Domů     Majonézy klasické i netradiční
Majonézy klasické i netradiční
18.2.2022

Mnohé hospodyňky dávají v kuchyni přednost doma vyrobeným majonézám před kupovanými. Každý kuchař potvrdí, že vyrobit doma tuto chutnou příměs do pokrmů vyžaduje určitou zkušenost. Některým hospodyňkám se to však doma opakovaně nedaří.

Naše mladá kuchařinka se pustila do domácí majonézy a ta se jí párkrát nepovedla. Stále chtěla přijít na to, v čem dělá chybu. Kamarádky jí doporučovaly dávat do ní jen žloutek, jiná zase, aby tam dle Dobromily Rettigové „vrazila celá vejce“.

Také jí radily, že dobrá klasická majonéza se má připravovat jen z čerstvých vajec, jinak se prý nepodaří. A to zkušený šéfkuchař Ladislav Nodl dobře věděl. Příprava majonézy patří k základům kulinářského umění.

Domácí majonéza je totiž základní omáčka a používá se k přípravě různých dalších omáček.

Současně vám poradíme, k jakým druhům jídla je použít, abyste docílily jedinečné chuti vašeho jídla. Podělíme se s vámi o tajemství přípravy různých majonéz od tradičních až po netradiční, které vám doporučujeme vyzkoušet. A věřte, že Ladislav Nodl ví, jak na to.

Majonéza klasická (základní)

2-3 žloutky (podle velikosti vajec), 200 g oleje, sůl, citronová šťáva

Do kotlíku (hlubší misky) vložíme dobře oddělené čerstvé žloutky, přidáme špetku soli, několik kapek citronové šťávy. Vše rozmícháme metlou na sníh a po kapkách zatíráme olej.

Teprve až se žloutky s olejem dobře spojí, můžeme olej přidávat po větším množství tenkým pramínkem, avšak za stálého míchání, až do zpracování celé dávky oleje.

Aby se povedla

– Majonézu připravujeme pouze z čerstvých žloutků a dobrého oleje.

– Předpokladem úspěchu je, aby obě suroviny byly přibližně stejně teplé, nikoliv však chladné.

– Srazí-li se majonéza, můžeme ji napravit tímto způsobem: Zvlášť v misce době rozmícháme l žloutek a do něj postupně zapracováváme sraženou majonézu.

Majonézový přeliv

300 g majonézy, 150 g vinného aspiku, šťáva z /2 citronu,50 g smetany na šlehání (mléka),sůl

Majonézu přichutíme solí, citronovou kůrou a lehce smícháme s chladným, ale tekutým aspikem. Nakonec zjemníme smetanou nebo mlékem. Majonézovým přelivem přeléváme vejce, ryby,

„leštíme“ tak i šunkovou pěnu a kuřecí prsíčka.

Humrová majonéza

250 g humřího masa, 50 g majonézy, 50 g šlehačky, 100 g jablek, šťáva z ½ citronu, sůl

Humří maso zbavíme chrupavčitých vláken, rozebereme ho na jemné nudličky, do misky přidáme oloupané, velmi jemné jablko. Pak přimícháme majonézu ochucenou solí, trochou cukru a citronovou šťávou. Nakonec zlehka vmícháme šlehačku.

Humrovou majonézou plníme rajčata, vejce, šunkové kornoutky, zdobíme jí chlebíčky. Doplněnou hlávkovým salátem nebo nakrájenými rajčaty ji můžeme podávat i jako samostatný pokrm.

Kuřecí majonéza

150 g pečeného nebo vařeného kuřecího masa bez kostí a kůže, 150 g majonézy, 100 g sterilovaného celeru, 50 g sterilovaných okurek, citronová šťáva nebo bílé víno, sůl, cukr

Pečené nebo vařené kuřecí maso, sterilovaný celer a okurku velmi jemně nakrájíme. Majonézu dochutíme citronovou šťávou nebo i bílým vínem, přisolíme a přisladíme cukrem. Hotovou majonézu promícháme s připraveným masem a zeleninou.

