Opakované pálení žáhy ukazuje na onemocnění žaludku, při němž se do jícnu vrací část natráveného jídla. Agresivní trávicí šťávy pak dráždí sliznici jícnu, což je nejen bolestivé, ale i rizikové.
Při podcenění potíží může dojít ke vzniku rakoviny jícnu. Jedním z důležitých léčebných opatření je úprava jídelníčku, kterou je třeba ve vlastním zájmu dodržovat. Porce by měly být menší, zato bychom měli jíst častěji.
Vždy stačí jeden chod, míchání více jídel, například polévky a hlavního jídla či jídla a dezertu, zvyšuje pravděpodobnost pálení žáhy.
Základem jídelníčku by měly být libové druhy masa a ryb, méně tučné mléčné výrobky a vejce, k tomu ovoce a zelenina v malých množstvích.
Pokud jde o přílohy, oproti běžných doporučením je u tohoto onemocní lepší vyhýbat se celozrnným obilovinám a pečivu a nahradit je variantou z bílé mouky.
Maximálně omezit je třeba dráždivá jídla smažená a výrazně kořeněná, neprospívá ani černá káva a sycené nápoje.