Domů     Plíseň: Odkrojit a sníst?
Plíseň: Odkrojit a sníst?
21.3.2020

Hustý kožíšek ve sklenici džemu dokáže vzít chuť k jídlu, ale jsou i tací, kteří jen vydloubnou povrch lžící, plíseň vyhodí a zbytek normálně zkonzumují. Je to velké riziko pro zdraví?

Ano, obvykle plísně představují zátěž pro organismus. Jejich toxiny se samozřejmě nacházejí i ve zdánlivě nezasažené části džemu a to nejmenší, co mohou vyvolat, jsou zažívací potíže.

K tomu ovšem dochází zřídka, protože to předpokládá sníst velké množství plesnivého jídla najednou. Do toho se asi nepustí nikdo, ale namazat si na chleba marmeládu pod plesnivým škraloupem je stále ještě běžné.

Přitom následky opakované nebo dlouhodobé konzumace potravin, z nichž byla plíseň odstraněna, jsou mnohem závažnější než akutní otrava. Toxiny, které v potravině zůstaly, odolávají trávicím šťávám.

Nezničené pak pronikají do krevního oběhu a dostávají se do jater a ledvin. Zejména játra tyto látky při opakované konzumaci poškozují, zhoršují jejich funkce, a dokonce v nich mohou vyvolat rakovinotvorné bujení.

Mají náskok

Před plísněmi se nedá uniknout, jsou v přírodě všudypřítomné. To, že se vyskytnou na potravinách i při dobrém skladování, není nic zvláštního.

Okem nepostřehnutelné spory, jimiž se plísně množí, přirozeně poletují ve vzduchu všude, s výjimkou speciálních superčistých prostor, například v laboratořích. Lehce ulpí na potravinách a začnou růst na jejich povrchu nebo uvnitř.

Malý chlupatý koláček na povrchu může znamenat, že potravina je uvnitř prorostlá hustou sítí vláken plísně a hlavně plná látek, které při svém metabolismu produkuje.

Není plíseň jako plíseň

Plísní, napadajících potraviny, existuje velké množství druhů. Některé produkují jedovaté zplodiny, jiné jsou pro lidský organismus neškodné. Jenže pouhým pohledem nemáte šanci zjistit, ke kterému typu patří právě objevený kožíšek na tvrdém sýru.

To se dá zjistit jen v příslušné laboratoři. Proto je z opatrnosti lepší vyhýbat se jakékoli konzumaci plesnivých potravin.

Čím víc vody, tím víc toxinů

Toxiny, vytvářené plísněmi, se nešíří ve všech potravinách stejně rychle. Ulehčuje jim to vysoký obsah vody, podle toho se dá usuzovat na intenzitu napadení.

Vysoké zamoření:

kompoty

jogurty a mléčné drinky

maso

ovoce a některá zelenina

Pozor i na chléb

Bohužel podíl vody není jediná vlastnost potravin, kterou plísně využívají ke svému užitku. Dobře se šíří také na suchém, ale pórovitém pečivu.

Jakmile se na povrchu ukážou zelené a šedivé ostrůvky plísně, musíte počítat s tím, že ve skutečnosti je kompletně prorostlý celý kus bochníku. Proto plesnivý chléb patří v každém případě do koše, nestačí odkrojit postiženou část.

Šetrnost není na místě tím spíš, že chléb je napadán plísní Apergillus flavus, která tvoří jedovatý aflatoxin. Pokud je vám název povědomý spíše v souvislosti s buráky, pak máte pravdu. Tato plíseň se s oblibou šíří na ořechách, ale současně také na obilovinách.

Rizikové je ovoce

S různými druhy ovoce často nechtěně zkonzumujeme nejvíce jedovatých látek z plísní. Důvodů je více, především v ovoci se plísně velmi dobře šíří, přitom u drobných plodů si jich nemusíme ani všimnout.

Pokud se zpracovávají do marmelád nebo šťáv, ty pak obsahují toxiny i bez zjevné přítomnosti plísně. Přídavkem cukru jen omezíme růst plísní, více nedosáhneme. Sterilizací ani varem se zničit nedají, stejně tak dobře odolávají nízkým teplotám v mrazáku. Toxiny jsou velmi odolné.

Doporučujeme: Džemy a marmelády, uchovávané otevřené v lednici, vyndávejte na co nejkratší dobu. Pokud se víčko zahřeje a pak v lednici znovu prudce zchladí, může se na vnitřní straně srážet vlhkost.

A ta stačí k tomu, aby se v džemu, jinak chráněném vysokým obsahem cukru, uchytila plíseň. Proto se tak často objevuje na víčkách.

Kdy stačí odkrojit

Použít se dá mrkev, pokud plesnivou část velkoryse odříznete. Obdobně také tvrdé sýry vcelku. Naopak napadené měkké, čerstvé nebo plátkované sýry je nutné bez milosti vyhodit.

Důkladný úklid

Při objevu plesnivé potraviny je žádoucí pečlivě vyčistit celý úložný prostor, pokud nechcete plísni usnadnit další šíření. Týká se to hlavně lednice, kde se plísním dobře daří kvůli vyšší vlhkosti.

Nejen při nalezení plesnivé marmelády nebo sýra, ale také preventivně bychom měli veškeré povrchy vyčistit speciálním přípravkem nebo lihem. Chlebníky a další místa, kam ukládáte pečivo, se doporučuje dokonce každý týden omýt octovou vodou.

A co plísňové delikatesy?

Ty obsahují neškodné plísně, které neprodukují jedovaté zplodiny. Dokonce prospívají, protože zvyšují trvanlivost takto vyráběných potravin. Týká se to nejen sýrů, ale i některých uzenin, vyráběných sušením jako pršut nebo parmská šunka.

Jenže i tyto plísně mají určitý háček. Jakmile se rozšíří na potraviny, do nichž nepatří, urychlí jejich rozklad. Proto je důležité ukládat lahůdky s ušlechtilou plísní dobře zabalené nebo uzavřené v nepropustných dózách.

Jinak se vám plísňové sýry v lednici postarají o rychlejší kažení jiných nezabalených potravin.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
epochalnisvet.cz
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy