Domů     Legenda jménem Sacher
Legenda jménem Sacher
7.11.2019

Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma.

Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox.

Dokonce ani v kuchařských knihách, které vydává sám Hotel Sacher, není doslovně vyzrazena originální receptura, která vedla k nejvášnivější dortové bitvě kulinární historie.

Šikovný učeň

Franz Sacher byl v roce 1832 teprve druhým rokem v učení na dvoře knížete Metternicha, když místo kuchařského mistra, který náhle onemocněl, musel mladý muž vykouzlit sladkou tečku za slavnostním večerem.

A podařilo se. Metternichovi hosté byli doslova okouzleni. Až Franzův syn Eduard vylepší otcův recept čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou a klasická vídeňská pochoutka je na světě.

A že si jí Vídeňané považují, slaví každoročně 5. prosince Národní den Sacherova dortu.

Sacher dort

7 žloutků, 150 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 200 g tmavé čokolády, 1 sáček vanilkového cukru, 7 bílků, 125 g cukru krystal, špetka soli, 150 g mouky, máslo a mouka na vysypání formy, 150–200 g meruňkové marmelády, rum dle chuti, šlehačka na ozdobení

Na Sachrovu polevu: 200 g kvalitní čokolády na vaření/čokoládové polevy, 250 g cukru, 150–170 ml vody

1) Čokoládu nechte pomalu rozpustit (nejlépe na vodní lázni). Mezitím utřete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmíchejte žloutky.

2) Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Vaječné bílky zlehka osolte a promíchejte. Přidejte cukr krystal a ušlehejte tuhý sníh. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do žloutkové hmoty.

Pak do ní postupně přidávejte střídavě sníh z bílků a mouku. Těsto vlijte do formy a pečte asi 1 hodinu.

3) Dort vyndejte z trouby a nechte zchladnout. (Aby měl dort rovný hladký povrch, můžete ho po upečení vyklopit na pracovní plochu dnem vzhůru a asi po 25 minutách ho zase obrátit.)

4) Je-li meruňková marmeláda příliš hustá, můžete ji krátce ohřát, rozmíchat dohladka a případně ovonět trochou rumu. Dort uprostřed podélně rozkrojte.

Buď na to použijte dortovou strunovou pilku, nebo si po obvodu nožem naznačte rýhu, dort přesně v rýze omotejte nití, niť překřižte v místě, kde se setká, a každý konec niti chyťte do jedné ruky.

Střídavými pohyby tahejte za oba konce a postupně utahujte smyčku, až dort zcela proříznete. Získáte tak čistší řez, než kdybyste na to šli dlouhým nožem.

Spodní polovinu korpusu potřete marmeládou, přiložte horní polovinu a celý povrch dortu včetně boků potřete meruňkovou marmeládou.

5) Na polevu nalámejte čokoládu na malé kousky. Při vysoké teplotě nechte několik minut vařit vodu s cukrem. Odstavte z ohně, vlijte do misky a nechte zchladit na tělesnou teplotu (zhruba 37 °C).

Příliš horká poleva by byla matná, příliš studená zase moc hustá. Přidejte čokoládu a nechte ji v cukrovém rozvaru rozpustit. Polevu rychle, to znamená jedním pohybem, nalijte na dort.

6) Ihned rozetřete stěrkou nebo hodně širokým nožem po celém povrchu i z boků a důkladně uhlaďte. Dort nechte zaschnout při pokojové teplotě. Před podáváním ozdobte ušlehanou šlehačkou.

Tip: Pokud je to možné, neskladujte Sachrův dort v lednici, protože se zbytečně „potí“.

