Domů     Pirohy: Tradiční slovenské, nebo ruské?
Pirohy: Tradiční slovenské, nebo ruské?
9.8.2022

Pirohy mohou být různé. Pro někoho jsou to typické ruské koláčky, pro jiného slovenská klasika. Někdo je vaří, jiný peče a další zase smaží… Připravují se slané, ale také na sladko.

Proč jsou pirohy tak oblíbeným jídlem? Možná právě proto, že si nediktují, jak mají vypadat, z čeho mají být, jakou chuť mají nabídnout a kdy a jak se budou servírovat. Nelpí na žádném předpisu a vše nechávají jen na vaší fantazii a chuti. Ať si pirohy přichystáte jakkoli, zaručeně si na nich pochutnáte.

Pro co všechno se můžete rozhodnout?

* Druh těsta: nudlové, bramborové, odpalované, tvarohové, nebo listové? Vyberte si to, které vám nejvíc chutná, které se vám nejlépe připravuje a se kterým se vám nejlépe pracuje.

* Chuť: Může být slaná i sladká. Ani tady se meze nekladou.

* Náplň: Pro jakou se rozhodnete? Bude z kysaného zelí, nebo masová? A když masová, tak vepřová, z uzeného, z mletého, nebo z kuřecích kousků? Chutná vám více z hříbků? Nebo sáhnete po sladké – tvarohové, makové, s marmeládou…

* Tvar: Dobře známé měsíčky s vroubkovaným okrajem vám usnadní tvořítko. Obdélníky a čtverečky jsou příjemně jednoduché. Šátečkového tvaru dosáhnete šikmým přeložením čtverečku, vznikne vám vlastně trojúhelník.

Kulinářští mistři modelují také „ranečky“, uzavřené lastury a další zajímavé kreace…

Velikost: Tvarujte si je tak velké, jak právě potřebujete. Jedny budete ukusovat jako rohlík, jiných si na talíř nandáte aspoň deset, abyste se zasytili.

Příprava: Slovenské pirohy se většinou vaří ve slané vodě, ruské se pečou v troubě. Můžete je ale i smažit. V tomto případě vždy přidejte do těsta trochu rumu. Pirohy nebudou tak mastné.

Způsob servírování: Pirohy mají skvělou vlastnost – chutnají výtečně teplé, vlažné i studené.

Některé si vezmete do ruky, jiné si na talíři dozdobíte čerstvou brynzou, restovanou cibulkou, osmaženou slaninou nebo naopak lžící rozpuštěného másla, mákem, tvarohem či čerstvým ovocem.

Recepty

Z nudlového těsta, s mákem

VAŘENÉ VE VODĚ

Suroviny:

500 g polohrubé mouky * 1 vejce * sůl * voda

Náplň: jakákoli marmeláda nebo džem

Na dochucení: máslo * mletý mák * cukr moučka

Postup:

1. Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte vejce a zamíchejte. Do směsi přidávejte vlažnou vodu tak, aby vzniklo vláčné těsto. Důkladně je propracujte a nechte na pomoučeném vále asi 15 minut odležet.

2. Pak těsto vyválejte a vykrajujte obdélníky. Na každý kousek dejte lžičku marmelády, těsto přeložte a okraje přitiskněte, aby marmeláda při vaření nevytekla.

3. Pirohy vařte v osolené vodě. Na talíři polijte rozpuštěným máslem, posypte mletým mákem a cukrem.

Ze syrových brambor

SMAŽENÉ

Suroviny:

1 kg brambor * 200 g polohrubé mouky * 3 vejce * 400 ml oleje * sůl a pepř dle chuti

Náplň: 250 g brambor * 50 g taveného sýra * hrst pažitky * špetka soli * žloutek na potření

Postup:

1. Oloupané syrové brambory nastrouhejte nahrubo. Přidejte celá vejce a mouku, osolte a okořeňte.

2. Z uvařených brambor, sýru, pažitky a soli si připravte náplň.

3. Bramborové těsto naberte na lžíci, vložte lžičku náplně a přikryjte znovu bramborovým těstem.

4. Takto vytvořený piroh smažte po obou stranách na rozpáleném oleji.

Z vařených bramborové

SMAŽENÉ

Suroviny:

1,5 kg brambor * 400 g polohrubé mouky * 1 vejce * sůl * olej na smažení

Náplň: 250 g kysaného zelí

Na servírování: 100 g zakysané smetany

Postup:

1. Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vystydlé oloupeme. Propasírujeme je nebo umeleme, přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.

