Domů     Nepomíjivá krása smaltu
Nepomíjivá krása smaltu
14.9.2022

Smaltované hrnce, pekáčky, rendlíky se najdou v téměř každé domácnosti. Ať už nové, nebo notně ošoupané, ale stále funkční.

Přitom výrobci nás lákají na neuvěřitelné výhody jiných materiálů. Někdy mají pravdu, jindy jde jen o reklamu. Sami jste to možná zažili. Koupili jste drahý hrnec s úžasnou povrchovou úpravou a už už jste se chtěli zbavit kastrolu po babičce.

Když se ten nový nějak poškrábal a vaření v něm stejně nebylo ono. Ještě že jste ten starý nevyhodili. Pokud ano, nic není ztraceno.

Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.
Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.

Starý, nebo nový?

Před pár lety se začal smalt vracet na trh s plnou parádou a lidé ho kupují. Je v tom kus sentimentu, ale i sázka na praktičnost a nízké ceny.

Navíc smaltované nádobí má mnoho podob, můžete je přizpůsobit prostředí, hrnce najdete jednobarevné, ale i různě zdobené. Můžete je spolu dobře kombinovat. Klidně si pořídíte jiné na chalupu a jiné domů.

Pokud se nějaký vaší neopatrností rozbije, snadno získáte náhradu. Smalt boduje i u mladé generace. Prostě se těm mladým zdá pěkně retro. A když už se nehodí na vaření?

Pěkné smaltované nádobí, ke kterému máte vztah, nemusí skončit na smetišti, ale může sloužit třeba na zahradě jako okrasný květináč nebo dekorace.

Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.
Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.

Nic nového pod sluncem

Smaltovací technika je známá už od starověku. Používali ji čínští, indičtí a také japonští kovotepci a emailéři při výrobě a zdobení šperků. Princip je jednoduchý.

Jemně drcené sklo se nanese na kovový podklad a následně se vypálí při teplotách 700–900 °C. Do Evropy tento technický postup, který spojuje tvrdost skla a pevnost kovu, pronikl přibližně v 7. století.

K výrobě nádobí ale bylo ještě hodně daleko, protože tehdy smalt obsahoval jedovaté příměsi. Změna nastala až mnohem později.

Začalo to na Moravě

Ale až v 19. století. Tehdy jakýsi Eduard Bartelmus vynalezl zdraví neškodný smalt na litinové nádobí a v Brně si otevřel továrnu. Po čase však celou výrobu přenesl do Plzně.

A tam se mu tak dařilo, že se tu nádobí vyrábělo až do roku 1948. Dnes najdete různé druhy smaltovaného nádobí v nabídce několika firem.

Výhody a nevýhody

+ Smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů.

+ Nádobí je známé odolností vůči poškrábání, vysokým teplotám a opotřebování. Dokáže sloužit léta.

+ Dobře vede teplo.

+ Je hygienicky nezávadné.

+ Má nepřilnavý povrch.

+ Lze v něm připravit jakékoliv jídlo.

+ Můžete je použít na každém sporáku, ale i na kamnech, na indukčních deskách byste ovšem potřebovali podložku.

+ Je krásné: Ať už jde o repliky starého nádobí, nebo o nové barevné vzory.

+ Není zase až tak drahé.

+ Je lehké (mimo smaltované litiny).

– Je relativně křehké a má tendenci praskat, pokud se prudce zchladí. Neměli byste dávat horký hrnec na studenou plochu ani nalévat studenou vodu do horké pánve.

– Při nárazu může smalt odprýsknout.

– Odprýskne-li smalt na vnitřní stěně nádobí, nemělo by se používat.

– Na trhu se bohužel objevují i výrobky neznámé provenience, které mohou být nevalné kvality.

Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.
Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.

Jak koupit a neprohloupit?

První, na co si musíme dát pozor, je výrobce. S českými nebývá problém, i někteří zahraniční mají výrobky kvalitní. Zbystřit byste měli, pokud jde o nádobí neznámého původu, které se na trhu objevuje také. Nakupujte v kamenných obchodech a ne v tržnici.

