Domů     Nepomíjivá krása smaltu
Nepomíjivá krása smaltu
14.9.2022

Smaltované hrnce, pekáčky, rendlíky se najdou v téměř každé domácnosti. Ať už nové, nebo notně ošoupané, ale stále funkční.

Přitom výrobci nás lákají na neuvěřitelné výhody jiných materiálů. Někdy mají pravdu, jindy jde jen o reklamu. Sami jste to možná zažili. Koupili jste drahý hrnec s úžasnou povrchovou úpravou a už už jste se chtěli zbavit kastrolu po babičce.

Když se ten nový nějak poškrábal a vaření v něm stejně nebylo ono. Ještě že jste ten starý nevyhodili. Pokud ano, nic není ztraceno.

Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.
Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.

Starý, nebo nový?

Před pár lety se začal smalt vracet na trh s plnou parádou a lidé ho kupují. Je v tom kus sentimentu, ale i sázka na praktičnost a nízké ceny.

Navíc smaltované nádobí má mnoho podob, můžete je přizpůsobit prostředí, hrnce najdete jednobarevné, ale i různě zdobené. Můžete je spolu dobře kombinovat. Klidně si pořídíte jiné na chalupu a jiné domů.

Pokud se nějaký vaší neopatrností rozbije, snadno získáte náhradu. Smalt boduje i u mladé generace. Prostě se těm mladým zdá pěkně retro. A když už se nehodí na vaření?

Pěkné smaltované nádobí, ke kterému máte vztah, nemusí skončit na smetišti, ale může sloužit třeba na zahradě jako okrasný květináč nebo dekorace.

Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.
Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.

Nic nového pod sluncem

Smaltovací technika je známá už od starověku. Používali ji čínští, indičtí a také japonští kovotepci a emailéři při výrobě a zdobení šperků. Princip je jednoduchý.

Jemně drcené sklo se nanese na kovový podklad a následně se vypálí při teplotách 700–900 °C. Do Evropy tento technický postup, který spojuje tvrdost skla a pevnost kovu, pronikl přibližně v 7. století.

K výrobě nádobí ale bylo ještě hodně daleko, protože tehdy smalt obsahoval jedovaté příměsi. Změna nastala až mnohem později.

Začalo to na Moravě

Ale až v 19. století. Tehdy jakýsi Eduard Bartelmus vynalezl zdraví neškodný smalt na litinové nádobí a v Brně si otevřel továrnu. Po čase však celou výrobu přenesl do Plzně.

A tam se mu tak dařilo, že se tu nádobí vyrábělo až do roku 1948. Dnes najdete různé druhy smaltovaného nádobí v nabídce několika firem.

Výhody a nevýhody

+ Smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů.

+ Nádobí je známé odolností vůči poškrábání, vysokým teplotám a opotřebování. Dokáže sloužit léta.

+ Dobře vede teplo.

+ Je hygienicky nezávadné.

+ Má nepřilnavý povrch.

+ Lze v něm připravit jakékoliv jídlo.

+ Můžete je použít na každém sporáku, ale i na kamnech, na indukčních deskách byste ovšem potřebovali podložku.

+ Je krásné: Ať už jde o repliky starého nádobí, nebo o nové barevné vzory.

+ Není zase až tak drahé.

+ Je lehké (mimo smaltované litiny).

– Je relativně křehké a má tendenci praskat, pokud se prudce zchladí. Neměli byste dávat horký hrnec na studenou plochu ani nalévat studenou vodu do horké pánve.

– Při nárazu může smalt odprýsknout.

– Odprýskne-li smalt na vnitřní stěně nádobí, nemělo by se používat.

– Na trhu se bohužel objevují i výrobky neznámé provenience, které mohou být nevalné kvality.

Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.
Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.

Jak koupit a neprohloupit?

První, na co si musíme dát pozor, je výrobce. S českými nebývá problém, i někteří zahraniční mají výrobky kvalitní. Zbystřit byste měli, pokud jde o nádobí neznámého původu, které se na trhu objevuje také. Nakupujte v kamenných obchodech a ne v tržnici.

Samozřejmě můžete vyzkoušet i e-shopy, ale jen takové, které původ výrobku netají. Zkuste si přečíst i recenze ostatních zákazníků. Ověřte si, zda má nádobí nějaký certifikát kvality.

Certifikáty zaručují, že výrobek, který jste se rozhodli zakoupit, byl testován a je nezávadný.

Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.
Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.

Jak se o ně starat?

Každý hrnec potřebuje trochu péče a platí to i pro smaltovaný. Můžete to zkusit třeba takto:

Nádobí bude jako nové, když je navlhčíte, posypete kypřicím práškem do pečiva a necháte působit přes noc. Ráno stačí prášek jen smýt proudem vody.

Pokud je hrnec připálený, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Když se voda začne vařit, přidejte jedlou sodu, promíchejte vařečkou a nechte povařit po dobu několika minut. Během varu vařečkou odlupujte připáleniny. Až budou připáleniny odstraněné, vodu vylijte a hrnec vypláchněte horkou vodou.

Na připálené místo nalijte trochu vody, přihoďte lžíci soli a nechte hodinu odstát. Následně tekutinu přiveďte k varu, většinou spálenina sama zmizí. Pokud potřebujete skvrnu vyčistit okamžitě, sáhněte po citronové šťávě se solí.

Tmavé skvrny pomůže vybělit hořčice. Několik polévkových lžic hořčičného prášku přidejte do horké vody a vařte 10 minut. Poté nádobí myjte obvyklým způsobem.

Hrnce, které vevnitř ztmavly, vyvařte vodou s listy rebarbory.

Na skvrny funguje i aktivní uhlí. Rozdrťte je na prášek a nasypte na dno nádoby. Po 15–20 minutách přidejte trochu teplé vody a nechte dalších 15-20 minut působit. Poté umyjte běžným čisticím prostředkem.

Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.
Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.

Sbírám, sbíráš…

Sbírat se dá kdeco. A je hodně lidí, kterým učarovalo právě smaltované nádobí. Hledají je na burzách, blešácích i na internetu a zdobí jím své příbytky, chalupy, zahrady. Jako by jim tahle zašlá krása starých časů přinášela klid a pevnou půdu pod nohama.

Kdo ví, třeba tomu tak je. Takže kdybyste se rozhodli stát se také sběratelem, začněte se rozhlížet.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět