Domů     Nepomíjivá krása smaltu
Nepomíjivá krása smaltu
14.9.2022

Smaltované hrnce, pekáčky, rendlíky se najdou v téměř každé domácnosti. Ať už nové, nebo notně ošoupané, ale stále funkční.

Přitom výrobci nás lákají na neuvěřitelné výhody jiných materiálů. Někdy mají pravdu, jindy jde jen o reklamu. Sami jste to možná zažili. Koupili jste drahý hrnec s úžasnou povrchovou úpravou a už už jste se chtěli zbavit kastrolu po babičce.

Když se ten nový nějak poškrábal a vaření v něm stejně nebylo ono. Ještě že jste ten starý nevyhodili. Pokud ano, nic není ztraceno.

Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.
Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.

Starý, nebo nový?

Před pár lety se začal smalt vracet na trh s plnou parádou a lidé ho kupují. Je v tom kus sentimentu, ale i sázka na praktičnost a nízké ceny.

Navíc smaltované nádobí má mnoho podob, můžete je přizpůsobit prostředí, hrnce najdete jednobarevné, ale i různě zdobené. Můžete je spolu dobře kombinovat. Klidně si pořídíte jiné na chalupu a jiné domů.

Pokud se nějaký vaší neopatrností rozbije, snadno získáte náhradu. Smalt boduje i u mladé generace. Prostě se těm mladým zdá pěkně retro. A když už se nehodí na vaření?

Pěkné smaltované nádobí, ke kterému máte vztah, nemusí skončit na smetišti, ale může sloužit třeba na zahradě jako okrasný květináč nebo dekorace.

Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.
Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.

Nic nového pod sluncem

Smaltovací technika je známá už od starověku. Používali ji čínští, indičtí a také japonští kovotepci a emailéři při výrobě a zdobení šperků. Princip je jednoduchý.

Jemně drcené sklo se nanese na kovový podklad a následně se vypálí při teplotách 700–900 °C. Do Evropy tento technický postup, který spojuje tvrdost skla a pevnost kovu, pronikl přibližně v 7. století.

K výrobě nádobí ale bylo ještě hodně daleko, protože tehdy smalt obsahoval jedovaté příměsi. Změna nastala až mnohem později.

Začalo to na Moravě

Ale až v 19. století. Tehdy jakýsi Eduard Bartelmus vynalezl zdraví neškodný smalt na litinové nádobí a v Brně si otevřel továrnu. Po čase však celou výrobu přenesl do Plzně.

A tam se mu tak dařilo, že se tu nádobí vyrábělo až do roku 1948. Dnes najdete různé druhy smaltovaného nádobí v nabídce několika firem.

Výhody a nevýhody

+ Smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů.

+ Nádobí je známé odolností vůči poškrábání, vysokým teplotám a opotřebování. Dokáže sloužit léta.

+ Dobře vede teplo.

+ Je hygienicky nezávadné.

+ Má nepřilnavý povrch.

+ Lze v něm připravit jakékoliv jídlo.

+ Můžete je použít na každém sporáku, ale i na kamnech, na indukčních deskách byste ovšem potřebovali podložku.

+ Je krásné: Ať už jde o repliky starého nádobí, nebo o nové barevné vzory.

+ Není zase až tak drahé.

+ Je lehké (mimo smaltované litiny).

– Je relativně křehké a má tendenci praskat, pokud se prudce zchladí. Neměli byste dávat horký hrnec na studenou plochu ani nalévat studenou vodu do horké pánve.

– Při nárazu může smalt odprýsknout.

– Odprýskne-li smalt na vnitřní stěně nádobí, nemělo by se používat.

– Na trhu se bohužel objevují i výrobky neznámé provenience, které mohou být nevalné kvality.

Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.
Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.

Jak koupit a neprohloupit?

První, na co si musíme dát pozor, je výrobce. S českými nebývá problém, i někteří zahraniční mají výrobky kvalitní. Zbystřit byste měli, pokud jde o nádobí neznámého původu, které se na trhu objevuje také. Nakupujte v kamenných obchodech a ne v tržnici.

Samozřejmě můžete vyzkoušet i e-shopy, ale jen takové, které původ výrobku netají. Zkuste si přečíst i recenze ostatních zákazníků. Ověřte si, zda má nádobí nějaký certifikát kvality.

Certifikáty zaručují, že výrobek, který jste se rozhodli zakoupit, byl testován a je nezávadný.

Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.
Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.

Jak se o ně starat?

Každý hrnec potřebuje trochu péče a platí to i pro smaltovaný. Můžete to zkusit třeba takto:

Nádobí bude jako nové, když je navlhčíte, posypete kypřicím práškem do pečiva a necháte působit přes noc. Ráno stačí prášek jen smýt proudem vody.

Pokud je hrnec připálený, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Když se voda začne vařit, přidejte jedlou sodu, promíchejte vařečkou a nechte povařit po dobu několika minut. Během varu vařečkou odlupujte připáleniny. Až budou připáleniny odstraněné, vodu vylijte a hrnec vypláchněte horkou vodou.

Na připálené místo nalijte trochu vody, přihoďte lžíci soli a nechte hodinu odstát. Následně tekutinu přiveďte k varu, většinou spálenina sama zmizí. Pokud potřebujete skvrnu vyčistit okamžitě, sáhněte po citronové šťávě se solí.

Tmavé skvrny pomůže vybělit hořčice. Několik polévkových lžic hořčičného prášku přidejte do horké vody a vařte 10 minut. Poté nádobí myjte obvyklým způsobem.