Samozřejmě můžete vyzkoušet i e-shopy, ale jen takové, které původ výrobku netají. Zkuste si přečíst i recenze ostatních zákazníků. Ověřte si, zda má nádobí nějaký certifikát kvality.

Certifikáty zaručují, že výrobek, který jste se rozhodli zakoupit, byl testován a je nezávadný.

Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.
Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.

Jak se o ně starat?

Každý hrnec potřebuje trochu péče a platí to i pro smaltovaný. Můžete to zkusit třeba takto:

Nádobí bude jako nové, když je navlhčíte, posypete kypřicím práškem do pečiva a necháte působit přes noc. Ráno stačí prášek jen smýt proudem vody.

Pokud je hrnec připálený, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Když se voda začne vařit, přidejte jedlou sodu, promíchejte vařečkou a nechte povařit po dobu několika minut. Během varu vařečkou odlupujte připáleniny. Až budou připáleniny odstraněné, vodu vylijte a hrnec vypláchněte horkou vodou.

Na připálené místo nalijte trochu vody, přihoďte lžíci soli a nechte hodinu odstát. Následně tekutinu přiveďte k varu, většinou spálenina sama zmizí. Pokud potřebujete skvrnu vyčistit okamžitě, sáhněte po citronové šťávě se solí.

Tmavé skvrny pomůže vybělit hořčice. Několik polévkových lžic hořčičného prášku přidejte do horké vody a vařte 10 minut. Poté nádobí myjte obvyklým způsobem.

Hrnce, které vevnitř ztmavly, vyvařte vodou s listy rebarbory.

Na skvrny funguje i aktivní uhlí. Rozdrťte je na prášek a nasypte na dno nádoby. Po 15–20 minutách přidejte trochu teplé vody a nechte dalších 15-20 minut působit. Poté umyjte běžným čisticím prostředkem.

Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.
Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.

Sbírám, sbíráš…

Sbírat se dá kdeco. A je hodně lidí, kterým učarovalo právě smaltované nádobí. Hledají je na burzách, blešácích i na internetu a zdobí jím své příbytky, chalupy, zahrady. Jako by jim tahle zašlá krása starých časů přinášela klid a pevnou půdu pod nohama.

Kdo ví, třeba tomu tak je. Takže kdybyste se rozhodli stát se také sběratelem, začněte se rozhlížet.

