Domů     Pravidla pro pořádnou spižírnu
Pravidla pro pořádnou spižírnu
15.8.2019

Před třiceti lety byla samozřejmostí, dnes už je to mizející vzácnost. Spižírna – srdce vašeho domácího zásobování.

Tradiční spíž je většinou menší místnost umístěná v blízkosti kuchyně, vybavená policemi a dobře ventilovaná okénkem nebo mřížkou. Dnes už to ale bývá spíše vyhrazený kout se skříňkami v kuchyni, nebo jen jedna větší spížní skříň.

Důležité je, aby byla po ruce, abyste nemuseli pro skladované potraviny odbíhat někam daleko. Jen tak vám vaření půjde snadno a rychleji.

Jaká by měla být

Možnost kvalitně uskladnit zásoby potravin, které nepotřebují chladničku nebo mrazák, je k nezaplacení, má to ale svá pravidla. Spižírna musí být chladná, ideální je, pokud je situovaná na severní stranu domu či bytu s dobrou ventilací.

Teplota v ní by se měla pohybovat v rozmezí 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. To ale v panelákových či činžovních bytech, kde funkci zásobárny jídla plní spížní skříně nebo moderní úložní systémy v rámci kuchyňské linky, bude problém dodržet.

A tak to ještě nezhoršujte a dbejte na to, aby se skříň na potraviny nenacházela příliš blízko sporáku, který nejen produkuje teplo, ale také páry a pachy z vaření, což by mohlo některé potraviny znehodnotit.

Ať už jde o jakoukoliv spíž, dobře ji osvětlete, na police položte papír (dobrý je voskovaný), který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí, nebo je opatřete snadno omyvatelným povrchem.

Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu.

Organizace prostoru

Spíž je vždy limitovaná prostorem. Pokud jde o samostatnou místnost, police bývají rozmístěné po jejím obvodu, takže na všechny potraviny dobře vidíte a máte je na dosah ruky.

Pravděpodobnější ale je, že si budete muset poradit spíše s hlubokými skříňkami, kde bude jedna potravina zakrývat druhou. Ale ani to nemusí být problém. V první řadě si roztřiďte potraviny podle toho, jak často a kdy je používáte.

Do výše pasu a očí patří např. cukr, sůl, mouka, olej a snídaňové a svačinové potraviny, jako zavařeniny, med, vločky. Zásoby kávy a čaje, knedlíky v prášku, těstoviny uložte do vrchních polic. Naopak těžké potraviny dejte dolů, kde je chladněji.

Tam patří nápoje (aby nezteplaly), mléko, ale také trvanlivá zelenina.

V případě zmíněných hlubokých skříněk naskládejte do předních řad potraviny, které používáte pravidelně, uprostřed budou ty, co přijdou na řadu jednou za čas, a zcela dozadu pak dejte zásoby.

Potravinám určeným dětem (cereálie,  nápoje, sladkosti) vyhraďte místo, kde na ně nemohou samy dosáhnout.

Jak naložit s potravinami

Sypké potraviny, jako mouku, rýži či luštěniny, přesypte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Bude se vám s nimi lépe nakládat a nebude hrozit, že je omylem rozsypete.

Navíc původní obal nikdy neutěsníte tak dobře jako dózu s dobrým uzávěrem. Do průhledných dóz uložte také těstoviny. A nezapomeňte si z původního obalu vystřihnout část s informací o době vaření a tu zvenku na nádobu přilepit.

Všechny nádoby nebo police označte štítky, jen tak hned najdete to, co hledáte. Také by se hodilo na štítky napsat datum spotřeby, aby se potravina nezkazila.

Pokud si děláte zásoby, dávejte nově koupené potraviny až dozadu za ostatní a ty starší posuňte ve frontě dopředu. Tak se vám nikdy nestane, abyste skladovali staré věci.

Gumičky, kolík, izolepa

V případě, že necháváte potraviny v původním načatém balení, naučte se ho správně otevírat a uzavírat. Nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout, a načaté balení znovu uzavřete pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy.

Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni a také se do nich nedostane nezvaný hmyz či hlodavci.

