Domů     Povedená šlehačka
Povedená šlehačka
17.2.2023

Čerstvá právě ušlehaná smetana je pochoutkou, které málokdo odolá. Jen se musí povést…

Na povedenosti šlehačky má samozřejmě hlavní podíl kvalita smetany. Roli hraje podíl tuku, čím víc nad 30 %, tím lépe. Ani vysoký podíl toku ale není vždy zárukou zdárného výsledku, proto výrobci do smetany ke šlehání obvykle přidávají karagenan.

Najdete ho uvedený na naprosté většině obalů smetan ke šlehání. Je to látka přírodního původu, získává se podobně jako agar z mořských řas. V tekuté smetaně pomáhá udržovat konzistenci, aby se nerozdělovala na vrstvy, a šlehačce zvyšuje pevnost.

Sehnat se sice dá i smetana ke šlehání bez karagenanu, takové výrobky je třeba ale rychleji spotřebovat.

5 šikovných fíglů

1. Před šleháním vychladit

A to nejen smetanu, ale také šlehací nádobu. Ideální teplota pro smetanu by podle údajů švýcarského mlékárenského webu měla být pouhých 5 °C. Toho v lednici nedosáhnete, takže zkuste smetanu před šleháním vložit na 10 až 15 minut do mrazáku.

Pokud jde o nádobu, tu bychom měli dát hodinu před šleháním do lednice, aby byla dostatečně studená. Rozhodující je také materiál. Keramika, sklo a kov přijímají chlad velmi dobře a keramika ho také nejdéle udrží.

Naopak plastové nádoby reagují na teplotu velmi špatně, protože se k přípravě šlehačky příliš nehodí. A proč je chlad tak důležitý pro zdařilé šlehání smetany?

Při šlehání se samozřejmě smetana poněkud zahřeje, ne sice moc, ale dost na to, aby se začal oddělovat tuk od podmáslí. Taková šlehačka pak zůstává tekutá, a když vytrvale dál šleháte, začne se srážet.

Naopak dobře vychlazená smetana nejen pěkně ztuhne, ale je také schopná pojmout při šlehání více vzduchu. Šlehačka je pak nadýchanější.

2. Zcela čisté nádobí

To je důležitá podmínka zejména v případě, že potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první, pak smetana neochotně houstne. Důvodem je ulpívající tuk. Brání tomu, aby se smetana ušlehala.

To je další argument proti plastovým nádobám, odmašťují se mnohem obtížněji než kovové nebo keramické.

3. Čerstvá, nebo trvanlivá?

Rozhodují chuťové preference, na pevnost ušlehané smetany nemá trvanlivost vliv. Navíc většina dnes prodávaných smetan je už vlastně „polotrvanlivých“. Procházejí procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost.

Přitom ale zůstává zachována typická čerstvá chuť, kterou trvanlivé smetany ztrácejí.

4. Nejdřív na nižší otáčky

Ať už používáte elektrický šlehač nebo ruční metlu, začít je třeba pomalejším šleháním, a teprve až smetana zhoustne, zvýšit rychlost. Až začne být krémovitě hustá, nastane správná chvíle pro přisypávání cukru, pokud ho chcete přidat.

Důležité je se šleháním včas přestat, a to nejpozději, když se začnou tvořit hrudky. Jakmile se smetana začne srážet v máslo, nedá se šlehačka zachránit. Pak už je lepší udělat z ní máslový krém.

5. Želatina jako alternativa ztužovače

Pokud chcete, aby šlehačková ozdoba dortu dostatečně dlouho vydržela, zkuste namočit želatinu. Zahřejte a přimíchejte část smetany.

Pro správné dávkování počítejte s tím, že na 250 ml smetany potřebujete 3 plátky želatiny nebo půl sáčku mletého želatinového prášku.

Tip: Ztužení má podpořit také špetka soli nebo trocha citronové šťávy.

5. Dobře uzavírat

Šlehačka velmi ochotně pohlcuje pachy a aromata, takže pokud ji dáváte do lednice, tak vždy v dobře přiklopené nádobě. Aromata jídel totiž mozek převádí chutí, takže šlehačka načichlá uzeninami už by byla na dezertech nebo v kávě těžko poživatelná.

Z lahve, nebo ze spreje?

Pokud si šlehačku dáváte do kávy, pak potřebujete k její přípravě pohodlnější způsob. Šlehačky ve spreji tento požadavek ideálně splňují, neboť jsou stále po ruce připravené k použití, ale jejich kvalita je velice proměnlivá.

Zatímco u smetan ke šlehání narazíte na malé rozdíly v chuti a obsahu tuku, u šlehaček ve spreji musíte sledovat, jaké množství smetany nebo jiné mléčné složky obsahují.

Smířit se musíte také s tím, že tyto šlehačky jsou často už přislazené a vylepšené karagenanem a některými dalšími přídatnými látkami.

