Domů     Oves nejsou jenom vločky
Oves nejsou jenom vločky
25.6.2023

Obilky, otruby i mouka – z ovsa se připravuje víc surovin než jen vločky. A všechny se dají v kuchyni šikovně použít.

Oves je díky své nasládlé chuti s lehkým ořechovým nádechem bezesporu nejlahodnějším druhem obilí. Navíc je lehce stravitelný a přirozeně bezlepkový, takže se hodí pro i děti a lidi s chronickými trávicími obtížemi.

Výhodný je i pro milovníky tučných hutných jídel. Výzkumy totiž ukázaly, že přídavek ovsa dokáže chránit cévy před negativním vlivem živočišného tuku a zvláště cholesterolu.

A to stále ještě není všechno, oves prospívá také lidem se sklonem k cukrovce, protože pomáhá bránit velkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Výčet pozitivních vlastností by mohl pokračovat, známé je například jeho blahodárné působení na nervy a na pleť.

Pojďme se ale spíš podívat, jak ho v kuchyni využít v celé šíři variant, které se nabízejí.

* Obilky

Narazíte na ně v obchodech se zdravou výživou. Jsou stejně lahodné jako vločky, ale hodí se k jiným úpravám. Uvařené připomínají těstovinou rýži, ale nahradit se jimi dají také kroupy, i když je třeba počítat s tím, že ovesné obilky jsou mnohem měkčí.

Jak je připravit: Hrnek obilek propláchněte a nechte asi hodinu máčet ve vodě. Pak vařte na mírném plameni podobně jako rýži. Pokud chcete, aby obilky zůstaly pevné, pak budou hotové asi za půl hodiny. Můžete je ale vařit déle a pak použít jako základ pomazánek.

Co z nich připravit: Vařené obilky se hodí do polévek. Co nespotřebujete, lze v malých porcích zamrazit a použít příště. Hodí se také do sladkých nákypů a žemlovky, kde nebudou chuťově ani konzistencí rušit a přidají cenné živiny.

Z rozvařených obilek lze připravit pomazánky, například přidáním osmažené cibulky a paprik nebo rajčat.

Tip: Ovesné obilky se výborně hodí při onemocnění žaludku. Zvláště blahodárný je šlem, který při vaření vzniká.

* Vločky

Tradiční využití našly ve snídaňových směsích – ale pozor: Oves obsahuje látky zvané lektiny. Ty narušují trávení a omezují vstřebávání živin. Lektiny lze naštěstí snadno rozložit, když vločky předem namáčíme nebo povaříme.

Pokud je budete jíst bez úpravy, snížíte jejich prospěšnost pro zdraví. Jedovaté však jsou až ve velkých dávkách, které při běžném jídelníčku nehrozí.

Co s vločkami kromě müsli:

– Využít se dá jejich schopnost přidat pokrmu na objemu. V takovém případě jsou vhodnější jemné čili drcené vločky. Těmi se dají nastavit nádivky nebo jídla z mletého masa.

– Nedrcené vločky se zase přidávají do sladkých těst – obvykle nasucho opražené jako náhražka ořechů. Opražené jsou ale chutné i jako zavářka v polévkách.

– Vločky lze použít také místo strouhanky při obalování masa na smažení. Řízek je pak křupavější.

Ořechová drobenka

Jemně drcené vločky promíchejte s mletými ořechy nebo mandlemi, 1 díl ořechů na 5 dílů vloček. Nasucho opražte, po vychladnutí pomocí vidličky promíchejte s kouskem másla a cukrem.

Bylinkové placičky

* 250 g vloček * 250 g bylinkového tvarohu * 3 vejce * 1 cibule* 125 g strouhaného sýra* 1 lžička mleté papriky * svazek čerstvých bylin (pažitka, tymián apod.) * špetka soli * špetka pepře*

Cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s vločkami, tvarohem, vejci a strouhaným sýrem, aby vznikla jednolitá hmota. Tu necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.

Směs znovu prohněteme a přidáme sůl, koření a nasekané bylinky. Tvoříme menší placičky a opékáme na oleji asi 4 až 5 minut.

* Otruby

Otruby jsou vedlejším produktem mletí bílé mouky. Je to především obal zrnka a zčásti také moučnaté vnitřní části, každopádně nejde o slupky. Ovesné otruby mohou být vcelku, nebo mleté. Od otrub z jiných druhů obilí se liší měkkostí už zasyrova.

Hodí se na zahuštění polévek, do nákypů, nádivek nebo sekané. Pro svou jemnější texturu se snadno rozvaří a spojí s dalšími ingrediencemi, takže v pokrmu nepůsobí rušivě.

Brownies s otrubami

* 200 g otrub * 150 g cukru * 100 g nasekaných ořechů * 50 g kakaa * 100 g čokoládové čočky * prášek do pečiva * 200 g čokolády na vaření * 3 vejce * zralé banány * 100 ml řepkového oleje Otruby rozemelte nebo rozmixujte, pak je promíchejte s práškem do pečiva , kakaem, cukrem, ořechy a čokoládovou čočkou.

Pak nasekejte čokoládu na vaření a rozpusťte ji při mírném zahřívání v 50 ml oleje. Nechte vychladnout.

Do vychladlé čokolády tyčovým mixérem vmíchejte rozmačkané banány, vejce a zbylý olej. Směs pak vlijte do mísy s otrubami a dobře promíchejte.

