Domů     Rajské fígle
Rajské fígle
19.8.2020

Aby si rajská jablíčka zachovala svou biologickou hodnotu a zůstala chutná, poradíme vám pár triků, jak s nimi po nákupu zacházet a jak je v kuchyni upravovat.

Jak poznat čerstvost?

Ještě v obchodě rajská jablka zkontrolujte, zda nejsou příliš měkká, nemají na slupce skvrny a otlaky. Vybírejte pokud možno plody se zbytkem stonku. Čerstvé rajče musí mít zelenou stopku a musí i charakteristicky vonět.

A samozřejmě máte-li možnost, vypěstujte si alespoň v létě na okně či na balkoně rajčata vlastní, tam budete mít čerstvost zaručenou.

Jak je skladovat?

Rajčata se skladují jen krátkodobě (vedle sebe a stopkou nahoru!), proto pokud se vám „urodilo“, je lepší je usušit a pak naložit do olivového oleje, z měkčích připravit omáčky, pyré či kečupy, nebo je naložit celá.

• Krátkodobě je lze skladovat třeba na okenním parapetu, kde na slunci plody ještě „dojdou“ (musí mít stopku). Chladnička není ideální, a i když vydrží o něco déle, v chladu vadnou a dobře se nerozvine jejich chuť a vůně.

• Usušené půlky rajských jablíček lze skladovat v mrazničce, kde si zachovají pěknou barvu a nezplesniví.

• Příliš měkká rajčata vložtee na krátkou dobu do misky s ledovou slanou vodou, kde se dostatečně zpevní. Pokud je pak budete krájet, zchlaďte i nůž.

• Aby rajčata při krájení nevytekla, použijte nůž s vroubkovanou čepelí.

Aby zelená rajčata dozrála rychleji, vložte je do papírového sáčku spolu s jedním jablkem a uložte je na chladné tmavé místo.

Jak je loupat?

Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Někomu dokonce může tužší slupka při konzumaci vadit. Proto u plodů odstraňte stopku a slupku na vrcholku lehce nařízněte do kříže. Pak je krátce spařte ve vroucí vodě.

Když slupka popraská, vyjměte je a prudce zchlaďte studenou vodou. Pak už je snadno oloupete nožem. Slupky nevyhazujte – použijte je do polévky.

Tip Paní domu: Celá rajčata, která potřebujete zbavit slupek, spařte horkou vodou a pak místo loupání nožem vezměte jednotlivé plody do bavlněné utěrky a jemně je v ní odrhněte.

Takto upravené rajče pak můžete třeba rozpůlit, vydlabat lžičkou semínka a dužinu pokrájet k dalšímu zpracování. Další možností je rajčata povařit doměkka ve vroucí vodě a potom přes síto propasírovat.

Jemně rozmačkaná rajčatová dužnina je vhodnou kosmetickou maskou pro povadlou pleť.

Jak je sušit?

Sušená rajčata už trvale zaujala své místo v kuchyni. Hodí se do zeleninových salátů, do omáček, dušených jídel, na pizzu, lze je podávat jako předkrm třeba se sýrem či šunkou nebo jako chuťovku v oleji místo zobání k televizi.

V Itálii, odkud sušená rajčata pocházejí, se zralé plody suší na slunci. V našich zeměpisných podmínkách je vhodnější použít troubu, nebo ještě lépe elektrickou sušičku. Plody vybírejte buď menší, anebo rozčtvrcené, či nakrájené na plátky.

Podle chuti je lze před sušením i oloupat, a pokud obsahují hodně zrníček, je lépe je lžičkou vydlabat.

