Domů     Molekulární kuchyně: Je libo štrůdl v kostce nebo kávu jako špagetu?
Molekulární kuchyně: Je libo štrůdl v kostce nebo kávu jako špagetu?
22.7.2020

Molekulární kuchyně je hitem světové gastronomie. Jídla sice vypadají jako amarouny, které jedli návštěvníci z budoucnosti ve stejnojmenném seriálu, ale jejich chuť každý důvěrně zná.

Představte si, že vám na talíř naservírují průhledné zelené kuličky a prohlásí, že to je klasický okurkový salát. Nevěříte, dokud si je nevložíte do úst – takhle okurkový salát opravdu chutná!

Hrát si s jídlem tímto způsobem dokážou kuchaři molekulární gastronomie, kde všechno chutná tak, jak má, ale vypadá to úplně jinak.

Chemikálie to nejsou

Pod pojmem molekulární kuchyně si mnozí představí přidávání chemikálií do jídla, ale tak to není. Využívají se jen chemické procesy (chemickým procesem je třeba i vaření piva).

Jde o přípravu pokrmů, při níž se přeměňuje skupenství jídel do jiných tvarů a struktur – káva ve formě špagety, kaviár ze salátových okurek, mojito v kuličkách, rajčatová šťáva jako raviola, jablečný štrůdl coby kostka želé.

A to vše za použití čerstvých běžně dostupných surovin, jako jsou okurky, rajčata, různé omáčky, sýry, maso, bylinky a další, které se přeměňují za pomoci vápenaté soli, výtažků z mořských řas, syřidla, želírováním, napěňováním stlačených plynů či výrobou prostřednictvím rozdílně kyselého (zásaditého) prostředí.

Je to zábava

Říká se jí také zážitková nebo techno-emocionální kuchyně, protože se v ní používají různé technické plyny, např. kapalný dusík, jehož teplota je – 196 °C, nebo oxid uhličitý v pevné formě (suchý led), jehož teplota je – 79 °C. Při konzumaci potravin za pomoci těchto látek se pak strávníkům line ze servírovaných pokrmů dým nebo se jim při konzumaci kouří z úst i nosu.

Ponořením do tekutého dusíku se suroviny okamžitě hluboce zmrazí, a tak si zachovají pevné skupenství, i když před tím byly našlehané. Ale ihned po zahřátí v ústech se vrátí zpět a z pevného chladného kousku se naplno rozvine intenzivní dobře známá chuť.

Vaše emoce jsou vyburcované, protože spolknout amaroun, co chutná jako štrůdl, je zážitek, na který jen tak nezapomenete. Zároveň je to ohromná zábava.

Když budete ukusovat koktejl Cosmopolitan ve formě želatinových kostek, ani se nenadějete a budete mít špičku.

Jak se to dělá

*Z okurky lze například vytvořit zelený kaviár tak, že se čerstvá okurka rozmixuje a zahustí alginátem (Algi-base), poté se pomocí pipety okurková šťáva kape do roztoku vápenaté soli, která na povrchu okurkových kuliček vytvoří jemnou membránu.

Strávník pak dostane na talíř zelené kuličky, které připomínají kaviár.

*Rajčatový salát v kostce zase vznikne, když se po rozmixování normálních rajčat přidá do vzniklé tekutiny gelan, který způsobí okamžité ztuhnutí. Nato se ze vzniklé hmoty vytvoří třeba kostky.

*K vytvoření campari s pomerančovým džusem v kuličce je potřeba lít hustý pomerančový džus do lázně s vápenatou solí, kde se zapouzdří do kuliček. Injekční stříkačkou se dovnitř vstříkne campari.

Kuličky se z lázně vyndají, opláchnou ve vodě, aby se zastavil proces tuhnutí. Když kuličku v puse rozmělníte o patro, praskne a vyteče z ní známá tekutina.

*Kromě zeleniny a ovoce se dá molekulárně připravovat i maso nebo polévky. Třeba hovězí vývar se ztuží a v přístroji na špagety z něj kuchař udělá těstoviny. Ty se ohřejí na 90 °C a máte teplou polévku v těstovinách. Jíte špagety, ale chutná to jako hovězí.

