Snídat je potřeba, o tom nikdo nepochybuje. Jenže málokdo toto pravidlo, které je tak důležité pro start do nového dne, dodržuje. Jak to tedy udělat, abychom snídani nevynechávali?
Našli jsme pro vás pár tipů na zajímavé a chutné snídaně. Snad vás inspirují alespoň k tomu, že budete ke každodennímu rituálu přistupovat kreativněji, protože snídaně je jídlo, které se dá opravdu připravovat s neomezenou fantazií.
Klasika s láskou
Snídaňový vajíčkový toast od srdce (úvodní foto)
1 plátek světlého toustového chleba, 1 vejce, sůl, máslo
1) Nejdříve z toustového chleba vykrojíme pomocí formičky srdce.
2) Takto vykrojený toast opečeme na másle nejprve z jedné strany, pak jej otočíme a do vykrojené části umístíme vajíčko, které ochutíme špetkou soli.
3) Smažíme, dokud vejce není hotové. Mezitím vedle opékáme vykrojené srdce.
4) Ihned servírujeme – třeba s čerstvým džusem, ale hlavně láskou a úsměvem.
Slaná variace pikantní
Salámoví pizza šneci se špenátem a balkánským sýrem
listové těsto, salám Gurmán na zeleném pepři, rajčatová omáčka, baby špenát, balkánský sýr vcelku
1) Listové těsto rozválíme, potřeme ho rajčatovou omáčkou a poklademe salámem. Vše zasypeme nastrouhaným balkánským sýrem a listovým špenátem.
2) Těsto zarolujeme a roládu nakrájíme na tlusté plátky. Kolečka pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
3) Šneky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15-20 minut dozlatova.
Slaná variace osvěžující
Šlehaná feta se salátkem z rajčat na chia ražence
2 chia raženky, 100 g sýra feta, 100 g čerstvého sýra (třeba Lučiny), 50 ml olivového oleje, 1–2 lžíce jogurtu
Na salátek: 8 rajčat San Marzano1, malá šalotka, 8 velkých lístků bazalky, 2–3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, sůl a pepř
1) Nejdřív si připravte salátek – omytá a osušená rajčata nakrájejte na osminky, šalotku na jemná kolečka, bazalku nadrobno. Osolte, opepřete a přidejte olej a citronovou šťávu. Jemně promíchejte a nechte chvíli uležet.
2) Do mixéru nalámejte sýr feta, přidejte čerstvý sýr, olivový olej a jogurt a šlehejte, až se všechno spojí v jemný krém. Občas mixér zastavte a seškrábněte sýr, který ulpí na stranách nádoby. Vyšlehanou masu dejte na chvíli do lednice.
3) Chia raženku potřete šlehanou fetou a poklaďte okapaným rajčatovým salátem. Šlehanou fetu můžete použít i jako dip ke krájené zelenině.
Jednoduché a rafinované
Jogurt s ovocem a zapékaným müssli
300 g ovesných vloček, 100 g třtinového cukru, 4 lžíce medu, 50 ml jablečného džusu, 4 kelímky bílého jogurtu, 2 hrsti borůvek, 4 ks kiwi
1) Připravíme si mísu. V míse smícháme ovesné vločky, třtinový cukr, med a džus. Pokud bude hmota příliš řídká, přidáme ještě ovesné vločky.
2) Směs vložíme na plech s pečícím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C Pečeme 30 minut. Hotové müsli vyndáme a promícháme. Müsli necháme vychladnout. Po vyndání bude působit jako nedopečené, ale ztvrdne hned, jak vychladne.
3) Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
4) První vrstvu tvoří müsli, následuje bílý jogurt, opět vrstva müsli. Do skleničky přidáme trochu borůvek, na ně jogurt, krájené kiwi a nakonec müsli. Jogurt ozdobíme borůvkami.
Opravdový startovač těla i mozku
Ovesná kaše s kousky banánu
4 banány, 120 g ovesných vloček, 500 ml mléka, 20 g banánového pudingového prášku
cukr podle chuti
1) Do hrnce dáme vařit mléko. Jakmile je přivedeme k varu, vhodíme do mléka vločky a pudinkový prášek
2) Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3) Kaši osladíme cukrem podle chuti, můžeme použít i med. Jakmile má kaše požadovanou hustotu, můžeme ji podávat.
4) Kaši ozdobíme banánem.
TIP: Ozdobte kaši i jiným ovocem, podle sezóny. Použít lze i oříšky, čokoládu nebo marmeládu.
Pro milovníky sladké Francie
Domácí čokoládové croissanty
450 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 100 g cukru, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 200 ml mléka, 2 vajíčka, 130 g másla, 1 tabulka hořké čokolády na vaření, 50 g strouhané hořké čokolády
1) Z mléka si odlijeme 100 ml a mléko ohřejeme. Musí být vlažné, ne horké. V mléku rozpustíme čerstvé droždí a lžíci cukru. Kvásek dáme na teplé místo a necháme ho vzejít.
2) Máslo nakrájíme na plátky a necháme změknout. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Mouku prosejeme, smícháme s oběma cukry, změklým máslem, olejem, zbytkem mléka a nakonec přidáme kvásek.
3) Vypracujeme hladké vláčné těsto, uložíme ho do misky, zakryjeme utěrkou a necháme 60 minut na teplém místě kynout.
4)Těsto rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na tenký obdélník a nakrájíme 8 rovnoramenných trojúhelníků.
5) Čokoládu nastrouháme na hrubo a na každý trojúhelník položíme trochu čokolády. Trojúhelníky srolujeme směrem ke špičce a necháme je ještě 15 minut kynout.
6) Troubu předehřejeme na 180 °C. Croissanty naskládáme na plech s pečicím papírem a pomažeme je žloutky. Dáme je péct do trouby na 20 minut. Hotové, ještě horké croissanty posypeme strouhanou čokoládou.
Toustový chléb s pomazánkou z avokáda a vejcem
Třízrnný toastový chléb, 2 vajíčka, 1 avokádo, ½ limetky, olivový olej, sůl, pepř a chilli vločky (lze vynechat)
1) Uvařte vajíčko na hniličku – vložte vejce (ideálně v pokojové teplotě) do vařící vody, vařte mírným varem 5 minut a zchlaďte.
2) Zralé avokádo rozpulte, vyjměte pecku a vydlabejte. Dužinu zakapejte šťávou z poloviny limetky, osolte, opepřete a vidličkou rozmačkejte.
3) Toastový chléb opečte, potřete pomazánkou z avokáda a obložte rozpůleným vajíčkem. Poprašte vločkami chilli podle chuti.
Dětský sen
Toast jablkový štrúdl
2–3 hezká jablka, kousek másla, med, skořici
1) Dejte rozehřát toustovač. Chléb nakrájejte a poklaďte kousky másla – není nutné se snažit ho jakkoliv roztírat.
2) Jablko rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na tenké plátky. Obložte jimi toast, zakápněte trochou medu a posypte skořicí. Opečte v toustovači a podávejte se šálkem čaje.
Něco pro chlapy
Houstičky plněné slaninou a sýrem
4 housky, 200 g slaniny vcelku, 150 g tvrdého sýra vcelku
1) Houskám odkrojíme vršek a vnitřek vydlabeme. Slaninu pokrájíme na kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
2) Do housek nasypeme kostičky slaniny a strouhaný sýr. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
Tip: Sýr vybírejte s výraznější chutí
Text: Eva Hořánková, tescorecepty.cz, dokrupava.cz, papei.cz
Foto: Shutterstock, archiv firem