Domů     Rajčata: Co s nimi?
Rajčata: Co s nimi?

Rajčata, všude samá rajčata. Všechno se sníst nedá, takže když nechcete uspořádat rajčatovou bitvu se sousedem, chce to pustit se do díla a zpracovat je.

Protlakem nic nezkazíte

Nejjednodušším způsobem, jak přebytečnou úrodu rajčat zpracovat, je nejspíš výroba rajského protlaku. Není to žádná věda a v kuchyni ho určitě využijete. A rozhodně budete mít jistotu, že neobsahuje žádná barviva ani nevítanou chemii. Jednoduchý recept na výrobu protlaku je například ten náš:

Vlastní rajský protlak

Na 4 sklenice o objemu 500 ml budete potřebovat 5 kg zralých rajčat.

Rajčata omyjeme, osušíme a vyřízneme stopku. Nakrájíme je na malé kousky a včetně šťávy nasypeme do velkého hrnce. Trochu rozmačkáme třeba šťouchadlem na brambory. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme pomalu vařit.

Jakmile se rozvaří a zhoustnou, přepasírujeme hmotu přes síto a naplníme do sklenic. Sklenice postavíme na rošt do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby sklenice stály ze ¾ ve vodě. Hrnec zavřeme a necháme asi 30 minut při 90 stupních zavařit.

Vyrobte si kečup

Rajský protlak bychom měli, teď se můžeme pustit do vlastnoruční výroby domácího kečupu. Domácí kečup neobsahuje konzervační látky, takže nevydrží tak dlouho jako jeho kolega z obchodu.

Půl roku až do příští úrody ho ale v uzavřených sklenicích a chladném místě můžeme skladovat bez obav. Po otevření bychom ho měli vypotřebovat do dvou týdnů.

Domácí kečup

Na 1/5 litru kečupu budeme potřebovat 650 g rajčat, 150 g červené cibule, 3 stroužky česneku, 3 kousky pimenta, 1 tyčku skořice, 2 kousky badyánu 1 sušená chillipaprička, 100 ml vinného octa (červené víno), 50 g hnědého cukru, 2 čajové lžičky zahušťovadla.

Rajčata omyjeme a vykrájíme z nich stopky, oloupeme cibuli a česnek. Všechno v míse dojemna rozmixujeme (v mixéru nebo tyčovým mixérem). Pyré přelijeme do hluboké pánve nebo hrnce a přidáme koření.

Přivedeme k varu a za častého míchání necháme na slabém plameni vařit. Potom pyré přepasírujeme přes jemné síto do druhého hrnce. Přidáme ocet a cukr, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dalších deset minut.

Zahušťovadlo rozmícháme v troše studené vody do hladka, přidáme k vařícímu se kečupu a necháme krátce převařit. Vařící kečup nalijeme do sterilizovaných sklenic, okamžitě uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Po několika minutách je hotovo.

Co se zelenými rajčaty?

Zelená, nedozrálá rajčata můžeme nechat v teple dojít. Stačí je otrhat z větviček, rozložit na přepravku a přidat k nim několik zralých rajčat nebo několik jablek. Díky nim budou zelená rajčata dozrávat rychleji. Nakonec překryjeme potravinovou fólií.

Můžeme nechat dozrávat i celé trsy rajčátek přímo na stonku: stonek odřízneme, odstraníme z něj listy a pověsíme hlavou dolů někam do tepla, máme-li třeba teplou garáž nebo prostor kolem kotle, pak tam. Rajčátka budou dozrávat postupně.

Vyrobte si třeba chutney

Nedozrálá rajčátka můžeme i zpracovat. Nemusíme se zbytečně bát toho, že bychom se otrávili. Ve skutečnosti sice zelená rajčata obsahují jedovatý solanin, ale jen v malém množství, a tepelnou úpravou se jeho koncentrace ještě sníží.

Ale malým dětem bychom přece jen zelená rajčata neměli dávat a sami bychom pro jistotu měli jíst jen přiměřené množství, zhruba 100 gramů. Z nedozrálých rajčátek můžeme připravit třeba pikantní chutney:

Chutney ze zelených rajčat

1 ½ kg rajčat, nezralých, 500 g cibule, 2 polévkové lžíce soli, 125 g datlí, 350 ml octa (nejlépe vinného), 500 g cukru, 1 polévková lžíce mouky, 3 polévkové lžíce hořčice, ½ polévkové lžíce kari, 1 čajová lžička cayenského pepře, 1 čajová lžička kurkumy, 1 čajová lžička sušeného mletého zázvoru.

Rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno, posolíme a necháme přes noc odpočinout. Druhý den promícháme a trochu vymačkáme, přendáme do hrnce a přidáme nadrobno nakrájené datle, ocet a cukr. Přivedeme k varu a necháme 45 minut mírně vařit.

Mouku smícháme s trochou vody do hladka a přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme dalších 10 minut vařit. Naplníme do čistých sklenic, zavřeme a na 5 minut postavíme dnem vzhůru.

Železná zásoba

Zásobu rajčat na horší čas si můžeme opatřit i tím nejjednodušším způsobem – sterilovat je. Jak na to?

