Domů     Rajčata: Co s nimi?
Rajčata: Co s nimi?

Rajčata, všude samá rajčata. Všechno se sníst nedá, takže když nechcete uspořádat rajčatovou bitvu se sousedem, chce to pustit se do díla a zpracovat je.

Protlakem nic nezkazíte

Nejjednodušším způsobem, jak přebytečnou úrodu rajčat zpracovat, je nejspíš výroba rajského protlaku. Není to žádná věda a v kuchyni ho určitě využijete. A rozhodně budete mít jistotu, že neobsahuje žádná barviva ani nevítanou chemii. Jednoduchý recept na výrobu protlaku je například ten náš:

Vlastní rajský protlak

Na 4 sklenice o objemu 500 ml budete potřebovat 5 kg zralých rajčat.

Rajčata omyjeme, osušíme a vyřízneme stopku. Nakrájíme je na malé kousky a včetně šťávy nasypeme do velkého hrnce. Trochu rozmačkáme třeba šťouchadlem na brambory. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme pomalu vařit.

Jakmile se rozvaří a zhoustnou, přepasírujeme hmotu přes síto a naplníme do sklenic. Sklenice postavíme na rošt do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby sklenice stály ze ¾ ve vodě. Hrnec zavřeme a necháme asi 30 minut při 90 stupních zavařit.

Vyrobte si kečup

Rajský protlak bychom měli, teď se můžeme pustit do vlastnoruční výroby domácího kečupu. Domácí kečup neobsahuje konzervační látky, takže nevydrží tak dlouho jako jeho kolega z obchodu.

Půl roku až do příští úrody ho ale v uzavřených sklenicích a chladném místě můžeme skladovat bez obav. Po otevření bychom ho měli vypotřebovat do dvou týdnů.

Domácí kečup

Na 1/5 litru kečupu budeme potřebovat 650 g rajčat, 150 g červené cibule, 3 stroužky česneku, 3 kousky pimenta, 1 tyčku skořice, 2 kousky badyánu 1 sušená chillipaprička, 100 ml vinného octa (červené víno), 50 g hnědého cukru, 2 čajové lžičky zahušťovadla.

Rajčata omyjeme a vykrájíme z nich stopky, oloupeme cibuli a česnek. Všechno v míse dojemna rozmixujeme (v mixéru nebo tyčovým mixérem). Pyré přelijeme do hluboké pánve nebo hrnce a přidáme koření.

Přivedeme k varu a za častého míchání necháme na slabém plameni vařit. Potom pyré přepasírujeme přes jemné síto do druhého hrnce. Přidáme ocet a cukr, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dalších deset minut.

Zahušťovadlo rozmícháme v troše studené vody do hladka, přidáme k vařícímu se kečupu a necháme krátce převařit. Vařící kečup nalijeme do sterilizovaných sklenic, okamžitě uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Po několika minutách je hotovo.

Co se zelenými rajčaty?

Zelená, nedozrálá rajčata můžeme nechat v teple dojít. Stačí je otrhat z větviček, rozložit na přepravku a přidat k nim několik zralých rajčat nebo několik jablek. Díky nim budou zelená rajčata dozrávat rychleji. Nakonec překryjeme potravinovou fólií.

Můžeme nechat dozrávat i celé trsy rajčátek přímo na stonku: stonek odřízneme, odstraníme z něj listy a pověsíme hlavou dolů někam do tepla, máme-li třeba teplou garáž nebo prostor kolem kotle, pak tam. Rajčátka budou dozrávat postupně.

Vyrobte si třeba chutney

Nedozrálá rajčátka můžeme i zpracovat. Nemusíme se zbytečně bát toho, že bychom se otrávili. Ve skutečnosti sice zelená rajčata obsahují jedovatý solanin, ale jen v malém množství, a tepelnou úpravou se jeho koncentrace ještě sníží.

Ale malým dětem bychom přece jen zelená rajčata neměli dávat a sami bychom pro jistotu měli jíst jen přiměřené množství, zhruba 100 gramů. Z nedozrálých rajčátek můžeme připravit třeba pikantní chutney:

Chutney ze zelených rajčat

1 ½ kg rajčat, nezralých, 500 g cibule, 2 polévkové lžíce soli, 125 g datlí, 350 ml octa (nejlépe vinného), 500 g cukru, 1 polévková lžíce mouky, 3 polévkové lžíce hořčice, ½ polévkové lžíce kari, 1 čajová lžička cayenského pepře, 1 čajová lžička kurkumy, 1 čajová lžička sušeného mletého zázvoru.

Rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno, posolíme a necháme přes noc odpočinout. Druhý den promícháme a trochu vymačkáme, přendáme do hrnce a přidáme nadrobno nakrájené datle, ocet a cukr. Přivedeme k varu a necháme 45 minut mírně vařit.

Mouku smícháme s trochou vody do hladka a přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme dalších 10 minut vařit. Naplníme do čistých sklenic, zavřeme a na 5 minut postavíme dnem vzhůru.

Železná zásoba

Zásobu rajčat na horší čas si můžeme opatřit i tím nejjednodušším způsobem – sterilovat je. Jak na to?

Sterilovaná rajčata

Rajčata omyjeme, vykrájíme dřevnaté stopky, nakrájíme na kousky. Krájenými rajčaty naplníme sklenice (Klidně pořádně přitlačte, čím víc se jich vejde, tím lépe.

Nemusíme používat žádné koření ani cukr nebo sůl, rajčata ve vlastní šťávě tak využijete na jakýkoliv pokrm. Sklenice zavřeme a dáme klasickým způsobem sterilovat do zavařovacího hrnce na 90 °C asi 30 minut. Sterilovaná rajčata vydrží jeden až dva roky.

Nasušte si je

Hodně zralá, masitá rajčátka můžeme zpracovat i jinak, sušením. V zemích, kde je v létě pořádně horko, se suší jen tak na slunci, ale u nás si budeme muset pomoci troubou nebo sušičkou na ovoce.

Sušená rajčata

Budeme potřebovat asi 2 kg masitých rajčat a mořskou sůl: Rajčata omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pokud máme rajčata hodně vodnatá, vykrojíme z nich i dužninu se semínky.

Plech vyložíme pečicím papírem a na dno nasypeme silnou vrstvu soli (sůl ale můžeme i vynechat). Rajčata klademe na plech vedle sebe, slupkou dolů. Troubu rozehřejeme na 90 stupňů.

Dvířka necháme trochu pootevřená, aby mohla vlhkost odcházet a rajčata se nezahřála příliš (přebytečnou tekutinu navíc nasaje sůl). Po 5 – 6 hodinách jsou rajčata suchá.

Text: Kateřina Rodná: foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man