reklama

Proč se doma nedaří čerstvým bylinkám?

Není nad čerstvé koření v kuchyni. A to i v zimních měsících. Jenže rostlinky ze samoobsluhy obvykle po pár dnech uhynou. Poradíme vám, co dělat, abyste si svěží bylinky mohli vychutnat po celou zimu.

Bazalka, máta, petržel, rozmarýn a další bylinky v květináčcích, které prodávají v obchodech, jsou většinou určeny jen pro okamžitou spotřebu. To znamená, že k vaření využijete jejich lístečky a pak se s rostlinou rozloučíte. Pokud ale chcete, aby vám doma dlouho vydržely, stačí dodržovat pár zásad.

Přesaďte je Poté, co si rostlinky přinesete z obchodu, musíte je vlastně zachránit. V těsných plastových obalech a při umělém osvětlení se jim tam opravdu moc dobře nedaří, a to ještě většinou nemívají ani dostatek vláhy, protože prodavače moc nezajímají.

Nejdřív z nich sundejte celofánový či igelitový obal, plastový kelímek postavte do nějaké misky a bylinu, pokud má suchou zeminu, důkladně zalijte. Až se trochu vzpamatuje, vyjměte ji z kelímku a přesaďte do většího květináče s kvalitní zeminou. Vhodná je kombinace zahradnického substrátu s rašelinou.

Pod něj dejte několik kamínků, aby se vytvořila drenážní vrstva, která bude odvádět přebytečnou vodu.

Pak musíte rostlinu opatrně aklimatizovat.

Kam s ní Zdálo by se, že na místo, kde je hodně světla, ale pozor na to! Jestli rostlina stála v obchodě v tmavém regálu, rychlý přechod na přímé slunce by nepřežila. Proto ji nejdřív postavte někam dále od okna, a až se zhruba za týden zaklimatizuje, přemístěte ji na parapet. Měl by být širší, aby se rostliny nedotýkaly skla, na kterém se teď v zimě, pokud mrzne, může tvořit námraza.

Okno by mělo směřovat na jih, nebo na východ.

Zalévání je alchymie I když většina středomořských bylinek nemá ráda přemokření, zpočátku je zalévejte tak, aby substrát nebyl nikdy úplně suchý a pozorujte, jak reagují. Jestli se vám zdá, že mají unavené listy, potřebují zalít častěji. Nesmějí ale stát ve vodě, to by jim uhnily kořínky!

Sušší substrát nevadí tymiánu nebo rozmarýnu, zato máta je na zálivku velmi náročná – vyžaduje ji každý den. Stejně tak je třeba pravidelně zalévat bazalku, petržel či pažitku. Univerzální rada, jak často zalévat, neexistuje. Musíte to vypozorovat sami. Co však bylinky vyloženě nesnášejí, je suché sálavé teplo.

Pokud tedy máte pod parapetem radiátor, bude zemina v květináčích rychleji vysychat, takže kromě častějšího zalévání je třeba rostliny rovněž rosit!

Hnojit ano, či ne? Bylinky by údajně měly přijít do styku s průmyslovými hnojivy naposledy dva týdny před konzumací, ale lepší prý je vůbec s takovým hnojením nezačínat. Pokud mají kvalitní substrát a jednou za rok je přesazujete, ani to nepotřebují.

Někteří pěstitelé však tvrdí, že samotná voda nestačí, a doporučují přidat do zálivky jednou za 14 dní krystalické hnojivo s vyšším obsahem dusíku.

Zařiďte jim vhodnou teplotu Správná teplota pro pěstování bylinek v bytě se pohybuje mezi 15 – 20 °C, v noci může klesnout až o 2 – 4 °C . Ideální je mít je v zimní zahradě, nebo u okna na chodbě. Jenže bylinky obvykle míváme v kuchyni, aby byly po ruce, a tam je mnohem větší teplo a pára z vaření. S tím se většina z nich kupodivu dokáže vyrovnat, ale nesmíte na ně větrat!

