Domů     Pomocník, který přežil staletí
Pomocník, který přežil staletí
od 5.3.2021

Stejně jako je kuchyně srdcem domu, je dřez srdcem kuchyně. A to i přesto, že dnes už v mnoha domácnostech zastoupily mytí nádobí myčky.

Jenže myčky – jak už název napovídá – jsou určeny k mytí nádobí. Dřez toho má v popisu práce mnohem víc – slouží pro oplachování ovoce a zeleniny, omývání masa a oloupaných brambor, slévání horké vody z uvařených těstovin, nebo také k omývání rukou při vaření.

Se skvělými pomocníky

A protože výrobci vědí, že se bez dřezu neobejdeme, předhánějí se v tom, jaký model nabídnou. A často ho ještě vylepší. Co může mít?

reklama

Třeba tvarovaný košík na odkládání nádobí, menší nádržku se sítkem na omývání zeleniny, různě tvarované odkládací plochy na jedné i na obou stranách, posuvné prkénko, které slouží ke krájení i k odstavení horkých hrnců nebo k rozšíření odkládací plochy…

Vzhled i užitek

Než si začnete vybírat příslušenství, zaměřte se nejprve na samotný dřez. Měl by být pohodlný, aby práce u něj byla radostí, ale také hezký na pohled a praktický. A svým vzezřením by měl být skvělým doplňkem kuchyňské linky.

Zajímejte se také o jeho velikost a o hloubku mycí vaničky. A sledujte dva důležité aspekty: materiál a tvar.

MATERIÁL

Pořídit si můžete dřez z nerezu, granitu nebo keramiky. Všechny materiály vynikají působivým vzhledem a mají své výhody, volba je tedy zcela na vás.

Prakticky nezničitelný

Materiálem, který už se používá řadu let a dodnes patří k nejoblíbenějším, je ušlechtilá nerezová ocel (nerez). Je osvědčená a dokáže odolat všem nástrahám, které ji mohou v kuchyni potkat. Tedy – pokud je materiál dostatečně silný (minimálně 0,8 mm a víc).

reklama

Dřezy z nerezu jsou cenově dostupné a na rozdíl od smaltovaných (které z trhu téměř vytlačily) se tak snadno nepoškodí. Vyrábí se leštěné nebo v matu.

Přednosti dřezu z nerezové oceli

– je hygienický (bakterie na něm přežívají s velkými obtížemi)

– má minimální údržbu a snadno se čistí

– odolává zeleninovým i ovocným šťávám, potraviny na něm nezanechávají žádné stopy

– snáší všechny v domácnostech běžně používané chemické přípravky a saponáty

– nepoškodí se při větším nárazu, je odolný proti obrušování a mechanickému opotřebovávání

– je absolutně tepluvzdorný (nepoškodí ho žár ani vroucí voda)

– je cenově nejdostupnější

Vzhled přírodního kamene

Dalším příjemným materiálem je granit. Víte, že je to druhé jméno pro žulu? Ano, přesně tak. Granitové dřezy mají vzhled a vlastnosti přírodního kamene.

reklama

Jsou vyrobeny ze směsi drcené přírodní žuly a malých skleněných částic (křemene) a doplněné o tvrzenou pryskyřici a barviva. Tímto koktejlem vzniká hladký a extrémně tvrdý materiál, stoprocentně odolný vůči poškrábání s takřka neomezenou životností. Nevýhodou může být vyšší hmotnost – váží mezi 13 – 16 kg.

Tip Paní domu: Vedle přírodního kamene mohou být na dřez použity i speciální plasty s povrchovou úpravou, které kámen imitují.

Výhody dřezů z granitu

– mají neobyčejně atraktivní vzhled

– ani časem neztrácejí svou barvu působením slunečního světla nebo vody

– odolají každodennímu provozu v těch nejrušnějších kuchyních, a to bez naštípnutí, zlomení, nebo dalších nechtěných důsledků

– i ty nejnepříjemnější skvrny, jakými jsou červené víno a červená řepa, lze snadno z jejich povrchu odstranit

– povrchová úprava brání bakteriím, aby se v dřezu udržely

Keramické dřezy patří k nejméně zastoupené skupině, ale poslední dobou zažívají renesanci. Kuchyně v provensálském, rustikálním nebo retro stylu se bez kvalitního keramického dřezu neobejdou! Keramika je krásná, snadno se udržuje a je velmi kvalitní.

Výhody keramických dřezů

– odpuzují nečistotu

– díky hladkému, neporéznímu povrchu zaručují jednoduchou údržbu

– mají elegantní vzhled

– nabízejí se v široké škále barev

– jsou hygienicky nezávadné a chemicky odolné

– glazura na povrchu dřezu je velmi odolná proti poškrábání

– bílá celá léta zůstane vždy bílou

– snášejí vysoké teploty

Existuje několik základních tvarových typů kuchyňských dřezů. Můžete si pořídit jednodřez, dvojdřez, případně extrémně velkou dřezovou nádobu nebo dřez s odkapávací plochou či rohový dřez… Tvar mohou mít kulatý, hranatý čtvercový nebo obdélníkový, zkosený…

Při rozhodování se zaměřte především na

* rozměr skříňky, do které dřez umístíte

* velikost celé kuchyně

* své požadavky na mycí centrum

Jednodřez – je díky své velikosti vhodný pro mladé rodiny a jednotlivce. Hodí se do menších kuchyní v panelových domech, garsonky, nebo do jinak prostorově omezených míst.