Foto: Shutterstock

Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Radost z dítěte kazí Holíkové neshody?
nasehvezdy.cz
Radost z dítěte kazí Holíkové neshody?
Ze všech stran k herečce Natálii Holíkové (34), kterou diváci znají jako kuchařku Martinu ze seriálu Ulice, chodí gratulace k miminku. Před pár dny porodila překrásné děťátko, i když jméno ani pohla
Záhada nejrychlejší dráhy světa: Když hranice adrenalinu překročí bezpečí
epochaplus.cz
Záhada nejrychlejší dráhy světa: Když hranice adrenalinu překročí bezpečí
Do-Dodonpa měla být symbolem technického zázraku a adrenalinu. Jenže se proměnila v děsivou záhadu, když se objevily zprávy o vážných zraněních jezdců. Jak se mohla zábava změnit v nebezpečí? Proč nejrychlejší dráha na světě končí? V Japonsku, v zábavním parku Fuji-Q Highland, se nachází horská dráha, která měla slávu i smůlu. S názvem Do-Dodonpa byla
Whisky Life! Prague představí stovky různých whisky
iluxus.cz
Whisky Life! Prague představí stovky různých whisky
Už 14. a 15. listopadu se v pražské Novoměstské radnici uskuteční největší setkání milovníků whisky v Česku. Dvanáctý ročník festivalu Whisky Life! Prague nyní odhaluje hlavní body svého programu. V š
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
epochanacestach.cz
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
Každá významná událost, ať už narozeniny či rozlučka se svobodou, představuje rovnici s několika proměnnými. Cílem je vždy stejný výsledek: vytvořit zážitek s takovou hustotou, aby se nesmazatelně zapsal do paměti. Mnoho pokusů však končí jen jako běžný večer s vyšším rozpočtem. Rozdíl mezi pouhou konzumací a skutečným prožitkem přitom spočívá v precizním řízení všech
Vyhnat krtka ze zahrady může být problém
epochalnisvet.cz
Vyhnat krtka ze zahrady může být problém
Asi to znáte. Chcete mít hezký trávník, záhonky plné květin a najednou, právě uprostřed, hromádka hlíny. A kdyby jen jedna. Je tu krtek. A to vám tak trochu, nebo možná víc, kazí náladu.   A nic není platné, že jste už od dětství milovali toho roztomilého tvorečka, který si tak přál kalhotky s kapsami. A
Slepý král si korunu ubránil
historyplus.cz
Slepý král si korunu ubránil
Jako malý chlapec se stal obětí mocenského boje v Uhrách a přišel o zrak. Mnoho dalších let se Béla bude před nepřáteli ukrývat v klášterech. Ti nakonec slepého mladíka vypátrají, ale nechají ho žít. Uherský král Štěpán II. nemá syna, a tak povolá svého bratrance ke dvoru a jmenuje ho svým dědicem. Syna s manželkou
Omeleta v toustovém chlebu
tisicereceptu.cz
Omeleta v toustovém chlebu
Vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin, nadlouho zasytí a dají se připravit na sto způsobů. Zkuste dětem připravit chutný sendvič. Ingredience 4 vejce 3 lžíce mléka 1 svazek pažitky sůl a pepř
REVOLUČNÍ NOVINKA V PÉČI O ZDRAVÍ: Epigenetické mapování odhalí tajemství vašeho těla
21stoleti.cz
REVOLUČNÍ NOVINKA V PÉČI O ZDRAVÍ: Epigenetické mapování odhalí tajemství vašeho těla
Jak změnit svůj život díky analýze z vlasových folikulů Představte si, že byste mohli nahlédnout do svého těla jako do otevřené knihy a přečíst si, co skutečně potřebuje pro optimální fungování. Že
Přízrak hořícího muže: Tragický osud Jaspera Webstera z australské školy Downlands
enigmaplus.cz
Přízrak hořícího muže: Tragický osud Jaspera Webstera z australské školy Downlands
Střední odborná škola Downlands Sacred Heart v australském městě Toowoomba, Queensland, má za sebou neobvyklou a děsivou minulost. Ačkoliv se jedná o katolickou školu, její prostory byly během 2. svět
Moje rodina čelila kletbě kruté ženy
skutecnepribehy.cz
Moje rodina čelila kletbě kruté ženy
Někdy stačí v životě krátký okamžik a vše se převrátí naruby. Mně se to stalo před lety, když jsem nabourala do cizího auta. Jednoho podzimního odpoledne se mi nepříjemně změnil život. Došlo k tomu zhruba před osmi lety. Stačila jenom chvilička nepozornosti a všechno se ve zlé obrátilo. Autonehodě jsem zabránit nemohla Můj klidný a
Cuketové placičky s jogurtovým dipem
nejsemsama.cz
Cuketové placičky s jogurtovým dipem
Lehká, chutná a přitom levná alternativa masových jídel. Ingredience na 2 porce: ● 1 střední cuketa ● 2 vejce ● 3 lžíce hladké mouky ● 2 stroužky česneku ● sůl ● pepř ● olej na smažení Na dip: ● kelímek bílého jogurtu ● hrst nasekaných bylinek (pažitka, petržel, kopr) Postup: Cuketu nastrouhejte nahrubo a důkladně vymačkejte přebytečnou vodu – jinak by těsto bylo příliš řídké. Smíchejte ji s vejci, moukou