Použité pojmy

Alginát sodný (Algi-base) = želírovací činidlo extrahované z mořských řas. Používá se společně s vápenatou solí k vytvoření velkých nebo malých kuliček.

Vápenatá sůl = běžné syřidlo. Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách. Nejbohatší na ni jsou mléčné výrobky, některé ryby, fazole řeřicha.

Gelan guma (Gella-base) = želírovací prostředek, který se vyrábí aerobní fermentací mořských řas. Vytváří termostabilní želé s pevnými tvary.

RECEPTY

Kávová špageta

Potřebujete: 240 g filtrované kávy, 10 g cukru, 4,8 g Aga-base

silikonovou hadičku o průměru 0,3 mm, injekční stříkačku

Postup: Uvařenou kávu smícháme s Aga-base, zahřejeme na 90 stupňů, poté sebereme pěnu. Směs natáhneme do stříkačky, kterou naplníme hadičku. Naplněnou hadičku ponoříme do vody s ledem a necháme několik vteřin ztuhnout.

Ztuhlou kávu vytlačíme zase stříkačkou, tentokrát naplněnou vzduchem. Servírovat můžeme například v kombinaci se smetanovým kaviárem.

Limetkový vzduch „air“

Potřebujete: 250 g vody, 100 g cukrového sirupu, 150 g limetkové šťávy, 4 g sojového lecitinu Lecit-base

Postup: Smícháme cukrový sirup a limetkovou šťávu a přidáme sojový lecitin Lecit-base. Čím studenější šťáva bude, tím lépe bude pěna držet.

Ponorným mixérem nebo ručním šlehačem na výrobu kapučínové pěny vytváříme lehoučké obláčky limetkové pěny, která se v ústech ihned rozpustí a zanechá jen chuť, proto se těmto receptům říká vzduch – „air“.

Vše o molekulární gastronomii se dozvíte v knize Molekulární gastronomie, avantgarda na vašem stole, kterou napsal náš přední odborník na tento typ vaření Petr Koukolíček za přispění dalších profesionálů.

Vydalo nakladatelství Grada. Součástí publikace jsou i recepty.