Sušení v troubě:

• pokrájená rajčata nepatrně osolíme hrubou solí (není nutné) a rozložíme na plech s pečicím papírem

• dílky klademe v jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkaly

• troubu předehřejeme na 50 °C, pokud však se sušením spěcháme, zapneme ji na 80–100 °C. Pak ale musíme rajčat častěji kontrolovat

• plátky či kusy rajčat sušíme cca 20 hodin

• během jejich „pobytu v troubě“ je obracíme, aby se sušily rovnoměrně

• usušená rajčata by měla být tuhá a křupavá

Sušení v elektrické sušičce:

Postupujeme stejně, jen při urychlení sušení nastavíme sušičku na 60 °C.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

reklama
Související články
5.12.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co nám
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
10.11.2023
Pokud vám stará dosluhuje, nebo je pro vás příliš malá, bude nejlepší podívat se po nové. Jenže jakou vybrat? Určitě podle velikosti, jenže to není jediné kritérium, které musíte zvážit. Jiné potřeby má samozřejmě velká rodina, jinou ledničku ocení člověk, který žije sám či student. A úplně jinou zvolí chataři a chalupáři či lidé, kteří žijí na venkově a počítají s vlastními výpěstky nebo úlovk
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
iluxus.cz
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
Minimalismus už není jako dříve jen doménou umění, filozofie nebo architektury, ale stal se z něj vyhledávaný životní styl. Interiér a design jsou další oblasti, do kterých minimalismus postupně proni
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
epochalnisvet.cz
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
Pozor, s Ježíškem letos chodí kyberzločinci. Jen v prvním letošním pololetí provedli podle dat z bank přes 31 tisíc útoků, z nichž bylo nahlášeno více než 10 tisíc na policii. Policejní statistiky hov
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
skutecnepribehy.cz
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
Ze spaní mě probudilo děsivé stvoření. Mělo rohy a ocas. Místo do pekla mě vyvedlo ven z domu. Najednou se ozvala rána jako z děla. Bylo to tehdy v předvánočním čase, kdy chodí čert a Mikuláš. Byla jsem ještě malá holčička. Tenkrát mě hlídala babička, která bydlela v malém domku, kolem kterého pobíhalo všelijaké zvířectvo – husy, slepice, kočky i starý pes
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
epochanacestach.cz
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
Která místa navštívit ve Švýcarsku? Není nic snazšího než si přečíst naše doporučení. Máte chuť na pravý alpský sýr z horských pastvin? Jste na správném místě. Jenom je lepší si ho koupit na trhu. A čokoláda hořká i mléčná také patří k této zvláštní horské zemi. Můžete se i projet čokoládovým expresem až do firmy
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
21stoleti.cz
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
Tato více než metr dlouhá ryba se pohybuje u mořského dna, kde je vystavena chladu. Jako obranu si vyvinula krevní protein, který působí jako nemrznoucí směs. Ten došel komerčního využití. Slimule
Že by vznikl milostný trojúhelník?
nasehvezdy.cz
Že by vznikl milostný trojúhelník?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Slunečná Eva Decastelo (45) bezmezně miluje fotografa Tomáše Třeštíka (45). Jenže ten ještě ani zdaleka nemá vyřešenou svou minulost, a to v mnoha ohledech. Nejenom
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz
Lilkové závitky se sýrem
Pro milovníky italské kuchyně přinášíme originální recept na zapékané lilkové rolky. Suroviny na 2 porce 1 větší lilek 200 g ricotty 50 g parmezánu 50 g cottage sýru snítka tymiánu snítka r
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
epochaplus.cz
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
Svatý Martin má 11. listopadu přijet na bílém koni, což značí začátek zimy. Letos už je sněhové nadílky až až. Kdo vlastně ale svatý Martin je? Pojďme se trochu podrobněji podívat na jeho osud. V římské provincii Horní Panonie (v dnešním Maďarsku) přichází v roce 316 na svět Martin Tourský († 397). Podle legendy se později setkává v Amiensu
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
nasehvezdy.cz
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
S manželem to nová posila Ulice Adéla Gondíková (50) nemá zrovna jednoduché. Jiří Langmajer (57) totiž skuhrá pokaždé, když ho někde něco jenom píchne. Jeden z nejvíc sexy chlapíků českého showbyzn
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
enigmaplus.cz
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
S jasně zelenými stébly trávy na irských lukách si pohrává vítr. Čechrá listy v korunách stromů a také vlasy dlouhé fronty čekajících lidí. Většina z nich je bledá, nemocná, a sem tam si všimnete i tě
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce