Domů     Pořádně mi to natři!
Pořádně mi to natři!
21.4.2020

Krémy, pomazánky, různé nátěrky. Rychlé studené večeře, každodenní svačiny, anebo jednoduché, a přitom chutné občerstvení, když nás překvapí nečekaná návštěva…

Paní domu vám poradí několik snadných receptů z běžných domácích zdrojů, anebo z pozapomenutých zbytků v ledničce.

Z mořských plodů:

Rybičková podle maminky

Suroviny: 2–3 lžíce citronové šťávy•2 lžíce másla•2 konzervy sardinek (nebo tuňáka)•2 menší cibule•4 lžíce lučiny, tvarohu nebo pomazánkového másla•2 lžíce hořčice nebo 1 kyselá okurka

Z rybiček slijte olej, pokud jsou ve vlastní šťávě, neslívejte a rozmačkejte vidličkou. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a dobře promíchejte. Přidejte hořčici (nebo nasekanou okurku), citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo (tvaroh, lučinu). Dobře propojte.

Směs už není třeba solit ani kořenit. Před podáváním jen nechte chvilku rozležet v lednici.

Pomazánka skvěle chutná s čerstvým celozrnným pečivem, hodí se i na jednohubky.

Z uzené makrely

Suroviny: 250 g uzené makrely•100 g změklého másla•1 lžíci majolky•2 vejce uvařená natvrdo•2 lžíce hořčice•1 menší cibule•sůl•pepř•citronová šťáva•1 hrst sekané petrželky (pažitky)•kapary

Makrelu vykostěte a rozmačkejte vidličkou. Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k rybě.

Máslo vyšlehejte s majolkou, hořčicí a jemně posekanými vařenými vejci. Osolte, opepřete, přidejte nasekané kapary (nebo kyselou okurku) a zakapejte citronovou šťávou.

Pomazánku mažte na opečený bílý chléb nebo veku a ozdobte plátky citronu.

Filé á la humr

Suroviny: 500 g tresky•60 g mrkve•60 g celeru•100 g majonézy•2 lžíce bílého jogurtu•ocet•sůl•mletý bílý pepř•1 lžička hořčice•worcesterská omáčka•citron•paprika na ozdobu

Filé vložte na pařák, nad slanou a mírně okyselenou vodu a nechte pařit 18 minut. Vyjměte, nechte okapat a nožem rozmělněte.

Syrovou mrkev a celer očistěte, nastrouhejte na nudličky a přidejte k rybě.

Majonézu smíchejte s jogurtem, osolte, opepřete, přidejte hořčici a worcester a zakápněte citronem. Promíchejte s filé a zeleninou a nechte v chladu hodinu až dvě uležet. Mažte na plátky veky a zdobte dílky citronu a proužky paprikových lusků.

Z vajec:

Vajíčková „klasika“

Suroviny: 5 vařených vajec natvrdo•1 cibule•2 kyselé okurky nebo 2 lžíce plnotučné hořčice•sůl•mletý pepř•4 lžíce majonézy

Uvařená oloupaná vejce nadrobno nakrájejte, přidejte nakrájené okurky (hořčici) a cibuli, špetku pepře a podle chuti osolte. Nakonec vmíchejte majonézu.

Podávejte na čerstvém chlebu s mlékem.

Vajíčková se sýrem

Suroviny: 4 tavené sýry•1cibule•sůl•mletý pepř•125 g másla•1 lžíce plnotučné hořčice•5 vajec•100 g sterilovaných kapií•10 kapar

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V misce smíchejte máslo, tavený sýr, hořčici, sůl, pepř, nasekanou cibuli, vejce a okapané kapie nasekané na kostičky a kapary.

Sýrovou pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.

Ze sýrů a krémů:

Třená niva

Suroviny: 150 g sýru niva•1 žervé•1 tavený sýr•100 g majolky•6 lžic zakysané smetany•5 g mletých ořechů•20 g sterilovaného zeleného pepře•1 pomeranč

Nivu nastrouháme, přidáme ostatní sýry, majolku a smetanu a dobře rozmixujeme.

Přidáme ořechy a nakládaný pepř.

Pomeranč nakrájíme na plátky a chlebíčky natřené pomazánkou jím ozdobíme.

Sýrová rychlovka

Suroviny: 250 g polotvrdého sýra (minimálně 45 % tuku)•6 stroužků česneku (ne čínského)•150 g majonézy:4 lžíce zakysané smetany (není nezbytná)•5 vyloupaných vlašských ořechů•ochucovadlo•pepř•hroznové víno a kapie na ozdobu

Česnek, ořechy a sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Přidáme majonézu, pro zjemnění můžeme přidat i zakysanku, ochutíme a opepříme.

Podáváme s čerstvým chlebem a zdobíme hroznovým vínem a paprikou.

Ze zeleniny a luštěnin:

Zdravá s klíčky

Suroviny: 1 šalotka nebo malá červená cibule•½ zelené papriky•1 mrkev•6 ředkviček (nebo kousek bílé ředkve)•hrst klíčků (řeřicha, ředkvička, hořčice, alfalfa)•400 g lučiny či jiného krémového sýra•trocha nasekané čerstvé petrželky•sůl•pepř

Všechnu zeleninu jemně nastrouhejte nebo zapojte kuchyňského robota.

Vymačkejte přebytečnou šťávu ze zeleniny a smíchejte se sýrem.

