Domů     Pravidla pro pořádnou spižírnu
Pravidla pro pořádnou spižírnu
15.8.2019

Před třiceti lety byla samozřejmostí, dnes už je to mizející vzácnost. Spižírna – srdce vašeho domácího zásobování.

Tradiční spíž je většinou menší místnost umístěná v blízkosti kuchyně, vybavená policemi a dobře ventilovaná okénkem nebo mřížkou. Dnes už to ale bývá spíše vyhrazený kout se skříňkami v kuchyni, nebo jen jedna větší spížní skříň.

Důležité je, aby byla po ruce, abyste nemuseli pro skladované potraviny odbíhat někam daleko. Jen tak vám vaření půjde snadno a rychleji.

Jaká by měla být

Možnost kvalitně uskladnit zásoby potravin, které nepotřebují chladničku nebo mrazák, je k nezaplacení, má to ale svá pravidla. Spižírna musí být chladná, ideální je, pokud je situovaná na severní stranu domu či bytu s dobrou ventilací.

Teplota v ní by se měla pohybovat v rozmezí 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. To ale v panelákových či činžovních bytech, kde funkci zásobárny jídla plní spížní skříně nebo moderní úložní systémy v rámci kuchyňské linky, bude problém dodržet.

A tak to ještě nezhoršujte a dbejte na to, aby se skříň na potraviny nenacházela příliš blízko sporáku, který nejen produkuje teplo, ale také páry a pachy z vaření, což by mohlo některé potraviny znehodnotit.

Ať už jde o jakoukoliv spíž, dobře ji osvětlete, na police položte papír (dobrý je voskovaný), který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí, nebo je opatřete snadno omyvatelným povrchem.

Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu.

Organizace prostoru

Spíž je vždy limitovaná prostorem. Pokud jde o samostatnou místnost, police bývají rozmístěné po jejím obvodu, takže na všechny potraviny dobře vidíte a máte je na dosah ruky.

Pravděpodobnější ale je, že si budete muset poradit spíše s hlubokými skříňkami, kde bude jedna potravina zakrývat druhou. Ale ani to nemusí být problém. V první řadě si roztřiďte potraviny podle toho, jak často a kdy je používáte.

Do výše pasu a očí patří např. cukr, sůl, mouka, olej a snídaňové a svačinové potraviny, jako zavařeniny, med, vločky. Zásoby kávy a čaje, knedlíky v prášku, těstoviny uložte do vrchních polic. Naopak těžké potraviny dejte dolů, kde je chladněji.

Tam patří nápoje (aby nezteplaly), mléko, ale také trvanlivá zelenina.

V případě zmíněných hlubokých skříněk naskládejte do předních řad potraviny, které používáte pravidelně, uprostřed budou ty, co přijdou na řadu jednou za čas, a zcela dozadu pak dejte zásoby.

Potravinám určeným dětem (cereálie,  nápoje, sladkosti) vyhraďte místo, kde na ně nemohou samy dosáhnout.

Jak naložit s potravinami

Sypké potraviny, jako mouku, rýži či luštěniny, přesypte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Bude se vám s nimi lépe nakládat a nebude hrozit, že je omylem rozsypete.

Navíc původní obal nikdy neutěsníte tak dobře jako dózu s dobrým uzávěrem. Do průhledných dóz uložte také těstoviny. A nezapomeňte si z původního obalu vystřihnout část s informací o době vaření a tu zvenku na nádobu přilepit.

Všechny nádoby nebo police označte štítky, jen tak hned najdete to, co hledáte. Také by se hodilo na štítky napsat datum spotřeby, aby se potravina nezkazila.

Pokud si děláte zásoby, dávejte nově koupené potraviny až dozadu za ostatní a ty starší posuňte ve frontě dopředu. Tak se vám nikdy nestane, abyste skladovali staré věci.

Gumičky, kolík, izolepa

V případě, že necháváte potraviny v původním načatém balení, naučte se ho správně otevírat a uzavírat. Nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout, a načaté balení znovu uzavřete pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy.

Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni a také se do nich nedostane nezvaný hmyz či hlodavci.

