Domů     Smalt z módy nevyšel
Smalt z módy nevyšel
13.12.2019

Asi u nás není domácnost, ve které by se nenašel smaltovaný hrnec nebo pekáč. Třeba starý, možná po babičce, ale stále věrně sloužící.

Je to zvláštní, výrobci z celého světa nás bombardují výrobky všemožných skvělých vlastností a tvarů, my si tu a tam nějaké nádobí koupíme, je krásné, tak nějak se mu nic nedá vytknout, kromě ceny, ale pak, skoro potajmu, sáhneme stejně po tom starém hrnci, co tak krásně padne do ruky a je nám líto ho vyhodit.

A o pekáči ani nemluvě. Copak se dá česká husa upéci v jiném než litinovém smaltovaném?

Čím to tedy je?

Určitě není náš vztah ke smaltovanému nádobí dán nějakým sentimentem, i když jeho návrat na současný trh by tomu mohl nasvědčovat. Ještě nedávno jste mohli zaslechnout třeba:

„V čem mám dělat salát nebo zadělávat, když tu šikovnou mísu se dvěma uchy, jako měla naše babi, už neprodávaj.“ A vidíte, smalt se vrátil s plnou parádou.

S trendem obnovování starého se v tomhle nádobí zhlédli i někteří mladí, kteří si je kupují do svých nově nabytých starých chalup.

Mladé staré

Smaltování, neboli povrchová úprava kovových předmětů nanesením křemičité taveniny, je prastará umělecká technika známá už od starověku. Již tehdy ji čínští, indičtí a také japonští kovotepci a emailéři používali při výrobě a zdobení šperků.

Principem je nanášení jemně drceného nízkotavného skla na kovový podklad, po kterém následuje jeho vypálení při teplotách 700–900 °C. Do Evropy tento technický postup, který spojuje tvrdost skla a pevnost kovu, pronikl přibližně v 7. století našeho letopočtu z Byzantské říše.

Svými vlastnostmi se smalt nachází někde na pomezí mezi sklem a porcelánem. Až do konce 18. století však smalt obsahoval i některé jedovaté příměsi a těžké kovy, a proto se vůbec nehodil k povrchové úpravě kuchyňského nádobí. Zásadní změnu v této oblasti přinesl až muž jménem Eduard Bartelmus.

Prvenství mělo město Blansko

Byla dvacátá léta 19. století, na Moravě se rychle rozvíjely hutní a výrobní podniky a  mladý Bartelmus nastoupil do blanenských železáren, kde se začal věnovat chemickým úpravám kovů.

Vedle celé řady dalších zlepšení jej tehdy v Blansku potkal i jeden opravdu převratný úspěch – vynalezl právě onen zdraví neškodný smalt na litinové nádobí, což následně odstartovalo jeho bohatou podnikatelskou dráhu.

V roce 1832 získal privilegium k výrobě smaltovaného nádobí a roku 1833 založil společně s bratry Gottfriedem a Augustem v Brně dílnu, jež se časem změnila na významnou továrnu na smaltované nádobí. Tady historii opusťme, abychom se mohli vrátit do dnešní kuchyně.

Výhody a nevýhody smaltovaného nádobí

+ Je zdravé a hygienické: smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů a na hladkém povrchu se nemnoží bakterie.

+ Je krásné: Ať už jde o repliky starého nádobí, nebo o nové barevné vzory.

+ Je praktické: snadno se čistí, je odolné proti mechanickému poškození

+ Není zase až tak drahé

+ Vyrábí se v Česku

– Na trhu se bohužel objevují i výrobky nevalné kvality neznámé provenience. Na ty je třeba dát pozor.

Jak poznat kvalitu

Nákup nádobí není investice na měsíc. Přece jenom musíme vydat větší objem peněz, vždyť mnohdy potřebujeme i víc kusů, které se budou vzájemně doplňovat. Chceme sice, aby bylo nádobí hezké a praktické, ale také aby nám dlouho vydrželo.

A jak zjistit, že je výrobek, který firma dodává na trh, kvalitní? Můžete si přečíst nějaké recenze nebo se zeptat na hodnocení známých. Spolehlivou cestou je zjistit si, zda výrobce a jeho distribuční síť vlastní některý z certifikátů kvality.

Tyto certifikáty na národní, evropské či světové úrovni jsou spolehlivým signálem, že výrobek, který jste se rozhodli zakoupit, byl testován a shledán nezávadným. I tak je ale třeba s nádobím zacházet opatrně. Je sice hodně trvanlivé, ale nesnáší nárazy.

Když smalt někde oprýskne, už se nedá k vaření použít, protože by se do jídla mohl uvolňovat kov. Pěkné smaltované nádobí, ke kterému máte vztah nemusí skončit na smetišti, ale může sloužit třeba na zahradě, jako okrasný květináč nebo dekorace.

