Domů     Rajčata: Co s nimi?
Rajčata: Co s nimi?

Rajčata, všude samá rajčata. Všechno se sníst nedá, takže když nechcete uspořádat rajčatovou bitvu se sousedem, chce to pustit se do díla a zpracovat je.

Protlakem nic nezkazíte

Nejjednodušším způsobem, jak přebytečnou úrodu rajčat zpracovat, je nejspíš výroba rajského protlaku. Není to žádná věda a v kuchyni ho určitě využijete. A rozhodně budete mít jistotu, že neobsahuje žádná barviva ani nevítanou chemii. Jednoduchý recept na výrobu protlaku je například ten náš:

Vlastní rajský protlak

Na 4 sklenice o objemu 500 ml budete potřebovat 5 kg zralých rajčat.

Rajčata omyjeme, osušíme a vyřízneme stopku. Nakrájíme je na malé kousky a včetně šťávy nasypeme do velkého hrnce. Trochu rozmačkáme třeba šťouchadlem na brambory. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme pomalu vařit.

Jakmile se rozvaří a zhoustnou, přepasírujeme hmotu přes síto a naplníme do sklenic. Sklenice postavíme na rošt do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby sklenice stály ze ¾ ve vodě. Hrnec zavřeme a necháme asi 30 minut při 90 stupních zavařit.

Vyrobte si kečup

Rajský protlak bychom měli, teď se můžeme pustit do vlastnoruční výroby domácího kečupu. Domácí kečup neobsahuje konzervační látky, takže nevydrží tak dlouho jako jeho kolega z obchodu.

Půl roku až do příští úrody ho ale v uzavřených sklenicích a chladném místě můžeme skladovat bez obav. Po otevření bychom ho měli vypotřebovat do dvou týdnů.

Domácí kečup

Na 1/5 litru kečupu budeme potřebovat 650 g rajčat, 150 g červené cibule, 3 stroužky česneku, 3 kousky pimenta, 1 tyčku skořice, 2 kousky badyánu 1 sušená chillipaprička, 100 ml vinného octa (červené víno), 50 g hnědého cukru, 2 čajové lžičky zahušťovadla.

Rajčata omyjeme a vykrájíme z nich stopky, oloupeme cibuli a česnek. Všechno v míse dojemna rozmixujeme (v mixéru nebo tyčovým mixérem). Pyré přelijeme do hluboké pánve nebo hrnce a přidáme koření.

Přivedeme k varu a za častého míchání necháme na slabém plameni vařit. Potom pyré přepasírujeme přes jemné síto do druhého hrnce. Přidáme ocet a cukr, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dalších deset minut.

Zahušťovadlo rozmícháme v troše studené vody do hladka, přidáme k vařícímu se kečupu a necháme krátce převařit. Vařící kečup nalijeme do sterilizovaných sklenic, okamžitě uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Po několika minutách je hotovo.

Co se zelenými rajčaty?

Zelená, nedozrálá rajčata můžeme nechat v teple dojít. Stačí je otrhat z větviček, rozložit na přepravku a přidat k nim několik zralých rajčat nebo několik jablek. Díky nim budou zelená rajčata dozrávat rychleji. Nakonec překryjeme potravinovou fólií.

Můžeme nechat dozrávat i celé trsy rajčátek přímo na stonku: stonek odřízneme, odstraníme z něj listy a pověsíme hlavou dolů někam do tepla, máme-li třeba teplou garáž nebo prostor kolem kotle, pak tam. Rajčátka budou dozrávat postupně.

Vyrobte si třeba chutney

Nedozrálá rajčátka můžeme i zpracovat. Nemusíme se zbytečně bát toho, že bychom se otrávili. Ve skutečnosti sice zelená rajčata obsahují jedovatý solanin, ale jen v malém množství, a tepelnou úpravou se jeho koncentrace ještě sníží.

Ale malým dětem bychom přece jen zelená rajčata neměli dávat a sami bychom pro jistotu měli jíst jen přiměřené množství, zhruba 100 gramů. Z nedozrálých rajčátek můžeme připravit třeba pikantní chutney:

Chutney ze zelených rajčat

1 ½ kg rajčat, nezralých, 500 g cibule, 2 polévkové lžíce soli, 125 g datlí, 350 ml octa (nejlépe vinného), 500 g cukru, 1 polévková lžíce mouky, 3 polévkové lžíce hořčice, ½ polévkové lžíce kari, 1 čajová lžička cayenského pepře, 1 čajová lžička kurkumy, 1 čajová lžička sušeného mletého zázvoru.

Rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno, posolíme a necháme přes noc odpočinout. Druhý den promícháme a trochu vymačkáme, přendáme do hrnce a přidáme nadrobno nakrájené datle, ocet a cukr. Přivedeme k varu a necháme 45 minut mírně vařit.

Mouku smícháme s trochou vody do hladka a přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme dalších 10 minut vařit. Naplníme do čistých sklenic, zavřeme a na 5 minut postavíme dnem vzhůru.

Železná zásoba

Zásobu rajčat na horší čas si můžeme opatřit i tím nejjednodušším způsobem – sterilovat je. Jak na to?