Hmyzí nepřátelé

Když už se vaše spíž stane útočištěm nezvaných hmyzích návštěvníků nebo hlodavců, pokud máte dům, v první řadě často stačí zjistit, co je ve spíži láká. Může to být marmeláda, med nebo sladké šťávy, které unikají pod uzávěrem.

V takovém případě celou sklenici nebo lahev omyjte a dobře osušte, záležet si dejte především u hrdla. Omyjte také víčko. Zkontrolujte, zda není police nebo skříňka špinavá od sladkých kapek, a pokud ano, vyměňte podkladové papíry.

Horší je to s  moly, kteří potraviny znehodnotí. Často dokážou překonat i dobře utěsněné dózy, takže raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, ořechy nebo krupici. Napadené potraviny je bohužel nutné okamžitě zlikvidovat.

Nejlepší bude, když celou spíž vykliďte, důkladně vymyjte dezinfekčním prostředkem a do komory nainstalujte pastičky a lapače hmyzu.

Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky nebo aroma (většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin).

Pravidelná obměna

Zhruba jednou za čtvrt roku projděte všechny zásoby, abyste zjistili, kterým už končí doba použitelnosti a jestli se z vaší spíže nestalo skladiště zapomenutých potravin.

Ty prošlé bez milosti vyhoďte, ty na hranici spotřeby co nejrychleji použijte do některého z pokrmů. Dobré je naučit se se svou spíží počítat při každodenním vaření.

Už při plánování, co ukuchtíte, se nejprve podívejte, co všechno v ní máte, a jednou za čas vyhlaste speciální den, kdy budete vařit pouze z toho, co je ve špajzce. Díky tomu udržíte stáří vašich potravin na rozumné úrovni a skvělým způsobem omezíte plýtvání.

Čas na velký nákup

Jakmile se zbavíte déle skladovaných potravin, nastane čas na velký nákup.

Dnes už není problém nakoupit jídlo z pohodlí domova za pomoci některé z online služeb.

Můžete v nich vytvářet vlastní seznamy potravin, takže přesně víte, kolik vás bude nákup stát. A ještě vám těžké potraviny přivezou ve stanovený čas až do kuchyně. A vy nemusíte v supermarketech trávit čas, který lze věnovat vaření.

