Domů     Popcorn jako v kině
Popcorn jako v kině

Kdo miluje večery s dobrým filmem, tomu možná schází jediné – čerstvě připravený popcorn jako v kině. To se dá ale napravit raz dva…

V mikrovlnce

Blesková příprava a prakticky žádná námaha? Jestli máte doma mikrovlnku a nevadí vám, že budete omezeni jen příchutěmi, které se nabízejí v obchodě (a neovlivníte ani jejich kvalitu, samozřejmě), stačí zajít do obchodu pro hotový sáček kukuřice.

Podle návodu ho mírně rozevřeme (ale nesmíme ho roztrhnout) a na chvilku necháme zahřát v mikrovlnce. Za pár minut máme hotovo, teď se jen neopařit, až budeme sypat popcorn do mísy.

Na pánvi nebo v hrnci

V hluboké pánvi nebo hrnci připravíme popcorn také, jen s o trochu větší námahou. Do hrnce přidáme tuk a kukuřičná zrna, přikryjeme dobře těsnícím víkem a zahříváme.

Jakmile zaslechneme, že zrna začínají pukat, hrnec odstavíme z plotny a přikrytý necháme ještě asi 5 minut stát, aby zrna stačila puknout a zároveň se nepřipalovala. Sůl, cukr nebo další příchutě můžeme přidat nakonec.

Nejen v mikrovlnce nebo na pánvi

Možná ale milujete popkorn natolik, že se vám nechce svěřovat jeho přípravu mikrovlnce, a nebaví vás ani postávat u pánvičky. V takovém případě asi dřív nebo později začnete uvažovat o tom, jestli neexistuje nějaká chytrá mašinka, která vám přípravu usnadní.

Takových „udělátek“ na popkorn je samozřejmě hned několik typů: speciální hrnec na popkorn, stroj s horkovzdušným ohřevem, nebo (téměř) profesionální stroj, který vám kukuřici rozpuká stejně dobře, jako to umí velká krabice v předsálí kina.

Při rozhodování se budete nejspíš v  první řadě řídit jednoduchou úvahou: záleží na tom, jak často budete popcorn vyrábět.

Hrnec na popkorn

Hrnec na popcorn je typický přístroj pro „začátečníky“. Na rozdíl od všech ostatních nepotřebujete k jeho napájení elektřinu. Funguje na úplně jednoduchém principu a tomu odpovídá i velmi jednoduchá obsluha.

Jen ho postavíte na plotnu, zahřejete, a zatímco zahřátá zrna kukuřice praskají, otáčíte integrovanou páčkou, aby se kukuřice zahřívala rovnoměrně. Máslo, cukr nebo jiné příchutě můžeme do hrnce přidat ještě před tím, než ho začneme zahřívat.

Takový hrnec je populární hlavně ve Spojených státech. Jeho velkou výhodou je to, že je skladný – vejde se do každé skříně. Hrnec se snadno čistí, protože tuk ani cukr se díky stálému míchání nepřipaluje na dně.

Kdo chce připravit rovnou několik příchutí, bude muset udělat několik várek postupně. Ale velké zdržení to rozhodně nebude.

Horkovzdušný přístroj

Přístroj, který k zahřátí kukuřičných zrn využívá horký vzduch, je klasickou variantou při přípravě kukuřičné dobroty. Výhodou pro všechny, kdo dbají o štíhlou linii, je to, že nebudete muset při přípravě přidávat olej ani máslo.

Už po dvou až pěti minutách máte hotovo a můžete si v pohodě sednout třeba k filmu. Máte-li chuť na popcorn s příchutí, nic není jednodušší – tuk, sůl, cukr nebo další koření můžete přimíchat do hotového popcornu.

Jednu trochu nepříjemnou nevýhodu ale přece jen má: během provozu je dost hlučný. Hluk, který vydává, se dá přirovnat k hluku fénu. Nicméně naprosté většině lidí to nijak zvlášť nevadí, protože celý proces trvá jen chvilku.

Díky vysoké teplotě při přípravě vydrží hotová dobrota déle čerstvá a teplá. Přístroje se během provozu hodně zahřívají, takže před tím, než ho začneme čistit, musíme ho nechat nejdřív vychladnout. Protože při přípravě nepoužíváme nic mastného, čistí se stroj o to snáz.

Přístroj se spodním ohříváním

Trochu jako UFO vypadají popkornovače, které fungují na principu spodního ohřevu. Sestávají z mísy s nepřilnavým (teflonovým) povrchem, která se zahřívá, a průhledné kupole.

Jakmile je hotovo, stačí obrátit popkornovač doslova vzhůru nohama a horní část teď poslouží jako mísa k servírování popcornu.