Průvan a v zimě mrazivý vzduch je dokonale zahubí.

Bylinky vhodné k pěstování v bytě
Petržel, pažitka, bazalka, máta, tymián, saturejka, rozmarýn, meduňka, dobromysl, kerblík, libeček, koriandr. Většina z nich patří k trvalkám, a tak jim správnou péčí o něco prodloužíte život. Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok a také libeček pěstovaný doma se obvykle pěstuje jako jednoletka.

Využití v kuchyni

Petržel
Do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům, jako ozdoba ve studené kuchyni.

Rozmarýn

K dochucení omáček, masa, při grilování.

Bazalka
Hodí se skoro ke všemu, tradičně do pokrmů z rajčat. Přidávejte ji až na konec vaření.

Tymián
Na drůbež a zvěřinu, do dušených jídel, polévek a nádivek.

Pažitka
Na chléb s máslem, do polévek, salátů či vaječných jídel, k lehkým rybím specialitám nebo do omáček.

Meduňka
Do salátů, sladkých či tvarohových pokrmů, nápojů a bylinkového likéru.

Máta
K jehněčímu a mletému masu, do marinád, sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je v kubánském nápoji mojito.

Saturejka
Do nejrůznějších salátů, polévek a luštěninových jídel.

Dobromysl
K zelenině, zejména k rajčatům, lilku, cuketě a paprice, do polévek, omáček, k těstovinám a k masovým pokrmům. Typické koření na pizzu.

Kerblík
Do polévek, omáček, salátů, vařených ryb, drůbežího, telecího a jehněčího masa. Přidává se krátce před koncem vaření.

Koriandr
Čerstvý na grilované ryby, do orientálních pokrmů z dušeného masa, do salátů, majonéz, tvarohových  pomazánek, smetanových zálivek, do polévek a čatní. Semena – do pečiva, zákusků, vánočního cukroví, do nádivek, paštik a pod tučná masa.

Libeček
Nejlépe do tradiční české bramboračky či zeleninových polévek, do karbanátků, smažených vajíček, pomazánek, do omelety, salátové zálivky či smetanové omáčky.

Foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je zamilovaná, nebo dráždí ex?
nasehvezdy.cz

Je zamilovaná, nebo dráždí ex?

Herečka Veronika Žilková...
Krátkozrakost: Nová epidemie na obzoru?
21stoleti.cz

Krátkozrakost: Nová...

Technologická revoluce pomalu, ale jistě začíná...
Být poslušná se mi v životě vymstilo
skutecnepribehy.cz

Být poslušná se mi v životě...

Pro své nejbližší bych...
BMW INVELT se připojil k oslavám sportovní divize M
iluxus.cz

BMW INVELT se připojil k...

Před 50 lety dala značka BMW zelenou...
Kamery zachytily tajemného tvora: Texaské město prosí veřejnost o pomoc
epochalnisvet.cz

Kamery zachytily tajemného...

Představitelé města Amarillo v oficiální tiskové...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
epochanacestach.cz

Noc vědců v Národním zemědělském...

Už pošesté se Národní...
Barokní malíř Petr Brandl neplatil dluhy
epochaplus.cz

Barokní malíř Petr Brandl...

Bohém Petr Brandl má obrovský talent a stává se v době...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Mléčnou čokoládu začala jako první vyrábět saská továrna
epochaplus.cz

Mléčnou čokoládu začala jako...

Hodně dlouhou dobu si odborníci na čokoládu...
Dračí ochránce jezera Brosno: Stráží ho už dlouhá staletí?
enigmaplus.cz

Dračí ochránce jezera Brosno:...

Jezero Brosno leží zhruba 400 km na jih od...
Přijde nakonec Patrasová o všechno?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Patrasová o...

Má problémy s alkoholem,...
0 shares