Ryba musí plavat

Říká se, že Češi moc jíst ani vařit ryby moc neumějí. Tak to pojďme změnit!

Víno
Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské).

K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský.

Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého.

K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

Pivo?
Proč ne. K uzeným a smaženým rybám se sklenice chladného pěnivého moku hodí výborně. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko
Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.


Čím kořenit?
Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.


Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel.

Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj.
Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shutterstock, domajedoma.cz, decodoma.cz, vasekuchyne.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Seychely, malý velký ráj
epochanacestach.cz

Seychely, malý velký ráj

Někdy je dobré se zasnít...
Jaké Gottovo tajemství chce Dominika ještě odhalit?
nasehvezdy.cz

Jaké Gottovo tajemství chce...

Tohle se nikdo neměl...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Perrelet opět partnerem Globe Soccer Awards v Dubaji
iluxus.cz

Perrelet opět partnerem...

Švýcarská hodinářská značka Perrelet se stala již...
Bude se ještě někdy schopna zamilovat?
nasehvezdy.cz

Bude se ještě někdy schopna...

Když přišla ILONA...
Nejúspěšnější české firmy v roce 2022
21stoleti.cz

Nejúspěšnější české firmy v...

Do žebříčku 50 nejrychleji rostoucích...
Našla americká armáda na Krétě tajné minojské technologie?
enigmaplus.cz

Našla americká armáda na...

Na starověké Krétě prý bylo na sto minojských měst a...
Rigatoni se slaninou
tisicereceptu.cz

Rigatoni se slaninou

Těstoviny se špenátem a slaninou...
Oslovil mě cizí muž, budoucí tchán
skutecnepribehy.cz

Oslovil mě cizí muž, budoucí...

Byl pochmurný podzim...
Neptun a jeho unikátní prostředí
epochaplus.cz

Neptun a jeho unikátní...

Z vyjádření vědců se nitra obřích planet na Zemi...
Anglická jízda smrti: Za britský debakl mohou rozhádaní příbuzní
epochaplus.cz

Anglická jízda smrti: Za britský...

Krymská válka (1853–1856) mezi Ruskem a...
Vědci se pokusili vychýlit trasu asteroidu. Dokáží ochránit Zemi před možnou kolizí?
epochalnisvet.cz

Vědci se pokusili vychýlit trasu...

Ničivá srážka s asteroidem je oblíbeným...
0 shares