Domů     Probiotika jsou všeuměl
Probiotika jsou všeuměl
2.4.2024

Probiotika v našem povědomí zakotvila jako přírodní prostředek pro zlepšení imunity. Tím skutečně jsou. Mnohem méně se ale ví, že je to jen jedna z jejich mimořádných schopností.

Střevo obývá kolem 400 různých typů bakterií a ideální je stav, kdy převažují ty prospěšné, což jsou hlavně laktobacily a bifidobakterie.

Ty svým metabolismem vytvářejí prostředí, které nesvědčí škodlivým bakteriím, a zabraňují jim, aby se na stěně střeva přichytily a množily.

O zdraví se v překvapivě velké míře rozhoduje právě ve střevě. Lví podíl na tom má střevní mikroflóra či novějším názvem mikrobiom. Produkuje totiž řadu rozmanitých látek, které dokážou ovlivňovat tělesné, ale i psychické pochody v těle.

Výzkumy potvrzují, že nevhodné složení střevního osídlení může přispět k vyvolání deprese, poruch soustředění a paměti, může podpořit rozvoj obezity, cukrovky nebo třeba astmatu. A naopak převaha příznivě působících bakterií může před těmito nemocemi chránit. Důvodů, proč se zajímat o to, co dokážou probiotika, je tedy řada.

STŘEVNÍ POTÍŽE

Vedle podpory imunity je právě řešení střevních potíží nejznámějším způsobem využití probiotik. Pomohou upravit bouři ve střevech jak po krátkých infekčních průjmech, tak při chronických potížích.

Pro ty, ať už je to Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, dráždivý tračník nebo celiakie, je typická nepříznivě pozměná skladba střevní mikroflóry.

Vědci zatím netuší, zda jde o příčinu nebo následek, každopádně dodávání pozitivně působících bakterií potíže zmírňuje. A prospívá také celkové kondici, protože s rozvratem mikrobiomu se současně zhoršuje i imunita.

Po léčbě antibiotiky

Obecně známé je také poškození střevní mikroflóry při léčbě antibiotiky. Je to také jeden z nejčastějších důvodů, proč si kupujeme probiotika. Důležité ovšem je začít s užíváním až po skončení léčby.

Ani rozestup s užíváním antibiotik totiž nestačí bakterie chránit před zničením lékem.

Tip: Při vybírání přípravku berte ten, který obsahuje nejvíce různých typů bakterií. Osídlení střeva je u každého z nás přísně individuální, takže se nedá odhadnout, které typy budou nejvíce chybět.

Výhody i pro zdravé

Zatímco u lidí s chronickými střevními záněty probiotika zmírňují potíže, u zdravých se mohou projevit další bonusy, které optimální střevní mikroflóra přináší:

* Produkuje některé vitaminy řady B, které jsou nepostradatelné pro správné fungování nervů a psychickou pohodu.

* Mění škodlivý cholesterol na neškodnou tukovou látku.

* Pomáhá využívat vápník ze stravy.

* Snižuje riziko rakoviny, protože prospěšné bakterie zneškodňují škodlivé látky, které by mohly vyvolat rakovinné bujení.

PSYCHIKA A PAMĚŤ

Tenhle účinek střevních bakterií zůstává zatím nejméně známý, ačkoli je studiemi prokázaný. Jak funguje? Mezi střevem a mozkem existuje velmi úzké propojení. Látky, které produkují střevní bakterie, se totiž s krví dostávají do mozku a ten na ně reaguje.

Zdraví prospěšné bakterie tak vypouštějí látky, které pozitivně působí na část mozku odpovědnou za emoce a chrání před depresivními náladami.

Tenhle mechanismus současně podporují tím, že zvyšují produkci serotoninu, známého jako hormon štěstí, a také dopaminu, látky, které rovněž vděčíme za dobrou náladu, ale kromě toho také za schopnost se soustředit a podávat duševní výkon.

Proto chybí-li ty správné bakterie, pak se to na duševním stavu nepříznivě odrazí. Prokázaná je rovněž jejich schopnost výrazně zmírňovat stavy strachu a úzkosti.

