Domů     Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko
Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko
30.5.2021

České hovězí steaky jsou kvalitou srovnatelné se zahraničními a nemusíme dovážet surovinu přes oceán s ekologickou zátěží naší krásné planety.

Jedním z míst, kde se stařením špičkového masa zabývají je malebné město Polička, kde pro ty nejnáročnější zraje kvalitní české hovězí maso – a to nejen na steaky.

Z masa mladého skotu od českých farmářů zde vyrábí nejlepší díly hovězího masa, které nechávají samozřejmě patřičně vyzrát. Zráním maso křehne, získává chuť i vůni – no, a z kvalitně vyzrálého masa snadno připravíte prvotřídní steak.

Velkou výhodou je skutečnost, že místní experti na maso dokáží spotřebovat každý díl masa, protože vyrábí z hovězího i jiné produkty než maso na steaky.

Ryze česká společnost, která zaujímá významné a stabilní místo na trhu s hovězím masem, uzeninami a vepřovým masem, prostě nezklame.

Jako profesionálové se spoléhají na řemeslo a tradici. S úctou a citem přistupují nejen k masu, ale i k přírodě. MASO UZENINY POLIČKA, a.s. působí v krásném přírodním prostředí Českomoravské vrchoviny, kde je mnoho chráněných krajinných oblastí.

Z pastvin v malebném českém kraji odebírají i skot pro svou produkci, aby tak mohli zákazníkovi nabídnout české výrobky vysoké kvality.

Ctí zde přirozený přírodní cyklus, dodržují pravidla animal welfare a práci provádí kvalifikovaně, o čemž svědčí řada obdržených certifikátů.

Ani úplný začátečník se nemusí bát připravit si steak na kvalitní těžší pánvi. Postup je velmi jednoduchý a stačí dodržet několik pravidel. Maso musí být před vložením na pánev nebo gril ohřáté na pokojovou teplotu, a to i uvnitř.

Pokud je maso vakuově balené, můžete jej nechat na lince i v obalu. Vyzrálé hovězí maso neoplachujte, nasálo by vodu. Pouze jej před přípravou utřete papírovou utěrkou.

Nevykrajujte tuk ani kost, které dodávají masu chuť a šťavnatost. Nikdy maso nenaklepávejte. Steak musí být vysoký, abyste jej ihned úplně nepropekli. Všeobecně se nedoporučuje solit a pepřit před přípravou, aby si steak zachoval svoji ideální konzistenci.

Důležité je, aby byl steak ve všech částech zhruba stejně vysoký a některé části se vám nepropekly více než ostatní. Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit, a to je nežádoucí.

Během přípravy do steaku nepíchejte. Zbytečně by vám vytekla šťáva, která mu dává chuť a šťavnatost. Se steakem manipulujte kleštěmi nebo obracečkou. Ochuťte solí a pepřem až hotový steak z obou stran.

Nebojte se jej vydatně osolit, zvláště pokud je steak vysoký. Přes jeho vrchní opečenou krustu dovnitř už tolik soli nepronikne.

Před servírováním nechte steak v teple 10 minut odpočinout. Můžete jej například přikrýt alobalem. Šťáva se rozprostře ze středu zpět do celého steaku a nevyteče vám všechna při prvním zakrojení.

Nejtěžší je stanovit, kdy je steak propečen na požadovaný stupeň a tedy hotový. Ale i to s kuchyňským vpichovacím teploměrem člověk bez zkušeností hravě zvládne.

Záleží jen na vašich osobních preferencích a chutích. Jestli nevíte, jak maso na steak vybrat, přečtěte si několik rad a tipů, které se vám budou hodit, až půjdete maso koupit.

A základní recept? Nechte se inspirovat

Steak vyndejte z lednice a nechte jej temperovat na pokojovou teplotu. Aby se maso rovnoměrně ohřálo na pokojovou teplotu, může to trvat i několik hodin.

Pořádně rozpalte prázdnou pánev, až se z ní začne mírně kouřit, a troubu předehřejte na 150 °C. Steak osušte papírovou utěrkou. Do obou stran steaku vetřete prsty olej. Steak nesolte, neochucujte a neřežte do něj.

Jak maso vložíte na pánev, takový tvar bude mít steak po tepelné úpravě. Proto maso rukama upravte do kompaktního tvaru. Vložte jej opatrně na pánev a zprudka opečte 2 minuty z každé strany. Čas můžete upravit dle výšky steaku.

Obecně lze říct, že na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty prudkého opékání. Během opékání se steak přichytí na pánvi. To je v pořádku, nepřesouvejte jej ani do něj nedloubejte. K otáčení použijte výhradně kleště.

Pokud nemáte pánev, ve které můžete dát steak dopéct do trouby, přendejte jej do vhodné nádoby. Na steak položte kostičku másla a dejte jej dopéct velmi krátce do trouby při 150 °C na požadovaný stupeň propečení. Steak je vhodné zabalit do alobalu.

Po dopečení steak osolte a opepřete. Nechte jej 10 minut v teple odpočinout (stačí, když ho volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela zpět do celého steaku a nevytekla vám na talíř, až ho rozříznete.

Více na www.ceskysteak.cz nebo www.mupolicka.cz

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan