Termín „antioxidanty“ se do obecného povědomí zapsal jako jedno z hesel zdravého způsobu stravování. Víte ale konkrétně, co si pod ním představit?
Na úvod krátké shrnutí: Jako antioxidanty se označuje řada rozmanitých složek v potravinách. Mohou to být vitaminy, stopové prvky nebo třeba rostlinná barviva. Spojuje je schopnost bránit škodám, které v těle způsobuje přemíra agresivních látek (tzv.
kyslíkových radikálů) napadajících zdravé buňky. Proto antioxidanty na jídelníčku snižují riziko mnoha obávaných nemocí včetně rakoviny, revmatismu, Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby a oddalují projevy stárnutí.
Borůvky
Jsou superpotravinou č. 1, což potvrdily i vědecké výzkumy. Proti riziku onemocnění chrání už jen svou typickou barvou, neboť právě barvivo obsahuje velmi účinné antioxidanty. K tomu si přičtěte neméně prospěšné vitaminy C a E a provitamin A.
Tip: Podobné látky obsahuje také červené víno. V tom je navíc také látka, která zlepšuje dlouhodobou paměť. Kvůli obsahu alkoholu, který je vždy zátěží pro játra, je ale vhodnější jíst hrozny nebo pít hroznový mošt.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/tomate-5247437-960-720-768x512.jpg)
Rajčata
Blahodárné působení má barvivo lykopen. A pozor, v mnohem větší koncentraci a účinnější je v rajčatech tepelně upravených, a to včetně kečupu. Lykopen má chránit zejména před zhroubným bujením.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/nuts-basket-4692359-960-720-768x509.jpg)
Ořechy
Ořechy jsou velmi bohaté na vitamin E, který patří mezi nejsilnější antioxidanty. Dají se používat i ve formě za studena lisovaných olejů, nejprospěšnější je olej z vlašských ořechů.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/coffee-4591159-960-720-768x512.jpg)
Káva a kakao
Obsahují látky ze skupiny polyfenolů, které dokážou bránit rozvoji nádorového bujení a působí také protizánětlivě.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/onions-1239423_960_720-768x418.webp)
Cibule a česnek
Při pravidelné konzumaci mohou snížit riziko rozvoje rakoviny a srdečního infarktu díky složkám, které se označují jako flavonoidy.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/soup-2897649_960_720-768x576.webp)
Brokolice
Růžičky brokolice jsou nejbohatším zdrojem antioxidantu, který se prodává také jako doplněk stravy – sulforafanu. Jeho popularita vyplývá z toho, že má chránit před zhoubným bujením. V čisté formě ale oproti konzumaci brokolice hrozí nežádoucí účinky.
V o něco menším množství se sulforafan vyskytuje také v dalších košťálových zeleninách.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/vegetable-2924245-960-720-768x533.jpg)
Kapusta
Za blahodárný účinek kapusty na zdraví odpovídají botatě zastoupené prospěšné látky jako vitamin C a E, betakaroten, vápník, draslík, železo. Kromě toho obsahuje speciální složky s protizánětlivým působením.
Kapusta má pomáhat předcházet nemocem, jako je rakovina, zánět kloubů nebo cukrovka.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/11/sweet-potatoes-3937451-960-720-768x511.jpg)
Batáty
Batáty, jinak také sladké brambory, jsou díky své barvě velmi bohaté na provitamin A čili betakaroten, který je jedním z významných antioxidantů. Jeho účinky pak posilují vitaminy C a E.
Je dobré vědět
– Uvedený výčet potravin bohatých na antioxidanty zdaleka není úplný, celkový by totiž vydal na obsáhlou knihu. Antioxidanty v různém množství obsahují také další rostlinné potraviny, a to včetně tak běžných, jako jsou brambory, kukuřice nebo luštěniny.
– Účinnost stejných látek v izolované formě, prodávaných jako doplňky, zatím nebyla spolehlivě prokázaná.
Stále tedy platí, že zdraví nejvíce prospívá pestrý a rozmanitý jídelníček, na němž jsou bohatě zastoupeny rostlinné potraviny v podobě syrové i tepelně upravené.
Foto: Pixabay