Klíčky pokrájejte nožem jen tak nahrubo a přimíchejte do pomazánky, kterou už jen dochutíte solí a pepřem.

Z červené řepy a cizrny

Suroviny: 300 g červené řepy•1 plechovka cizrny•3 stroužky česneku•1 cibule•200 g zakysané smetany (nebo majolka)•pepř•sůl

Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli na jemno pokrájíme.

Cizrnu scedíme a rozmixujeme, řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli, česnek a smetanu (majolku), důkladně promícháme, dosolíme a necháme vychladit.

Podáváme v mističce s pečivem nebo na pečivo rovnou namažeme.

Použít můžeme i jako přílohu k pokrmům z masa (grilované, vařené, pečené).

Nátěrky „co dům dal“:

Ze zbylého salámu

Suroviny: 400 g salámu (nejlépe šunkového)•4 uvařená vejce•1 cibule•2 sterilované okurky•2 lžíce kečupu•2 lžíce plnotučné hořčice•2 lžíce slunečnicového oleje•1 majolka•pepř•sůl

Nejprve na hrubém struhadle nastrouháme (nebo na hodně drobno nakrájíme) salám. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a okurky.

Na plotně spojíme dohromady olej, kečup a hořčici. Tuto směs přilijeme k základu, přidáme majolku a nasekaná či nastrouhaná vejce natvrdo.

Nakonec ochutíme pepřem a solí.

Z vepřového masa

Suroviny: 300 g pečeného vepřového masa•1 cibule•3 lžíce hořčice•3 lžíce majolky•pepř•pažitka

Zbylou vepřovou pečeni umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, majolku, trochu mletého pepře a dobře promícháme.

Mažeme na tmavý chléb a sypeme nasekanou pažitkou.

Pikantní teplá pomazánka

Suroviny: 250 g pečeného vepřového masa•2 rajčata•2 papriky•1 cibule•1 lžíce sojové omáčky•1 lžíce ostrého kečupu•3 stroužky česneku•sůl•pepř•2 lžíce sádla

Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme na sádlo osmahnout. Rajčata a papriky pokrájíme a dáme na cibulku. Osolíme, opepříme, dusíme pod poklicí, dokud se všechna šťáva nevydusí.

Zatím si pokrájíme maso, utřeme česnek a přidáme na vydušenou zeleninu. Přidáme sojovku a kečup. Rozmixujeme tyčovým mixerem a ještě provaříme.

Teplou pomazánku natíráme na tousty.

Text: Marie Šrámková, foto: Marie Šrámková

Štítky:
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradila moji velkou důvěru
skutecnepribehy.cz
Zradila moji velkou důvěru
Znaly jsme se celý život. Seděly jsme spolu už v lavici na základce, chodily na brigády, svěřovaly si první trapasy, největší strachy i směšné sny. V ěděla o mně všechno. Nikdy jsem nepochybovala, že bych jí nemohla věřit. Když se mi něco povedlo, volala jsem jí jako první. Když mi bylo zle, přišla. A když jsem něco nezvládala, mlčky seděla vedle mě,
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
historyplus.cz
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
Žalobce se rozohnil na nejvyšší možnou míru a krutá slova směrem k obžalovaným z něj srší ohromnou rychlostí. Vtom se rozsvítí žluté světélko. Muž se nadechne a na chvíli zvolní. Ani ne za minutu je však zpět u původního tempa řeči. Tlumočníkova mysl jede na plné obrátky, po chvilce musí znovu sáhnout po žlutém tlačítku.   „Výsada
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
nasehvezdy.cz
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
Bylo to všechno jen pouhé divadlo pro okolí? Zpěvačka Dara Rolins (52) se snažila působit, že ji vřelé styky jejího snoubence, fotbalisty Pavla Nedvěda (53), s kamarádkami nikterak nerozházely. Na d
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
21stoleti.cz
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od ni
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Když si břicho dělá, co chce
nejsemsama.cz
Když si břicho dělá, co chce
Rozestup přímých břišních svalů, tzv. diastáza, není problémem pouze žen po porodu. Často se objevuje i u starších žen, a to v důsledku přirozeného stárnutí tkání, hormonálních změn či zvýšené námahy břicha. Možná jste si všimla, že bříško zůstává vypouklé, i když se snažíte držet zdravý životní styl. Při mírném předklonu nebo napnutí svalů se uprostřed objevuje prohlubeň či naopak
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
enigmaplus.cz
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
Současný svět je rušným místem, ve kterém je stále obtížnější najít si čas sám pro sebe a na odpočinek. Není proto divu, že stále větší oblibě se těší různé alternativní léčebné a terapeutické metod
Izraelský hummus
tisicereceptu.cz
Izraelský hummus
Oblíbená pomazánka z cizrny, která chutná na chlebu i na krekrech. Místo tahini pasty můžete použít opražená rozmixovaná sezamová semínka. Ingredience 1 plechovka cizrny ½ lžičky jedlé sody ¼
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
epochaplus.cz
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
V minulosti byla důvodem odjezdu do lázní nejčastěji vážná nemoc nebo úraz. Jezdilo se alespoň na tři týdny a pobyty bývaly často velmi striktní: brzký budíček, během celého dne procedury a často nepříliš pestrá „nemocniční“ strava. Dnes je však čím dál oblíbenější kombinace léčebného pobytu s wellness programem a aktivním odpočinkem, tzv. Medical Wellness. Lidé