Zlepšují i duševní kondici

I to potvrzují výzkumy. Vědecký tým na univerzitě v irském Corku zajímalo, jaký vliv budou mít bifidobakterie podávané v čistém koncentrovaném stavu.

S překvapením zjistili, že kromě zlepšení trávení vzrostla u účastníků experimentu duševní výkonnost a odolnost vůči stresu, což prokázaly i laboratorní testy. Hladina stresových hormonů v jejich krvi totiž poklesla. Naopak stoupla aktivita oblastí v mozku odpovědných za paměť a učení.

NADVÁHA

Jak mohou střevní bakterie ovlivňovat naši tělesnou váhu? Jednoduše řečeno tím, že „vybírají“, na co máme chuť. Jak? Látkami, které produkují. Ty putují krví do mozku a tam fungují jako signály, které probudí chuť na určité jídlo.

Proto tím, co obvykle jíme, sílí populace střevních bakterií, které taková strava vyhovuje.

Chutě nejsou náhoda

Prakticky to tedy znamená, že když milujete řízky a chlebíčky, pak bažení po nich je z jedné části vzpomínka na chuťový požitek, ale z druhé přímý požadavek určitých bakterií na novou porci kaloricky vydatného jídla.

Proto je tak obtížné opustit svůj zavedený způsob stravování a přejít na zdravější jídelníček. Komplikuje to právě převažující střevní osídlení, protože při změně jídelního lístku strádá.

Když ale vydržíte, pak za několik týdnů zjistíte, že touha po řízku ochabuje a že vám zdravější jídelníček více chutná. Je to tím, že zesílila populace bakterií, která volá po dušené zelenině a salátu.

Jak podpořit hubnutí?

Pomohou probiotika a kvašené potraviny. Omezí totiž populaci toho typu bakterií, který našim dávným předkům pomáhal přežít období hladu a získat maximum energie i z chudé stravy. Co bylo kdysi výhodou, je dnes problém.

V rodinách, kde se „dědí“ tloušťka, jde často spíš o dědičný sklon k bohatému osídlení těmito bakteriemi. Naštěstí tento typ bakterií, označované Firmicutes, dokáže držet v šachu jídelníček bohatý na kvašené potraviny.

Ty totiž podporují množení dalšího běžného kmene střevních bakterií (Bacteroidetes), které mají na hospodaření s energií z jídla opačný efekt.

IMUNITA

Probiotika zvyšují střevní imunitu a ta se o naši schopnost bránit se nemocem stará asi ze 70 %. Právě taková část imunitních buněk, které tělo chrání proti nemocem, vzniká ve střevě.

Přospěšné bakterie podporují jejich produkci a současně omezují růst patogenních bakterií, které negativně ovlivňují výkon imunity.

Podstatné přitom je, že efekt probiotik se projevuje nejen místně ve střevě při zánětech a průjmech, ale i na celkové obranyschopnosti.

Nevhodné složení mikrobiomu, kde převáží škodlivé bakterie, pak zhoršuje nejen ochranu před infekcemi, ale může také souviset se vznikem autoimunitních nemocí.

Jak na probiotickou kúru

Pokud se rozhodnete zlepšit střevní mikrobiom, pak budete potřebovat především trpělivost. Obnova populací příznivě působících bakterií trvá týdny, obvykle 1 až 3 měsíce.

* Po tu dobu je stejně důležité, co budete jíst nebo užívat v podobě kapslí, jako to, co jíst nebudete. Protože vědci upozorňují, že i při důsledném užívání probiotických přípravků se u některých lidí výsledek nedostavuje.

Příčinou může být právě jídelníček, který populace užitečných bakterií likviduje dřív, než se mohou uchytit.

* Škodlivinou číslo 1 je alkohol. Nevhodné jsou také veškeré uzeniny a průmyslově vyráběná hotová jídla včetně lahůdkářského zboží.

* Pozor na příliš velkou spotřebu tučného masa, při jehož trávení dochází ve střevě k hnilobným procesům. Těmi narůstá množství škodlivých bakterií ve střevě. Přemíra sladkostí narušuje normální trávení a posiluje kvasné procesy ve střevech.