Hrnce, které vevnitř ztmavly, vyvařte vodou s listy rebarbory.

Na skvrny funguje i aktivní uhlí. Rozdrťte je na prášek a nasypte na dno nádoby. Po 15–20 minutách přidejte trochu teplé vody a nechte dalších 15-20 minut působit. Poté umyjte běžným čisticím prostředkem.

Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.
Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.

Sbírám, sbíráš…

Sbírat se dá kdeco. A je hodně lidí, kterým učarovalo právě smaltované nádobí. Hledají je na burzách, blešácích i na internetu a zdobí jím své příbytky, chalupy, zahrady. Jako by jim tahle zašlá krása starých časů přinášela klid a pevnou půdu pod nohama.

Kdo ví, třeba tomu tak je. Takže kdybyste se rozhodli stát se také sběratelem, začněte se rozhlížet.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
24.5.2024
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci. Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či
22.5.2024
Se sílícím trendem veganství a vegetariánství se stále častěji stává tématem, a to jak zastánců, tak i odpůrců jídelníčku bez masa, ústřední otázka: Jak důležité je vlastně maso pro naše zdraví? Žijeme v zemi s tradičně vysokou spotřebou masa. A také s tradičně vysokým výskytem rakoviny střeva a srdečně-cévními nemocemi jako nejčastější příčinou úmrtí, což má vše prokazatelnou souvislost se zálib
21.5.2024
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným radikálům, reguluje hladinu cukru v
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
reklama
reklama
Šikovné tipy
Do boje proti vodnímu kameni!
Také vás zlobí, že se usazuje všude? Na dlaždičkách, ve varné konvici, v pračce, na všech místech, která přicházejí do kontaktu s vodou. Jeho odstranění nemusí být nijak složité, stačí jen dát pozor na některé citlivé povrchy a rozhodnout se, zda použijete chemii, nebo některý z domácích přírodních prostředků. 3 zásadní otázky: * Co je […]
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě […]
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
iluxus.cz
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
Když se magazín Top Class spojil s ateliérem Chronoshop, bylo jasné, že se chystá něco výjimečného. Výsledkem byla nezapomenutelná večeře, která přilákala skutečně zajímavé hosty. Hlavní hvězdou večer
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
enigmaplus.cz
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
Tajemná kamenná stavba je jednou z nejznámějších turistických atrakcí Británie. Návštěvníků se líbí tajuplná atmosféra místa, jehož účel ani okolnosti vzniku dodnes nebyly objasněny. Co o podivuhodné
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
Suroviny 25 g másla 350 g zeleného chřestu 3 šalotky 2 hrsti špenátu 2 stroužky česneku 700 ml zeleninového vývaru sůl 3 plátky chleba 4 vejce olivový olej Postup Máslo a olej rozehř
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
historyplus.cz
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred. Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený. Zato
Manžel Rybové nevyznává lásku?
nasehvezdy.cz
Manžel Rybové nevyznává lásku?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Ulice Linda Rybová (48) už mnoho let tvoří pár s hercem ze seriálu Specialisté Davidem Prachařem (65). Za všechny společné roky se ale tak moc nespekulovalo o krizi jak
Studená letní polévka
nejsemsama.cz
Studená letní polévka
Suroviny: 250 ml jahodového džusu 250 ml vody 160 g cukru 500 g jahod 200 g bílého jogurtu špetka skořice Na ozdobu: 8 jahod lístky máty 100 ml smetany ke šlehání Postup: V rendlíku zahřejte jahodový džus se 150 ml vody, přidejte špetku skořice a cukr a pomalu zahřívejte. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
21stoleti.cz
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
Sociálními sítěmi se jako lavina šíří nový gastronomický „trend“. V jeho rámci lidé bez odborného vzdělání radí Američanům, aby konzumovali syrové kravské mléko. Údajně by totiž právě takto měli získa
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
epochanacestach.cz
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
Tenisky jsou obuv, kterou můžete nosit většinu roku. Na jaře a na podzim se v nich však budete cítit nejlépe. Hodit se budou i v létě během chladnějších večerů nebo při sportovních aktivitách, jako je jízda na kole, volejbal nebo basketbal.   K čemu můžete nosit pánské tenisky? Pánské tenisky jsou velmi univerzální obuví. Už
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
skutecnepribehy.cz
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
Příběh mé sestry je smutný. Ale je to ohromná bojovnice. Když se jedná o dítě, dokáže se s osudem pořádně poprat. Lidský život píše romány, někdy bohužel smutné a kruté. Takový je příběh mé sestry. Bývala to krásná holka, plná života, rozesmátá, kluci ze širokého okolí do ní byli zbláznění. Kolem osmnáctého roku to s ní začalo jít z kopce. Nejhorší
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
epochalnisvet.cz
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
Na palubě ruské vlajkové lodi Suvorov vládne veselí. „Ať žije car!“ připíjejí si důstojníci. Panovníkovy narozeniny se přece musejí oslavit i na moři. Zrovna když je zábava v nejlepším, však přijde obávaná zpráva: Japonské válečné lodě jsou na dohled…   Bylo by to krásné překvapení pro cara – rozdrtit Japonce, s nimiž se už několik měsíců
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
epochaplus.cz
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
K únosům dochází dnes se zvýšenou intenzitou po celém světě. Hlavně co se týče dětí. Někdy trvá i deset let, než jsou objeveny. To může potvrdit Tanya Kachová z USA, jež byla v zajetí deset let, nebo Fusako Sanová z Japonska. Ta mohla devět let jen sledovat televizi a nesměla se hnout se z domu.