Domů     Sólo pro domácí pekárnu
Sólo pro domácí pekárnu
od 14.12.2020

Rozhodli jste se, že si ji koupíte a budete si vychutnávat skvělý chléb, ale i koláče, marmelády, sekanou? Ano to všechno umí a ještě mnoho dalšího, ale kterou vybrat a čím začít?

Začněte tím, že zvážíte, jestli pekárnu opravdu potřebujete. Přemýšlejte, jak často ji hodláte používat, co budete péct, pro kolik lidí. Můžete se poradit i s někým, kdo pekárnu má. Možná, že zjistíte, že je pro vás daleko jednodušší si obden zajít do obchodu.

I když nalákat vás může naopak to, že vás domácí chléb a pečivo přijdou levněji a navíc víte, z čeho jsou upečeny.

Na velikosti záleží

Nejdůležitějším parametrem je velikost chleba, jaký pekárna může upéct. O velikosti (a hmotnosti) chleba rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmezí 500–1800 g.

Všeobecně se udává, že čtyřčlenná rodina ocení domácí pekárnu o obsahu 1200 až 1300 gramů.

S jednou nebo se dvěma?

Jisté dilema může při výběru domácí pekárny vyvolat to, že se prodávají pekárny s jednou hnětací metlou a se dvěma metlami. Počet metel úzce souvisí s pečicí nádobou.

reklama

Pekárna se dvěma metlami peče na šířku a chleba se tedy podobá tomu moskevskému (kvádr), pekárna s jednou metlou pak peče krychle. Všeobecně se dá říci, že pekárna se 2 metlami je větší než pekárny s jednou hnětací metlou. Na kvalitě hnětení by se množství metel nemělo odrazit.

Programy jsou důležité

Určitě také vybírejte podle toho, zda v pekárně chcete péct pouze chleba anebo máte v plánu také další věci.

Program, který pouze vymíchá a nechá vykynout těsto, z nějž pak můžete připravit cokoli od vánočky po koblížky a upéci v troubě, je součástí téměř všech pekáren.

Jen některé pak mají i program i na jiné druhy těsta nežli kynuté (při míchání těsta je vynechána fáze kynutí).

Gurmánské přísady, jako jsou například olivy, cibule, sušená rajčata či sýr můžete přidávat již na počátku pečení, ale výhodné je někdy i jejich přimíchání až v průběhu cyklu, po druhém kynutí.

reklama

Sofistikovanější pekárny mají pro tento účel automatické dávkovače surovin. Pokud zavařujete, vyberte si pekárnu s programem na přípravu džemu. Při vysoké teplotě bude ovoce více než hodinu rovnoměrně zahřívat a trpělivě míchat.

K závěru stačí přisypat želírovací cukr a horkou směs nalít do skleniček (ze čtverhranné pekárny to jde mnohem lépe nežli z kulatého hrnce!). Pekárna vám při zavařování výrazně ušetří čas.

Ve speciálních pekárnách, u nichž lze regulovat teplotu, můžete připravovat i domácí jogurt.

Teflonová, keramická, nebo nerezová forma?

Chléb se peče v pečicí formě, která může být z teflonu, z keramiky a z nerezu. Každý materiál povrchu má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti:

reklama

Teflonová forma je nenáročná na údržbu, chléb jde dobře vyklopit, je nejlevnější a nejčastější. Formu stačí po vyklopení chleba jen napustit vodou a lehce setřít povrch nádoby.

Bohužel se může snadno poškrábat, např. častým používáním semínek, nevhodným vyklápěním chleba z formy apod.

Keramická slibuje vyšší odolnost vůči poškrábání a delší trvanlivost. Je dražší než teflonová (většinou o několik stokorun).

Teflonové i keramické formy jsou vyráběny na stejném principu – na formu z lehké slitiny se do její vnitřní části nastříká teflonová či keramická vrstva (ani keramická forma tedy není celá z keramiky).

Nerezová je vyrobena z potravinářského nerezu a mezi její největší přednosti patří téměř nekonečná trvanlivost a neomezené možnosti použití – nerezovou formu opravdu ničím nepoškrábete a je možno do ní postavit např. i sklenici (nebo sklenice) s kváskem, jogurtem a další nádoby, aniž by se poškodila.

