Domů     Recepty prababiček: Jednoduché, levné, výtečné
Recepty prababiček: Jednoduché, levné, výtečné
22.8.2019

Myslíte si, že levně a chutně uvařit dneska nelze? Pokusíme se vás vyvést z omylu několika „obyčejnými neobyčejnými“ recepty, které jste už možná pozapomněli. Zkuste je, nebudete litovat.

Nudle s mákem

Na čtyři porce

Těsto

350 g hrubé mouky + na posypání těstovin, špetka soli, 2 vejce + 1 žloutek

Na dokončení

mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo na promaštění a přelití

1. Na vál nasypeme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, žloutek a vlijeme půl skořápky studené vody. Nejprve vidličkou přihrnujeme mouku z krajů k vejcím a poté ručně zpracujeme v tužší těsto, které dobře vyhněteme, aby se nelepilo.

Rozdělíme ho na 3 bochánky. Na vále je přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout.

2. Z každého bochánku poté vyválíme tenkou placku a přehodíme ji přes opěradlo židle, aby trochu oschla, asi na půl hodiny. Proschlé pláty těsta pokrájíme na požadované tvary a rozestřeme na vále. Těstoviny prosypeme hrubou moukou a necháme je asi 10 minut oschnout.

3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu hodně osolenou vodu, vložíme do ní těstoviny a 2 až 3 minuty je vaříme.

4. Hotové scedíme a promícháme s trochou rozpuštěného másla, aby se neslepily. Dáme je na mísu, posypeme mletým mákem s cukrem a polijeme vroucím máslem.

Tip: Ne každý z nás má na nudle s mákem pěkné vzpomínky, patří totiž k dalším obětem školního a závodního stravování.

V případě domácích nudlí se ovšem dostáváme do poněkud jiných chuťových sfér – zkuste jim dát šanci, případně vyzkoušejte místo máku variaci s mletými ořechy!

A úplně stejně jako v Itálii se i u nás domácí těstoviny podávaly i na slano, prostě posypané nastrouhaným parmazánem a přelité máslem… v dobách, kdy „třicítka eidam“ a kečup byly neznámými pojmy.

Doba přípravy: 75 minut

Energie v jedné porci: 2145 kJ

Náročnost: 2

Hašé z vařeného hovězího masa

Na čtyři porce

500 g zbylého vařeného nebo i pečeného masa, 30 g strouhanky, 125 ml mléka, 30 g sádla, 20 g cibule, 3–4 lžíce hovězího vývaru, 1 žloutek, sůl a pepř

1. Maso buď pomeleme, nebo, což je mnohem lepší, rozebereme na vlákna a pak hezky najemno nasekáme. Přidáme k němu trochu v mléce navlhčené strouhanky a cibulku, na kterou, když lehce zezlátla na rozehřátém sádle, dáme maso.

Osolíme, opepříme, přilijeme trochou vývaru a necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme žloutek. Můžeme také rozestřít do vymazané formy (při jejím výběru se fantazii meze nekladou) a chvíli zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.

2. Haši podáváme například se šťouchanými bramborami a kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.

Doba přípravy: 30 minut

Energie v jedné porci: 2118 kJ

Náročnost: 1

Lepenice
Lepenice

Na čtyři porce

500 g brambor, sůl a kmín, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 400 g kysaného zelí, 100 g škvarků

1. Brambory oloupeme a uvaříme ve vroucí slané vodě s kmínem doměkka. Cibulku opečeme na rozehřátém sádle na pánvi hodně dozlatova. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho.

2. Horké brambory nahrubo rozšťoucháme, vylijeme do nich obsah pánve i s tukem, přidáme všechno zelí a škvarky a důkladně promícháme

Tip: Lepenice je jídlo pro velký hlad a pořídíte ji za pár babek, nakrmíte s ní davy, a pokud byste ji chtěli učinit elegantnější, dá se snadno napěchovat do tvořítek, případně ještě krátce osmažit a podávat jako příloha.

Tu roli ostatně plnila při zabijačkách, skvěle se totiž hodí k prejtu, jak tmavému, tak světlému.

Doba přípravy: 45 minut

Energie v jedné porci: 1200 kJ

Náročnost: 1

Plíčky po vídeňsku

Na čtyři porce

500 g telecího kořínku (droby – srdce, játra) a jazyk, 1 cibule, větší špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, 1 lžíce octa

Omáčka

60 g másla, 60 g hladké mouky, vývar, 1 citron, 120 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek

1. Kořínek a jazyk zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody (aby se nepřilepil k hrnci). Přidáme překrojenou cibuli i se slupkou, bylinky, koření, sůl a ocet a vaříme, dokud nebudou droby a jazyk měkké. Vyndáme je a vychladlé nakrájíme na tenké plátky. Jazyk zprudka zchladíme studenou vodou a pak ho oloupeme a také nakrájíme.

2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme do ní vývar z drobů a ještě aspoň půl hodiny povaříme. Nakonec podle chuti přidáme najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, vlijeme smetanu, vmícháme žloutek a už dále nevaříme.

3. Omáčkou přelijeme plíčky a podáváme je s jemným vídeňským knedlíkem, vařeným v ubrousku.

Tip: Častým důvodem neobliby „plíčků“ bývá houbovitá konzistence plic, po kterých dostal pokrm jméno. Můžete si ho vychutnat ale i v případě, že plíce z přípravy vyloučíte.

Srdce a jazyk mají naopak texturu přímo výstavně pevnou a hutnou (vždyť jsou to svaly), a v této jemné, a jak se na Vídeň sluší, i vysloveně elegantní omáčce je to skutečná lahůdka.

