Domů     Recepty ze spíže
Recepty ze spíže
23.3.2023

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci.

Zapečená bulka s vejcem

(4 porce)

4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka

1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce.

2) Osolte opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.

3) Posypejte pažitkou nebo petrželkou a podávejte ještě horké.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Snídaně na vidličku, která nedá žádnou práci, a přitom zasytí a zahřeje. Chcete-li, můžete do vydlabaných bulek přidat třeba šunku nebo sýr. Jako příloha se hodí opečená zelenina.

Sýrová polévka s chipsem

(4 porce)

1,2 l drůbežího vývaru, 5 stroužků česneku (můžete dát méně), 4 lžíce másla, 4 lžíce mouky, 120 ml bílého vína, 3 hrsti nastrouhaného sýra, 4 lžíce parmezánu

1) Nejdřív si udělejte chipsy. Nastrouhejte parmezán. Troubu vyhřejte na 200 °C, vyložte plech pečicím papírem a vytvořte na něm 4 sýrové kupičky (nechte mezi nimi dostatek místa, sýr se vám v troubě rozteče). Vložte do trouby asi na 10 minut. Hotové chipsy nechte vychladnout a pak je opatrně sloupněte z pečicího papíru.

2) Vývar uveďte do varu, přidejte stroužky česneku a zmírněte plamen.

3) Na pánvičce rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte vínem rozvařte a vlijte do vývaru. Na mírném plamenu vařte asi 15 minut.

4) Do hrnce vsypte sýr, míchejte, až se rozpustí a polévku ozdobenou chipsy hned podávejte. Se sýrem by se polévka už neměla vařit.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 1

V polévce skvěle zužitkujete různé zbylé sýry z lednice nebo z mrazáku. A nebojte se ani těch zrajících. Pokud nechcete použít víno, můžete přidat trochu mléka. A kdyby trochu krému zbylo, přidejte ještě sýr a trochu smetany a máte omáčku na těstoviny.

Strata

(4 porce)

1 sáček zmraženého listového nebo sekaného špenátu, 1 velká nadrobno nakrájená cibule, 3 lžíce másla, 250 g staršího bílého pečiva nakrájeného na kostky, 170 g ementálu, 60 g parmezánu, 700 ml mléka, 8 vajec, 2 lžíce dijonské hořčice, pepř, muškátový oříšek, sůl

1) Ze špenátu vymačkejte vodu a pak ho nasekejte nadrobno. Cibuli osmažte na másle na středním stupni, až zvláční, trvá to asi 5 minut. Osolte ji, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem, smažte ještě minutu, pak přidejte špenát a sejměte z ohně.

2) Zapékací formu (můžete udělat v několika malých) vymažte máslem a po dně rozložte třetinu chlebových kostek. Pokryjte třetinou špenátové směsi a posypte třetinou sýrů. Postup zopakujte, poslední vrstvu budou tvořit sýry.

3) Prošlehejte mléko s vejci a hořčicí, osolte a opepřete. Stratu přelijte ochuceným mlékem, formu přetáhněte fólií a dejte nejméně na 8 hodin do chladu.

4) Troubu předehřejte na 180 °C. Formu se stratou nechte stát 30 minut v pokojové teplotě, pak ji vložte do trouby a pečte asi 45 až 55 minut na střední příčce trouby až vyběhne, zezlátne a bude propečená.

Doba přípravy 100 minut + odležení

Náročnost 2

Strata je vlastně taková italská žemlovka naslano. Výhodou je, že v ní můžete zužitkovat různé zbytky, a při tom vytvoříte skvělé jídlo, takže fantazii se meze nekladou. A kdy ji udělat? Kdykoliv. Může to být oběd, večeře, ale klidně i pohoštění pro kamarády.

Pochoutka z jedné pánve

(4 porce)

3 plátky anglické slaniny, 2 střední brambory (varný typ B), ¼ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 4 velká vejce, 50 g uzeného sýra nebo čedaru nastrouhaného nahrubo, čerstvá pažitka nebo petrželka na posypání (nemusí být)

1) Na plotnu postavte pánev o průměru cca 30 cm vhodnou do trouby a položte na ni vedle sebe plátky slaniny. Pak teprve zapněte na mírný výkon. Opékejte z obou stran, až budou plátky křupavé.

Odstavte, tuk nechte v pánvi, slaninu přesuňte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Až slanina trochu zchladne, nakrájejte ji na kousky. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.

2) Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte co nejvíc nahrubo, nebo nakrájejte na malé kousky a důkladně osušte a vymačkejte v látkové utěrce.