Sterilovaná rajčata

Rajčata omyjeme, vykrájíme dřevnaté stopky, nakrájíme na kousky. Krájenými rajčaty naplníme sklenice (Klidně pořádně přitlačte, čím víc se jich vejde, tím lépe.

Nemusíme používat žádné koření ani cukr nebo sůl, rajčata ve vlastní šťávě tak využijete na jakýkoliv pokrm. Sklenice zavřeme a dáme klasickým způsobem sterilovat do zavařovacího hrnce na 90 °C asi 30 minut. Sterilovaná rajčata vydrží jeden až dva roky.

Nasušte si je

Hodně zralá, masitá rajčátka můžeme zpracovat i jinak, sušením. V zemích, kde je v létě pořádně horko, se suší jen tak na slunci, ale u nás si budeme muset pomoci troubou nebo sušičkou na ovoce.

Sušená rajčata

Budeme potřebovat asi 2 kg masitých rajčat a mořskou sůl: Rajčata omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pokud máme rajčata hodně vodnatá, vykrojíme z nich i dužninu se semínky.

Plech vyložíme pečicím papírem a na dno nasypeme silnou vrstvu soli (sůl ale můžeme i vynechat). Rajčata klademe na plech vedle sebe, slupkou dolů. Troubu rozehřejeme na 90 stupňů.

Dvířka necháme trochu pootevřená, aby mohla vlhkost odcházet a rajčata se nezahřála příliš (přebytečnou tekutinu navíc nasaje sůl). Po 5 – 6 hodinách jsou rajčata suchá.

Text: Kateřina Rodná: foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
enigmaplus.cz
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
Důkazem toho, že i v Čechách se rodí novodobí čarodějové, je František Bardon (1909–1958), přezdívaný mistr Frabato či Arion. [gallery ids="158583,158585,158584"] Jeho sláva dosáhla i daleko za
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
nejsemsama.cz
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
Turecko není zdaleka jen azurové moře a hřejivé sluneční paprsky až do podzimu. Vyjeďte si na lodní výlet po řece, nebo se vydejte za historickými památkami, kterých tu není málo. Istanbul Hlavní město Turecka je Mekka byzantských kostelů, barevných bazarů, trhů s kořením a osmanských mešit. Tohle v plážovém letovisku prostě nezažijete! Silnou duchovní energií na vás dýchne Modrá mešita i Chrám Hagia Sofia, jehož
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
epochaplus.cz
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
Ačkoli dnes máme k dispozici ty nejmodernější vědecké metody, stále nevíme, kdo a proč nechal postavit Stonehenge v Anglii. Prozradí nám někdy své tajemství? Tento komplex menhirů a kamenných kruhů, zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO, je tak stále obestřen záhadami, na které historikové, archeologové i astronomové celá staletí marně hledají odpověď. Stonehenge je majestátním
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
iluxus.cz
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
Společnost Victorinox dnes uvedla na světové trhy hodinky Air Pro GMT Automatic, které jsou připraveny ke vzlétnutí do nebes a zároveň jsou příkladem závazku značky ke kvalitnímu řemeslnému zpracování
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
historyplus.cz
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
Malý Alexandr sklopí zrak a zakouká se na svoje staré ošoupané boty. Srdce se mu rozbuší a jeho bledá pleť zrudne hanbou. Nechce už dál poslouchat ty jízlivé řeči o své matce. Přidá proto do kroku, aby byl doma… Píše se rok 1789 a Amerika se stále vzpamatovává z války za nezávislost. I když boje skončily
Miláčka má Rusevová v cizině?
nasehvezdy.cz
Miláčka má Rusevová v cizině?
Herečka Anežka Rusevová (38) ze seriálu ZOO Nové začátky je v poslední době jako vyměněná. Zdá se, že opět hubne, aby měla ještě štíhlejší postavu. prozradila, že ze skříně vyházela neforemné obl
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
21stoleti.cz
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziolog
Dýňová polévka s karotkou
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s karotkou
Dýňová polévka je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová rychle a prakticky bez námahy. Suroviny na 4 porce 1 dýně Hokaido 2 karotky 50 g másla 1 cibule 1 l zeleninového vývaru sůl, pep
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
epochalnisvet.cz
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
Dvojice mrakodrapů, které vyrůstají v Novém Dílí, nabídnou nevšední exkluzivitu a přepych. Není tedy divu, že je o tyto luxusní rezidence v hodnotě od jednoho do patnácti milionů dolarů velký zájem. Věže nabídnou svým obyvatelům také veškerý servis a zázemí, pro ty nejmovitější rezidenty jsou tu pak také čtyři rozlehlé penthousy. Dvě nové věže
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
skutecnepribehy.cz
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
Trápila jsem se otázkou, zda mladým vyklidit pole a nechat jim svůj dům, nebo zůstat a bojovat. Nakonec jsem se rozhodla. Nikam se nehnu! Už zase jsem si zalila šálek kávy studenou vodou. Vylila jsem tu břečku do dřezu a znovu zapnula rychlovarnou konvici – ani ťuk. Pustila jsem televizi – ticho a tma jako v hrobě. Chtěla jsem rozsvítit.