Doba přípravy: 70 minut

Energie v jedné porci: 3520 kJ

Náročnost: 2

Nákyp jablkový se smetanou

Na čtyři porce

140 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 tlučený hřebíček, 4 žloutky + 1 celé vejce (celkem 5 žloutků), koflík sladké smetany, 120 g strouhané žemle, 3 větší jablka, 1 lžíce skořicového cukru, případně vinné šodó, 20 g másla + 20 g strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. V míse zpěníme máslo s cukrem a hřebíčkem a za stálého tření přidáme žloutky a celé vejce.

Asi po čtvrthodinovém tření přidáme po lžičkách smetanu, strouhanku, pevný sníh z bílků a dvě oloupaná a na tenčí nudličky pokrájená jablka, prohozená se lžící vanilkového nebo skořicového cukru.

2. Nákypovou formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme do ní připravenou hmotu, povrch poklademe plátky zbylého jablka a pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova. Můžeme podávat s vinným šodó.

Doba přípravy: 60 minut

Energie v jedné porci: 1032 kJ

Náročnost: 2

Bramboračka ze Šumavy

1 l vývaru, 30 g sádla, 3 menší brambory, ¼ bulvy celeru, 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší cibule, 1–2 stroužky česneku, hrst lesních hub (sušené předem namočíme), 1–2 PL hladké mouky, majoránka, nové koření, pepř,

1. Cibuli pokrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme, brambory oškrábeme a obojí nakrájíme na kostičky. Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu.

2. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby (nebo samozřejmě čerstvé nebo mražené), osolíme, přidáme nové koření, pepř a vaříme, dokud není zelenina poloměkká.

3. Přidáme kostky brambor a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme utřený česnek s majoránkou dle chuti a krátce prohřejeme.

Podáváme nejlépe s domácím chlebem nebo přímo v domácím chlebu.

Tipy: Stejně chutnou a vydatnou polévku získáme, když místo jíšky nejdřív povaříme 30 g krup a pak teprve přidáme další suroviny.

Do polévky můžete v průběhu vaření přidat malé rajče, které před servírováním vyjmete. Polévka tím získá na chuti

Doba přípravy: 30 minut

Energie v jedné porci: 1978 kJ

Náročnost: 1

Zdroj receptů a fotek: Kuchařka první republiky, vydal www.smartpress.cz, Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
21stoleti.cz
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
V odlehlých končinách západní Kanady se odehrála scéna, kterou by ještě nedávno považovali biologové za nemožnou. Výzkumný tým pracující na území národa Heiltsuk položil na mořské dno pasti na invaziv
Omlazující zázrak zvaný exosomy
nejsemsama.cz
Omlazující zázrak zvaný exosomy
Zní to skoro jako sen. Na scénu přichází inteligentní sérum, které aplikujete na obličej dvakrát denně, a ono ihned začne aktivně likvidovat nedokonalosti pleti. Revoluční novinka, která cloumá světem kosmetiky! Právě to je docela nenápadná pleťová péče s tzv. exosomy, jež dokáže takřka nahradit nákladné botulotoxinové či hyaluronové injekční zákroky. S buňkami komunikuje a aktivně je napravuje Exosomy jsou nosiči informací,
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
epochaplus.cz
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
Když se Kate Middleton stala součástí královské rodiny, získala přístup k desítkám vzácných diamantů a historických klenotů. Přesto je na ní uvidíme jen při nejvýjimečnějších příležitostech. Místo nich často volí levné, dostupné nebo moderní šperky a rozhodně to není proto, že by drahokamy neměla ráda. Jde o promyšlenou strategii, díky které působí přístupně, moderně a
Melounový drink
tisicereceptu.cz
Melounový drink
A abyste měli všechny ty dobroty čím zapít, tak si umíchejte skvělý nápoj. Melounový drink je tou pravou tečkou na závěr. Na zdraví! Ingredience 60 ml světlého rumu 2 limety 12 až 14 lístků má
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
nasehvezdy.cz
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
Herec z filmu Rain Man, Tom Cruise (63), skončil zase sám, bez lásky! Jeho přítelkyně, kubánsko-španělská herečka Ana de Armas (37), ho po devíti měsících opustila. Údajně vyprchala jiskra a milen
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
V našem domě jedna navíc
skutecnepribehy.cz
V našem domě jedna navíc
Manžel mě jeden den informoval, že si našel milenku, a hned následující den si ji k nám nastěhoval. Žila jsem roky v domnění, že náš manželský život je v pohodě. Bohužel jsem si to myslela jen já. Spokojený vztah skončil ze dne na den. Manžel mi jednoho dne sdělil, že miluje jinou. A ta je teď těhotná! Rovnou mi oznámil, že
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
historyplus.cz
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
Po tváři čínské císařovny Wu se koulí slzy jako hrachy…Její oblíbenec, ministr Ti Žen-ťie, muž činu, který se dokázal ohánět slovem v soudní síni stejně jako mečem v případě ohrožení a nejedou jí dobře poradil ve státnických záležitostech, právě odešel na věčnost.   „Nemůže být falešná?“ ptá se Chung Liang svého pána, který pozoruje velkou
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
enigmaplus.cz
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
Rozbouřený říční tok s mohutnými peřejemi je děsivý a neúprosný. Jeho vroucí vody ode dna odpoutávají obrovské těžké balvany a zuřivě jimi vrhají do vzduchu. Vymrštěné kameny pak dopadají na každého,
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i