Domů     Povedená šlehačka
Povedená šlehačka
17.2.2023

Čerstvá právě ušlehaná smetana je pochoutkou, které málokdo odolá. Jen se musí povést…

Na povedenosti šlehačky má samozřejmě hlavní podíl kvalita smetany. Roli hraje podíl tuku, čím víc nad 30 %, tím lépe. Ani vysoký podíl toku ale není vždy zárukou zdárného výsledku, proto výrobci do smetany ke šlehání obvykle přidávají karagenan.

Najdete ho uvedený na naprosté většině obalů smetan ke šlehání. Je to látka přírodního původu, získává se podobně jako agar z mořských řas. V tekuté smetaně pomáhá udržovat konzistenci, aby se nerozdělovala na vrstvy, a šlehačce zvyšuje pevnost.

Sehnat se sice dá i smetana ke šlehání bez karagenanu, takové výrobky je třeba ale rychleji spotřebovat.

5 šikovných fíglů

1. Před šleháním vychladit

A to nejen smetanu, ale také šlehací nádobu. Ideální teplota pro smetanu by podle údajů švýcarského mlékárenského webu měla být pouhých 5 °C. Toho v lednici nedosáhnete, takže zkuste smetanu před šleháním vložit na 10 až 15 minut do mrazáku.

Pokud jde o nádobu, tu bychom měli dát hodinu před šleháním do lednice, aby byla dostatečně studená. Rozhodující je také materiál. Keramika, sklo a kov přijímají chlad velmi dobře a keramika ho také nejdéle udrží.

Naopak plastové nádoby reagují na teplotu velmi špatně, protože se k přípravě šlehačky příliš nehodí. A proč je chlad tak důležitý pro zdařilé šlehání smetany?

Při šlehání se samozřejmě smetana poněkud zahřeje, ne sice moc, ale dost na to, aby se začal oddělovat tuk od podmáslí. Taková šlehačka pak zůstává tekutá, a když vytrvale dál šleháte, začne se srážet.

Naopak dobře vychlazená smetana nejen pěkně ztuhne, ale je také schopná pojmout při šlehání více vzduchu. Šlehačka je pak nadýchanější.

2. Zcela čisté nádobí

To je důležitá podmínka zejména v případě, že potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první, pak smetana neochotně houstne. Důvodem je ulpívající tuk. Brání tomu, aby se smetana ušlehala.

To je další argument proti plastovým nádobám, odmašťují se mnohem obtížněji než kovové nebo keramické.

3. Čerstvá, nebo trvanlivá?

Rozhodují chuťové preference, na pevnost ušlehané smetany nemá trvanlivost vliv. Navíc většina dnes prodávaných smetan je už vlastně „polotrvanlivých“. Procházejí procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost.

Přitom ale zůstává zachována typická čerstvá chuť, kterou trvanlivé smetany ztrácejí.

4. Nejdřív na nižší otáčky

Ať už používáte elektrický šlehač nebo ruční metlu, začít je třeba pomalejším šleháním, a teprve až smetana zhoustne, zvýšit rychlost. Až začne být krémovitě hustá, nastane správná chvíle pro přisypávání cukru, pokud ho chcete přidat.

Důležité je se šleháním včas přestat, a to nejpozději, když se začnou tvořit hrudky. Jakmile se smetana začne srážet v máslo, nedá se šlehačka zachránit. Pak už je lepší udělat z ní máslový krém.

5. Želatina jako alternativa ztužovače

Pokud chcete, aby šlehačková ozdoba dortu dostatečně dlouho vydržela, zkuste namočit želatinu. Zahřejte a přimíchejte část smetany.

Pro správné dávkování počítejte s tím, že na 250 ml smetany potřebujete 3 plátky želatiny nebo půl sáčku mletého želatinového prášku.

Tip: Ztužení má podpořit také špetka soli nebo trocha citronové šťávy.

5. Dobře uzavírat

Šlehačka velmi ochotně pohlcuje pachy a aromata, takže pokud ji dáváte do lednice, tak vždy v dobře přiklopené nádobě. Aromata jídel totiž mozek převádí chutí, takže šlehačka načichlá uzeninami už by byla na dezertech nebo v kávě těžko poživatelná.

Z lahve, nebo ze spreje?

Pokud si šlehačku dáváte do kávy, pak potřebujete k její přípravě pohodlnější způsob. Šlehačky ve spreji tento požadavek ideálně splňují, neboť jsou stále po ruce připravené k použití, ale jejich kvalita je velice proměnlivá.

Zatímco u smetan ke šlehání narazíte na malé rozdíly v chuti a obsahu tuku, u šlehaček ve spreji musíte sledovat, jaké množství smetany nebo jiné mléčné složky obsahují.

Smířit se musíte také s tím, že tyto šlehačky jsou často už přislazené a vylepšené karagenanem a některými dalšími přídatnými látkami.

U šlehačkových lahví s bombičkami s hnacím plynem sice z kvality slevovat nemusíte, smetanu si zvolíte podle vlastní chuti, potíže jsou spíš s čištěním. Láhev je po každé náplni nutné rozšroubovat a pak důkladně vymýt a odmastit.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
18.3.2024
V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, která chuťově doplňuje rajčata i brambory s řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, určitě si nikdo nebude stěžovat ani druhý den, kdy se skvěle rozleží. Ingredience 300 g brambor 3 řapíkaté celery (200 g) 2 stroužky česneku 1 menší cibule 2 lžíce olivového oleje (extra virgin) 2 ks bobkového li
11.3.2024
Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu. Z řepy 2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pep
Jsou hotové raz dva a vaši hosté si na nich pochutnají. Ingredience 250 g tygřích krevet 1 větší cibule 3 stroužky česneku 4 dcl bílého vína 4 lžíce olivového oleje hrst nasekané petrželky sůl čerstvě drcený pepř 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Postup Krevety oloupejte nebo je klidně nechte ve skořápce. V hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte na kostičky nakrájenou ci
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Lazura: Tak trochu jiná barva
Lavička. Máte ji na zahradě, rádi na ní sedáváte, ale už se na ní podepsalo počasí i čas. Přišla chvíle dát jí nový kabát. Zkuste tentokrát vyměnit barvu za lazuru. Obnova dřevěného zahradního nábytku je čas od času nutná. Dřevo má své nesporné přednosti, jako je kvalita, svěží vzhled, nadčasovost, kresba, struktura… Ale také nevýhody, […]
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tři dívky v domě hrůzy
epochaplus.cz
Tři dívky v domě hrůzy
Napohled obyčejný pohodlný dům v rezidenční čtvrti v Clevelandu obývá sympatický muž, kterého si sousedé nemohou vynachválit. Nikdo z nich netuší, jak hrůzné tajemství se za jeho zdmi skrývá. Městečko Yauco na karibském ostrově Portorico má něco přes 30 tisíc obyvatel a 10. července 1960 k nim přibývá také Ariel Castro. Jeho rodiče Pedro Castro
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jak shodit kila a nepřibrat
nejsemsama.cz
Jak shodit kila a nepřibrat
Přejídáte se, jenže pak si vyčítáte nadbytečná kila? Do posilovny vás nikdo nedostane? Moc toho nenaspíte a v práci máte stres? Zkuste na to jít jinak. Asi vás překvapí, že váš chytrý metabolismus sám od sebe spálí 1300 až 2000 kalorií denně, bez jakékoli aktivity. Kolik přesně, to už záleží na vaší váze, výšce i jiném. Už to je ale přece dobrý
Kameny Ica: Dokazují, že jsme žili s dinosaury?
epochalnisvet.cz
Kameny Ica: Dokazují, že jsme žili s dinosaury?
Na více než 15 000 kamenech s rytinami najdeme údajně potvrzení prakticky všeho, o čem dnešní záhadologové sní. Obrázky zachycují dinosaury, pokročilé lékařské zákroky nebo pokročilé technologie, nápadně připomínající ty moderní. Jsou kameny skutečné? Kdo je mohl vytvořit a co všechno by měly dokazovat?   Peruánský lékař Javier Cabrera Darquea (1924–2001) slaví 42. narozeniny. Mezi dary se
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
21stoleti.cz
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí
Richard Lví srdce krutostí šokoval muslimy i křižáky
historyplus.cz
Richard Lví srdce krutostí šokoval muslimy i křižáky
S rukama pevně svázanýma za zády je postupně vyvádějí z města do pouště. Tam na ně již čekají kati. Marně budou muslimští vojáci sultána Saladina bušit do křesťanských řad, aby zachránili své souvěrce. Jejich osud je zpečetěn. Přezdívají mu Lví srdce. Už jeho současníci pohlížejí na anglického krále Richarda I. (1157–1199) jako na hrdinu, rytíře
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
tisicereceptu.cz
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
Suroviny 4 rajčata 3 cibule 8 lžic kuskusu 150 g uzené slaniny 200 g šunky 200 g strouhaného sýra Postup Cuketu podélně rozřízněte a vnitřek vydlabejte. Vydlabaný vnitřek nakrájejte na m
Velikonoce s Baronem
iluxus.cz
Velikonoce s Baronem
Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte se zaskočit dospělými koledníky, a kromě obarvených vaj
Hrádek u Nechanic: Po stopách šlechtického rodu Harrachů
epochanacestach.cz
Hrádek u Nechanic: Po stopách šlechtického rodu Harrachů
Reprezentační sídlo starobylého rodu Harrachů je ideálním prostředím k udržování starých tradic. A na zámku Hrádek u Nechanic dobře vědí, co zajímavého pro své návštěvníky připravit. Známý novogotický zámek Hrádek u Nechanic byl vystavěn hraběcí rodinou Harrachů mezi lety 1839 až 1857 jako jejich letní lovecké a reprezentační sídlo. Vyznačuje se nejen anglickou architekturou, bohatě zdobenými
Jak jsem zkoumala svůj rozvětvený rod
skutecnepribehy.cz
Jak jsem zkoumala svůj rozvětvený rod
Seděla jsem nad archivem dlouho do noci a kolem mě se promenádovali duchové mých předků. Pak zamířili do jídelny ke kulatému stolu. Do toho domu po prarodičích jsem se přistěhovala nově, bydlela jsem tu zatím jen pár dní. Domek byl hodně dlouho opuštěný, protože babička s dědou už před lety odešli bydlet do domova seniorů, kde měli
Radostná událost v rodině Leoše Mareše!
nasehvezdy.cz
Radostná událost v rodině Leoše Mareše!
U Marešových se slaví! Syn Jakub (18) se dostal na prestižní univerzitu Florida Southern College v Americe, kde se kromě studií byznysu bude také věnovat vodnímu lyžování, ve kterém je opravdu dobrý.
Co vše skrývá zřícenina hradu Házmburk?
enigmaplus.cz
Co vše skrývá zřícenina hradu Házmburk?
Zřícenina gotického hradu Házmburk, jež najdeme u vsi Klapý, asi 3,5 kilometru severozápadně od města Libochovice v okrese Litoměřice, je opředena nejednou bájí a pověstí, tak jako ostatně každé staro