Ryba musí plavat

Říká se, že Češi moc jíst ani vařit ryby moc neumějí. Tak to pojďme změnit!

Víno
Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské).

K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský.

Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého.

K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

Pivo?
Proč ne. K uzeným a smaženým rybám se sklenice chladného pěnivého moku hodí výborně. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko
Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.


Čím kořenit?
Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.


Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel.

Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj.
Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shutterstock, domajedoma.cz, decodoma.cz, vasekuchyne.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

The Lemp Mansion v St. Louis v USA: Místo plné smrti a krve
enigmaplus.cz

The Lemp Mansion v St. Louis...

The Lemp Mansion v St. Louis v USA je...
S partnerem už nepočítá?
nasehvezdy.cz

S partnerem už nepočítá?

Zpěvačka Lucie...
Lomy v Česku: Přírodní krása, vytvořená lidmi
epochanacestach.cz

Lomy v Česku: Přírodní krása,...

Prašné a hlučné lomy...
Žena v bílých šatech
skutecnepribehy.cz

Žena v bílých šatech

Když se mi narodil vnuk,...
Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti
21stoleti.cz

Na povrch „vyplavaly“ nové...

Studie sopečného popela v jihozápadní...
Porsche Design slaví 50. výročí
iluxus.cz

Porsche Design slaví 50....

Značka Porsche Design slaví 50...
Eugéne Delacroix: Svoboda vede lid na barikády
epochalnisvet.cz

Eugéne Delacroix: Svoboda...

Antická bohyně jako špinavá pařížská...
Studie sopečného popela: Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti
epochaplus.cz

Studie sopečného popela: Na...

Studie sopečného popela v jihozápadní Etiopii...
V showbyzynsu se rozkoukává už i její dcera
nasehvezdy.cz

V showbyzynsu se rozkoukává...

Mladinká Valentýna...
Lahodný závin se švestkami
tisicereceptu.cz

Lahodný závin se švestkami

Díky šťavnatým švestkám bude závin hezky vláčný....
Nejkrásnější zoologické zahrady světa
epochaplus.cz

Nejkrásnější zoologické...

Zoologické zahrady jsou mnohými lidmi vyhledávány jako...
Loď pro sportovní nadšence
rezidenceonline.cz

Loď pro sportovní nadšence

Dominantou neobvyklé výletní lodi Scarlet Lady (tedy...
0 shares