Při pečení v nerezové formě je však nutno počítat s tím, že se chléb může připéct, proto se také nerezová forma nabízí pouze u pekáren, kde je možno nastavovat teplotu pečení (a tedy nastavením nižší teploty pečení zamezit připečení).

Budu to umět?

V pekárně výtečný chleba upeče každý. S odměrkami na mouku, které by měly být součástí balení, a základními recepty zvládne pečení i úplný začátečník. Je třeba pouze vložit mouku, vodu a droždí, případně kvásek, ve správném pořadí:

Voda se solí a trochou oleje se nalévá jako první.

Pak přichází mouka či hotová směs.

Nakonec se navrch pokládá droždí s trochou cukru.

Další tipy

Droždí vždy přidávejte do nádoby s ostatními přísadami.

Čerstvé droždí rozdělte na menší kousky a nedovolte, aby se dostalo do přímého kontaktu se solí.

Nejvhodnějšími teplotami pro správné vykynutí droždí jsou 37 až 39 °C.

Při pečení chleba nikdy nepoužívejte prášek do pečiva.

Tekutiny přidávané do směsi nesmí být horké nebo ledové, nejlepší je nechat je přizpůsobit se pokojové teplotě.

Nepoužívejte hrubozrnnou sůl a vždy ji pečlivě odvažujte.

Nejvhodnější moukou pro pečení chleba jsou pšeničná, špaldová a kamutová (prapůvodní odrůda pšenice), protože mají vysoký podíl lepku, díky kterému těsto lépe vykyne.

Pokud chléb nevykyne dostatečně, pak je v něm moc mouky, nebo chybí droždí, voda či cukr.

Sražený chléb značí, že v těstu bylo moc vody nebo droždí.

Když je chléb uvnitř syrový, je v těstu příliš mnoho vody.

Upeč třeba chleba…

Ořechový a hrozinkový chléb

(Přibližná hmotnost chleba: 1 243 g)

Voda nebo mléko:

350 ml, 40 g margarinu nebo másla, ¾ lžičky soli, 2 lžíce cukru, 650 g mouky 405 (umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy „nejméně“ celozrnná), 1 balíček suchého droždí, 100 g hrozinek, 60 g drcených vlašských ořechů

Program: rychlý nebo sladký, ultrarychlý

Tipy: Přidejte hrozinky a ořechy až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení.

Při použití programu sladký bude chléb lehčí. Použijte velikost 1200 g, protože jinak bude objem příliš velký.

Cibulový chléb

(Přibližná hmotnost chleba: 1 350 g)

500 ml vody, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička cukru, 75 g smažené cibule, 750 g pšeničné mouky chlebové, 1 balíček suchého droždí

Program: rychlý, ultra rychlý.

Vločkový chléb

300 ml vody, 150 g ovesných vloček, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky cukru, 1 lžíce octa, 300 g pšeničné hladké mouky, 100 g žitné mouky, ¼ kostky droždí

Do pekárny nejprve vlijte vodu, přidejte vločky a droždí. Poté dodejte zbylé ingredience a nakonec osolte.

Program : základní pro chléb (klasický)

Rumové koblížky

100 g másla, špetka soli, 3 až 4 lžíce rumu, 300 ml mléka, 7 žloutků, 4 lžíce moučkového cukru, 400 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1 kostka droždí, jakákoliv marmeláda na náplň

1) Do pekárny vložte mléko, rum, cukr, droždí a žloutky rozmíchané v rozpuštěném másle, nakonec mouku a sůl. Zvolte program na tvorbu těsta, hlídejte však, bude-li třeba, ukončete předčasně.

2) Po vykynutí těsto zpracujte, vyválejte placku o síle cca 1 cm a skleničkou nebo hrníčkem vykrájejte kolečka. Na ně dávejte marmeládu a přiložte další prázdné kolečko, které je třeba v rozích pořádně přimáčknout. Přebývající těsto okrájejte.