U šlehačkových lahví s bombičkami s hnacím plynem sice z kvality slevovat nemusíte, smetanu si zvolíte podle vlastní chuti, potíže jsou spíš s čištěním. Láhev je po každé náplni nutné rozšroubovat a pak důkladně vymýt a odmastit.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rybí krémová polévka
tisicereceptu.cz
Rybí krémová polévka
Bez rybí polévky by to snad ani nebyly Vánoce. Co si ji ale letos připravit trochu jinak? Potřebujete 2 rybí hlavy 150 g rybího mlíčí 1 cibuli 2 mrkve 1 lžíci másla 1 bobkový list 600 ml s
Bratr drze okrádal naše rodiče
skutecnepribehy.cz
Bratr drze okrádal naše rodiče
Rodinný miláček a oblíbenec měl jedno tajemství. Peníze prohrával v kartách. Aby neumřel hlady, musel krást. A bylo to lehké, nemusel se bát! Zjistila jsem to náhodou. Potřebovala jsem nějaký opravdu pěkný servírovací tác na dort. Slavila jsem šedesátiny a chtěla jsem se v zaměstnání trochu předvést. Pamatovala jsem si, že maminka jeden měla. S růžemi a zlacením.
Napoleonovo fiasko: Při návratu z Ruska se císař plížil zadním vchodem
historyplus.cz
Napoleonovo fiasko: Při návratu z Ruska se císař plížil zadním vchodem
Při diplomatických jednáních halasně hovoří o míru, a tím jenom zakrývají svoje skutečné úmysly. Napoleon Bonaparte i ruský car Alexandr I. chtějí válku. Pouze hrají o čas. Jablkem sváru se stává ovládnutí Evropy.   Země galského kohouta i ruský medvěd si chtějí ukousnout co největší díl starého kontinentu. Odvahu začít sebere jako první ruský car
Stres snižuje naši schopnost radovat se, studie na myších odhalila důvod
21stoleti.cz
Stres snižuje naši schopnost radovat se, studie na myších odhalila důvod
Anhedonie je snížená schopnost až neschopnost prožívat příjemné pocity. Zpravidla je spojována s depresí, vyskytnout se však může i u lidí trpících schizofrenií či Parkinsonovou chorobou. Občas ji ale
Numerologie lásky nelže!
nejsemsama.cz
Numerologie lásky nelže!
Příroda je náš největší učitel a její elementy – oheň, voda, země a vzduch – jsou neoddělitelnými prvky magie. Každý z nich má mocnou energii, kterou můžete využít k obohacení svého vlastního života. Jestli žijete s tím nejlepším partnerem, to asi víte nejlépe sama. Věříte-li však „na cosi“ mezi nebem a zemí, tušíte, že náš život
Mercedes-Maybach SL Monogram Series: Luxus bez hranic
iluxus.cz
Mercedes-Maybach SL Monogram Series: Luxus bez hranic
Mercedes-Maybach posouvá hranice elegance a výkonu. Vytvořil SL 680 Monogram Series, který kombinuje nezaměnitelný styl, pokročilé technologie a sílu osmiválce tak, že vás dostane – ať už na silnici,
Luxusní bydlení pod Stolovou horou
rezidenceonline.cz
Luxusní bydlení pod Stolovou horou
Studio Saota Architects v případě rezidence v Kapském Městě ustoupilo od svého tradičního stylu hraničícího s purismem. Čisté linie třípatrové vily rozehrálo pestrou kombinací materiálů: dřeva, cihel, kamene, betonu a skla. Kapské Město, hlavní město Jihoafrické republiky, patří k nejkrásnějším městům na světě. V pozadí s impozantní Stolovou horou a naproti se symbolem mořeplavců, mysem Dobré naděje, láká turisty z celého
Vánoce jako dokonalý nástroj nacistické propagandy
epochaplus.cz
Vánoce jako dokonalý nástroj nacistické propagandy
V prosinci 1941 uspořádá Adolf Hitler vánoční večírek pro své nacistické kumpány. Jde o velkolepou událost, při které se nejvyšší představitelé nacistické strany a generálové shromáždí před velikým vánočním stromem. Hodují a vyměňují si dárky.   Zmiňovaného posezení se účastní stovky esesáků. Adolf Hitler (1889-1945) Vánoce, které jsou oslavou narození Žida, přetvoří v mocný nástroj německé
Ze strachu si nechala Jandová odstranit prsa
nasehvezdy.cz
Ze strachu si nechala Jandová odstranit prsa
Zpěvačka Marta Jandová (50) si nechala před časem z preventivních důvodů odstranit prsa a vaječníky. „Část naší rodiny mě poslala k doktorovi, abych jela na genetické testy. Tam se zjistilo, že mám
Znáte čarodějnou lahev?
enigmaplus.cz
Znáte čarodějnou lahev?
Čarodějná láhev, někdy také známá jako Sklenice bolesti, je tradiční preventivní obrana domácí nebo lidové magie. Talisman či amulet patří k nejčastějším způsobům ochrany proti uřknutí, uhranutí, z
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Prokletá vesnice Trasmoz: Řádily v ní čarodějnice?
epochalnisvet.cz
Prokletá vesnice Trasmoz: Řádily v ní čarodějnice?
Plameny rychle stravují připravenou hranici. Ve strašlivých bolestech na ní umírá domnělá čarodějnice. Jde o obyvatelku odbojné španělské vesnice Trasmoz. Podle církevních hodnostářů v ní řádí nekromanti, probíhají satanské obřady i čarodějnické sabaty. Je tomu tak? A je pravda, že obec byla prokleta se souhlasem samotného papeže? Na vrcholku kopce se tyčí zřícenina hradu a pod