Šetří čas i peníze

Pokud se naučíte spižírnu správným způsobem používat, zjistíte, že vám šetří nejen námahu, čas, ale ve výsledku i peníze. A hlavně brzy přijdete na to, že mít pořádek v potravinách a umět s nimi hospodařit je vlastně příjemný koníček.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
14.8.2025
Na parádu, pro pohodlí i zútulnění obýváku, ložnice nebo dětského pokoje: Polštářků opravdu není nikdy dost. A nejlépe vypadají, když ladí se stylem místnosti nebo dekorem. Takové se dají celkem snadno vlastnoručně vyrobit. Ručně dekorované Povlaky ze světlých materiálů můžete ozdobit ručně kreslenými motivy podle vašeho vkusu nebo jiných vzorů v místnosti. Použít se dají fixy nebo voskovky na t
28.7.2025
Budit může nejen nepohodlí nevhodné matrace nebo polštáře, ale i zvuky. Pokud se postel ozývá při každém pootočení, pak se moc nevyspíte. Vrzání je přirozenou vlastností materiálu konstrukce a roštu, ať už je to dřevo nebo kov. Záleží ale na intenzitě zvuků. V mírnější podobě je klidně zaspíte a že postel vrže, si uvědomíte, jen když se v ní uvelebíte třeba ke čtení. Problémem jsou až zvuky o in
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
12.6.2025
Dýchat čerstvý a zdravý vzduch chceme venku i doma. A tam hlavně, vždyť v budovách trávíme většinu života. Reálně ovšem doma míváme až pětkrát horší vzduch než je venku. Jak si doma zajistit stále čerstvý vzduch, aby se dobře dýchalo a nečíhaly na nás zákeřné viry a bakterie? Možností je celá řada, ideálního výsledku dosáhneme jejich kombinováním. Pomůže příroda i technika a my se tak zbavíme tře
30.5.2025
Ručníky používáme mnohokrát denně. Na tom, jak působí při kontaktu s naší pletí a pokožkou celého těla, i jejich funkčnosti proto hodně záleží. Chcete pohlazení nebo se škrábavou drátěnku? K tomu, abychom si příjemné chvíle při relaxační koupeli, rychlé očistné sprše nebo každodenní péči o pleť obličeje mohli protáhnout i na momenty poté, stačí dodržovat určité postupy a pravidla při nákupu ručn
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
21stoleti.cz
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
Není nijak velká. Něco přes decimetr. Její význam je ale obrovský. Patří mezi nejen české, ale světové unikáty, pocházející z období paleolitu. Ale jaký je vlastně příběh legendární Věstonické venuše?
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
enigmaplus.cz
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
Jižní Francie je místem, kde naleznete významnou stavební památku, která je rovněž na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jde o Avignonský most, přesným názvem Pont Saint-Bénézet. Na počátku
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
nasehvezdy.cz
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
Okolností, které naznačují, že se ve vztahu herečky ze seriálu ZOO Evy Burešové (31) a šéfkuchaře Přemka Forejta (38) něco děje, je čím dál víc. Pár se sice usilovně snaží přesvědčit okolí, že je me
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
iluxus.cz
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
Novonaut se stal novou vlajkovou lodí značky Fortis – a v nejnovější verzi N-42 Titanium Legacy ukazuje, proč patří ke nejslavnějším nástrojovým chronografům současnosti. Navazuje na úspěch prvních oc
Delikátní hrachová polévka
tisicereceptu.cz
Delikátní hrachová polévka
Řeknete si, že hrachová polévka není žádný šlágr, ale po takové, jakou připravuje Lukáš Hejlík, se budete ještě několik dnů olizovat. Ingredience 1 jarní cibulka 1 lžíce olivového oleje ořech
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
epochaplus.cz
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
Nejstarší rostlina na planetě není jen jediná. V rostlinné říši existuje hned několik druhů, které se dokážou dožít až neuvěřitelného stáří… Pravděpodobně nejstarší rostlinou na planetě Zemi je podle názoru australských vědců posidonie mořská, tedy „Neptunova tráva”. Podle odborníků se tato podmořská rostlina, žijící ve Středozemním moři, může dožívat minimálně věku 12 000 let, častokrát ale
Paměť ve fitku!
nejsemsama.cz
Paměť ve fitku!
Každá z nás někdy něco zapomněla. Nesmiřujte se však s tím, že jde o příznak stárnutí. Lze se toho účinně zbavit, chce to ale trénink! Důležité je začít pracovat včas na prevenci. V první řadě je třeba paměť procvičovat. Cvičením se zlepšuje prokrvení mozku, stimulujete růst nových neuronů a také podpoříte přenos nervových vzruchů. Každá pohybová aktivita, kterou do
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
epochalnisvet.cz
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
Co když slabost, horečka nebo ztráta vůle žít nepramení z nemoci těla nebo duše, ale z temného stínu, který se na nás přilepí? Takovou otázku si kladou indiáni napříč celou Severní Amerikou, a jejich odpověď je jasná: Je to možné, a jde o takzvanou nemoc duchů!   Původní obyvatelé Ameriky, zejména kmen Navahů, obecně věří, že duchové
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
historyplus.cz
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
Jelen je nejšlechetnější z lovných zvířat a jeho lov je vyhrazen pouze králům a šlechtě. Naopak poddaní smějí lovit jen škodnou – tedy vlka či lišku – nebo do pastí chytat tažné a drobné ptactvo… I toto doporučení zmiňuje překrásná Kniha o lovu od Gastona Phébuse, která je ale mnohem víc než jen příručkou pro
Přízrak maminky mi dal novou sílu
skutecnepribehy.cz
Přízrak maminky mi dal novou sílu
Přání o rodinném domku se mi nakonec splnilo. Jednou odpoledne jsem na zahradě zažila něco, co mi vlilo novou krev do žil. Celý život jsem toužila po rodinném domě s terasou a velkou zahradou. Jenže dlouho vše nasvědčovalo tomu, že se mi tento sen nikdy nesplní. Manžel Jirka totiž na moje návrhy na luxusní bydlení v klidném prostředí vždy reagoval