Ryba musí plavat

Říká se, že Češi moc jíst ani vařit ryby moc neumějí. Tak to pojďme změnit!

Víno
Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské).

K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský.

Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého. K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

Pivo?
Proč ne. K uzeným a smaženým rybám se sklenice chladného pěnivého moku hodí výborně. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko
Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.


Čím kořenit?
Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.


Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel.

Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj.
Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shutterstock, domajedoma.cz, decodoma.cz, vasekuchyne.cz

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Čtyři triky proti lámání nehtů
nasehvezdy.cz

Čtyři triky proti lámání nehtů

Je-li vaše tělo oslabené, vždy se to projeví...
Ptačí park ve východních Čechách
epochanacestach.cz

Ptačí park ve východních...

Josefovské louky, ptačí...
Hurá do přírody na Hradecku
epochanacestach.cz

Hurá do přírody na Hradecku

Hradecko jako region...
Britská varianta COVID-19 se rychle šíří
21stoleti.cz

Britská varianta COVID-19 se...

Britská varianta COVID-19 se šíří i přes...
Veršovali samurajové tváří v tvář smrti?
epochalnisvet.cz

Veršovali samurajové tváří v...

Získat hlavu padlého nepřítele je pro...
Nejdražší kosmetika: Mýdlo za 60 000 korun, krém za 20 000 korun!
epochaplus.cz

Nejdražší kosmetika: Mýdlo za...

Luxusní dřevěná krabička skrývá poklad,...
Perseverance hlásí úspěšné přistání
epochaplus.cz

Perseverance hlásí úspěšné...

Ve čtvrtek 18. února 2021 ve 21:43...
Dokonalá umělá inteligence? Ano, ale s daty o všech lidech
enigmaplus.cz

Dokonalá umělá inteligence?...

DARPA. Tak zní název jedné z...
Kroužením proti bolestem
nasehvezdy.cz

Kroužením proti bolestem

Bolest nás upozorňuje, že s tělem není něco v...
0 shares