Domů     Kyselá chuť nesmí chybět
Kyselá chuť nesmí chybět
29.6.2020

Ocet je v kuchyni nepostradatelnou pochutinou a nenahraditelným dochucovadlem, bez kterého by se neobešla spousta pokrmů.

Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový.

Dnes však všichni trochu zdatnější kuchaři stále častěji sahají po octech méně všedních, jako třeba rýžovém, balsamico, ovocném (vinný, jablečný, malinový), s naloženými bylinkami a celé řadě dalších, různě dochucených octů (česnekový).

Zvolit můžeme i mnohem neobvyklejší druhy, které promění obyčejný zeleninový salát v opravdovou lahůdku. Paní domu vám představí některé ze základních druhů octů. Všechny jsou zdravé, chutné a kvalitní.

Ocet je potravinářská přísada a konzervant, jehož hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci 4–18 % (nejčastěji 8 %). Vyrábí se z tekutin obsahujících etylalkohol, například

z vína. V potravinářství se používá ke konzervaci zeleniny a jako kyselé dochucovadlo pokrmů v řadě kuchyní světa.

Původně se octem nejen ochucovala i konzervovala jídla, ale také se pil ředěný vínem, pivem či vodou. Traduje se, že římští vojáci měli v oblibě směs ze syrových vajec, octa a vody.

Nejpoužívanější octy

Lihový (kvasný) ocet – vyrábí se z destilovaného alkoholu, který se získává z žita, brambor či cukrové řepy.

Využití v kuchyni: Používá se většinou při sterilizaci zeleniny, ale pomoci nám může odstranit i vodní kámen, např. z rychlovarných konvic a kachlíků a zbaví zápachu třeba ledničku.

Ovocné octy – získává se kysáním lihu obsaženého v ovocném nebo sladovém víně, které bylo zředěné kvasným lihem:

a) Jablečný ocet – vyrábí se z jablečného moštu a má žlutohnědou barvu. Má výrazně léčivé účinky.

Využití v kuchyni: Přidává se například do omáček, marinád, na saláty, drůbež, divočinu, čerstvé sýry.

b) Malinový ocet – vyrábí se z kvasících malin, nebo spojením ovoce a vinného octa. Obdobně se vyrábí ocet třeba z višní či meruněk a broskví.

Využití v kuchyni: Vyváží chuť sladkokyselé omáčky, přidá na zajímavosti salátům, jehněčímu, drůbežímu masu, divočině – jako marináda, k sýrům i dezertům.

Vinný ocet – je buď z červeného, nebo bílého vína a nejčastěji ho používají ve Středozemí. Kvalitní vinné octy zrají v dřevěných sudech až dva roky.

Využití v kuchyni: Červený na čerstvou zeleninu, do salátových dresinků, na houby, uzené maso, hovězí, telecí, jehněčí, divočinu, tvrdý sýr, bílý nahradí sůl, ochutí polévky, omáčky, saláty, syrovou zeleninu, houby, uzené maso, hovězí, divočinu, ale i dezerty.

Sherry ocet – vzniká zoctovatěním Sherry, španělského bílého vína.

Využití v kuchyni: Ocet doladí polévky, omáčky, saláty, zeleninu, houby, hodí se k masu, k čerstvým i plísňovým sýrům, ozvláštní dezerty.

Ocet balsamico – je známý i pod názvy balzámový, balzamikový či balzamický. Pravý je vyráběn z moštu hroznů odrůdy trebbiano pěstovaných v italské Modeně. Typickou nasládlou chuť získává po letech (až 12) zrání v dřevěných sudech.

Využití v kuchyni: Většinou se využívá pro přípravu studených jídel, ale přidává se po kapkách i do polévek, salátů, k čerstvé zelenině, houbám, hovězímu, telecímu, vepřovému, jehněčímu, drůbežímu masu, k divočině, a dokonce i do zmrzliny a jiných dezertů. Doma v Itálii se ocet balsamico podává na ledu jako aperitiv či digestiv.

Sladový (pivní) ocet – získává se z piva a pivní kaše (ječmenného sladu) a má většinou tmavou barvu. Z ní se pak uvaří pivo, které se nechá zoctovatět a posléze uzrát.

Využití v kuchyni: Ochutí bramborový salát a polévky, ale také všechny druhy masa, hlavně smažené a dušené pokrmy, či ryby. Hodí se k modrým plísňovým sýrům. V Británii ho přidávají do čipsů.

Rýžový ocet – oblíbený je hlavně v Asii. Můžeme si vybrat mezi světlým, tmavým či červeným. Je oblíbený v kuchyních východní a jihovýchodní Asie. Existuje světlý, červený a tmavý.

