Překvapivě hedvábné cappuccino připravíte v domácích podmínkách i bez stroje na espreso, které tvoří jeho základ.
Všechno, co budete potřebovat, jsou přibližně dva šálky mléka a kastrůlek na jeho ohřátí, dále hrubě mletá káva a dva „francouzské presovače“ – rovné skleněné nádobky (konvice) s kovovým pístem, opatřeným po obvodu drátěnou spirálou a hustou drátěnou vložkou.
A že jsou dva presovače (lisy) na jednu domácnost zbytečným luxusem? Určitě, ale Paní domu našla jednoduchou alternativu:
snad v každé domácnosti najdete starý ruční šlehač na výrobu šlehačky, pracující na principu pístu, stlačujícího smetanu až k jejímu zhoustnutí.
Postup
Ve francouzském presovači připravte z hrubě mletého kafe silnou horkou kávu. Na dno nasypte vrstvu kávy a natřikrát zalijte vroucí vodou. Nechte pár vteřin ustát a pak pístem stlačte hrubé částečky na dno konvice, až vytvoříte hustou sedlinu (lógr).
Do druhého lisovače nebo ručního šlehače nalijte dva šálky horkého mléka. Pístem pomalu pumpujte nahoru a dolů a pohyb opakujte přibližně desetkrát, dokud se mléko výrazně nenapění.
Uvařenou kávou naplňte zhruba 1/3 velkého hrnku a navrch nalijte zpěněné mléko. Mléčná pěna ze šlehače vytvoří na povrchu velmi jemnou čepici. Ihned servírujeme.
Text: Marie Šrámková, foto: Radana Krippnerová