Kuřecí majonézou plníme máslové košíčky, šunkové kornoutky, rajčata, lodičky ze salátových okurek. Podáváme ji rovněž jako samostatný pokrm doplněnou hlávkovým salátem nebo rajčaty.

Tip: Do majonézy můžeme ještě přimíchat 50 g šlehačky.

Rybí majonéza

250 g majonézy (majolky), 250 g vařených vykostěných ryb (mořských nebo sladkovodních), citronová šťáva z ½ citronu, petrželová nať, cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Majonézu ochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a jemně sekanou petrželovou natí. Rybí maso uvaříme ve slané vodě s divokým kořením, necháme je okapat a pak ho jemně rozkrájíme. Smícháme s ochucenou majonézou.

Rybí majonéza je vhodnou náplní do rajčat, salátových okurek, paprik, paštiček z máslového těsta nebo na chlebíčky.

Šunková majonéza

250 g základní majonézy (majolky), šťáva z půlky citronu, petrželová nať, pažitka, sůl, 250 g šunky

Základní majonézu ochutíme citronovou šťávou, solí a jemně nasekanou petrželovou natí. Pak do ní zlehka vmícháme šunku nakrájenou na velmi tenké nudličky. Šunkovou majonézou plníme rajčata, papriky, větrníčky z páleného těsta. Můžeme ji podávat i jako předkrm, doplněnou syrovou zeleninou a pečivem.

Zkusíte sojonézu?

Sojová majonéza má jemnou, mírně sladkou chuť. Je výborná na dochucení teplých pokrmů, ale můžeme ji použít i na sendviče. Nejjemnější a nejkrémovější chuť získáte, pokud použijete slazené mléko.

2/3 šálku sojového mléka, 1 šálek řepkového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky jemné hořčice, 1- 2 lžičky černé soli, ½ lžičky pepře

Všechny suroviny- kromě oleje – vložte do velké nádoby. Mixér jemně nakloňte a začněte míchat při vysokých otáčkách 1 – 2 min. Měla by se vytvořit pěna a celek by měl mírně „vyrůst“. Za neustálého míchání pomalu přidávejte olej.

Množství oleje závisí na tom, jak hustou majonézu chcete mít. Uchovávejte v chladničce maximálně týden.

Majonéza z vody a cizrny

160 ml vody z cizrny (z jedné plechovky), 1 lžička jablečného octa, 1 lžička citronové šťávy,

½ lžičky černé soli, 1 lžíce kvasnicových vloček, 1 lžička jemné hořčice, velká špetka pepře,

1 ½ sklenice řepkového oleje

Všechny suroviny – kromě oleje – vložte do velké nádoby. Mixér opět jemně nakloňte, začněte míchat při vysokých otáčkách 1-2 minuty. Měla by se vytvořit postupně a celek by měl „vyrůst“. Za neustálého míchání pomalu přidávejte olej.

Množství oleje závisí na tom, jak hustou majonézu chcete mít. Uchovávejte v chladničce maximálně týden.

