Domů     Proč se doma nedaří čerstvým bylinkám?
Proč se doma nedaří čerstvým bylinkám?
20.3.2020

Není nad čerstvé koření v kuchyni. A to i v zimních měsících. Jenže rostlinky ze samoobsluhy obvykle po pár dnech uhynou. Poradíme vám, co dělat, abyste si svěží bylinky mohli vychutnat po celou zimu.

Bazalka, máta, petržel, rozmarýn a další bylinky v květináčcích, které prodávají v obchodech, jsou většinou určeny jen pro okamžitou spotřebu. To znamená, že k vaření využijete jejich lístečky a pak se s rostlinou rozloučíte. Pokud ale chcete, aby vám doma dlouho vydržely, stačí dodržovat pár zásad.

Přesaďte je

Poté, co si rostlinky přinesete z obchodu, musíte je vlastně zachránit. V těsných plastových obalech a při umělém osvětlení se jim tam opravdu moc dobře nedaří, a to ještě většinou nemívají ani dostatek vláhy, protože prodavače moc nezajímají.

Nejdřív z nich sundejte celofánový či igelitový obal, plastový kelímek postavte do nějaké misky a bylinu, pokud má suchou zeminu, důkladně zalijte. Až se trochu vzpamatuje, vyjměte ji z kelímku a přesaďte do většího květináče s kvalitní zeminou.

Vhodná je kombinace zahradnického substrátu s rašelinou. Pod něj dejte několik kamínků, aby se vytvořila drenážní vrstva, která bude odvádět přebytečnou vodu. Pak musíte rostlinu opatrně aklimatizovat.

Kam s ní

Zdálo by se, že na místo, kde je hodně světla, ale pozor na to! Jestli rostlina stála v obchodě v tmavém regálu, rychlý přechod na přímé slunce by nepřežila.

Proto ji nejdřív postavte někam dále od okna, a až se zhruba za týden zaklimatizuje, přemístěte ji na parapet. Měl by být širší, aby se rostliny nedotýkaly skla, na kterém se teď v zimě, pokud mrzne, může tvořit námraza. Okno by mělo směřovat na jih, nebo na východ.

Zalévání je alchymie

I když většina středomořských bylinek nemá ráda přemokření, zpočátku je zalévejte tak, aby substrát nebyl nikdy úplně suchý a pozorujte, jak reagují. Jestli se vám zdá, že mají unavené listy, potřebují zalít častěji.

Nesmějí ale stát ve vodě, to by jim uhnily kořínky! Sušší substrát nevadí tymiánu nebo rozmarýnu, zato máta je na zálivku velmi náročná – vyžaduje ji každý den. Stejně tak je třeba pravidelně zalévat bazalku, petržel či pažitku.

Univerzální rada, jak často zalévat, neexistuje. Musíte to vypozorovat sami. Co však bylinky vyloženě nesnášejí, je suché sálavé teplo.

Pokud tedy máte pod parapetem radiátor, bude zemina v květináčích rychleji vysychat, takže kromě častějšího zalévání je třeba rostliny rovněž rosit!

Hnojit ano, či ne?

Bylinky by údajně měly přijít do styku s průmyslovými hnojivy naposledy dva týdny před konzumací, ale lepší prý je vůbec s takovým hnojením nezačínat. Pokud mají kvalitní substrát a jednou za rok je přesazujete, ani to nepotřebují.

Někteří pěstitelé však tvrdí, že samotná voda nestačí, a doporučují přidat do zálivky jednou za 14 dní krystalické hnojivo s vyšším obsahem dusíku.

Zařiďte jim vhodnou teplotu

Správná teplota pro pěstování bylinek v bytě se pohybuje mezi 15 – 20 °C, v noci může klesnout až o 2 – 4 °C . Ideální je mít je v zimní zahradě, nebo u okna na chodbě.

Jenže bylinky obvykle míváme v kuchyni, aby byly po ruce, a tam je mnohem větší teplo a pára z vaření. S tím se většina z nich kupodivu dokáže vyrovnat, ale nesmíte na ně větrat! Průvan a v zimě mrazivý vzduch je dokonale zahubí.

Bylinky vhodné k pěstování v bytě

Petržel, pažitka, bazalka, máta, tymián, saturejka, rozmarýn, meduňka, dobromysl, kerblík, libeček, koriandr. Většina z nich patří k trvalkám, a tak jim správnou péčí o něco prodloužíte život.

Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok a také libeček pěstovaný doma se obvykle pěstuje jako jednoletka.

Využití v kuchyni

Petržel

Do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům, jako ozdoba ve studené kuchyni.

Rozmarýn

K dochucení omáček, masa, při grilování.

Bazalka

Hodí se skoro ke všemu, tradičně do pokrmů z rajčat. Přidávejte ji až na konec vaření.

Tymián

Na drůbež a zvěřinu, do dušených jídel, polévek a nádivek.

Pažitka

Na chléb s máslem, do polévek, salátů či vaječných jídel, k lehkým rybím specialitám nebo do omáček.

Meduňka

Do salátů, sladkých či tvarohových pokrmů, nápojů a bylinkového likéru.

Máta

K jehněčímu a mletému masu, do marinád, sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je v kubánském nápoji mojito.

Saturejka

Do nejrůznějších salátů, polévek a luštěninových jídel.

Dobromysl

K zelenině, zejména k rajčatům, lilku, cuketě a paprice, do polévek, omáček, k těstovinám a k masovým pokrmům. Typické koření na pizzu.

Kerblík

Do polévek, omáček, salátů, vařených ryb, drůbežího, telecího a jehněčího masa. Přidává se krátce před koncem vaření.