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete a dejte péct při teplotě 160 °C asi na 25 minut.

* Mouka

Je příjemné chuti a výborně se hodí na zahuštění omáček nebo na sladké pečení. Pro třená nebo kynutá těsta je ovšem nutné ji použít jen jako příměs v pšeničné mouce – v poměru 1 díl ovesné ku 3 dílům pšeničné.

Chybí jí totiž lepek, který je nutný pro dobrou konzistenci těsta. Samotná ovesná mouka se hodí jen pro tuková sušenková těsta.

Mandlové sušenky

* 250 g ovesné mouky * 150 g mletých mandlí * 70 g másla * 100 g medu * 1 prášek do pečiva*

Máslo s medem utřete do pěny. Postupně pak přidávejte mouku s práškem do pečiva a mleté mandle.

Dobře prohnětené těsto pak zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

Poté těsto vyválejte a vykrajujte formičkou tvary. Pečte při teplotě 160 °C asi 10 minut.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Související články
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
21stoleti.cz
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
Podzimní období v Coloradu přináší zvláštní jev, nastává totiž čas páření tarantulí. Pavoučí milostné hrátky dokonce přitahují nadšence z dalekých koutů, kteří touží spatřit každoroční milostné rituál
Zchlaďte svou žáhu
nejsemsama.cz
Zchlaďte svou žáhu
Pálení žáhy je problém, který může potkat kohokoli, a přestože není nebezpečný, umí být hodně otravný. Podívejme se na to, proč vzniká a jak se ho lze zbavit. Možná jste si právě pochutnala na oblíbeném jídle, a najednou cítíte nepříjemné pálení, které vám stoupá od žaludku až do krku. Ano, přesně tohle je pálení žáhy a není to žádná
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
epochaplus.cz
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
epochalnisvet.cz
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
Podle legendy zrozené v roce 1883 v americkém státě Arizona žije na jihovýchodě země podivné stvoření vypadající jako velbloud. Kromě toho, že má jít o děsivého obřího tvora, který útočí na lidi, prý na jeho hřbetě sedí lidská kostra. Jde o ducha nebo tvora z masa a kostí?   Měsíc visí nízko na obloze a krajinu
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
epochanacestach.cz
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
Dřevo, pestré barvy a lidové tradice. Tak bychom mohli ve zkratce charakterizovat dílo architekta Dušana Jurkoviče. Jeho stavby jsou dodnes perlami mnoha míst naší republiky v čele s Pustevnami nad Rožnovem pod Radhoštěm. Našli bychom jen málo architektů, kteří ve své práci tak důsledně a přitom tvořivě respektovali lidové tradice. Dušan Jurkovič, významný představitel secesní architektury, sice
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
iluxus.cz
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
Ještě na začátku minulého století patřilo Česko k čokoládovým velmocím, tato tradice byla sice zdecimována válkou a dobou komunismu, ale nikdy úplně nezmizela. Důkazem je také rodinná čokoládovna sídl
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
tisicereceptu.cz
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
Chtěli byste mít doma knížečku, do které můžete nahlédnout kdykoli vás trápí nějaké zdravotní neduhy a najít v ní rovnou i rychlé řešení? Tak právě pro vás je tu náš nový Domácí lékař plný rad na přír
Tajemná sekta ohrožovala dceru
skutecnepribehy.cz
Tajemná sekta ohrožovala dceru
Před lety se moje mladší dcera zapletla s nebezpečnou sektou. Zdravotní následky si bohužel nese dodnes. Dcera propadla temným silám a nebezpečné sektě! Věřila, že čeká dítě se samotným Satanem. Co když to ale byla pravda? Dceřino soukromí jsem respektovala Kdysi dávno lidé věřili, že dívky mohou otěhotnět s ďáblem. Někteří lidé tomu věří i
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
enigmaplus.cz
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
Více než tisíc kamenných lodí najdete po celé Skandinávii. Nejpozoruhodnější z nich se nazývá Ales Stenar a nachází se v jižním Švédsku. V jejích útrobách má být údajně ukryt hrob mýtického krále.
Dovolenkový ráj hokejové legendy
rezidenceonline.cz
Dovolenkový ráj hokejové legendy
Asi pětačtyřicet minut jízdy od Los Angeles po malebné Pacific Coast Highway leží Malibu, destinace báječných rekreačních sídel bohatých a slavných. Na jedné z jejích nejlepších pláží se před lety usadila s rodinou i někdejší dlouholetá hvězda americké NHL, Chris Chelios. Chelly, jak ho s láskou nazývají jeho kolegové, když komentuje NHL pro EPSN, trojnásobný
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
historyplus.cz
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
Početná skupina zvědavců prochází po vratkých pavlačích z jednoho opuštěného domu do druhého. V ruce třímají pouze svíce. Smutně si přehrávají ten mizející kus pražské historie. Myslí na ten podivný a legendami opředený starosvětský život, jenž v těchto ponurých domech a průchodech ještě nedávno bujel. Brzy bude všemu konec…   Pro jednoho jde o největší zhůvěřilost, jaké se
Proč Patrasovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Proč Patrasovou tak moc trápí?
Saxofonista Felix Slováček (81) si stále užívá života naplno. Koncertuje, rád chodí do společnosti a dorazil také na oslavu narozenin hudebního skladatele Zdeňka Bartáka (70). I když měl dvě hodiny