Ryba musí plavat

Říká se, že Češi moc jíst ani vařit ryby moc neumějí. Tak to pojďme změnit!

Víno
Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské).

K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský.

Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého.

K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

Pivo?
Proč ne. K uzeným a smaženým rybám se sklenice chladného pěnivého moku hodí výborně. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko
Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.


Čím kořenit?
Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.


Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel.

Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj.
Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shutterstock, domajedoma.cz, decodoma.cz, vasekuchyne.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Byla Lily skutečně zázračné dítě?
skutecnepribehy.cz

Byla Lily skutečně zázračné...

Když byly naší dcerce čtyři,...
Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
Je život na Zemi v područí severojižního magnetismu?
enigmaplus.cz

Je život na Zemi v područí...

Severojižní mystérie naší zeměkoule je údajně jedním...
PBG Studio in black
iluxus.cz

PBG Studio in black

Nejčastější barva, která převládá v šatníku žen...
Rýže s kuřecím masem a mandlemi
tisicereceptu.cz

Rýže s kuřecím masem a...

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz

Vzdušná prosvětlená klasika...

Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí...
Najde Randová díky Ulici konečně svou osudovou lásku?
nasehvezdy.cz

Najde Randová díky Ulici...

Zatímco se MARTINĚ RANDOVÉ...
Co je zač děsivá příšera Momo z Missouri?
epochalnisvet.cz

Co je zač děsivá příšera...

Drobounká dívenka jménem Doris myje v kuchyni...
František Kupka začínal u malování pivních tácků
epochaplus.cz

František Kupka začínal u...

Otevře oči, ale myšlenkami je stále pevně upřen na...
Václav II. & kutnohorské stříbro: Připravil král mnichy o poklad?
epochaplus.cz

Václav II. & kutnohorské...

Mnich Antonín se právě prochází na kopci nedaleko...
0 shares