Ve srovnání s hrncem na popcorn a přístroji s horkovzdušným ohřevem je větší a zvládne vytvořit samozřejmě víc popcornu na jeden zátah. Kukuřici bychom měli do přístroje sypat bez dalších přísad, ty můžeme přimíchat až nakonec.

Jako v kině

Profesionální nebo skoro profesionální popkornovač využijete, pokud máte velkou rodinu, zvete hodně přátel a bez popkornu si život nedovedete představit. V útrobách se skrývá nádoba, která se zahřívá. Aby hotový popcorn neztratil chuť, má stroj vyhřívané dno. Po stranách bývají navíc otvory, které pouští vůni do pokoje.

Tip: Asijský popcorn

Budeme potřebovat 40 ml oleje (nejlépe tmavého sezamového), 7 ½ ml ostrého chillioleje, ½ sklenky kukuřice na popcorn, ½ čajové lžičky česnekové soli, 40 g ořechů (kešu nebo poražených mandlí).

Nemáte-li žádný přístroj na výrobu popcornu, nalijte do velkého hrnce s pevně doléhající pokličkou sezamový a chilli olej a nasypte kukuřici. Zakryjte a ohřívejte na silném plameni, hrncem přitom neustále potřásejte. Asi za čtyři minuty začne pukání slábnout.

Sundejte hrnec z plotny a nechte ho ještě 2 minuty zakrytý. Popcorn nakonec přesypte do velké mísy, posolte a smíchejte s ořechy.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
nasehvezdy.cz
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
Provalí se brzy šokující vysvětlení? Život vdovy po legendárním zpěvákovi Karlu Gottovi (†80) Ivany Gottové (49) je poslední dobou zahalen do hávu nejasností. Ještě letos měla být pro veřejnost otev
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
21stoleti.cz
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskop
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
enigmaplus.cz
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
Vlkodlaky – monstra, kteří jsou napůl člověkem a napůl vlkem a mohou mít možná až nadpřirozenou sílu a další schopnosti – není potřeba obsáhle představovat. Málokdo ale ví, že Inuité, žijící původně n
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Byla jsem snad tak slepá?
skutecnepribehy.cz
Byla jsem snad tak slepá?
S Tomášem jsme spolu byli sedm let, z toho pět manželé. Každý den jsem vstávala v šest, vařila mu kávu, balila svačinu a líbala ho na rozloučenou. Věřila jsem, že to je láska. Ta pravá, hluboká, na celý život. Měli jsme domek na kraji města, dva psy a plány. Manžel pracoval jako projektový manažer v IT firmě a já jako učitelka na základní škole. Začalo to
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
epochaplus.cz
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
iluxus.cz
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
Čím obdarovat ty, kteří už všechno mají a nic nechtějí? Pošlete je do nebe. Obálka s pasem na let do oblak zaručeně překvapí. Kam to bude, to už záleží na vás. Celosvětově unikátní gastronomická at
Houbová omeleta
tisicereceptu.cz
Houbová omeleta
Vejce a houby k sobě jak známo skvěle pasují. Zkuste tuhle snídani! Suroviny na 4 porce 400 g hub 4 vejce 100 g strouhaného sýra 0,1 l mléka nebo smetany 100 g másla 4 lžíce sádla sůl pep
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
historyplus.cz
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
Parkoviště před budovou rádia Svobodná Evropa v Mnichově, jednoho teplého červnového dne roku 1956. Marie Tumlířová, která před chvílí vyšla ven, najdou ucítí ránu a vzápětí vykřikne. Během chvilky k ní přiběhne několik lidí, kteří se jí ptají, co se stalo. Další pronásledují útočníky…   „Úkolem děvčete z dobré rodiny je výhodně se provdat a
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
epochalnisvet.cz
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
Oči dráždí nejen modré světlo monitoru, ostré slunce, prach nebo cigaretový kouř, ale také sychravé počasí, mráz anebo vítr. Jak pečovat o oči během zimních měsíců? Sychravé počasí podzimních a zimních měsíců, často spojené s deštěm, větrem, inverzí nebo i mrazem, způsobuje nadměrné slzení, ale i vysoušení, pálení či zarudnutí očí. Náchylnější jsou ti, kteří
Muffiny s kimchi
nejsemsama.cz
Muffiny s kimchi
Že je kimchi (čtěte: kimči) úžasnou zásobárnou zdraví, je známo. Zkuste ho využít i jako přísadu do slaných muffinů – zdravé pak může být i mlsání. Hodí se i jako originální pohoštění. Potřebujete: ✿ 350 g kimchi (1 sklenici) ✿ 1 vejce ✿ 1,5 hrnku žitné mouky ✿ 1 sáček kypřicího prášku ✿ ½ lžičky mleté sladké papriky ✿ 50 g