Sterilovaná rajčata

Rajčata omyjeme, vykrájíme dřevnaté stopky, nakrájíme na kousky. Krájenými rajčaty naplníme sklenice (Klidně pořádně přitlačte, čím víc se jich vejde, tím lépe.

Nemusíme používat žádné koření ani cukr nebo sůl, rajčata ve vlastní šťávě tak využijete na jakýkoliv pokrm. Sklenice zavřeme a dáme klasickým způsobem sterilovat do zavařovacího hrnce na 90 °C asi 30 minut. Sterilovaná rajčata vydrží jeden až dva roky.

Nasušte si je

Hodně zralá, masitá rajčátka můžeme zpracovat i jinak, sušením. V zemích, kde je v létě pořádně horko, se suší jen tak na slunci, ale u nás si budeme muset pomoci troubou nebo sušičkou na ovoce.

Sušená rajčata

Budeme potřebovat asi 2 kg masitých rajčat a mořskou sůl: Rajčata omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pokud máme rajčata hodně vodnatá, vykrojíme z nich i dužninu se semínky.

Plech vyložíme pečicím papírem a na dno nasypeme silnou vrstvu soli (sůl ale můžeme i vynechat). Rajčata klademe na plech vedle sebe, slupkou dolů. Troubu rozehřejeme na 90 stupňů.

Dvířka necháme trochu pootevřená, aby mohla vlhkost odcházet a rajčata se nezahřála příliš (přebytečnou tekutinu navíc nasaje sůl). Po 5 – 6 hodinách jsou rajčata suchá.

Text: Kateřina Rodná: foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný let Victora Goddarda: muž, který údajně nahlédl do budoucnosti
enigmaplus.cz
Záhadný let Victora Goddarda: muž, který údajně nahlédl do budoucnosti
Během rutinního letu se zkušený pilot RAF dostal do prudké bouře a ocitl se v hustém, podivně zářícím mraku. Když se z něj konečně vynořil, zahlédl pod sebou letiště, které nepoznával — moderní, barev
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Salát s dýní a sýrem feta
nejsemsama.cz
Salát s dýní a sýrem feta
Lehký salát s pečenou nebo grilovanou dýní, medem a sýrem feta v sobě kombinuje sladké i slané chutě. Dejte si ho jako lehké jídlo nebo přílohu k masu. Potřebujete: ✿ 1 menší dýni hokkaido ✿ 2 lžíce olivového oleje ✿ 2 lžíce medu ✿ 100 g sýru feta ✿ 100 g rukoly nebo jiného salátu ✿ sůl, pepř ✿ čerstvou petrželku Zálivka:
Našel Majer ženu, co je lepší než matka?
nasehvezdy.cz
Našel Majer ženu, co je lepší než matka?
Herec Stanislav Majer (47) ze seriálu Ratolesti si své soukromí už roky pečlivě hlídá. V poslední době se ale objevily zvěsti, že se mohl tajně oženit! Prý možná i proto, aby rychleji zapomněl na
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jak na pestrobarevné makronky
tisicereceptu.cz
Jak na pestrobarevné makronky
Lahodné makronky se z Francie dostaly do celého světa. Jsou sice na přípravu trošku náročné, ale nebojte. S trochou cviku a naším postupem se vám určitě povedou tyto jedny z nejoblíbenějších sladkostí
Jak Mayové po staletí předpovídali zatmění Slunce
21stoleti.cz
Jak Mayové po staletí předpovídali zatmění Slunce
Astronomické znalosti mayské civilizace nepřestávají fasconovat ani staleté pté, co se kdysi slavná americká kultura proměnila v prach. Jedním z nejvýraznějších dokladů mayské vyspělosti je Drážďanský
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Tajemné zvuky mě děsily v bytě
skutecnepribehy.cz
Tajemné zvuky mě děsily v bytě
Uprostřed noci mě náhle probudily zvuky kroků. Na parketách jsem spatřila otisky nohou. V bytě ale nikdo jiný nebyl! Měla jsem po rozvodu a těšila jsem se, jak začnu hezky od začátku ve svém novém bytě, který jsem si vyhlídla. Myslela jsem si, že si tam budu spokojeně žít a že tam budu mít klid.
Město z ptačí perspektivy. Lanovka jako dopravní hit budoucnosti
epochaplus.cz
Město z ptačí perspektivy. Lanovka jako dopravní hit budoucnosti
Píše se rok 2040 a město pulzuje životem. Silnice se mění v nekonečná parkoviště, vznášedla zůstávají jen snem vizionářů a metro už nestačí tempu doby. A přesto existuje způsob, jak se po městě pohybovat rychle, tiše a bez stresu — po laně, vysoko nad hlavami ostatních. Zatímco v Praze máme zatím tři linky metra, v
Vytápění: Na hradech lidé žili v 10–15 °C
historyplus.cz
Vytápění: Na hradech lidé žili v 10–15 °C
Ondol. Pod tímto kouzelně znějícím slovíčkem se skrývá zřejmě nejstarší systém vytápění na světě. Archeologické vykopávky ho odhalily na území dnešní Severní Koreje a je starý přibližně 7000 let. Starověk Aby ústřicím bylo teplo… Otrok rozpálí ohniště. Za chvíli se komorou line příjemné teplo. Průduchy vede do vedlejších prostor. Dutiny o výšce 80–100 centimetrů, v
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i