Hmyzí nepřátelé

Když už se vaše spíž stane útočištěm nezvaných hmyzích návštěvníků nebo hlodavců, pokud máte dům, v první řadě často stačí zjistit, co je ve spíži láká. Může to být marmeláda, med nebo sladké šťávy, které unikají pod uzávěrem.

V takovém případě celou sklenici nebo lahev omyjte a dobře osušte, záležet si dejte především u hrdla. Omyjte také víčko. Zkontrolujte, zda není police nebo skříňka špinavá od sladkých kapek, a pokud ano, vyměňte podkladové papíry.

Horší je to s  moly, kteří potraviny znehodnotí. Často dokážou překonat i dobře utěsněné dózy, takže raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, ořechy nebo krupici. Napadené potraviny je bohužel nutné okamžitě zlikvidovat.

Nejlepší bude, když celou spíž vykliďte, důkladně vymyjte dezinfekčním prostředkem a do komory nainstalujte pastičky a lapače hmyzu.

Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky nebo aroma (většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin).

Pravidelná obměna

Zhruba jednou za čtvrt roku projděte všechny zásoby, abyste zjistili, kterým už končí doba použitelnosti a jestli se z vaší spíže nestalo skladiště zapomenutých potravin.

Ty prošlé bez milosti vyhoďte, ty na hranici spotřeby co nejrychleji použijte do některého z pokrmů. Dobré je naučit se se svou spíží počítat při každodenním vaření.

Už při plánování, co ukuchtíte, se nejprve podívejte, co všechno v ní máte, a jednou za čas vyhlaste speciální den, kdy budete vařit pouze z toho, co je ve špajzce. Díky tomu udržíte stáří vašich potravin na rozumné úrovni a skvělým způsobem omezíte plýtvání.

Čas na velký nákup

Jakmile se zbavíte déle skladovaných potravin, nastane čas na velký nákup.

Dnes už není problém nakoupit jídlo z pohodlí domova za pomoci některé z online služeb.

Můžete v nich vytvářet vlastní seznamy potravin, takže přesně víte, kolik vás bude nákup stát. A ještě vám těžké potraviny přivezou ve stanovený čas až do kuchyně. A vy nemusíte v supermarketech trávit čas, který lze věnovat vaření.

Šetří čas i peníze

Pokud se naučíte spižírnu správným způsobem používat, zjistíte, že vám šetří nejen námahu, čas, ale ve výsledku i peníze. A hlavně brzy přijdete na to, že mít pořádek v potravinách a umět s nimi hospodařit je vlastně příjemný koníček.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
12.6.2025
Dýchat čerstvý a zdravý vzduch chceme venku i doma. A tam hlavně, vždyť v budovách trávíme většinu života. Reálně ovšem doma míváme až pětkrát horší vzduch než je venku. Jak si doma zajistit stále čerstvý vzduch, aby se dobře dýchalo a nečíhaly na nás zákeřné viry a bakterie? Možností je celá řada, ideálního výsledku dosáhneme jejich kombinováním. Pomůže příroda i technika a my se tak zbavíme tře
30.5.2025
Ručníky používáme mnohokrát denně. Na tom, jak působí při kontaktu s naší pletí a pokožkou celého těla, i jejich funkčnosti proto hodně záleží. Chcete pohlazení nebo se škrábavou drátěnku? K tomu, abychom si příjemné chvíle při relaxační koupeli, rychlé očistné sprše nebo každodenní péči o pleť obličeje mohli protáhnout i na momenty poté, stačí dodržovat určité postupy a pravidla při nákupu ručn
11.5.2025
Správně vybraná komoda je poklad. Zútulní domov, schováme do ní spoustu různých věcí od oblečení po knihy, může se stát okrasnou dominantou místnosti i celého domu. Už před staletími je používali naše několikrát pra babičky na venkově, lidé v měšťanských domech i šlechtické rodiny na zámcích. Z těch historických se některé skvosty dochovaly dodnes. O tom, jak moc jsou praktické, svědčí i fakt, že
5.5.2025
Takových lidí je spousta, takže zoufat nemusíte. Z malého prostoru sice velký nevykouzlíte, ale je spousta věcí, které můžete udělat, aby tak působil. A na to existuje nespočet ověřených triků. Vymalujte světlými barvami V malých místnostech používejte světlé, chladné tóny, jako je bílá nebo tlumená béžová. Díky nim bude místnost vypadat větší. Můžete také namalovat strop o něco světlejší než st
3.4.2025
Vyrobíte ji z ekologické pryskyřice jesmonite, která byla sice původně používána ve stavebnictví, ale před pár lety se stala hitem tvořivých videí. Určitě si ji oblíbíte, protože práci s ní zvládne každý. Budete potřebovat: silikonovou formu na odlévání, suchou a tekutou směs na míchání pryskyřice, barevné pigmenty, brusnou houbičku, několik menších a větších kelímků, míchátko, barevné chipsy, vá
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
Slunce se mocně opírá o štíty mohutných hor. Na nebi není ani mráček a skoro to vypadá, že ostré vrcholky masivů musejí každou chvilkou protnout blankytně modrou oblohu. Jejich majestátnost a dravost krotí nádherné listnaté lesy, jejichž podzimní „čarokresba” vezme dech všem přihlížejícím. Je jednou z největších zemí a statistické údaje popisující tuto nejlidnatější část
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
historyplus.cz
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
Alexandr II. rázuje po místnosti sem a tam. Dobře ví, že mu teče do bot. Řada neúspěšných válek zemi zcela zdecimovala. Dluhy navíc začínají být neúnosné. „Prodejte Aljašku,“ rozhodne nakonec, „stejně slouží jen jako výběh pro lední medvědy!“ V médiích Aljašku označují všelijak – jako velkou zamrzlou hroudu ledu, ledárnu či Sewardovu ledničku. Ve Spojených státech
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
epochalnisvet.cz
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
Na první pohled obyčejné místo. Silnice, která se rozbíhá do čtyř stran. Křižovatka. Ale podle pradávných věr právě tady slábne závoj mezi světy. Je to místo, kde můžete přivolat duchy, uzavřít smlouvu s démonem nebo získat dovednosti, které nejsou z tohoto světa. Opravdu tady můžete změnit svůj osud? A jak vysokou cenu za to zaplatíte?
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
enigmaplus.cz
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
Připadají vám hodinový strojek či baterie jako vymoženosti dnešní doby? Takzvaný počítač z Antikythéry objevil 17. března 1902 řecký archeolog Spiridon Spice (1859–1932) při prohledávání vraku římské
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
21stoleti.cz
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
Astronomové oznámili objev teprve třetího známého objektu, který k nám přilétl z jiného hvězdného systému. Tento návštěvník, nově označený jako 3I/ATLAS, byl poprvé spatřen teleskopem v Chile jako nez
Přivolejte si malé zázraky
nejsemsama.cz
Přivolejte si malé zázraky
Lidská přání a touhy se po tisíciletí příliš nemění a například snaha získat lásku a vysněného partnera je věčná. Malá domácí magie funguje, ať už si přejete svůj život obohatit čímkoli. Domácí magie je dnes často opomíjena kvůli exotičtějším způsobům čarování. A to je škoda. Kvůli tomu se zapomíná na malá kouzla, která znaly už
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
skutecnepribehy.cz
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
Čas utekl jako voda, s Pepou, o kterého jsem kdysi tak stála, jsme se rozvedli. Byla jsem přesvědčena, že zůstanu sama, ale osud to tak nechtěl. Měl pro mě ještě jednu lásku. Koukala jsem z okna chaty na jez a myslela na to, že čas utekl jako ta voda. Jak je to dlouho, co jsem se na jezu producírovala,
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
nasehvezdy.cz
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
Co se to děje s oblíbenou herečkou ze seriálu Ordinace v růžové zahradě? Dana Morávková (53) vždy působila dojmem sebevědomé ženy, která by nesklouzla k malichernostem, jako je nesmyslné hladovění v t
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
epochaplus.cz
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
Stovky „městeček duchů“ jsou rozesety po Spojených státech jako památka na období zlaté horečky, ale žádné není tak známé a zachovalé jako Bodie. Toto kdysi největší a nejmodernější městečko v Kalifornii, plné zlata, peněz, hříchu a krve, prožilo jen tři roky slávy, než se propadlo do desítek let úpadku. Dnes, jako národní historická památka, vypadá,
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me