Smalt, sběratelský artikl

Možná to nevíte, ale mnoho lidí staré smaltované nádobí sbírá. Ne snad na vaření, mnohdy už je trochu oprýskané, ale pro jeho krásu. Vystavují si je v chalupách, z konvic se stávají vázy, z hrnků květníky, nebo je aranžují do půvabných zátiší.

Existuje dokonce muzeum smaltu. Najdete je v Netvořicích a založila je vytrvalá sběratelka paní Jindra Šmídová. Když budete mít cestu kolem, můžete se sem zajít pokochat krásou zašlých plechových časů.

Tip Paní domu: Jak se čistí smaltované nádobí?

Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Když se voda začne vařit, přidejte jedlou sodu, promíchejte vařečkou a nechte povařit po dobu několika minut. Během varu vařečkou „odlupujte“ připáleniny.

Až budou připáleniny odstraněné, vodu vylijte a hrnec/pánev vypláchněte horkou vodou.

Text: Eva Hořánková, foto: archiv firem

Předchozí článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč se Freimanové bývalý směje?
nasehvezdy.cz
Proč se Freimanové bývalý směje?
Nedávno si známý režisér Jaroslav Brabec (71) utahoval ze své exmanželky Veroniky Freimanové (70) kvůli její práci. Posmíval se jí, že točí seriály jako ZOO Nové začátky a nemá to podle něj zapotř
S kávou můžete hubnout, záleží ale na tom, kdy ji pijete
epochaplus.cz
S kávou můžete hubnout, záleží ale na tom, kdy ji pijete
Káva je po staletí známým způsobem, jak dodat tělu energii. Pryč jsou dny, kdy byla tato droga považována za nezdravou. Dnes víme, že nejenom stimuluje, ale podporuje také funkci střev, má protizánětlivé vlastnosti a zabraňuje ateroskleróze. Ukazuje se, že kofein má také dobrý vliv na hubnutí. Kdy ale pít kávu pro štíhlou linii? Káva podporuje
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Strava jako zbraň proti stárnutí
21stoleti.cz
Strava jako zbraň proti stárnutí
Stárnutí samo o sobě zastavit nelze, ale to, jakým způsobem bude probíhat, už ovlivnit možné je. Ukazuje to nová dlouhodobá studie vědců z Karolínského institutu ve Švédsku, kteří sledovali více než 2
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ani sedmery šaty někdy nepomohou
nejsemsama.cz
Ani sedmery šaty někdy nepomohou
Byla jsem rozmazlená a zhýčkaná, myslela jsem si, že na co pomyslím, to se mi splní. V tanečních jsem pochopila, že tomu tak není. Táta měl kolegu, z něhož se časem vyklubal jeho nejlepší kamarád. Spřátelily se i naše rodiny, jezdívali jsme spolu na výlety, jednou jsme byli dokonce v Bulharsku stanovat, leccos jsme podnikali. No a ten kolega měl syna,
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Babiččin amulet je kouzelný
skutecnepribehy.cz
Babiččin amulet je kouzelný
Když jsem vystavila tu figurku do vitríny v obýváku, začaly se dít neuvěřitelné věci. Z lidí opadl hněv a smutek a měli náhle dobrou náladu. Až teprve po několika letech jsem zjistila, jaký mám doma kouzelný poklad. Stará vyřezávaná figurka, kterou mi kdysi darovala moje milovaná babička, v sobě měla léčivou energii. Dokonce i návštěvám se zlepšila nálada. Milovaná babička
Dietní okurkový koktejl
tisicereceptu.cz
Dietní okurkový koktejl
Okurkový koktejl je mezi doma vyrobenými koktejly na hubnutí nepsaným králem. Vyzkoušejte, a budete-li dodržovat správný pitný režim, budete velmi mile překvapeni. Ingredience 1 salátová okurka
V Oblasti 51 se zkoumalo UFO! Dokazovat to má test detektoru lži
enigmaplus.cz
V Oblasti 51 se zkoumalo UFO! Dokazovat to má test detektoru lži
Na existenci přísně střežené vojenské základny v Oblasti 51 věřila kdysi jen hrstka milovníků konspiračních teorií. Vše se změnilo v roce 2013, kdy CIA oficiálně přiznala, že taková zóna opravdu exist
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
4 jugoslávské války: Rozhoduje o genocidě i formulář?
historyplus.cz
4 jugoslávské války: Rozhoduje o genocidě i formulář?
„Pokusme se o útěk,“ naléhá bosenský zajatec na druhého. Ten jenom zavrtí nesouhlasně hlavou. Věří, že když nebude klást odpor, zachrání si život. Mýlí se. Během pár dní Srbové pod velením Ratka Mladiće postřílejí přes 8000 bezbranných bosenských muslimů. Masakr v okolí města Srebrenice je jen jedním z mnoha zvěrstev války v Jugoslávii…   Jde