Domů     Pochoutky v zavařovačkách připravíte i v zimě
Pochoutky v zavařovačkách připravíte i v zimě
3.2.2024

Jestli teď kroutíte hlavou, že zavařujete přece v létě, možná vás nenapadlo, že i teď můžete ledacos vykouzlit.

Třeba jste nakoupili ve slevě zeleninu, a už teď víte, že ji nesníte. Totéž se může přihodit i s masem nebo jinými surovinami. A častý argument proč zavařovat, když se dá všechno koupit? Je to jednoduché.

Jednak ušetříte a nebudete plýtvat, kromě toho budete mít doma železnou zásobu, když nechcete chodit po obchodech a to se, jak jsme zažili v posledních měsících, hodí vždycky.

A zavařování hotových jídel je vhodné i pro ty, kteří jezdí v zimě na chalupy nebo na hory. Nemusejí se starat o jídlo, protože mají vařeno, navíc z domácích surovin. Možná i proto se zimní zavařování zase dostalo do módy. Zkuste to, bude vás to bavit.

Ajvar

200 g lilku, 600 g kapií, 3 utřené stroužky česneku, 20 ml oleje, uzená paprika, sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení

1) Lilky dejte spolu s paprikami na plech vyložený pečicím papírem a vcelku i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C.

2) Po vychladnutí z lilku vydlabejte dužinu. Papriky ještě horké dejte do mísy a přikryjte fólií, aby se zapařily. Pak je oloupejte.

3) Poté dužinu z paprik a lilku rozemelte, nebo nasekejte nadrobno. Použijete-li mixér, neměli byste suroviny mixovat příliš najemno.

4) Přendejte lilek, papriky a všechny další suroviny do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi tři hodiny. Směs by se neměla vařit.

Až se vše spojí a vznikne pasta, ochutnejte, případně dochuťte citronovou šťávou, přendejte ji do sklenic.

5) Sterilujete 20 minut při teplotě 85 °C.

Ajvar pochází ze Srbska, a říká se mu také srbský kaviár. Má mnoho variant, takže ho můžete přizpůsobit svým chutím. Může být pálivý, nakyslý i sladký. A k čemu se hodí? K masu, na těstoviny či na pizzu, na tousty a topinky i jako dip k hranolkům.

Boloňská omáčka

1 kg rajčat, 3 cibule, 2 mrkve, ¼ celeru, 4 stroužky česneku, 2 rajské protlaky, sůl, pepř, oregano, nasekaná bazalka, 2 lžíce olivového oleje, 350 g mletého hovězího masa

1) Zeleninu oloupejte a nakrájejte. Rajčata loupat nemusíte. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte maso, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Zalijte vodou, přidejte nakrájenou zeleninu, rajské protlaky, koření a vařte asi 30 minut. Měla by vzniknout hustá omáčka.

2) Poté ochutnejte, případně ještě přikořeňte a ještě horkou směs naplňte do sklenic a pevně je zavíčkujte.

3) Protože je v omáčce maso, budete ji muset zavařit dvakrát. A to buď 1 hodinu při 100 °C a po vychladnutí ještě jednou stejně, nebo v troubě při 180 °C 1 hodinu a podruhé 45 minut.

Boloňská omáčka pochází z Itálie, hodí k těstovinám, ale dá se použít i na topinky. V našich krajích se často podává se špagetami, což ale Italové nedělají nikdy. Spíš ji používají na lasagne nebo k větším dutým těstovinám.

Zelenina v soli

1 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 300 g soli

1) Kořenovou zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky (můžete ji i nastrouhat na hrubém struhadle).

2) Nakrájenou zeleninu vsypte do mísy a přidejte sůl.

4) Směs pečlivě promíchejte, nejlépe rukama. Pak už stačí napěchovat do uzavíratelné sklenice.

Zelenina se hodí na polévku nebo pod maso, ale než ji použijete, je dobré ji propláchnout, aby jídlo nebylo přesolené.

Lahůdková paštika

500 g vepřové plece, 500 g vepřového bůčku, 250 g vepřových jater, 2 cibule, sůl, kmín, pepř, muškátový oříšek

1) Játra spařte vroucí vodou a potom nakrájejte spolu s masem na kousky a nejlépe dvakrát za sebou pomelte v mlýnku na maso. Vznikne tak jemná masová směs.

2) Opražte cibuli a tu pak ještě rozmixujte najemno. Do vzniklé a připravené masové směsi důkladně vmíchejte opraženou cibuli, sůl, koření a vše nechte asi půl hodinky odležet.

