Domů     Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko
Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko
30.5.2021

České hovězí steaky jsou kvalitou srovnatelné se zahraničními a nemusíme dovážet surovinu přes oceán s ekologickou zátěží naší krásné planety.

Jedním z míst, kde se stařením špičkového masa zabývají je malebné město Polička, kde pro ty nejnáročnější zraje kvalitní české hovězí maso – a to nejen na steaky.

Z masa mladého skotu od českých farmářů zde vyrábí nejlepší díly hovězího masa, které nechávají samozřejmě patřičně vyzrát. Zráním maso křehne, získává chuť i vůni – no, a z kvalitně vyzrálého masa snadno připravíte prvotřídní steak.

Velkou výhodou je skutečnost, že místní experti na maso dokáží spotřebovat každý díl masa, protože vyrábí z hovězího i jiné produkty než maso na steaky.

Ryze česká společnost, která zaujímá významné a stabilní místo na trhu s hovězím masem, uzeninami a vepřovým masem, prostě nezklame.

Jako profesionálové se spoléhají na řemeslo a tradici. S úctou a citem přistupují nejen k masu, ale i k přírodě. MASO UZENINY POLIČKA, a.s. působí v krásném přírodním prostředí Českomoravské vrchoviny, kde je mnoho chráněných krajinných oblastí.

Z pastvin v malebném českém kraji odebírají i skot pro svou produkci, aby tak mohli zákazníkovi nabídnout české výrobky vysoké kvality.

Ctí zde přirozený přírodní cyklus, dodržují pravidla animal welfare a práci provádí kvalifikovaně, o čemž svědčí řada obdržených certifikátů.

Ani úplný začátečník se nemusí bát připravit si steak na kvalitní těžší pánvi. Postup je velmi jednoduchý a stačí dodržet několik pravidel. Maso musí být před vložením na pánev nebo gril ohřáté na pokojovou teplotu, a to i uvnitř.

Pokud je maso vakuově balené, můžete jej nechat na lince i v obalu. Vyzrálé hovězí maso neoplachujte, nasálo by vodu. Pouze jej před přípravou utřete papírovou utěrkou.

Nevykrajujte tuk ani kost, které dodávají masu chuť a šťavnatost. Nikdy maso nenaklepávejte. Steak musí být vysoký, abyste jej ihned úplně nepropekli. Všeobecně se nedoporučuje solit a pepřit před přípravou, aby si steak zachoval svoji ideální konzistenci.

Důležité je, aby byl steak ve všech částech zhruba stejně vysoký a některé části se vám nepropekly více než ostatní. Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit, a to je nežádoucí.

Během přípravy do steaku nepíchejte. Zbytečně by vám vytekla šťáva, která mu dává chuť a šťavnatost. Se steakem manipulujte kleštěmi nebo obracečkou. Ochuťte solí a pepřem až hotový steak z obou stran.

Nebojte se jej vydatně osolit, zvláště pokud je steak vysoký. Přes jeho vrchní opečenou krustu dovnitř už tolik soli nepronikne.

Před servírováním nechte steak v teple 10 minut odpočinout. Můžete jej například přikrýt alobalem. Šťáva se rozprostře ze středu zpět do celého steaku a nevyteče vám všechna při prvním zakrojení.

Nejtěžší je stanovit, kdy je steak propečen na požadovaný stupeň a tedy hotový. Ale i to s kuchyňským vpichovacím teploměrem člověk bez zkušeností hravě zvládne.

Záleží jen na vašich osobních preferencích a chutích. Jestli nevíte, jak maso na steak vybrat, přečtěte si několik rad a tipů, které se vám budou hodit, až půjdete maso koupit.

A základní recept? Nechte se inspirovat

Steak vyndejte z lednice a nechte jej temperovat na pokojovou teplotu. Aby se maso rovnoměrně ohřálo na pokojovou teplotu, může to trvat i několik hodin.

Pořádně rozpalte prázdnou pánev, až se z ní začne mírně kouřit, a troubu předehřejte na 150 °C. Steak osušte papírovou utěrkou. Do obou stran steaku vetřete prsty olej. Steak nesolte, neochucujte a neřežte do něj.

Jak maso vložíte na pánev, takový tvar bude mít steak po tepelné úpravě. Proto maso rukama upravte do kompaktního tvaru. Vložte jej opatrně na pánev a zprudka opečte 2 minuty z každé strany. Čas můžete upravit dle výšky steaku.