* Pro přirozenou obnovu žádoucího osídlení střeva se hodí nejen kysané mléčné výrobky jako jogurty, acidofilní mléko, kefír nebo syrovátka, ale i mléčně kvašená zelenina. Tyto potraviny by měly být na jídelníčku několikrát týdně.

* Užívání kapslí je druhou volbou pro zlepšení střevního mikrobiomu. Výsledky ale nemusí být lepší než při konzumaci kvašených potravin. Zádrhel totiž bývá v tom, že kapsle nenutí k úpravě jídelníčku, a tím méně podporují zlepšení ve střevním osídlení.

Pouze probiotika totiž ke změně nestačí. Aby se zdraví prospěšné bakterie ve střevě uchytily a množily, musíme je také živit, což znamená jíst hlavně celozrnné cereálie a ovoce.

Ty obsahují určité druhy cukru a vlákninu, jimž se dohromady říká prebiotika a které jsou nepostradatelné pro výživu bakterií.

Foto: Shutterstock

Související články
16.7.2025
Játra působí v našem těle jako čistička a zvládají toho opravdu mnoho. Obměna toho, čím je denně krmíme, jim odlehčí a podpoří nebo znovu nastartuje jejich správné fungování. Například v ajurvédské a čínské medicíně se zdraví jater věnovali několik tisíciletí a tvrdí, že lékař, který ví, jak harmonizovat játra, umí vyléčit stovky nemocí. Protože jsou jediným orgánem v těle, který se dokáže sám re
14.7.2025
Často ho máme někde na záhonu jen tak pro radost, protože pěstování je snadné a jeho barva potěší oči a zahradu rozzáří. Navíc kvete od jara až do podzimu. Potřebujete jen slunné místo a propustnou půdu. Naši předkové věděli, že květy měsíčku, který nazývali třeba sluníčko, krušínek, nechtík nebo deštná bylina, mají léčivé účinky. A tak je sušili a vyráběli různé masti, tinktury, olejíčky nebo
7.7.2025
Za poslední desetiletí jsme si na tolik zvykli na heslo "pitný režim", že jsme se mnohdy naučili pít, i když nemáme žízeň. Tělu to ale nesvědčí. Totéž platí, když se žízeň ozývá a neustává. Nadměrné pití signalizuje zravotní problém. Velkou žízeň přirozeně dostaneme, když se zpotíme za velkého vedra nebo při námaze. Také hodně slané nebo sladké jídlo si vyžádá důkladné zapití. Jenže tím končí výč
4.7.2025
Občas se to stane každému. Nohu si lidově řečeno přeležíte a pak vám chvíli na chodidle pobíhají mravenci. Banalita. Jenže co když se mravenčení vrací častěji? Pocit mravenčení nebo brnění je vlastně hlášením, které nám posílají nervy oné partie: Něčím jsme je utlačili, podráždili nebo jim způsobili nedokrvení. To je celkem prostá podstata problému. Složitejší je to už s hledáním příčiny, neboť z
1.7.2025
Hudba nás ovlivňuje po celý život a v různých podobách je všude kolem nás. Její blahodárné účinky sami vnímáme a jsou i vědecky potvrzené. Zpěv ptáků, hlasy zvířat, ale i šumění listí nebo bublání vody v potoce můžeme považovat za hudbu. Vnímáme ji už před narozením, kdy slyšíme matčino srdce, dech i hlas. Čím je klidnější a laskavější, tím lépe pro harmonický vývoj novorozence, proto mu prospív
reklama
Šikovné tipy
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
21stoleti.cz
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
Československo jako samostatný stát bylo v té době velmi mladé. Sotva sedm let uplynulo od jeho vzniku v roce 1918. Ovšem česká identita má mnohem hlubší kořeny. Mnoho z těchto kořenů se skrývá pod Pr
Zvuk, který se mi už nevrátil
skutecnepribehy.cz
Zvuk, který se mi už nevrátil
Neslyším, ale i ticho má zvláštní sílu. Poslouchám ho každý den, když si sednu ke stolu s hrnkem slabého čaje a dívám se z okna na dvorek. Vždycky jsem měla ráda rána. Ne kvůli východu slunce, ten jsem často zaspala, ale kvůli tomu klidu, který přichází dřív než první hluk ulice. Poslední dva roky je ticho jiné. Přestala jsem slyšet
Castro byl zmrzlinový maniak
epochalnisvet.cz
Castro byl zmrzlinový maniak
