Máte chuť na něco opravdu dobrého? Zkuste domácí zmrzlinu.
Suroviny na 4 porce
350 ml mléka
350 ml 30% smetany ke šlehání
1 lžička mleté skořice
5 žloutků
5 lžic medu
100 g cukru krupice
100 g vyloupaných mandlí
90 ml vody
Postup
Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu a vmícháme skořici. Uvaříme a hned vychladíme.
Žloutky vyšleháme s medem a vmícháme. V hrnci pak zahříváme asi 20 min. Občas mícháme. Smetanová směs musí být tak hustá, že se udrží na vařečce.
Směs přendáme do mísy a přikryjeme fólií. Dáme na 40 min. do chladu, pak na 3 hod. do lednice a nakonec na 6 hod. do mrazáku.
Opražíme na sucho na plechu mandle.
Šest minut vaříme cukr ve vodě. Přelijeme přes mandle a necháme ztuhnout. Zkaramelizovanou směs nasekáme.
Zmrzlinu čechráme vidličkou a šleháme. Přitom vmícháme kousky mandlí z karamelem. Necháme mrazit dalších pět hodin a podáváme.