Obecně lze říct, že na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty prudkého opékání. Během opékání se steak přichytí na pánvi. To je v pořádku, nepřesouvejte jej ani do něj nedloubejte. K otáčení použijte výhradně kleště.

Pokud nemáte pánev, ve které můžete dát steak dopéct do trouby, přendejte jej do vhodné nádoby. Na steak položte kostičku másla a dejte jej dopéct velmi krátce do trouby při 150 °C na požadovaný stupeň propečení. Steak je vhodné zabalit do alobalu.

Po dopečení steak osolte a opepřete. Nechte jej 10 minut v teple odpočinout (stačí, když ho volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela zpět do celého steaku a nevytekla vám na talíř, až ho rozříznete.

Více na www.ceskysteak.cz nebo www.mupolicka.cz

Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
historyplus.cz
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
„Dívky sem přicházejí jako panny a odcházejí jako prostitutky!“ neberou si servítky antičtí mravokárci. Město Baia, kde si římská smetánka vyhazuje z kopýtka, považují za doupě neřesti. A když tento symbol nemravnosti později pohltí moře, spousta lidí si to vykládá jako boží trest za všechny hříchy, které v něm byly kdy spáchány.   Saint Tropez či
Elegantní exkluzivní župany
rezidenceonline.cz
Elegantní exkluzivní župany
Vyrobené z prvotřídních materiálů, jako jsou hebká bavlna nebo měkké froté, představují symbol pohodlí a elegance. Stylové modely, jež jsou vrcholem sofistikovanosti, nabízejí dokonalý zážitek relaxace nejen po koupeli. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem  
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
epochaplus.cz
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
enigmaplus.cz
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
Jeden z obrazů francouzského malíře Nicolase Poussina (1594-1664) je více než pouhým působivým umělecký dílem. Kolem této malby se vyrojily teorie, které poukazují na záhadné poselství tohoto obrazu.
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
skutecnepribehy.cz
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
Do domu se nám nastěhovala paní Dokonalá. Byli jsme z ní všichni tak znechucení, že se muselo něco stát. Nikdy jsem neměla problém se sousedy, v tom činžovním domě bydlím od svého dětství, byt jsem podědila po rodičích, a lidé, co tu s námi žili, byli vždycky skvělí. Jako sousedé jsme drželi pospolu, občas jsme se scházeli na dvorku
Pečený pikantní květák
tisicereceptu.cz
Pečený pikantní květák
Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem. Suroviny 1 květák 120 g hladké mouky 100 ml vody sůl Na omá
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
iluxus.cz
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
Victorinox hrdě představuje šestou limitovanou edici kapesního nože z kolekce Winter Magic. Spartan Winter Magic Limited Edition 2024, inspirovaný okouzlující švýcarskou zimou, je nejnovějším přírůstk
Velká léčivá síla
nejsemsama.cz
Velká léčivá síla
Sezamová semínka patří mezi zdravé potraviny, které nám dokážou pomoci s mnoha neduhy. Jejich kladný vliv na lidské tělo je nepopiratelný. O sezamu se říká, že žádná skála před ním nezůstane celá. Dvoumilimetrové semínko je prý nejstarší koření na světě a ukrývá se v něm velká léčivá síla. Obsahuje důležité minerální látky a kvalitní bílkoviny, takže je jasné, že jsou
Slováčková od základu mění život!
nasehvezdy.cz
Slováčková od základu mění život!
S rakovinou bojuje jako lvice. Anna Slováčková (29) přehodnotila priority a rozhodla se zásadně změnit život. Roli v tom hraje i její partner Matěj Růžička. Rakovina se jí vrátila po třech letech.
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
epochalnisvet.cz
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
Své dětství strávil Jan Lucemburský zřejmě u francouzského královského dvora, snad tu byl vychováván, možná tu jen často pobýval. Informace o této etapě králova života jsou velmi skromné. Dosud vřelé vztahy mezi francouzskou korunou a lucemburskými hrabaty však načas ochladnou po usednutí Jindřicha VII. na říšský trůn. Ani Jan jako český král nemá zpočátku
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
21stoleti.cz
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
Vyvinout silové a sdělovací kabely, které budou použitelné pro rekonstrukci nebo výstavbu nových bloků jaderných elektráren. To je hlavním cílem projektu, na kterém pracují vědci z Centra polymerních