Koriandr

Čerstvý na grilované ryby, do orientálních pokrmů z dušeného masa, do salátů, majonéz, tvarohových  pomazánek, smetanových zálivek, do polévek a čatní. Semena – do pečiva, zákusků, vánočního cukroví, do nádivek, paštik a pod tučná masa.

Libeček

Nejlépe do tradiční české bramboračky či zeleninových polévek, do karbanátků, smažených vajíček, pomazánek, do omelety, salátové zálivky či smetanové omáčky.

Foto: Shutterstock

Související články
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zámeckém parku přebýval duch
skutecnepribehy.cz
V zámeckém parku přebýval duch
Pobyt v hotelu se proměnil v noční můru. Probudila jsem se, abych zabránila neštěstí. Mé dítě si vybral nebezpečný duch. K tomu letnímu pobytu jsem se nechala zlákat kamarádkou. Byl to ozdravný pobyt pro postižené děti, a já v něm měla zajistit příjemné večery s cvičením a meditací pro maminky a babičky. Svou malou dceru Kristýnku jsem vzala s sebou. Zabydlely jsme se
Nepečený melounový dort
tisicereceptu.cz
Nepečený melounový dort
Nemusíte ani zapínat troubu a přitom vytvoříte jedinečný dort s lehkým melounovým želé, který bude zejména během horkých letních dnů příjemným osvěžením pro malé i velké strávníky. Potřebujete 1
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
iluxus.cz
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
Společnost Emerald Cruises představuje tři seychelské itineráře na pozadí sametových pláží lemovaných žulovými monolity. Vybírat lze z 8denní, 10denní nebo 13denní plavby během níž cestovatelé objeví
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
enigmaplus.cz
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
Enigmatický artefakt je spojen s římskou pevností Gonio, na pobřeží Gruzie nedaleko Batumi. Pevnost byla postavena Římany v prvním století našeho letopočtu. Zde učiněný archeologický objev naznačuje,
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
nejsemsama.cz
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
Aby pleť zůstala zdravá a chráněná, má důkladné čištění v každodenní rutině prioritu zvláště v létě. Vždyť víme, že čistá pleť má lepší schopnost regenerace. V létě je čištění pleti o to důležitější, oč horčejší jsou dny. Sluníčko totiž dává pleti pořádně zabrat. Proč si máme dopřát čas na čištění pleti V létě se často opalujeme a mažeme opalovacími krémy, na pleti se tak
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
historyplus.cz
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
Je sice pořádná zima, ale na letišti kousek od Versailles se to hemží lidmi. Na vzlet se připravuje slavný francouzský bombardér Farman. Místo bomb však bude mít 8. února 1919 zcela jiný náklad…   Francouzští bratři Farmanové chystají žhavou novinku. Zapálení aviatici, z jejichž dílny vyšel slavný bombardovací letoun Farman 60 s přízviskem Goliáš, nestihli svůj aeroplán
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
epochalnisvet.cz
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
Biblický Jób měl dobrý důvod prolévat slzy. Podle nich získává jméno i tropická obilnina slzovka obecná, které se říká též Jóbovy slzy. Její semena totiž tvarem slzy skutečně připomínají a jsou využívány jako prostředek lidové medicíny, nutričně hodnotná potravina i ozdoba.   Rostlina pochází ze zemí jihovýchodní Asie, konkrétně z Myanmaru, Indie, Číny a Malajsie.
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
rezidenceonline.cz
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
Předměstská rezidence nedaleko Moskvy byla pro svého autora, architekta Olega Klodta, ojedinělým projektem. Výsledná elegance, lehkost a funkčnost interiérů jsou však také dílem skvělé spolupráce návrháře s investorem. „ “ Tvůrčímu týmu prošel rukama každičký jednotlivý aspekt promyšleného obytného prostoru. Atmosféra uvolněnosti a komfortu, jíž interiéry dýchají, pramení také ze zvláštní energie, která proudila mezi
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
epochaplus.cz
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
Dobu kamennou teprve relativně nedávno vystřídaly doba měděná, bronzová a železná. Se železem je v podstatě spjatá i celá moderní doba včetně průmyslové revoluce. Co se tedy plastů týče, historicky vzato jsou pro nás vlastně nedávným, avšak poněkud nebezpečným „módním výstřelkem“. Začaly se objevovat teprve v polovině 20. století. Zaplavená planeta Oproti plastům, jejichž nadpoloviční
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
epochanacestach.cz
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
Asi kilometr od státního zámku Lemberk se nachází Zdislavina studánka pojmenovaná podle zdejší šlechtičny, která prý měla zázračné nadání uzdravovat nemocné. Voda prý pomáhá dodnes. Česká šlechtična svatá Zdislava (1220–1252) má podivuhodné schopnosti už jako dítě. Stále se prý modlí a chce se stát poustevnicí. Rodiče ji nicméně provdají za Havla z Lemberka (asi 1210–1254) a
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
21stoleti.cz
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
Tělesná vůně je tichý, ale silný průvodce našich každodenních setkání. Podle 95 % Čechů ovlivňuje první dojem víc, než si uvědomujeme. Přesto mnozí z nás zanedbávají pravidelnou péči o svěžest. Co vše
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
nasehvezdy.cz
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
Toužila se vdát, teď ale Sara Sandeva (27) poslouchá, že její partner Jakub Prachař (41) stále patří jiné. Bude z toho svatba, nebo jen dvě zlomená srdce? Půvabná herečka Sara Sandeva (27) ze seriá