Předchozí článek
Další článek
Související články
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
reklama
Šikovné tipy
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krkonoše nejsou jen sjezdovky
epochanacestach.cz
Krkonoše nejsou jen sjezdovky
Jedinečné navenek a přátelské uvnitř. Příroda v Krkonoších vás ihned očaruje, takže máte chuť vystoupat až na vrcholky hor. Jenže tu jsou i jiné zajímavosti… Mumlavské vodopády Na vodu nejbohatší vodopád v Krkonoších hlučně padá až do hloubky deseti metrů a ve skále ze žuly vytváří obří kotle, tzv. Čertova oka. U vodopádů najdete Mumlavskou
Netradiční rybí polévka
tisicereceptu.cz
Netradiční rybí polévka
Rybí polévka nesmí na štědrovečerním stole chybět, ale je načase vyzkoušet nový recept. Suroviny 1 kapří hlava 1 kapří kostra i s rybím masem 1 bobkový list 10 kuliček nového koření 10 kulič
ROBOT Expedice Praha–Ósaka: Mise přátelství a míru na EXPO 2025
iluxus.cz
ROBOT Expedice Praha–Ósaka: Mise přátelství a míru na EXPO 2025
Na tiskové konferenci v pražském Letenském zámečku byla 27. listopadu představena jedinečná výprava nazvaná ROBOT Expedice Praha–Ósaka, která v roce 2025 spojí české a japonské kulturní hodnoty i auto
Rozstřílené sochy, zakázané knihy: Díla, která již neměl nikdo spatřit
epochaplus.cz
Rozstřílené sochy, zakázané knihy: Díla, která již neměl nikdo spatřit
Dunění protiletadlového arzenálu otřásá skalním masivem. Poté přijdou na řadu protitankové miny umístěné přímo k obřím nohám soch. Na 50 tun výbušnin odvede dílo zkázy. Za několik dní nezbude ze slavných afghánských Buddhů z Bámjánu téměř nic. „Sochy jsou zničeny přibližně z 90 %,“ oznamuje 10. března 2001 světu mluvčí Tálibánu Abdal Hají Mutmain…. Knihy,
Jak království Urartu vzdorovalo přesile Asyřanů?
historyplus.cz
Jak království Urartu vzdorovalo přesile Asyřanů?
Na území dnešní Arménie a Turecka kdysi dávno existovalo království Urartu, které navzdory drsným klimatickým podmínkám a podstatně menší populaci dokázalo hospodářsky prosperovat, a navíc soupeřit s mocnou Novoasyrskou říší. Jeho hranice v době největší slávy sahaly až k Černému a Kaspickému moři. První zmínky o území Urartu pocházejí z asyrských nápisů krále Salmanassara I. (vláda přibližně v
Jak funguje technika ho’oponopono?
enigmaplus.cz
Jak funguje technika ho’oponopono?
Jedná se o starou havajskou techniku k vytvoření hojnosti, zdraví, míru. Zjednodušeně znamená „narovnání“ či „nápravu chyby“. Je to proces vnitřního odstranění toxických energií s cílem nechat skrz
Zenová atmosféra na břehu oceánu
rezidenceonline.cz
Zenová atmosféra na břehu oceánu
Na slunném Ocean Beach v San Franciscu se nachází rezidence, jejíž interiér navrhla slovinská designérka Valery Zhavruk. Všudypřítomná paleta pozitivních emocí a harmonických barev návštěvníka provází od vstupní haly až po terasu. Mobiliář návrhářka vybírala převážně od Caffe Latte a Covet House. Hned vstupní hala dýchá typickou kalifornskou atmosférou – decentní béžové a ořechové tóny
Varan komodský: Nejmohutnější suchozemský ještěr
21stoleti.cz
Varan komodský: Nejmohutnější suchozemský ještěr
Varanu komodskému (Varanus komodoensis) se přezdívá komodský drak. Ve skutečnosti se však nejedná o draka, ale o obřího ještěra. Je to největší, co do hmotnosti a celkové mohutnosti, žijící ještěr vůb
Kvůli hloupé sázce jsem přišla o nejlepší kamarádku
skutecnepribehy.cz
Kvůli hloupé sázce jsem přišla o nejlepší kamarádku
Říkali mi – už to nepij! Měla jsem je poslechnout a nehrnout se do bláznivé sázky. Udělala jsem si pořádnou ostudu a také zničila přátelství. Znaly jsme se s Ivetou od první třídy, dokonce jsme několik let seděly spolu v jedné lavici. Když jsme se v devítce loučily a každá šla na jinou střední školu, tak jsme si slibovaly, že se
Bývalý manžel je u Pagáčové zase ve hře!
nasehvezdy.cz
Bývalý manžel je u Pagáčové zase ve hře!
O herečku Patricii Pagáčovou (35) z Ulice by mohl znovu zabojovat Tibor Pagáč (32), se kterým nedávno oznámili rozvod. Povídá se, že vše, co mezi nimi dělalo zle, se teď u herečky změnilo jako máv
Obdarujte je podle znamení
nejsemsama.cz
Obdarujte je podle znamení
Uprostřed nasvíceného obchodního centra si s hrůzou uvědomíte, že absolutně nevíte, co komu pořídit? Abyste neskončila u slz, hvězdy vám poradí, čím pod stromečkem potěšíte jednotlivá znamení horoskopu mezi svými blízkými. Beran 21. 3. – 20. 4. Patří k poctivým hrdinům a příčí se mu porušování pravidel, takže ho zaručeně potěšíte nějakou detektivkou s neohroženým hlavním hrdinou v čele. A pokud si
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
epochalnisvet.cz
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
V médiích se čas od času objeví zpráva o nalezení nějakého pozoruhodného pokladu. Většinou jde o staré mince, šperky nebo jiné nálezy, které mají hlavně archeologickou a historickou hodnotu. V případě objevu staré truhly nalezené před lety v Makedonii se však badatelé nestačili divit. Co leželo uvnitř?   Pro farmáře Traycheho Draganova začíná tento den zcela všedně. Zemědělec