Domů     Letní vaření: Když se léto červená
Letní vaření: Když se léto červená
13.6.2024

Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu.

Kachní prsa s višňovou omáčkou

(4 porce)

500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový olej

1) Důkladně umytá a osušená kachní prsa potřeme olivovým olejem a na grilovací nebo teflonové pánvi je opečeme z obou stran. Hotová prsa vyjmeme, osolíme a opepříme.

2) Oprané a vypeckované višně vložíme do hluboké pánve, přilijeme víno a na pomalém ohni vaříme asi 20 minut. Višně musí dobře zhoustnout.

3) Na teplý talíř nalijeme trošku višňové omáčky, položíme kachní prsa, která také mírně polijeme. Samozřejmě můžeme omáčky udělat víc a podávat ji zvlášť.

Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i třeba bramborovo-celerové pyré.

Rýžový pudink s třešněmi

(4–5 porcí)

Pudink: 150 ml vody, 170 g rýže arborio, 590 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru krupice, 100 g spařených nahrubo nasekaných mandlí, 500 ml 40% smetany ke šlehání, špetka soli

1) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábeme semínka. Ve středně velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu vodu. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme vařit na mírném ohni 3 minuty.

2) Poté přidáme plnotučné mléko, semínka vanilky a znovu přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme vařit rýži do změknutí asi 30–45 minut. Měla by absorbovat všechnu tekutinu.

3) Stáhneme z ohně a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Aby neoschla, přimáčkneme na její povrch potravinářskou fólii. Do vychladlé rýže vmícháme cukr spolu se špetkou soli, zakryjeme znovu fólií a necháme do rána v ledničce.

4) Následující den vmícháme do rýže nasekané mandle. Smetanu vyšleháme dotuha a pomocí stěrky ji promícháme s mandlovo rýžovou směsí.

Třešňová omáčka

250 ml neslazeného třešňového džusu, 1 lžička kukuřičného škrobu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 225 g čerstvých třešní

1) Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka, ve 30 ml džusu rozmícháme kukuřičný škrob. Zbývající třešňový džus, cukr, semínka a zbylý vanilkový lusk dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

2) Jakmile začne džus vřít, přilijeme za stálého míchání rozpuštěný škrob a vaříme 3–5 minut do zhoustnutí.

3) Odstraníme lusk a vmícháme vypeckované třešně, které necháme v omáčce krátce prohřát. Poté přelijeme vychlazený pudink a podáváme.

Až jednou ochutnáte tohle dokonalé letní mlsání, navždy ho zařadíte do svého repertoáru.

Konfitované višně

600 g vypeckovaných višní (lze použít i třešně), 180 ml vody, 100 g cukru (jsou-li višně kyselejší, cukr přidejte), 2 proužky citronové kůry nebo vanilkový lusk

1) Vodu s cukrem povaříme, až se všechen cukr rozpustí. Přidáme višně, kůru a vaříme asi 20 minut, až je šťáva hustá a sirupovitá.

2) Přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. V lednici vydrží asi týden, zavařené pak daleko déle.

A na co se používají? Na zmrzlinu palačinky, do jogurtu, kamkoliv si vzpomenete. Italové mají podobný recept. Přidávají do višní mandlový likér a nazývají je višně amaretto. V našich končinách asi přidáme spíš likér višňový.

Třešňový mřížkový koláč

(8 porcí)

Na formu průměru 26 cm: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání.

Náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní, ¾ hrnku krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření, ½ lžičky mandlového extraktu.

1) Mouku zpracujeme s máslem a solí do podoby drobenky, přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu odležet. Mezitím připravíme náplň.

2) Omyté třešně vypeckujeme a smícháme s cukrem (jednu lžíci si nechte stranou na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené ploše do tenka a vyložíme jím dno a boky koláčové formy.

Naplníme třešněmi, na ty naklademe kousky másla a překryjeme mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky).

3) Z těsta vytvoříme i okraje (nebo přehneme dovnitř přesahující těsto), mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme odloženým cukrem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Lívance

(4 porce)

200 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, špetka soli, 20 g krupicového cukru, 350 ml mléka, máslo, špetka skořice

1) Do hrnečku dáme droždí, lžičku cukru a třeme, až se droždí s cukrem spojí. Pak přidáme 5 lžic vlažného mléka, 2 lžičky mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.

2) Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a nakonec kvásek.

3) Vymícháme hladké těsto, mísu opět zakryjeme a necháme ještě 25 minut kynout.

4) Lívanečník vymažeme máslem a postupně pečeme lívance po obou stranách. Podáváme s rybízovou zavařeninou a čerstvým rybízem.

Aby byl tenhle recept dokonalý, zavařenina by měla být domácí. Povíme, jak na to.

Rybízová zavařenina

1 kg červeného rybízu, 600 g krystalového cukru

1) Začneme rybízovou šťávou. Pokud nemáme odšťavňovač nebo mlýnek na ovoce, svaříme očištěný rybíz s trochou vody a následně propasírujeme přes síto.

2) Šťávu zahřejeme a sbíráme případnou pěnu. Postupně přidáváme cukr, a až se rozpustí, vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Na talířku zkusíme, jestli želíruje. Nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová zavařenina má tu výhodu, že rybíz dobře želíruje, takže nepotřebujete žádné další prostředky. Pokud se vám povede kyselejší, nezoufejte. Právě kyselá chuť rybízu dá ten správný říz všem vašim cukrářským výrobkům.