Využití v kuchyni: Dodá pikantnost polévkám i těstovinám, omáčkám, luštěninám, telecímu masu či rybám.

V Japonsku je nejoblíbenější světlý rýžový ocet, který se používá na sushi, rýži a do salátových zálivek, v Číně je naopak jedničkou tmavý, který se běžně používá i v dalších jihoasijských kuchyních.

Ochucený ocet – můžeme si ho vyrobit podobně jako olej podle své chuti. Stačí přidat oblíbené bylinky, ovoce nebo koření. Tato dochucovadla však musí být vždy ponořená v octu celá, aby se nemnožily bakterie a plísně.

Na základ je nejvhodnější ocet lihový nebo vinný, na ochucení (spíš ovonění) bazalka, bobkový list, hořčičné semínko, hřebíček, meduňka, nové koření, kmín, kopr, křen, oregano, pažitka, rozmarýn, šalvěj, tymián aj.

Přidat lze také zeleninu či ovoce – hrušky se skořicí, zázvor s pomerančem, česnek s bobkovým listem a drceným pepřem, chilli, růžové květy…

Jak ocet skladovat?

Jelikož je ocet konzervační látka, měl by nám vydržet doma v podstatě neomezeně dlouho. I tak se ale doporučuje skladovat ho v dobře uzavřených nádobách na chladném a tmavém místě. Zpomalíme tím tvorbu usazeniny – tzv.

octové matky, což je shluk bakterií octového kvašení, který vzniká při přeměně etylalkoholu na ocet. Usazenina nijak neškodí, zbavit se jí ale můžeme přefiltrováním octa přes papírový kávový filtr, který rosolovitou hmotu zachytí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Maturitní večírek všechno změnil
skutecnepribehy.cz
Maturitní večírek všechno změnil
Byla jsem zvyklá na učitelky, ale na gymplu jsme měli profesora. Se spolužačkami jsme se shodly, že je to fešák. Nenapadlo mě, že bychom na gymnáziu dostali třídního profesora, chlápka. Byla jsem zvyklá na paní učitelky. Tohle ale žádná paní učitelka nebyla, spíš znepokojivě hezký mladý kluk, který nedávno promoval. Nejen já jsem z něj byla celá pryč. Se spolužačkami
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
21stoleti.cz
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
České země zpravidla nepatřily mezi velmoci, které by rozprostíraly moc nad svým okolím. Výjimky z tohoto stavu bychom však v historii našli. Bývaly doby, kdy čeští panovníci ovládali mořské pobřeží n
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
historyplus.cz
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
Na naprosto přehledné silnici za Prahou pozdě večer znenadání naráží osobní auto do náklaďáku. Spolu s řidičem právě přichází o život nejvšestrannější český sportovec všech dob. Dobyl svět, ale návrat domů mu štěstí nepřinesl. Ke sportu se Karel Koželuh (1896–1950) dostal už v útlém dětství. Pekařské povolání, které v Praze vykonává jeho otec Josef, by ještě nemohlo být
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
epochaplus.cz
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
Císař Konstantin I. Veliký vládne Římské říši v době, kdy se křesťanství mění z pronásledované víry v jednu z hlavních náboženských tradic říše. Sám je křesťanům příznivě nakloněn a jeho politika výrazně ovlivňuje formování křesťanského kalendáře, i když nevytváří Vánoce jako takové přímo on. Místo toho se v jeho době objevují první stopy oslav svátků
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
epochalnisvet.cz
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí. Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
nasehvezdy.cz
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
Situace kolem vztahu Tatiany Dykové (47) se neustále přiostřuje, a dokonce se proslýchá, že Vojtěch Dyk (40) už žije jinde. Kdo udělal za jejich vztahem poslední tečku? Udílení cen Český slavík je
S mozkem hurá do fitka!
nejsemsama.cz
S mozkem hurá do fitka!
Stejně jako svaly, i mozek je třeba udržovat v dobré kondici. Mozek, který neustále dostává potřebné podněty, je na tom mnohem lépe než mozek člověka, který leží hodiny u televize. Čím mu prospějete? Lidský mozek má rád hravost, a tak mu tuto radost dopřejte. Zaměstnávejte ho cíleně – luštěte křížovky a sudoku, řešte různé hádanky,
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
enigmaplus.cz
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
Astrologie na českém královském dvoře existuje, ačkoli naše představy o tehdejších „hvězdopravcích“ bývají dnes spíš podceňované a zkreslené. V období vrcholného a pozdního středověku je astrologie ne
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
tisicereceptu.cz
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
Sladký kynutý koláč plný třešní, ozdobený máslovou skořicovou drobenkou. Suroviny na 20 kusů Na těsto 125 ml vlažného mléka 1 vejce 50 g másla 250 g hladké mouky 50 g cukru 12 g droždí
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější