Domů     Růže v hlavní roli
Růže v hlavní roli
15.6.2023

Je tu ten čas, kdy cítíme omamnou vůni královen květin. Pokud i vy milujete růže, zkuste to s nimi i v kuchyni. Uvidíte, že překvapíte rodinu i hosty.

Voňavý čaj

Jeho výroba je prostá. Jednu vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků louhujte čtvrt hodiny v horké vodě, která už prošla varem. V létě připravujte čaj z lístků právě utržených, na zimu si nasušte do zásoby.

Tip: Pomáhá při různých zánětech a bolestech, včetně bolestí v kříži, které trápí téměř každého. Oceníte ho při žaludečních vředech. Jedinečná vůně celkově harmonizuje psychiku.

Růžové s růží

Voda na výrobu ledu, jedlé okvětní lístky růžové růže, jakostní růžové víno, jemně perlivá minerální voda, větvičky levandule (na ozdobu), čiré píšťalové koktejlové skleničky, forma na výrobu ledu

1) Naplníme formu na led vodou a do každé přihrádky vložíme okvětní lístek růže. Necháme zamrazit.

2) Když jsou kostky ledu zmrzlé, vyklepneme je a vyskládáme na dno vyšší koktejlové sklenky.

3) Poté zalijeme vychlazeným růžovým vínem a doplníme po okraj perlivou minerální vodou v poměru 2:1. Ozdobíme větvičkou čerstvé levandule.

Džem z okvětních lístků

200 g okvětních lístků růže (pokud možno neošetřené chemicky a co nejvoňavější; čím budou mít květy tmavší barvu, tím lépe bude vypadat i džem), 600 ml vody, 600 g cukru krupice, šťáva z jednoho citronu, 1 sáček přípravku s pektinem (Pektogel, Gelfix atd.)

1) Okvětní lístky opatrně odtrhneme od květu, odstraníme poškozené a odstřihneme bílou špičku lístků (tato část je trochu trpká, bez ní bude chuť džemu jemnější). Po úpravě lístky zvážíme; potřebných 200 g je poměrně slušná hromádka.

2) Lístky nasypeme do větší mísy, propláchneme je a necháme okapat.

3) Lístky zalijeme šťávou z citronu a posypeme několika lžícemi cukru, které odebereme z navážených 600 g. Lístky pomalu a velmi opatrně promačkáváme a hněteme, aby se příliš nepotrhaly, ale změkly a uvolnily silice a barvu.

4) Po zhruba 10 minutách se hromada lístků zmenší na méně než polovinu. Zalijeme je vodou a necháme asi hodinu macerovat. Občas promícháme. Už v této fázi můžeme vidět, jak se voda postupně zbarvuje do karmínova a přitom už nádherně voní.

5) Lístky i s vodou přelijeme do hrnce a přivedeme do varu. Krátce povaříme, až lístky začnou ztrácet barvu a zprůsvitní. V tuto chvíli se musíme rozhodnout, zda chceme hustší džem s lístky, nebo jemnější průsvitné želé.

Pokud zvolíme želé (rosol), vybereme cedníkem lístky, pořádně je vymačkáme a vyhodíme. V hrnci jich můžeme nechat jen pár pro ozdobu, ve sklenici pak průsvitné lístky vypadají efektně.

6) Do směsi pak přidáme pektin a znovu ji asi 1 minutu povaříme. Poté přisypeme zbytek cukru a džem vaříme dalších 5–10 minut. Vyzkoušíme, jak želíruje, a pokud se mu nechce, přidáme půl lžičky kyseliny citronové. Horký džem plníme do sklenic, které po naplnění hned otočíme.

Neodolatelný sirup

100 g cukru krystal, 1/2 litru vody, kyselina citronová, lístky růže

1) Vodu s cukrem vaříme asi 5 minut.

2) Do odměrky namačkáme okvětní plátky tolika růží, aby jich bylo asi 1/4 litru.

3) Růže zalijeme horkým cukerným roztokem, přidáme na špičku nože kyselinu citronovou a vše necháme 2 dny louhovat.

4) Potom scedíme a uložíme v chladnu, kde vydrží několik dní.

5) Pokud chceme sirup uchovat, sterilizujeme ho 20 min na 80 °C, nebo si ho ve tvořítkách zamrazíme a použijeme na dochucení a ochlazení nápoje (např. minerálky). Sirup bude mít barvu růží, ze které byl připravován, a bude po nich i vonět.

Tip: Zkuste jej jako přeliv na zmrzlinu.

Koktejl Forbidden Flowers

½ lžičky květů levandule, ½ lžičky (2 g) vanilkového cukru, 10 ml růžového sirupu, 15 ml citronové šťávy, 40 ml mrkvové šťávy, 10 sedmikrásek, 100 ml perlivé vody na dolití

Na ozdobu: 1 lístek růže, svazeček 3 sedmikrásek, kornout z novin, do kterého se zabalí sklenice

1) Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkáme přímo v šejkru. Přilijeme všechny ingredience, kromě perlivé vody, a s ledem dobře prošejkrujeme.

2) Přelijeme do sklenic 0,3 l s ledem a dolijeme vodou.

3) Ozdobíme jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalíme do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.

S tímto nápojem získal Achim Šipl na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. 1. místo.

Květinová Pavlova

(Na jeden veliký dort nebo 6–8 košíčků)

4 bílky, 1 polévková lžíce jablečného octa, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu, 500 ml šlehačky, 500 g čerstvých jahod, svazeček máty, hrst růžových květů podle dostupnosti

1) Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C.

2) Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli dotuha. Sníh by měl tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku).

Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem.

3) Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou.

4) Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.

5) Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě.

6) Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou.

7) Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží.

Tip: Cukrářský sáček není nezbytný, dvěma polévkovými lžícemi vytvarujete elegantně roztančená hnízda. Letní nabídka ovoce a květů skýtá prakticky nekonečné možnosti zdobení a kombinování.

Text: Eva Hořánková, recept na Pavlovu je z Květinové kuchařky Jany Vlkové nakladatelství Smart Press

Foto: David Turecký Smart Press, templarske-sklepy.cz, mattoni.cz

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Země divů i relaxu – Albánie
nejsemsama.cz
Země divů i relaxu – Albánie
Průzračné moře, komfortní ubytování i služby, atmosféra historických uliček, ale i nádherná divoká příroda. A co je moc příjemné – všechno tu pořídíte mnohem levněji než v Česku. Albánie vás nadchne! Albánie už dávno není místem politických nepokojů. Proměnila se v bezpečnou oázu klidu, která nabízí vyžití jak pro vyznavače lenošení na pláži, tak pro milovníky divoké přírody a výšlapů s batohem na zádech.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Chřestový krém
tisicereceptu.cz
Chřestový krém
Chřest se do polévek či krémů hodí skvěle. Zkuste tento recept. Suroviny na 4 porce 400 g odřezků z chřestu (stonky, slupky) 8 stonků celého chřestu 80 g másla 2 lžíce mouky 1 l zeleninového
Starověká škola: Holky mají se vzděláním většinou smůlu
epochaplus.cz
Starověká škola: Holky mají se vzděláním většinou smůlu
Slavný filozof Platón věří, že každé dítě má právo na vzdělání. Do tří let má být s rodiči. Pak nastupuje do školy. Do dvaceti let se učí i sportuje. Následuje deset let filozofie. A nakonec, pokud má talent, může pomáhat řídit město. To ovšem platí pro muže. Platón (427–347 př. n. l.) chce, aby každý
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Vědci objevili klíčové změny v lidské pánvi, které nám v průběhu evoluce umožnily chůzi po dvou
21stoleti.cz
Vědci objevili klíčové změny v lidské pánvi, které nám v průběhu evoluce umožnily chůzi po dvou
Všichni obratlovci disponují pánví, ale jen jediný druh ji využívá pro vzpřímenou chůzi po dvou končetinách, a tím je člověk. Příběh odlišného vývoje lidské pánve a bipedalismu se začíná psát před 5 m
Černovická rezidence: Pedant Hlávka kontroloval každou cihlu
historyplus.cz
Černovická rezidence: Pedant Hlávka kontroloval každou cihlu
Patří mezi sedm novodobých divů Ukrajiny. Řeč je o obřím černovickém areálu, za jehož vznikem stál slavný český architekt Josef Hlávka. Ten si na něm dal mimořádně záležet. Jeho stavební plány by při rozložení pokryly plochu fotbalového hřiště. S nesmírným zápalem rozkládá architekt Josef Hlávka (1831–1908) na stůl plány na stavbu velkolepé budovy. V kalendáři je březen
Zářijová výročí: Od útoku UFO po Jacka Rozparovače
enigmaplus.cz
Zářijová výročí: Od útoku UFO po Jacka Rozparovače
Jaká významná výročí ve světě záhad a událostí, které se dodnes nepodařilo objasnit, si připomínáme v září? EnigmaPlus.cz vám je představí! [gallery ids="158070,158071,158072"] 5. září 2013: UFO
Do manželství jsem se hrnout neměla
skutecnepribehy.cz
Do manželství jsem se hrnout neměla
Partnera je třeba dobře poznat, než si slíbíte lásku na celý život. Kdybych to tak věděla dřív, než jsem bezhlavě řekla ANO dvěma ničemům. S manželem jsme se rozvedli v době, kdy děti chodily ještě na základní školu. Můj muž byl opilec, dokázal propít celou výplatu hned první den − a pak tahal peníze ze mě. Pořád jsem
Tiffany & Co. uvádí kampaň, která oslavuje novou kolekci šperků Bird on the Rock
iluxus.cz
Tiffany & Co. uvádí kampaň, která oslavuje novou kolekci šperků Bird on the Rock
Značka Tiffany & Co. dnes odhaluje novou kampaň, jež oslavuje exkluzivní a luxusní kolekci šperků inspirovanou Bird on the Rock, která bude uvedena na trh 2. září. Současnou podobu ikonického moti
Bršlice není jen plevel
epochalnisvet.cz
Bršlice není jen plevel
Máte-li alespoň malou zahrádku, pak víte, o jaké rostlině je řeč. Ano, je to ten téměř nevymýtitelný plevel s dlouhými oddenky, časem vykvétající do vysokých bílých květenství, s nímž už léta marně bojujete.   Ale co se na bršlici kozí nohu podívat trochu jiným pohledem? Uvidíte, že hned změníte názor. Je totiž nejen jedlá a
Už má za Čermáka slibnou náhradu?
nasehvezdy.cz
Už má za Čermáka slibnou náhradu?
V kuloárech se šušká, že herečka známá ze seriálu Ulice Veronika Čermák Macková (31) má novou lásku. Údajně jde o jejího letitého kamaráda, který ji vždycky platonicky miloval. Zřejmě tak nyní využi