Foto: Shutterstock

Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Deset bytostí z českého folkloru, o kterých jste možná nikdy neslyšeli
enigmaplus.cz
Deset bytostí z českého folkloru, o kterých jste možná nikdy neslyšeli
V našich pověstech se to všelijakými strašidly a přízraky jen hemží. V různých formách se vyskytují snad na každém hradě, ale také v lesích, v podzemí či dokonce v ulicích měst. Narazit na ně můžete,
Za tajemnými menhiry po Česku
epochanacestach.cz
Za tajemnými menhiry po Česku
Česká republika je poseta menhiry různého stáří a původu. K některým se pojí temné historické pověsti, jiné jsou vyhlášené pro své energetické působení. Navštivte s námi oblíbené menhiry, jež zdobí naši zem. Zakletý mnich u Drahomyšle Zakletý mnich u Drahomyšle (viz úvodní foto) poblíž Žatce je asi naším nejznámějším menhirem. O tomto kameni také existuje pověst. V
Tajemný africký horoskop
nejsemsama.cz
Tajemný africký horoskop
Pod horkým saharským sluncem vznikla kdysi magická geomantie. Jde o věštecké umění z předmětů, které bylo v dávných dobách důležité pro přežití. Věštilo se z kostí, hlíny, kamenů či písku. Najděte své znamení, a dozvíte se úžasné věci. Víte, jaké jsou vaše šťastné dny a co to o vás všechno vypovídá? Zjistěte podle svého narození, ke kterému magickému znamení patříte. Silný Baobab 4.
Zesměšnil odvážný Slovák Fridricha Velikého?
historyplus.cz
Zesměšnil odvážný Slovák Fridricha Velikého?
Je jich málo, mají jen pár děl, a přesto husaři dokážou nemožné – obsadí Berlín! Bleskovým přepadem ochromí místní vojenskou posádku a šokované pruské královně nezbývá než z města uprchnout. Rakouský vojevůdce Andrej Hadik se brilantní akcí zapíše do dějin.   „Virtuti nihil invium!“ „Udatnost nezná překážek!“ Právě tímto krédem se celý život řídí rakouský maršál
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
iluxus.cz
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
Exkluzivní šampaňské MUMM Cordon Rouge uskutečnilo první piknik v rámci 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Akce, jež proběhla v malebné zahradě hotelu Imperial, přivítala řadu
Ruce, které nezapomínají
skutecnepribehy.cz
Ruce, které nezapomínají
Někdy mám pocit, že se celý život vejde do pár doteků. Do jemného pohlazení po vlasech nebo hrnku, který podáváte druhému, aby ho zahřál. Moje ruce si toho pamatují víc než moje hlava. Prsty mám pokřivené, klouby už dávno nepracují, jak by měly, ale ty staré dlaně… pořád cítí. Je v nich vše: dětství, práce, radosti, pády i ta každodenní
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
epochaplus.cz
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
Dokud ženy nosily korzety, a že to trvalo hezkých pár století, nemohly volně dýchat a měly jeho vinou i jiné, velmi vážné zdravotní problémy, jako například poškození vnitřních orgánů. Korzet zkrátka není nic, do čeho byste se dnes chtěly dobrovolně nasoukat. Naštěstí se našly průkopnice i muži, kteří se postarali o to, aby ženy mohly
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
epochalnisvet.cz
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
Ač vědci zkoumají rostliny do detailů na úrovni molekul či z globálních perspektiv, jsou stále okamžiky jejich života, jež jsou prakticky neprobádané a dají se na nich udělat průlomové objevy. Jedním z nich je uvolňování pylu prašníky a jeho přenos hmyzem mezi květy. Prchavý děj, k jehož studiu nám víc než moderní přístroje pomůže
V Belize byla objevena přes 1600 let stará hrobka mayského krále
21stoleti.cz
V Belize byla objevena přes 1600 let stará hrobka mayského krále
Hrobka náležela králi jménem Te K’ab Chaak, zakladateli města Caracol, které bylo významným centrem Mayské nížiny během 6. a 7. století. Je to po 40 letech poprvé, kdy byla nalezena identifikovatelná
Duchovny se tajně podruhé oženil s o 25 let mladší kráskou
nasehvezdy.cz
Duchovny se tajně podruhé oženil s o 25 let mladší kráskou
Po rozvodu s herečkou Téou Leoni (59) v roce 2014 herec, režisér a scenárista, dobře známý ze seriálu Akta X a Californication, David Duchovny (64), tvrdil, že je příliš starý na to, aby se znovu ožen
Muffiny s jahodami a jogurtem
tisicereceptu.cz
Muffiny s jahodami a jogurtem
Jogurt lze naředit několika kapkami mléka. Suroviny na 12 kusů 100 g hladké mouky 120 g pohankové mouky 80 g cukru krystal 1 lžička skořice 2 lžičky prášku do pečiva 2 lžíce oleje 1 rozmix
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
rezidenceonline.cz
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
To všechno naše domovy získají, pokud je vybavíme některým z moderních typů sedacího nábytku s přiznanou konstrukcí ze dřeva či kovu. Zvolené řešení ovlivňuje samozřejmě jak vzhled, tak funkčnost každé sedací soupravy, a to i v případě, že konstrukční prvky nejsou vidět. Ocelové i dřevěné prvky ovšem bývají kvůli svému vzhledu přiznané, a to ve