Asi se vám tomu nebude chtít věřit, ale fakta mluví jasně – z hlediska výživy je složení řepkového oleje lepší než olivového.
Olivovému oleji to nijak neubírá na vybrané chuti, ale z hlediska výživového nabízí převážně mononenasycené mastné kyseliny, jejichž vliv na hladinu cholesterolu v krvi je neutrální.
Oproti tomu řepka obsahuje v průměru třiapůlnásobné množství tuků chránících proti ukládání cholesterolu v cévách a příznivě působících na krevní tlak. Svým složením je z kuchyňských olejů nejvýhodnější pro naše srdce a cévy.
Co s ní v kuchyni
Řepka je všestranná, hodí se i na krátké smažení, je vůči vysokým teplotám odolnější než slunečnicový nebo sojový olej. Velmi dobrá je i pro pečení moučníků, těsto nevysychá a zůstává vláčné oproti moučníkům s máslem.
Vynikající je do těst i panenský řepkový olej, cena je samozřejmě vyšší, ale tento olej těstu dodá příjemně obilné aroma a příchuť, jak doporučuje Michal Nikodem z pražské kuchařské školy Ola Kala.
A přidává další rady:„ Do těsta dávám řepkový olej, ale k vymazání formy používám zásadně máslo. Formu vymažu silnější vrstvou tuku, vysypu hrubou moukou a na chvíli ji vložím do lednice. Vrstva tuku zatuhne a upečený výrobek se vždy podaří dobře vyklopit.
I toto malé množství másla dodá pokrmu typickou chuť a přitom si moučník zachová i po vystydnutí své prvotřídní vlastnosti, kterými jsou vláčnost a měkkost.“
Vyzkoušejte si recept Michala Nikodema
Roláda s čerstvým ovocem
Piškotový plát:
5 vajec XL
6 lžic cukru krupice
5 lžic hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
60 g řepkového oleje
Náplň:
400 ml smetany (30 % tuku)
čerstvé ovoce (jahody, maliny)
Celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé, světle žluté pěny (cca 25-30 minut). Jakmile jsou vejce našlehaná, pomocí metly rychle vmícháme olej. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřicím práškem a rychle zamícháme.
Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Piškotový plát pečeme max. 8-12 minut, aby byl z obou stran upečený dozlatova.
Po upečení položíme na horký plát mokrou utěrku a necháme ho vychladnout. Plát zůstane vláčný a nebude se při rolování lámat.
Vychladlý piškotový plát potřeme ušlehanou smetanou, posypeme nakrájeným ovocem a pomocí utěrky ho podélně srolujeme. Roládu zabalíme do potravinové fólie a dáme ji dobře vychladit, nejlépe přes noc.
Text: Marie Šrámková