Už se na to nemůže dívat…Célia Sánchezová, Castrova spolubojovnice a možná i něco víc, dál nehodlala snášet, že se Fidel někdy k jídlu nedostane třeba celý den a pak si v noci vaří špagety, na jejichž přípravě si zakládal…„Potřebuje kuchaře,“ řekla si. Volba padne na Erasma Hernándeze.   Po očku pozoruje, jak si muži kolem
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
historyplus.cz
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
Vzájemné spory jim nedovolily ovládnout celou Byzanc, křižáci si tím zadělají na spoustu problémů. Nejsou to ale jenom Byzantinci, kdo jim už brzy začne dělat problémy. Zuby na nově vytvořené Latinské císařství si brousí i bulharský car! Papež Inocenc III. (asi 1161–1216) v roce 1198 vyhlašuje v pořadí čtvrtou křížovou výpravu do Svaté země. Jakožto
Tradiční lamely v moderním pojetí
rezidenceonline.cz
Tradiční lamely v moderním pojetí
Usměrnit, omezit i zcela eliminovat přísun slunečních i světelných paprsků do interiéru, jemuž dodají i žádoucí dekorativnost. To spolehlivě dovedou osvědčené lamelové žaluzie. U vnitřních žaluzií je estetický efekt jedním z podstatných parametrů výběru. Někdy rozhoduje i způsob a místo instalace – u některých typů je totiž horní nosič žaluzií řešen univerzálně, takže je lze připevnit na stěnu i na strop.
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
iluxus.cz
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
Pražský Black Angel’s Bar byl i letos zařazen do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars, kde se pro rok 2024/2025 umístil na 357. místě. Tato celosvětová platforma oceňuje špičkové podniky v
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
Britský stavební inženýr Ken Walters (*1956) žije pohodový, spokojený život. Vše se však změní na podzim roku 1986. Během nešťastné havárie si zlomí záda a vypadá to, že stráví zbytek života na vozíčk
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
epochaplus.cz
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
Když se řekne Japonsko, mnozí si vybaví ikonické růžové květy sakur. Tento opadavý strom, nebo spíše keř, je ale mnohem víc než jen pastva pro oči. Je to pulzující symbol japonské historie, kultury i hluboké filozofie, která se proplétá s osudy národa. Připravte se na cestu do světa, kde růžová barva není jen barvou, ale
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
nasehvezdy.cz
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
Trochu se to dalo čekat! Zpráva o tom, že herec Michael Douglas (80), známý třeba z filmu Základní instinkt, chce při návštěvě filmového festivalu v Karlových Varech povečeřet i se svou někdejší známo
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
nejsemsama.cz
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
Kokořínsko je krásná přírodní oblast plná skal, jezírek, ale i romantických roklí a hezkých pískovcových útvarů. Kokořínsko patří mezi chráněné krajinné oblasti. A není se čemu divit, protože tamní příroda je vskutku nádherná a dechberoucí. Jedná se o místo, které je jako stvořené pro pohodový jednodenní výlet. Stačí si jen vzít pohodlné oblečení, do batohu svačinu,
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
epochanacestach.cz
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
Řady lidí, kteří v létě vyrazí na dovolenou autem, se letos ještě rozšířily. Mohou za to především restrikce související s pandemií a nejistota spojená s leteckými a autobusovými zájezdy. Oblíbenou dovolenkovou destinací v přijatelné dojezdové vzdálenosti je Itálie, do které každoročně zamíří tisíce Čechů. Jak dojet hladce do cíle, které cesty můžete využít a na
Čína s chilli papričkou a arašídy
tisicereceptu.cz
Čína s chilli papričkou a arašídy
Potěší všechny gurmány, kteří si potrpí na výrazné chutě. Ingredience 500 g kuřecích stehenních či prsních řízků 2 červené a zelené papriky 1 čestvá chilli paprička hrst solených arašídů 1 c