které dokáží totéž a dají se dokoupit.

KRÁJEČE

Existuje jich nespočet. Některé jsou určeny jen na jeden konkrétní druh potraviny, jiné toho zvládnou víc. Umějí udělat kostičky, nudličky, plátky, kolečka, i hranolky. Krájet na nich můžete zeleninu, ale také ovoce či sýry.

Na cibuli

Krájení cibule nikdo rád nemá, a tak výrobci nabízejí různé kráječe. Cibuli oloupete, vložíte ji do nádoby a stlačíte rukojeť, která vysune nože a cibule je nasekaná nahrubo nebo nadrobno.

Tenhle kráječ vám sice pomůže od uslzených očí, ale ne každý dokáže cibuli rozsekat na opravdu stejné dílky.

Na vejce a knedlíky

V principu jde o to, že se strunami nakrájí stejné plátky nebo dílky. A mimochodem kráječ na knedlíky se dá použít i na jiné věci. Zkuste na něm nakrájet třeba upečenou krémovou roládu, nebo banány, vajíčkový umí zase nakrájet třeba mozzarellu.

Na ovoce i zeleninu

Na každý druh ovoce je už vymyšlen nějaký – na ananas, na melouny, jablka či hrušky. Většinou je to kruh z plastu s napjatými strunami. Ovoce tak lze nakrájet na stejně velké kousky, nebo z něj také vykrojit jadřinec či pecku.

Spiralizér

Hit posledních let zejména mezi rodiči, jejichž děti odmítají jíst zeleninu. Kupodivu, když je zpracovaná třeba na špagety či spirály, začne je bavit a přestanou ji odmítat. A nakonec i dospělé oko se na talíři potěší různými tvary. Na trhu najdete víc druhů. Některé stolní s kličkou na zpracovávání většího množství, ale i malé ruční.

Foto: xdomacnost.cz, pucov.eu, pylones.com, nakupexpres.cz, sencor.cz, tescoma.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man