Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko

České hovězí steaky jsou kvalitou srovnatelné se zahraničními a nemusíme dovážet surovinu přes oceán s ekologickou zátěží naší krásné planety. Jedním z míst, kde se stařením špičkového masa zabývají je malebné město Polička, kde pro ty nejnáročnější zraje kvalitní české hovězí maso – a to nejen na steaky.

Z masa mladého skotu od českých farmářů zde vyrábí nejlepší díly hovězího masa, které nechávají samozřejmě patřičně vyzrát.

Zráním maso křehne, získává chuť i vůni – no, a z kvalitně vyzrálého masa snadno připravíte prvotřídní steak.

Velkou výhodou je skutečnost, že místní experti na maso dokáží spotřebovat každý díl masa, protože vyrábí z hovězího i jiné produkty než maso na steaky. Ryze česká společnost, která zaujímá významné a stabilní místo na trhu s hovězím masem, uzeninami a vepřovým masem, prostě nezklame.

Jako profesionálové se spoléhají na řemeslo a tradici. S úctou a citem přistupují nejen k masu, ale i k přírodě. MASO UZENINY POLIČKA, a.s. působí v krásném přírodním prostředí Českomoravské vrchoviny, kde je mnoho chráněných krajinných oblastí. Z pastvin v malebném českém kraji odebírají i skot pro svou produkci, aby tak mohli zákazníkovi nabídnout české výrobky vysoké kvality.

Ctí zde přirozený přírodní cyklus, dodržují pravidla animal welfare a práci provádí kvalifikovaně, o čemž svědčí řada obdržených certifikátů.

Ani úplný začátečník se nemusí bát připravit si steak na kvalitní těžší pánvi. Postup je velmi jednoduchý a stačí dodržet několik pravidel. Maso musí být před vložením na pánev nebo gril ohřáté na pokojovou teplotu, a to i uvnitř. Pokud je maso vakuově balené, můžete jej nechat na lince i v obalu. Vyzrálé hovězí maso neoplachujte, nasálo by vodu.

Pouze jej před přípravou utřete papírovou utěrkou.

Nevykrajujte tuk ani kost, které dodávají masu chuť a šťavnatost. Nikdy maso nenaklepávejte. Steak musí být vysoký, abyste jej ihned úplně nepropekli. Všeobecně se nedoporučuje solit a pepřit před přípravou, aby si steak zachoval svoji ideální konzistenci.

Důležité je, aby byl steak ve všech částech zhruba stejně vysoký a některé části se vám nepropekly více než ostatní. Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit, a to je nežádoucí.

Během přípravy do steaku nepíchejte. Zbytečně by vám vytekla šťáva, která mu dává chuť a šťavnatost. Se steakem manipulujte kleštěmi nebo obracečkou. Ochuťte solí a pepřem až hotový steak z obou stran. Nebojte se jej vydatně osolit, zvláště pokud je steak vysoký. Přes jeho vrchní opečenou krustu dovnitř už tolik soli nepronikne.

Před servírováním nechte steak v teple 10 minut odpočinout. Můžete jej například přikrýt alobalem. Šťáva se rozprostře ze středu zpět do celého steaku a nevyteče vám všechna při prvním zakrojení. Nejtěžší je stanovit, kdy je steak propečen na požadovaný stupeň a tedy hotový. Ale i to s kuchyňským vpichovacím teploměrem člověk bez zkušeností hravě zvládne.

Záleží jen na vašich osobních preferencích a chutích. Jestli nevíte, jak maso na steak vybrat, přečtěte si několik rad a tipů, které se vám budou hodit, až půjdete maso koupit.

A základní recept? Nechte se inspirovat

Steak vyndejte z lednice a nechte jej temperovat na pokojovou teplotu. Aby se maso rovnoměrně ohřálo na pokojovou teplotu, může to trvat i několik hodin.

Pořádně rozpalte prázdnou pánev, až se z ní začne mírně kouřit, a troubu předehřejte na 150 °C. Steak osušte papírovou utěrkou. Do obou stran steaku vetřete prsty olej. Steak nesolte, neochucujte a neřežte do něj.

Jak maso vložíte na pánev, takový tvar bude mít steak po tepelné úpravě. Proto maso rukama upravte do kompaktního tvaru. Vložte jej opatrně na pánev a zprudka opečte 2 minuty z každé strany. Čas můžete upravit dle výšky steaku. Obecně lze říct, že na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty prudkého opékání. Během opékání se steak přichytí na pánvi.

To je v pořádku, nepřesouvejte jej ani do něj nedloubejte.

K otáčení použijte výhradně kleště.

Pokud nemáte pánev, ve které můžete dát steak dopéct do trouby, přendejte jej do vhodné nádoby. Na steak položte kostičku másla a dejte jej dopéct velmi krátce do trouby při 150 °C na požadovaný stupeň propečení. Steak je vhodné zabalit do alobalu.

Po dopečení steak osolte a opepřete. Nechte jej 10 minut v teple odpočinout (stačí, když ho volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela zpět do celého steaku a nevytekla vám na talíř, až ho rozříznete.

Více na www.ceskysteak.cz nebo www.mupolicka.cz

reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

František Kupka začínal u malování pivních tácků
epochaplus.cz

František Kupka začínal u...

Otevře oči, ale myšlenkami je stále pevně upřen na...
PBG Studio in black
iluxus.cz

PBG Studio in black

Nejčastější barva, která převládá v šatníku žen...
Byla Lily skutečně zázračné dítě?
skutecnepribehy.cz

Byla Lily skutečně zázračné...

Když byly naší dcerce čtyři,...
Rýže s kuřecím masem a mandlemi
tisicereceptu.cz

Rýže s kuřecím masem a...

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní...
Co je zač děsivá příšera Momo z Missouri?
epochalnisvet.cz

Co je zač děsivá příšera...

Drobounká dívenka jménem Doris myje v kuchyni...
Najde Randová díky Ulici konečně svou osudovou lásku?
nasehvezdy.cz

Najde Randová díky Ulici...

Zatímco se MARTINĚ RANDOVÉ...
Je život na Zemi v područí severojižního magnetismu?
enigmaplus.cz

Je život na Zemi v područí...

Severojižní mystérie naší zeměkoule je údajně jedním...
Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
Václav II. & kutnohorské stříbro: Připravil král mnichy o poklad?
epochaplus.cz

Václav II. & kutnohorské...

Mnich Antonín se právě prochází na kopci nedaleko...
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz

Vzdušná prosvětlená klasika...

Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí...
0 shares