reklama

Řezy ze škvarků

Možná právě vy patříte mezi ty hospodyňky, které skrývají doma nějaký ten recept po babičce či prababičce a říkají si, že ho musí vyzkoušet. Pěkně v klidu, žádný spěch. A kdybyste žádný takový recept neměli, zkuste tenhle zajímavý moučník z první republiky.

Těsto: 250 g škvarků, 250 g krupicového cukru, šťáva a nastrouhaná kůra z ½ citronu, 1 lžička mleté skořice, 4 drcené hřebíčky, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 500 g hladké mouky, mouka na pomoučení

Náplň: 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 150 g krupicového cukru, 1 vanilka, 500 ml mléka, 2 lžíce tuzemského rumu, tenké plátky z 1 důkladně omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče na zdobení.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Škvarky jemně pomeleme, přidáme cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, koření, vejce, jedlou sodu a mouku. Vypracujeme hladké pevné těsto, vyválíme je na pomoučené pracovní ploše, vložíme do obdélníkové koláčové formy a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Vyjmeme a necháme vychladnout.

Mezitím připravíme náplň. V rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem, vmícháme semínka vanilky, přilijeme mléko a vaříme na mírném stupni 20 až 25 minut za stálého míchání do zhoustnutí. Rendlík přetáhneme potravinářskou fólií a necháme krém částečně zchladnout.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vlahého krému. Přidáme tuzemský rum, promícháme a necháme krém zcela zchladnout.

Vychladlý korpus naplníme žloutkovým krémem a poklademe tenkými plátky pomeranče.

Další neméně chutné recepty najdete v publikaci Kristiny Šemberové a Evy Všetíčkové Sladká první republika vydané nakladatelstvím KOSMAS.

Text: Eva Hořánková, recept Kristina Šemberová a Eva Všetíčková Sladká první republika Nakladatelství Kosmas

Foto: David Turecký

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
Skládačka jménem Bond: Kdo byl předlohou nejslavnějšího agenta?
epochaplus.cz

Skládačka jménem Bond: Kdo byl...

Tak jako jeho herecký představitel nemá jen jednu...
Mám dítě, ale ne muže
skutecnepribehy.cz

Mám dítě, ale ne muže

Už jako malá jsem si přála mít...
Plánuje se Soukupem brzy založit rodinu?
nasehvezdy.cz

Plánuje se Soukupem brzy...

Vztah AGÁTY...
Pátrání po ztraceném městě Paititi
enigmaplus.cz

Pátrání po ztraceném městě...

Kdesi na jihovýchodě Peru, severu Bolívie, nebo...
Pozoruhodný svět vyder
21stoleti.cz

Pozoruhodný svět vyder

Je známo, že polovodní savci jsou velmi...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
Whistlerova matka: Skandální obraz spořádané ženy
epochaplus.cz

Whistlerova matka: Skandální...

Kdyby byla modelka Maggie spolehlivá,...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
0 shares