Související články
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
19.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
reklama
Šikovné tipy
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mušle na bílém víně
tisicereceptu.cz
Mušle na bílém víně
Delikatesa, která si v přímořských zemích vydobyla svoje nezastupitelné místo. Ingredience na 4 porce 1 kg mušlí 200 ml bílého vína 2 stroužky česneku 1 cibule 2 lžíce olivového oleje petrž
Má už snad Bernášková za manžela náhradu?
nasehvezdy.cz
Má už snad Bernášková za manžela náhradu?
Půvabná herečka Jana Bernášková (44), známá ze seriálu ZOO, budí pozornost nejen na obrazovce, ale i ve svém osobním životě. Na slavnostní premiéru filmu Tichá pošta dorazila sice bez doprovodu, ale
Vášnivá šlechtična svedla kováře
historyplus.cz
Vášnivá šlechtična svedla kováře
Mladý muž se viditelně potí, neustále si mne dlaně, klopí zrak. Kováře Jiříka Wagnera, který působil na zámku Smiřických v Kostelci nad Černými lesy, právě vyslýchají kvůli jeho vášnivému románku s dcerou zdejšího pána. Nic pěkného ho nečeká… „Eliška Kateřina ke mně směle přistoupila a mý ruce, že jsou i byly černé, mocně mi je
V samém srdci Palazzo del Sol
rezidenceonline.cz
V samém srdci Palazzo del Sol
Jeden z nejexkluzivnějších ostrovů na světě se nachází necelých pět kilometrů od Miami. Soukromý Fisher Island, jenž je majetkem rodiny Vanderbiltů, hrdě nese architektonický projekt Palazzo del Sol, zahrnující 43 luxusních apartmá. Projekt byl svěřen architektonickému studiu Kobi Karp a švýcarskému krajinářskému architektovi Enzu Eneovi. Nedávno dokončený desetipatrový boutique komplex se 43 bytovými jednotkami má
Bali – Ostrov bohů, pláží a exotické krásy
nejsemsama.cz
Bali – Ostrov bohů, pláží a exotické krásy
Bali je exotický ráj, kde se snoubí tropická příroda, nádherné pláže a bohatá kultura. Najdete zde mystické chrámy, dechberoucí vodopády i výbornou kuchyni. Bali, nazývané také „ostrov bohů“, je jednou z nejkrásnějších destinací jihovýchodní Asie. Tento indonéský ostrov vás uchvátí nádhernými scenériemi, zelenými rýžovými terasami a rozmanitými plážemi. Ať už hledáte dobrodružství, relaxaci, nebo duchovní probuzení, Bali má co
Skenování očí by v budoucnu mohlo odhalit počínající demenci
21stoleti.cz
Skenování očí by v budoucnu mohlo odhalit počínající demenci
Tím, jak se lidé dožívají stále vyššího věku, se jich značná část potýká s neurodegenerativními onemocněními, jako jsou stařecká demence či Alzheimerova choroba. Aktuálně neexistuje účinný nástroj k č
Smaragdová brož Aga Khan zlomila rekord
epochalnisvet.cz
Smaragdová brož Aga Khan zlomila rekord
Úžasný 37karátový smaragd zasazený do diamantové a smaragdové brože Cartier se nedávno stal nejdražším zeleným drahokamem. Šperk v hodnotě téměř devíti milionů dolarů přitom není jen dokonalou ukázkou špičkového řemesla a kvality drahokamů, má také velmi zajímavou historii. Už jen výčet jmen klenotníků, kterým se v průběhu let šperk dostal do rukou, je skutečně výjimečný.
Matylda nám svým tancem zachránila život
skutecnepribehy.cz
Matylda nám svým tancem zachránila život
Hlídali jsme tu fretku neradi, naši sousedé nás ale přemluvili, když jeli na dovolenou. Kousala, škrábala a v noci dělala rámus. Stala se ale nakonec naší hrdinkou! Naši sousedé měli doma fretku. Říkali jí Matylda. Oni sami si ji nepořídili, domů ji tehdy přinesla jejich dcera Zdenička, už ani nevím odkud. Dva roky s ní všude chodila, venku
Zrození povinné školní docházky u nás: Proč se jí církev a šlechta bála?
epochaplus.cz
Zrození povinné školní docházky u nás: Proč se jí církev a šlechta bála?
Vývoj jde v 18. století nezadržitelně kupředu, rozjíždí se manufakturní a strojní výroba, která si žádá obsluhu schopnou alespoň číst a psát. Nezbývá než podniknout radikální krok, posunout vzdělanost v rakouské monarchii alespoň na základní úroveň. Brzdou reformy škol je ale katolická církev a šlechta. Proč? Školy do té doby většinou fungují pod ochranou klášterů nebo bohatých
Přichází jaro. Připravte své tělo na sluneční paprsky
iluxus.cz
Přichází jaro. Připravte své tělo na sluneční paprsky
S prevencí slunečního záření, které způsobuje předčasné stárnutí kůže a navíc je karcinogenní, je potřeba začít hned s příchodem jara. Dokonalý přípravek pro toto období vyvinula česká společnost Kosm
Mystický šamanismus: Naučte se povznést svou duši!
enigmaplus.cz
Mystický šamanismus: Naučte se povznést svou duši!
Člověk ovládající šamanismus údajně umí komunikovat se světem duchů, léčit nemocné nebo převádět zemřelé do říše mrtvých. Šamanské schopnosti využívají snad všechny známé civilizace. Může tato tajemná
Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě: Sebere vám dech
epochanacestach.cz
Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě: Sebere vám dech
Nejvýznamnější gotická stavba Opavy se majestátně tyčí na Rybím trhu už osm století. Věž konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie se svou výškou vyrovná věži dómu svatého Václava v Olomouci. Pověst praví, že v dobách, kdy se v Opavě začal stavět chrám nanebevzetí Panny Marie, žili ve městě dva bratři. Oba byli stavitelé a oba se zamilovali do stejné dívky.