Smaltované hrnce, pekáčky, rendlíky se najdou v téměř každé domácnosti. Ať už nové, nebo notně ošoupané, ale stále funkční.
Přitom výrobci nás lákají na neuvěřitelné výhody jiných materiálů. Někdy mají pravdu, jindy jde jen o reklamu. Sami jste to možná zažili. Koupili jste drahý hrnec s úžasnou povrchovou úpravou a už už jste se chtěli zbavit kastrolu po babičce.
Když se ten nový nějak poškrábal a vaření v něm stejně nebylo ono. Ještě že jste ten starý nevyhodili. Pokud ano, nic není ztraceno.
![Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/09/2-6ac4335e-768x509.jpg)
Starý, nebo nový?
Před pár lety se začal smalt vracet na trh s plnou parádou a lidé ho kupují. Je v tom kus sentimentu, ale i sázka na praktičnost a nízké ceny.
Navíc smaltované nádobí má mnoho podob, můžete je přizpůsobit prostředí, hrnce najdete jednobarevné, ale i různě zdobené. Můžete je spolu dobře kombinovat. Klidně si pořídíte jiné na chalupu a jiné domů.
Pokud se nějaký vaší neopatrností rozbije, snadno získáte náhradu. Smalt boduje i u mladé generace. Prostě se těm mladým zdá pěkně retro. A když už se nehodí na vaření?
Pěkné smaltované nádobí, ke kterému máte vztah, nemusí skončit na smetišti, ale může sloužit třeba na zahradě jako okrasný květináč nebo dekorace.
![Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/09/9-201709151429011143239561-768x432.jpg)
Nic nového pod sluncem
Smaltovací technika je známá už od starověku. Používali ji čínští, indičtí a také japonští kovotepci a emailéři při výrobě a zdobení šperků. Princip je jednoduchý.
Jemně drcené sklo se nanese na kovový podklad a následně se vypálí při teplotách 700–900 °C. Do Evropy tento technický postup, který spojuje tvrdost skla a pevnost kovu, pronikl přibližně v 7. století.
K výrobě nádobí ale bylo ještě hodně daleko, protože tehdy smalt obsahoval jedovaté příměsi. Změna nastala až mnohem později.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/09/1-zdecodoma.jpg)
Začalo to na Moravě
Ale až v 19. století. Tehdy jakýsi Eduard Bartelmus vynalezl zdraví neškodný smalt na litinové nádobí a v Brně si otevřel továrnu. Po čase však celou výrobu přenesl do Plzně.
A tam se mu tak dařilo, že se tu nádobí vyrábělo až do roku 1948. Dnes najdete různé druhy smaltovaného nádobí v nabídce několika firem.
Výhody a nevýhody
+ Smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů.
+ Nádobí je známé odolností vůči poškrábání, vysokým teplotám a opotřebování. Dokáže sloužit léta.
+ Dobře vede teplo.
+ Je hygienicky nezávadné.
+ Má nepřilnavý povrch.
+ Lze v něm připravit jakékoliv jídlo.
+ Můžete je použít na každém sporáku, ale i na kamnech, na indukčních deskách byste ovšem potřebovali podložku.
+ Je krásné: Ať už jde o repliky starého nádobí, nebo o nové barevné vzory.
+ Není zase až tak drahé.
+ Je lehké (mimo smaltované litiny).
– Je relativně křehké a má tendenci praskat, pokud se prudce zchladí. Neměli byste dávat horký hrnec na studenou plochu ani nalévat studenou vodu do horké pánve.
– Při nárazu může smalt odprýsknout.
– Odprýskne-li smalt na vnitřní stěně nádobí, nemělo by se používat.
– Na trhu se bohužel objevují i výrobky neznámé provenience, které mohou být nevalné kvality.
![Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/09/4-foto-3-pekace-v-celku-768x538.jpg)
Jak koupit a neprohloupit?
První, na co si musíme dát pozor, je výrobce. S českými nebývá problém, i někteří zahraniční mají výrobky kvalitní. Zbystřit byste měli, pokud jde o nádobí neznámého původu, které se na trhu objevuje také. Nakupujte v kamenných obchodech a ne v tržnici.
Samozřejmě můžete vyzkoušet i e-shopy, ale jen takové, které původ výrobku netají. Zkuste si přečíst i recenze ostatních zákazníků. Ověřte si, zda má nádobí nějaký certifikát kvality.
Certifikáty zaručují, že výrobek, který jste se rozhodli zakoupit, byl testován a je nezávadný.
![Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/09/10-smaltovane-768x576.jpg)
Jak se o ně starat?
Každý hrnec potřebuje trochu péče a platí to i pro smaltovaný. Můžete to zkusit třeba takto:
Nádobí bude jako nové, když je navlhčíte, posypete kypřicím práškem do pečiva a necháte působit přes noc. Ráno stačí prášek jen smýt proudem vody.
Pokud je hrnec připálený, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Když se voda začne vařit, přidejte jedlou sodu, promíchejte vařečkou a nechte povařit po dobu několika minut. Během varu vařečkou odlupujte připáleniny. Až budou připáleniny odstraněné, vodu vylijte a hrnec vypláchněte horkou vodou.
Na připálené místo nalijte trochu vody, přihoďte lžíci soli a nechte hodinu odstát. Následně tekutinu přiveďte k varu, většinou spálenina sama zmizí. Pokud potřebujete skvrnu vyčistit okamžitě, sáhněte po citronové šťávě se solí.
Tmavé skvrny pomůže vybělit hořčice. Několik polévkových lžic hořčičného prášku přidejte do horké vody a vařte 10 minut. Poté nádobí myjte obvyklým způsobem.
Hrnce, které vevnitř ztmavly, vyvařte vodou s listy rebarbory.
Na skvrny funguje i aktivní uhlí. Rozdrťte je na prášek a nasypte na dno nádoby. Po 15–20 minutách přidejte trochu teplé vody a nechte dalších 15-20 minut působit. Poté umyjte běžným čisticím prostředkem.
![Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/09/5-smaltovane-umyvadlo-retro-36cm-one-768x768.jpg)
Sbírám, sbíráš…
Sbírat se dá kdeco. A je hodně lidí, kterým učarovalo právě smaltované nádobí. Hledají je na burzách, blešácích i na internetu a zdobí jím své příbytky, chalupy, zahrady. Jako by jim tahle zašlá krása starých časů přinášela klid a pevnou půdu pod nohama.
Kdo ví, třeba tomu tak je. Takže kdybyste se rozhodli stát se také sběratelem, začněte se rozhlížet.