Dřez s vaničkou – není až tak náročný na prostor, ale přesto nabízí i možnost odkapávání nádobí, nebo rozmrznutí masa. Hodí se například do velké kuchyně s myčkou nádobí.

Dřez s odkapem – má hlavní vaničku s odkapávací plochou, která najde uplatnění v jakékoliv kuchyni s použitím myčky, nebo bez ní. Tento tvar kuchyňského dřezu je v domácnostech nejžádanější, je vhodný do velkých i méně prostorných kuchyní. Odkládací plocha může být menší, větší, záleží na možnostech a požadavcích.

Dřez s vaničkou a odkapem – kombinace dvou předchozích v sobě skrývá přednosti obou. Když k němu dokoupíte doplňky, jako jsou krájecí desky, odkapávače na nádobí, cedící misky a jiné, připravíte si kompletní umývací centrum.

Dřezy tohoto typu se vyrábějí v různých délkách, a to nerezové, granitové i keramické.

Dvojdřez – má dvě velké, rovnocenné vaničky bez odkapávací plochy. Do větších kuchyní je kuchyňský dvojdřez tím pravým pomocníkem. Druhou vaničku využijete na odkládání umytých nádob, ale také při vaření na přípravu a očištění zeleniny či ovoce.

Extra vaničku oceníte i při cezení těstovin a brambor, kde vám špinavé nádobí nebude překážet.

Dvojdřez s odkapávací plochou – vhodný pro větší rodiny, odkapávač vedle dřezu je dalším úložným prostorem, který můžete využít.

Rohový dřez – ideální pro kuchyně, v nich je málo prostoru, nebo jsou atypicky řešené. Na výběr jsou rohové dřezy s vaničkou, s odkapem, i jejich kombinace.

Foto: OTV

Zpracovala: Dana Pešková, Zdroj: drez.cz, superdrezy.cz Foto: Shutterstock, WeltServis (zarizeni-kuchyne.cz), Lavello (drezy-granitove.cz), Wileroy Boch, Siko, Ancor.cz

reklama
Související články
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
10.1.2023
Syrovátka je obrovským výživovým hitem. Že o tom nevíte? To bude dáno tím, že se skrývá jako nosná složka v proteinových tyčinkách. Je totiž levná, přitom mimořádně bohatá na proteiny čili bílkoviny, ale také na vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamíny C a E a dále hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Díky mléčným bílkovinám v syrovátce se navíc omezuje riziko, že tělo bude v nouz
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
enigmaplus.cz
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
Kostra objevená v centrální Asii v roce 1969 nese nezpochybnitelné stopy po chirurgickém zákroku. Jsou-li domněnky vědců správné, jde o nejstarší důkaz úspěšné operace srdce na světě. Předběhla primit
Pokukuje po Klusovi?
nasehvezdy.cz
Pokukuje po Klusovi?
V seriálu ZOO se objevil nový kolega a Michaela Pecháčková (19) zbystřila. Říká se, že má pro Tomáše Kluse (36) slabost. „Je báječný!“ rozplývá se stále nezadaná blondýnka. Není pochyb o tom, že s
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
skutecnepribehy.cz
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
Vždycky jsem byla rozumná a racionální žena, nechápu, jak mi mohla láska tak zaslepit oči a zatemnit mozek. Uvěřila jsem podvodníkovi. Vracela jsem se ze služební cesty v Paříži. Držela jsem šálek v ruce a chtěla se napít, když turbulence otřásla letadlem. Káva vyšplíchla na muže vedle mě. Překotně jsem se začala omlouvat. Všimla jsem si, že má krásný úsměv
Poslední dílo slavného architekta celebrit
rezidenceonline.cz
Poslední dílo slavného architekta celebrit
Jeho návrhy okouzlovaly slavné, bohaté a mocné napříč generacemi. Projektantská kariéra Wallace Neffa trvala dlouhá desetiletí, od dvacátých let minulého století až do roku 1982, kdy zemřel. Na své
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
nasehvezdy.cz
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
Kde hledat lepší útěchu po rozchodu se snoubenkou než v  náručí herečky Angeliny Jolie (47)? Takové štěstí má, jak se zdá, herec Paul Mescal (26). Nedávno byl totiž spatřen v jedné londýnské kavárn
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
epochanacestach.cz
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
Během procházky mezi Krasíkovem a Ovčím vrchem nezapomeňte navštívit Dvůr Krasíkov, zemědělský areál, který v minulosti sloužil zdejšímu knížeti. Když roku 1644 hrad Švamberk kompletně vyhořel kvů
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
epochaplus.cz
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
Walter s Rogerem nemají ve škole přednášky. Co s načatým dnem? „Mám vyprahlo v ústech. Spravil by to džbánek vína,“ navrhne Roger kolegovi. Ten souhlasí, a tak zapadnou do nejbližší taverny. Netuší, c
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směs
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného kuchaře není úplně jednoduchý, ale určitě stojí za vaši námahu. Ingredience 6 ks vepřových kotlet Marináda 2 lžíce olivového olej
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od krasového jezera Somin. A právě z jeho hlubin se má pravidelně vynořovat monstrum, které terorizuje místní obyvatele už přes 100 let. Podle různých s
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
iluxus.cz
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
Automobilová značka Lexus se v Česku stala partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or, o níž jsme již informovali. České národní kolo se uskuteční od 4. do 6. května v pražském O2
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části naší planety pomocí seismických vln vyvolaných zemětřeseními, se vnitřní jádro Země nedávno přestalo otáčet a nyní zřejmě obrací směr své rotace. Tyto