3) Pánev vraťte na sporák, a až bude vypečený tuk dobře rozehřátý, vsypte osušené brambory a rychle je promíchejte. Pak je rozprostřete a nechte 2 minuty opékat bez míchání. Osolte, opepřete a promíchejte. Opět bez míchání 3 minuty opékejte.

Poté znovu promíchejte a zase 2 minuty opékejte. Brambory by měly mírně zhnědnout. Pak vmíchejte nakrájenou slaninu a opékejte další 2 minuty.

4) Odstavte pánev a v bramborové směsi udělejte lžící čtyři prohlubně. Do každé rozklepněte vejce. Okolo vajec posypejte nastrouhaným sýrem.

5) Vložte do trouby a zapékejte asi 8–10 minut. Podle chuti dosolte a opepřete. Posypejte bylinkami a ihned podávejte.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

V Americe tomuto jídlu říkají „hash brown“ a připravují je jako víkendovou snídani. U nás bychom je asi nazvali selská pánev a dali bychom si je třeba i k večeři.

Výhodou je, že se nemusíte striktně držet receptu, ale můžete přidat podle chuti další ingredience.

Nudle s mákem

(4 porce)

180 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1–2 lžíce vody, 20 g másla, mletý mák , moučkový cukr, olej, hrst rozinek

1) Mouku se žloutky, solí a vodou zpracujte v hladké tužší těsto a nechte půl hodiny pod utěrkou odležet.

2) Mezitím si namočte rozinky do vlažné vody, aby změkly.

3) Z těsta vyválejte tenký plát a krájejte širší nudle, které vařte v osolené vodě s olejem.

3) Jakmile vyplavou, jsou hotové. Nudle sceďte, vložte do mísy a prolijte rozpuštěným máslem.

4) Podávejte posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a posypané rozinkami.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Prosté a obyčejné jídlo, které udělá radost dětem a vám možná také připomene doby dávno minulé. Možná se pak podivíte, proč jste je tak dlouho nedělali.

Francouzské tousty

(4 porce)

4 plátky toustového chleba, 300 ml mléka, 50 g másla, 10 g vanilkového cukru, 2 vejce, ¼ lžičky mleté skořice, 1 kávová lžička vanilkového aroma, špetka strouhaného muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání

1) V míse vyšlehejte metličkou vejce, mléko, muškátový oříšek, skořici, vanilkové aroma a cukr.

2) Na středním ohni v pánvi rozehřejte máslo.

3) Plátky toustového chleba namočte ve vaječné směsi tak, aby dobře nasákly. V pánvi na velmi mírném ohni smažte na másle dozlatova z obou stran.

4) Po upečení tousty posypte moučkovým cukrem.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

K téhle sladké pochoutce, která se hodí ke kávě či čaji, ale i jen tak, když vás honí mlsná, můžete přidat ovoce, smetanu, nebo tousty zalít javorovým sirupem, či medem.