2. Vyválíme na placku asi na 0,5 cm vysokou a vykrajujeme pirohy, které naplníme kysaným zelím. Po obou stranách usmažíme na rozpáleném oleji.

3. Podáváme se zakysanou smetanou. Nebo je můžeme plnit nasladko (s náplní ořechovou, makovou nebo povidly).

Masové se žampiony

PEČENÉ V TROUBĚ

Suroviny

300 g polohrubé mouky * 1/2 prášku do pečiva * 80 g másla * 1 kelímek smetany * sůl

Náplň: 1 větší cibule * 150 g žampionů * 250 g mletého masa * sůl, pepř a mletá paprika * 2 lžíce oleje na smažení

Postup:

1. Ze všech uvedených surovin uhněteme těsto a necháme je odležet v lednici alespoň 1 hodinu.

2. Mezitím si připravíme náplň: Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky smícháme s mletým masem.

3. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme je k masové směsi, kterou okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou.

4. Směs smažíme na pánvi s rozehřátým olejem. Když je hotová, necháme ji vychladnout.

5. Z těsta vykrojíme tvary, naplníme je masovou směsí a pořádně přitiskneme okraje.

6. Pirohy naskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v předehřáté troubě je 20 minut pečeme, až budou zlatavě hnědé.

Rychlé, kynuté a bez vajec

SMAŽENÉ

Suroviny:

1 hrnek teplé vody * 50 g sušeného droždí * 1 lžíce cukru krupice * 1 lžička soli * 3 lžíce oleje * 4 hrnky polohrubé mouky * 1 hrnek vroucí vody * náplň do těsta * olej na smažení

Postup:

1. Do mísy vlijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní droždí.

2. Hned přidejte cukr, sůl, olej a prosátou mouku. Nakonec přidejte hrnek vroucí vody.

3. Z těsta hned, bez kynutí, připravte plněné pirohy a smažte je na rozpáleném oleji.

Text: Dana Pešková, Zdroj: Foto:Shutterstock a zbozomat.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
reklama
Šikovné tipy
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pelmel zajímavostí! Proč je zebra černobílá? A vidí psi černobíle?
epochaplus.cz
Pelmel zajímavostí! Proč je zebra černobílá? A vidí psi černobíle?
Existuje spousta informací, bez kterých se v klidu obejdeme, ale na druhou stranu může být jejich znalost pro nás obohacením. Proč je zebra černobílá? A je víc bílá, nebo černá? Zebru, které se často přezdívá také „koník v pyžamu“, snadno poznají i nejmenší děti. A právě její typické pruhované zabarvení vyvolává otázku, jestli je bílá
Stonehenge: Záhadné kameny lákají už tisíce let
epochanacestach.cz
Stonehenge: Záhadné kameny lákají už tisíce let
Jakmile se v kalendáři objeví datum 21. červen, ze Salisburské pláně v jižní Anglii se stane velkoměsto. Právě zde, 130 kilometrů jihovýchodně od Londýna, stojí kamenný monument Stonehenge, který každoročně láká tisíců stoupenců alternativního myšlení, samozvaných kouzelníků a čarodějnic i obyčejných zvědavců. Proč právě o slunovratu? Právě v ten okamžik probíhá osa podkovy uvnitř stonehengeského kruhu
Polský Roswell: Havarovalo u našich sousedů UFO?
epochalnisvet.cz
Polský Roswell: Havarovalo u našich sousedů UFO?
Je brzké lednové ráno roku 1959, když v tom zachytí radarové stanice v polském Gdaňsku-Rębiechowie formaci několika záhadných objektů. Svědky tohoto incidentu mají být také vojáci z místní vojenské jednotky, kteří na obloze spatří jasný, zářící objekt. Tento objekt se má pohybovat neobvyklým způsobem – mění směry a jeho rychlost je mnohem vyšší než u letadel.
Pykal baron Trenck za románek s princeznou?
historyplus.cz
Pykal baron Trenck za románek s princeznou?
Na temperamentním mladíkovi může oči nechat. Ani ona mu není lhostejná, pohlíží na ni s obdivem. Půvabná a svéhlavá princezna Anna Amálie se zamiluje. Když zjistí její bratr, pruský král Fridrich II., co se stalo, je rázem oheň na střeše…   Fešný šermíř, důstojník pruské armády Fridrich baron von der Trenck (1727–1794), se v životě princezny
Pikantní sýrové koule s ořechy
tisicereceptu.cz
Pikantní sýrové koule s ořechy
Rádi byste ochutnali něco, co jste ještě nikdy předtím neokusili? Masovosýrové koule jsou delikatesou. Ingredience 4 trojúhelníčky taveného sýra 3 lžíce strouhaného sýru grana
Hrobka tajemné Nefertiti: Je chráněna děsivou kletbou?
enigmaplus.cz
Hrobka tajemné Nefertiti: Je chráněna děsivou kletbou?
Místo posledního odpočinku Nefertiti hledají badatelé z různých koutů světa už dlouhou dobu. A nyní by se to prý konečně mohlo podařit. Podle nejnovějších poznatků byla totiž slavná kráska pohřbena je
Nedrážděte na Dušičky nebožtíky!
skutecnepribehy.cz
Nedrážděte na Dušičky nebožtíky!
S kamarádkami jsme vyrazily společně na hřbitov. Zastavily jsme se u hrobu, kde ležela největší drbna z vesnice. Za naše slova se nám obratem pomstila. Stalo se nám to před pěti lety přesně na Dušičky. Už léta chodím společně se třemi spolužačkami ten den na náš vesnický hřbitůvek. Je to takový náš rituál, který vždycky zakončíme v naší oblíbené
Partner Strykové snad utekl za jinou?
nasehvezdy.cz
Partner Strykové snad utekl za jinou?
Herečka Jana Stryková (45) ze seriálu Kamarádi skončila sama, nese se kuloáry českého showbyznysu. S partnerem Matějem Matuškou (44) má syna Jáchyma (10), kterého chtěli vychovávat mimo rušné město.
Rezidence vznášející se nad vodní hladinou
rezidenceonline.cz
Rezidence vznášející se nad vodní hladinou
Bílá vila, svítící do dáli v pahorkaté krajině, upoutá extravagantní formou, ale i citlivým přístupem k životnímu prostředí. Rezidence o zastavěné ploše 1 000 m2 byla navržena se smyslem pro rovnováhu stavební části a vodních prvků. Projekt je inspirován velkou vášní majitele k jachtám. To vysvětluje i tvar samotné vily, který je částečně odvozený od trupu luxusní jachty.
Kostel v egyptské poušti odhaluje staré křesťanské pohřební praktiky
21stoleti.cz
Kostel v egyptské poušti odhaluje staré křesťanské pohřební praktiky
Archeologové objevili důkazy o raných křesťanských pohřebních zvyklostech ze čtvrtého století díky bazilice uprostřed egyptské pouště, která i přes nánosy dvou tisíciletí zůstala neuvěřitelně zachovan
Hodinky Elka & whisky Loch Lãt
iluxus.cz
Hodinky Elka & whisky Loch Lãt
Zakladatel hodinářské značky Elka Watch, pan Hakim El Kadiri, rozšiřuje své pole působnosti a uvádí na trh Loch Lãt – pečlivě vytvořenou single malt whisky, která reflektuje jeho vášeň pro preciznost
Převlékněte na zimu barvu nehtů
nejsemsama.cz
Převlékněte na zimu barvu nehtů
Sladit barvy nehtů s ročním obdobím a outfitem je výzva k volbě správného odstínu. K zimním měsícům ladí hlavně studené a zemité barvy. Stříbrná a černá Stříbrná se v zimě na nehtech třpytí jako sníh. Pokud vsadíte na odstíny šedé i s třpytkami v podobě sněhových vloček, budete příjemně kreativní. Černá zase přinese do zimního života kontrast.