Kdo miluje večery s dobrým filmem, tomu možná schází jediné – čerstvě připravený popcorn jako v kině. To se dá ale napravit raz dva…
V mikrovlnce
Blesková příprava a prakticky žádná námaha? Jestli máte doma mikrovlnku a nevadí vám, že budete omezeni jen příchutěmi, které se nabízejí v obchodě (a neovlivníte ani jejich kvalitu, samozřejmě), stačí zajít do obchodu pro hotový sáček kukuřice.
Podle návodu ho mírně rozevřeme (ale nesmíme ho roztrhnout) a na chvilku necháme zahřát v mikrovlnce. Za pár minut máme hotovo, teď se jen neopařit, až budeme sypat popcorn do mísy.
Na pánvi nebo v hrnci
V hluboké pánvi nebo hrnci připravíme popcorn také, jen s o trochu větší námahou. Do hrnce přidáme tuk a kukuřičná zrna, přikryjeme dobře těsnícím víkem a zahříváme.
Jakmile zaslechneme, že zrna začínají pukat, hrnec odstavíme z plotny a přikrytý necháme ještě asi 5 minut stát, aby zrna stačila puknout a zároveň se nepřipalovala. Sůl, cukr nebo další příchutě můžeme přidat nakonec.
Nejen v mikrovlnce nebo na pánvi
Možná ale milujete popkorn natolik, že se vám nechce svěřovat jeho přípravu mikrovlnce, a nebaví vás ani postávat u pánvičky. V takovém případě asi dřív nebo později začnete uvažovat o tom, jestli neexistuje nějaká chytrá mašinka, která vám přípravu usnadní.
Takových „udělátek“ na popkorn je samozřejmě hned několik typů: speciální hrnec na popkorn, stroj s horkovzdušným ohřevem, nebo (téměř) profesionální stroj, který vám kukuřici rozpuká stejně dobře, jako to umí velká krabice v předsálí kina.
Při rozhodování se budete nejspíš v první řadě řídit jednoduchou úvahou: záleží na tom, jak často budete popcorn vyrábět.
Hrnec na popkorn
Hrnec na popcorn je typický přístroj pro „začátečníky“. Na rozdíl od všech ostatních nepotřebujete k jeho napájení elektřinu. Funguje na úplně jednoduchém principu a tomu odpovídá i velmi jednoduchá obsluha.
Jen ho postavíte na plotnu, zahřejete, a zatímco zahřátá zrna kukuřice praskají, otáčíte integrovanou páčkou, aby se kukuřice zahřívala rovnoměrně. Máslo, cukr nebo jiné příchutě můžeme do hrnce přidat ještě před tím, než ho začneme zahřívat.
Takový hrnec je populární hlavně ve Spojených státech. Jeho velkou výhodou je to, že je skladný – vejde se do každé skříně. Hrnec se snadno čistí, protože tuk ani cukr se díky stálému míchání nepřipaluje na dně.
Kdo chce připravit rovnou několik příchutí, bude muset udělat několik várek postupně. Ale velké zdržení to rozhodně nebude.
Horkovzdušný přístroj
Přístroj, který k zahřátí kukuřičných zrn využívá horký vzduch, je klasickou variantou při přípravě kukuřičné dobroty. Výhodou pro všechny, kdo dbají o štíhlou linii, je to, že nebudete muset při přípravě přidávat olej ani máslo.
Už po dvou až pěti minutách máte hotovo a můžete si v pohodě sednout třeba k filmu. Máte-li chuť na popcorn s příchutí, nic není jednodušší – tuk, sůl, cukr nebo další koření můžete přimíchat do hotového popcornu.
Jednu trochu nepříjemnou nevýhodu ale přece jen má: během provozu je dost hlučný. Hluk, který vydává, se dá přirovnat k hluku fénu. Nicméně naprosté většině lidí to nijak zvlášť nevadí, protože celý proces trvá jen chvilku.
Díky vysoké teplotě při přípravě vydrží hotová dobrota déle čerstvá a teplá. Přístroje se během provozu hodně zahřívají, takže před tím, než ho začneme čistit, musíme ho nechat nejdřív vychladnout. Protože při přípravě nepoužíváme nic mastného, čistí se stroj o to snáz.
Přístroj se spodním ohříváním
Trochu jako UFO vypadají popkornovače, které fungují na principu spodního ohřevu. Sestávají z mísy s nepřilnavým (teflonovým) povrchem, která se zahřívá, a průhledné kupole.
Jakmile je hotovo, stačí obrátit popkornovač doslova vzhůru nohama a horní část teď poslouží jako mísa k servírování popcornu.
Ve srovnání s hrncem na popcorn a přístroji s horkovzdušným ohřevem je větší a zvládne vytvořit samozřejmě víc popcornu na jeden zátah. Kukuřici bychom měli do přístroje sypat bez dalších přísad, ty můžeme přimíchat až nakonec.
Jako v kině
Profesionální nebo skoro profesionální popkornovač využijete, pokud máte velkou rodinu, zvete hodně přátel a bez popkornu si život nedovedete představit. V útrobách se skrývá nádoba, která se zahřívá. Aby hotový popcorn neztratil chuť, má stroj vyhřívané dno. Po stranách bývají navíc otvory, které pouští vůni do pokoje.
Tip: Asijský popcorn
Budeme potřebovat 40 ml oleje (nejlépe tmavého sezamového), 7 ½ ml ostrého chillioleje, ½ sklenky kukuřice na popcorn, ½ čajové lžičky česnekové soli, 40 g ořechů (kešu nebo poražených mandlí).
Nemáte-li žádný přístroj na výrobu popcornu, nalijte do velkého hrnce s pevně doléhající pokličkou sezamový a chilli olej a nasypte kukuřici. Zakryjte a ohřívejte na silném plameni, hrncem přitom neustále potřásejte. Asi za čtyři minuty začne pukání slábnout.
Sundejte hrnec z plotny a nechte ho ještě 2 minuty zakrytý. Popcorn nakonec přesypte do velké mísy, posolte a smíchejte s ořechy.
Text: Kateřina Rodná
Foto: Shutterstock