Text Eva Hořánková

Foto Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
reklama
Související články
18.3.2024
V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, která chuťově doplňuje rajčata i brambory s řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, určitě si nikdo nebude stěžovat ani druhý den, kdy se skvěle rozleží. Ingredience 300 g brambor 3 řapíkaté celery (200 g) 2 stroužky česneku 1 menší cibule 2 lžíce olivového oleje (extra virgin) 2 ks bobkového li
11.3.2024
Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu. Z řepy 2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pep
Jsou hotové raz dva a vaši hosté si na nich pochutnají. Ingredience 250 g tygřích krevet 1 větší cibule 3 stroužky česneku 4 dcl bílého vína 4 lžíce olivového oleje hrst nasekané petrželky sůl čerstvě drcený pepř 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Postup Krevety oloupejte nebo je klidně nechte ve skořápce. V hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte na kostičky nakrájenou ci
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Lazura: Tak trochu jiná barva
Lavička. Máte ji na zahradě, rádi na ní sedáváte, ale už se na ní podepsalo počasí i čas. Přišla chvíle dát jí nový kabát. Zkuste tentokrát vyměnit barvu za lazuru. Obnova dřevěného zahradního nábytku je čas od času nutná. Dřevo má své nesporné přednosti, jako je kvalita, svěží vzhled, nadčasovost, kresba, struktura… Ale také nevýhody, […]
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tři dívky v domě hrůzy
epochaplus.cz
Tři dívky v domě hrůzy
Napohled obyčejný pohodlný dům v rezidenční čtvrti v Clevelandu obývá sympatický muž, kterého si sousedé nemohou vynachválit. Nikdo z nich netuší, jak hrůzné tajemství se za jeho zdmi skrývá. Městečko Yauco na karibském ostrově Portorico má něco přes 30 tisíc obyvatel a 10. července 1960 k nim přibývá také Ariel Castro. Jeho rodiče Pedro Castro
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jak shodit kila a nepřibrat
nejsemsama.cz
Jak shodit kila a nepřibrat
Přejídáte se, jenže pak si vyčítáte nadbytečná kila? Do posilovny vás nikdo nedostane? Moc toho nenaspíte a v práci máte stres? Zkuste na to jít jinak. Asi vás překvapí, že váš chytrý metabolismus sám od sebe spálí 1300 až 2000 kalorií denně, bez jakékoli aktivity. Kolik přesně, to už záleží na vaší váze, výšce i jiném. Už to je ale přece dobrý
Kameny Ica: Dokazují, že jsme žili s dinosaury?
epochalnisvet.cz
Kameny Ica: Dokazují, že jsme žili s dinosaury?
Na více než 15 000 kamenech s rytinami najdeme údajně potvrzení prakticky všeho, o čem dnešní záhadologové sní. Obrázky zachycují dinosaury, pokročilé lékařské zákroky nebo pokročilé technologie, nápadně připomínající ty moderní. Jsou kameny skutečné? Kdo je mohl vytvořit a co všechno by měly dokazovat?   Peruánský lékař Javier Cabrera Darquea (1924–2001) slaví 42. narozeniny. Mezi dary se
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
21stoleti.cz
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí
Richard Lví srdce krutostí šokoval muslimy i křižáky
historyplus.cz
Richard Lví srdce krutostí šokoval muslimy i křižáky
S rukama pevně svázanýma za zády je postupně vyvádějí z města do pouště. Tam na ně již čekají kati. Marně budou muslimští vojáci sultána Saladina bušit do křesťanských řad, aby zachránili své souvěrce. Jejich osud je zpečetěn. Přezdívají mu Lví srdce. Už jeho současníci pohlížejí na anglického krále Richarda I. (1157–1199) jako na hrdinu, rytíře
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
tisicereceptu.cz
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
Suroviny 4 rajčata 3 cibule 8 lžic kuskusu 150 g uzené slaniny 200 g šunky 200 g strouhaného sýra Postup Cuketu podélně rozřízněte a vnitřek vydlabejte. Vydlabaný vnitřek nakrájejte na m
Velikonoce s Baronem
iluxus.cz
Velikonoce s Baronem
Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte se zaskočit dospělými koledníky, a kromě obarvených vaj
Hrádek u Nechanic: Po stopách šlechtického rodu Harrachů
epochanacestach.cz
Hrádek u Nechanic: Po stopách šlechtického rodu Harrachů
Reprezentační sídlo starobylého rodu Harrachů je ideálním prostředím k udržování starých tradic. A na zámku Hrádek u Nechanic dobře vědí, co zajímavého pro své návštěvníky připravit. Známý novogotický zámek Hrádek u Nechanic byl vystavěn hraběcí rodinou Harrachů mezi lety 1839 až 1857 jako jejich letní lovecké a reprezentační sídlo. Vyznačuje se nejen anglickou architekturou, bohatě zdobenými
Jak jsem zkoumala svůj rozvětvený rod
skutecnepribehy.cz
Jak jsem zkoumala svůj rozvětvený rod
Seděla jsem nad archivem dlouho do noci a kolem mě se promenádovali duchové mých předků. Pak zamířili do jídelny ke kulatému stolu. Do toho domu po prarodičích jsem se přistěhovala nově, bydlela jsem tu zatím jen pár dní. Domek byl hodně dlouho opuštěný, protože babička s dědou už před lety odešli bydlet do domova seniorů, kde měli
Radostná událost v rodině Leoše Mareše!
nasehvezdy.cz
Radostná událost v rodině Leoše Mareše!
U Marešových se slaví! Syn Jakub (18) se dostal na prestižní univerzitu Florida Southern College v Americe, kde se kromě studií byznysu bude také věnovat vodnímu lyžování, ve kterém je opravdu dobrý.
Co vše skrývá zřícenina hradu Házmburk?
enigmaplus.cz
Co vše skrývá zřícenina hradu Házmburk?
Zřícenina gotického hradu Házmburk, jež najdeme u vsi Klapý, asi 3,5 kilometru severozápadně od města Libochovice v okrese Litoměřice, je opředena nejednou bájí a pověstí, tak jako ostatně každé staro