Foto: Shutterstock, Nakladatelství Bookmedia

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Stavěl Leonardo nové hlavní město Francie?
historyplus.cz
Stavěl Leonardo nové hlavní město Francie?
„Nevěřím, že se kdy narodil muž, který by věděl tolik co Leonardo,“ skládá francouzský král František I. poklonu na adresu svého hosta. Je jím Leonardo da Vinci. Pobyt stárnoucího génia v zemi galského kohouta je spjat s řadou legend a záhad. Jedna se týká i mistrova pracovního zaměření. Měl se zde chopit králova ambiciózního architektonického projektu? Ještě
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
epochaplus.cz
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
Upcyklace se stává jedním z nejzajímavějších trendů moderních domácností. Nejde jenom o recyklaci, ale zároveň o chytré a kreativní využívání věcí, které by jinak skončily v odpadu. Díky upcyklaci můžete ušetřit peníze, zútulnit svůj domov a především výrazně snížit svou ekologickou stopu. Jak ale vlastně začít a co všechno obnáší zero-waste domácnost? Není to jenom
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Svěží letní salát s avokádem
tisicereceptu.cz
Svěží letní salát s avokádem
Avokádo obsahuje hodně vlákniny, a ta přidává na pocitu sytosti. Naopak, ale obsahuje malé množství cukrů, a proto je perfektní pro low carb nebo ketonových dietách. Ingredience citrón olivový
Starodávná krása v moderním stylu
nejsemsama.cz
Starodávná krása v moderním stylu
Lázně Teplice nejsou tak velké ani schované v lůnu přírody jako třeba Karlovy Vary. Mají ale dlouholetou, úžasnou tradici a návštěvníci odjíždějí nadšeni. Pro ženy, které si chtějí zklidnit mysl, ulevit tělu a dopřát si přitom i špetku elegance a kultury, jsou Teplice v Čechách jako stvořené. Ať už se tam chystáte jenom na víkend s kamarádkou, nebo máte před sebou
Zanechal vzkaz pro moji maminku
skutecnepribehy.cz
Zanechal vzkaz pro moji maminku
Nemohla jsem přijet na pohřeb svému strýci. V ten den jsem tedy alespoň uctila jeho památku a vzpomínala na něj. Někdy se v našich životech přihodí věci, kterým nerozumíme. V čase, kdy zemřel můj oblíbený strýc Miloš, jsem byla tisíce kilometrů daleko. Je tedy víc než zvláštní, že nám i tak bylo dopřáno poslední rozloučení. Smrtí to nekončí Nikdy jsem se nezajímala
Čtyřnozí terapeuti: Psi mají pozitivní vliv na duševní zdraví teenagerů
21stoleti.cz
Čtyřnozí terapeuti: Psi mají pozitivní vliv na duševní zdraví teenagerů
Výzkum provedený japonskými odborníky naznačuje, že mít doma psa by mohlo být pro dospívající prospěšné. Čtyřnozí mazlíčci totiž zlepšují jejich duševní zdraví a snižují projevy agrese, díky čemuž se
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
iluxus.cz
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
Royal Salute, ultraprémiová skotská whisky úzce spjatá s britskou královskou korunou, představuje to nejlepší z umění skotského blendování. Značka nyní poprvé ve své historii uvolnila sérii 21 privátn
Světové legendy, ze kterých mrazí: Od Krvavé Mary po Slender Mana
enigmaplus.cz
Světové legendy, ze kterých mrazí: Od Krvavé Mary po Slender Mana
Městské legendy jsou příběhy, které se šíří neuvěřitelnou rychlostí a dokážou vyděsit i ty nejodvážnější. Ať jde o přízračné bytosti z Japonska, nebo o strašidelné historky z někdejšího Československa
Pavla Beretová: Žena, která nedokáže říct „ne“ žádné prosbě!
nasehvezdy.cz
Pavla Beretová: Žena, která nedokáže říct „ne“ žádné prosbě!
Prožila ztrátu, kterou si málokdo dovede představit. Přišla o matku, otce i sestru bez možnosti se s nimi rozloučit. Přesto dnes dokazuje, že i bolest může přinést sílu a nový pohled na život. Herečka
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
epochalnisvet.cz
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
V klášteře San Marco ve Florencii se mačká dav věřících. Fascinovaně přitom hledí na pohublého kněze na kazatelně. „Čiňte pokání za své hříchy, za hanebný a příliš světský způsob života,“ hřímá Savonarola. Stroze zařízenou místností se rozléhají slova modlitby. Dominikánský kněz Girolamo Savonarola (1452–1498) klečí na zemi, ruce má sepnuté a oči obrácené v sloup.