Poté nechte koblížky ještě asi 15 minut odležet a na vrstvě tuku usmažte po obou stranách dozlatova (vkládat nejprve spodní stranou).

3) Po usmažení koblížky pocukrujte.

Škvarky

1 kg vepřového sádla nebo bůčku

1) Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda.

2) Necháme proběhnout 2 x celý a pak ještě asi 1/2 hod, dokud nejsou škvarky zlatavé.

3) Pak vyndáme nádobu a přes sítko slijeme vypečené sádlo.

Štítky:
reklama
Související články
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
10.1.2023
Syrovátka je obrovským výživovým hitem. Že o tom nevíte? To bude dáno tím, že se skrývá jako nosná složka v proteinových tyčinkách. Je totiž levná, přitom mimořádně bohatá na proteiny čili bílkoviny, ale také na vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamíny C a E a dále hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Díky mléčným bílkovinám v syrovátce se navíc omezuje riziko, že tělo bude v nouz
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
enigmaplus.cz
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
Kostra objevená v centrální Asii v roce 1969 nese nezpochybnitelné stopy po chirurgickém zákroku. Jsou-li domněnky vědců správné, jde o nejstarší důkaz úspěšné operace srdce na světě. Předběhla primit
Pokukuje po Klusovi?
nasehvezdy.cz
Pokukuje po Klusovi?
V seriálu ZOO se objevil nový kolega a Michaela Pecháčková (19) zbystřila. Říká se, že má pro Tomáše Kluse (36) slabost. „Je báječný!“ rozplývá se stále nezadaná blondýnka. Není pochyb o tom, že s
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
skutecnepribehy.cz
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
Vždycky jsem byla rozumná a racionální žena, nechápu, jak mi mohla láska tak zaslepit oči a zatemnit mozek. Uvěřila jsem podvodníkovi. Vracela jsem se ze služební cesty v Paříži. Držela jsem šálek v ruce a chtěla se napít, když turbulence otřásla letadlem. Káva vyšplíchla na muže vedle mě. Překotně jsem se začala omlouvat. Všimla jsem si, že má krásný úsměv
Poslední dílo slavného architekta celebrit
rezidenceonline.cz
Poslední dílo slavného architekta celebrit
Jeho návrhy okouzlovaly slavné, bohaté a mocné napříč generacemi. Projektantská kariéra Wallace Neffa trvala dlouhá desetiletí, od dvacátých let minulého století až do roku 1982, kdy zemřel. Na své
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
nasehvezdy.cz
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
Kde hledat lepší útěchu po rozchodu se snoubenkou než v  náručí herečky Angeliny Jolie (47)? Takové štěstí má, jak se zdá, herec Paul Mescal (26). Nedávno byl totiž spatřen v jedné londýnské kavárn
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
epochanacestach.cz
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
Během procházky mezi Krasíkovem a Ovčím vrchem nezapomeňte navštívit Dvůr Krasíkov, zemědělský areál, který v minulosti sloužil zdejšímu knížeti. Když roku 1644 hrad Švamberk kompletně vyhořel kvů
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
epochaplus.cz
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
Walter s Rogerem nemají ve škole přednášky. Co s načatým dnem? „Mám vyprahlo v ústech. Spravil by to džbánek vína,“ navrhne Roger kolegovi. Ten souhlasí, a tak zapadnou do nejbližší taverny. Netuší, c
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směs
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného kuchaře není úplně jednoduchý, ale určitě stojí za vaši námahu. Ingredience 6 ks vepřových kotlet Marináda 2 lžíce olivového olej
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od krasového jezera Somin. A právě z jeho hlubin se má pravidelně vynořovat monstrum, které terorizuje místní obyvatele už přes 100 let. Podle různých s
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
iluxus.cz
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
Automobilová značka Lexus se v Česku stala partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or, o níž jsme již informovali. České národní kolo se uskuteční od 4. do 6. května v pražském O2
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části naší planety pomocí seismických vln vyvolaných zemětřeseními, se vnitřní jádro Země nedávno přestalo otáčet a nyní zřejmě obrací směr své rotace. Tyto