3) Pak naplňte do malých zavařovacích sklenic, přibližně do tří čtvrtin jejich výšky a dobře uzavřete.

4) Sterilujte dvě hodiny při 90–100°C nebo nadvakrát vždy po hodině.

Způsobů, jak udělat paštiku, je spousta, v podstatě využijete, co máte k dispozici. A můžete různě obměňovat nejen maso, ale samozřejmě koření. Nebo třeba přidejte brusinky, či zkuste vlašské ořechy a zalít trochou koňaku.

Utopenci

12 kvalitních špekáčků, 5 cibulí, sterilované feferonky, dijonská hořčice

Na nálev: 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 4 stroužky česneku nakrájené na plátky, 300 ml octa, 600 ml vody, 1 lžíce soli, 2 lžíce krystalového cukru

1) Špekáčky oloupejte, nařízněte, vymažte hořčicí, vložte do nich několik plátků cibule a kousek sterilované feferonky.

2) Do sklenic vyskládejte na dno nakrájenou cibuli, přidejte špekáčky, feferonku, navrch opět zakončete cibulí.

3) Na nálev přiveďte k varu vodu s octem, přidejte koření, česnek, sůl i cukr a povařte 5 minut.

4) Utopence zalijte teplým nálevem, zavíčkujte a nechte vychladnout. Poté nechte v lednici alespoň 4–5 dní uležet.

5) Pokud se rozhodnete je zavařit, vložte do hrnce utěrku, na ni postavte sklenice, zalijte studenou vodou do 2/3 sklenic a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a špekáčky nechte táhnout asi 25 minut.

Klasika, na kterou Češi nedají dopustit. A způsobů nakládání je spousta. Každý tvrdí, že jeho je ten nejlepší. Takže i tady můžete popustit uzdu fantazii.

Jediné, co byste měli dodržovat, je to, že nálev na utopence by se měl před použitím převařit a samozřejmě kupujte opravdové špekáčky, tedy ty, co obsahují maso a špíček.

Rillettes z kachny

2 kachní stehna (nebo polovina kachny rozdělená na části), 250 g kachního sádla, snítka rozmarýnu, ½ lžičky sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku, ½ cibule, sůl pepř

1) Pekáč rozehřejte na plotně, přidejte trošku kachního sádla a opečte oloupanou polovinu menší cibule, dva stroužky česneku a snítky bylinek, aby se všechno pěkně rozvonělo. Přidejte zbytek sádla a nechte rozehřát.

2) Kachní stehna osolte, opepřete, vložte do pekáče se sádlem a dejte péct do rozehřáté trouby minimálně na tři hodiny na cca 110 °C.

3) Jakmile jsou stehna hotová, to poznáte, protože se začnou rozpadat, vyndejte je ven ze sádla a nechte vychladnout. Pak oberte maso z kostí a vidličkou je rozdělte na jednotlivá vlákna. Dejte do sklenic a zalijte kachním sádlem.

V lednici rillettes chvilku vydrží, ale děláte-li víc porcí a chcete-li si být jistí trvanlivostí, nebo je připravujete na cesty, nechte uzavřené skleničky zavařit v mírně bublající vodní lázni asi 40–60 min.

Zavařené vepřové

1,5 kg vepřové kýty, 500 g vepřové plece, 800 g uzeného bůčku bez kůže, 8 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, ½ lžičky chilli, 4 bobkové listy, 1 lžička kuliček bílé hořčice, 10 kuliček nového koření, asi 2,5 lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře

1) Nejméně tučnou část kýty a plece (asi jeden kilogram) nakrájejte na malé kostky, tučné kousky spolu s bůčkem umelte v mlýnku na maso. Vše promíchejte, přidejte drcený česnek, majoránku, chilli a bobkový list, hořčici a nové koření rozdrcené v hmoždíři. Osolte a nechte marinovat přes noc.

2) Další den vložte maso do vyhřátých sklenic a pečlivě zavíčkujte. Na dno širokého hrnce položte utěrku, vložte sklenice a zalijte vodou do ¾ jejich výšky. Hrnec zakryjte pokličkou, postavte na sporák a sterilujte.

3) Udělejte to třikrát s odstupem 24 hodin a to takto. Od uvedení vody do varu 60, 40 a 30 minut. Po první a druhé sterilizaci nechte sklenice vychladnout v hrnci. Vodu musíte samozřejmě doplňovat, aby sklenice byly ponořené vždycky do ¾ výšky. Po třetí sterilizaci vyndejte z hrnce a nechte vychladnout na lince.

Vepřové můžete vzít na cesty, ale i do práce a jíst je s chlebem, případně k němu uvařit nějakou přílohu.

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan