O tom, že levandule krásně voní, přidává se do kosmetiky a má i léčivé účinky, ví každý. Ale zkusili jste s ní někdy čarovat v kuchyni? Máme pro vás pár nápadů.
Levandulové máslo
1 šálek másla, 1 špetka soli, 1 lžíce medu, 1 lžíce čerstvých levandulových květů ( nebo 1 a ½ lžičky sušených)
1) Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Dejte ho do misky a mírně osolte. Pak do něj postupně zašlehejte med a levandulové květy. Hotová směs by měla být krásně nadýchaná.
2) Hotové máslo dejte na potravinářskou fólii a vytvořte z něj váleček. Konce fólie pevně zatočte a dejte máslo vychladit do lednice, aby opět ztuhlo.
3) Pokud si chcete máslo připravit do zásoby, můžete je i zamrazit.
Namažte s ním opečené tousty nebo je použijte k dochucení grilovaného kuřecího masa. A kdo rád peče, může je přidat i do perníku.
Limonáda
5 šálků vody, 1 šálek cukru, 1 lžíce sušených levandulových květů, 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy, kostky ledu, kvetoucí snítky levandule
1) V hrnci smíchejte 1 šálek vody a 1 šálek cukru. Připravenou směs přiveďte k varu a nechte za stálého míchání cukr důkladně rozpustit.
2) Přidejte sušené květy levandule a stáhněte hrnec z ohně. Nechte chvíli stát, ideálně 2 hodiny.
3) Slijte přes sítko do džbánu, přilijte 4 šálky vody a 1 šálek citronové šťávy a promíchejte.
4) Limonádu podávejte s ledem, ozdobenou větvičkou kvetoucí levandule.
Osvěžující nápoj přijde vhod v horkých dnech. Když ho připravíte pro své hosty, uvidíte, že budete mít úspěch.
Makronky
110 g mandlové mouky, 200 g moučkového cukru, 90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici), 50 g cukru krupice, fialové potravinářské barvivo, levandulové květy
Na krém: 125 g mascarpone, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového extraktu, 50 ml vyšlehané smetany
1) Nejprve si připravte krém. Smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Hotový krém dejte stranou.
2) Mandlovou mouku v míse promíchejte s moučkovým cukrem. V další míse pomalu šlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a příliš tuhý.
3) Pak postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesátou směs mandlové mouky s cukrem a opatrně zapracujte mouku do sněhu. Vmíchejte trochu potravinářského barviva.
4) Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu potaženém pečicím papírem tvořte dál od sebe malé makronky. Každou z nich posypejte trochou levandulových květů. Nechte minimálně 30 minut zaschnout při pokojové teplotě.
5) Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Po upečení by se měly makronky snadno odlepit od pečicího papíru. Pak už jen zbývá naplnit krémem a slepit.
Jemné, na povrchu hladké a křupavé, uvnitř krémové, takové jsou tyhle mistrovské kousky francouzských cukrářů. Zkuste je.
Žíhaná zmrzlina
2 žloutky, 2 lžíce cukru krystal, 100 g salka, 100 ml smetany na vaření, 400 g zakysané smetany, 1 lžíce čerstvých levandulových květů, 2 bílky, 50 g malin
1) Nejprve vyšlehejte žloutky s cukrem do husté bílé pěny, pak přidejte salko, smetanu, zakysanou smetanu a levandulové květy.
2) Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně je vmíchejte do žloutkové směsi.
3) Asi 8 lžic směsi přelijte do jiné misky, přidejte 150 g malin a vidličkou je nahrubo rozmačkejte. Promíchejte.
4) Do velké nádoby s víkem nalijte žloutkovou směs, přidejte směs s malinami a třikrát vidličkou promíchejte, ale tak, aby se obě hmoty úplně nespojily a zmrzlina zůstala žíhaná.
5) Nakonec přidejte zbylé maliny tak, aby se pokud možno potopily. Vložte směs do mrazáku na několik hodin.
6) Před servírováním nechte zmrzlinu 10–15 minut povolit při pokojové teplotě.
Tuhle zajímavou kombinaci chutí a vůní můžete samozřejmě použít i na výrobu nanuků.
Jestli se vám recepty líbily a milujete levanduli, pak další nápady do kuchyně, ale i do koupelny či k tvoření najdete v knížce Mirky Koníčkové s názvem Levandule. Vydalo nakladatelství Metafora, metafora.cz.