Domů     Kuře se neomrzí
Kuře se neomrzí
16.5.2023

Zvlášť když ho připravíte pokaždé trochu jinak. A receptů je spoustu. Třeba se vám bude hodit některý z těch našich.

A la kachna (viz úvodní foto)

(4 porce)

1 kuře, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, sádlo,1 střední cibule 1,3 kg sterilovaného zelí, 100 g slaniny, sůl

1) Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno a slaninu na kostičky. Zelí, je-li to třeba ještě pokrájejte

2) Na pánev vložte slaninu a lehce orestujte, aby pustila tuk. Poté přidejte cibuli a orestujte dozlatova.

3) Nakonec přidejte zelí a sůl a poduste do změknutí. Popřípadě lehce podlijte.

4) Zelí přendejte do pekáčku a na ně položte omyté a osušené kuře. Posypte solí, pepřem a kmínem a navrch kuřete položte lžíci sádla.

5) Pečte 60–90 minut na 180 °C podle velikosti kuřete do změknutí.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 1

Skvělý recept na nedělní oběd, který potěší každého, kuře bude lehké, ale vonět bude jako kachna. Na zelí můžete také upéci jen stehna a podávat s houskovým, bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.

Vesuvio

(4 porce)

1 kuře (rozporcované) nebo 4 stehna rozdělená na dvě části, 250 g mraženého hrášku, 8 stroužků česneku, 80 ml oleje, 4 velké salátové brambory, 250 ml bílého vína, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce oregana, hrst najemno nakrájené hladkolisté petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl

1) Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte, podélně rozčtvrťte a osušte papírovou utěrkou.

Ve velké pánvi vhodné do trouby nebo velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olej, přidejte stroužky česneku, čtvrtky brambor a opékejte ze všech stran dozlatova.

2) Opečené brambory vyndejte děrovanou naběračkou na talíř vyložený papírovou utěrkou, stroužky česneku odstraňte.

3) Do rozpálené pánve přidejte kuřecí kousky, které opečte ze všech stran dozlatova. Vyndejte je a do pánve přilijte bílé víno, které nechte zredukovat na polovinu.

Poté do pánve vraťte brambory spolu s kuřecím masem a posypte je sušeným oreganem, přidejte nasekanou petrželku a osolte a opepřete. Na závěr podlijte kuřecím vývarem a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (30–40 minut).

4) Asi 4 minuty před koncem přidejte mražený hrášek. Můžete ho i blanšírovat minutu ve vroucí vodě a na závěr posypat porce kuřete s brambory.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Italské kuře se prý jmenuje podle restaurace Vesuvio, která ve 30. letech fungovala v americkém Chicagu. V každém případě je to dodnes místní nejslavnější jídlo, které v sobě snoubí obě kultury v dokonalé harmonii.

Kuře tabaka

(2 porce)

1 menší kuře, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, hlubší pánev nebo litinový hrnec + závaží (může jím být jiný hrnec naplněný vodou, nebo kovovými závažími).

1) Kuře omyjte a osušte utěrkou. Nasekněte je na hřbetě podél páteře a rozložte na plocho. Osolte, opepřete a česnekem vydatně potřete po obou stranách.

2) Položte do hrnce nebo hlubší pánve s rozpáleným olejem vnitřní stranou na olej. Osmahněte dorůžova. Obraťte.

3) Pak kuře na pánvi zatěžkejte hrncem se závažím nebo naplněným vodou, aby bylo maso opravdu ploché a aby se rovnoměrně propékalo.

4) Na přípravu by mělo stačit 15 minut po obou stranách. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo tmavý chléb.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Starý gruzínský recept se rozšířil hlavně v Zakavkazku a název mu dala speciální nádoba nazývaná taba, ve které se připravuje. Vám bude stačit obyčejná pánev a vhodné závaží, které dokáže kuře udržet naplocho.

Zvlášť se na přípravu hodí křehká mladá jarní kuřátka, kterých můžete udělat i víc.

Pečené s koňakovým máslem

(4 porce)

1 střední kuře, 4 lžičky změklého másla, 1 lžíce koňaku, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ lžičky cukru, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička čerstvě namletého pepře

1) Troubu předehřejte na 190 °C. V misce ušlehejte máslo, koňak, vanilku, cukr, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře, až vznikne jemná a poddajná pomazánka. Zpočátku se bude zdát, že se v ní dělají hrudky, ale šlehejte ji tak dlouho, dokud se nepoddá.

2) Kuře z vnějšku i zevnitř osolte zbývající lžičkou soli a opepřete zbylým pepřem.

3) Naberte pomazánku na ruku, prsty ji jemně vložte pod kůži na prsou a vtírejte ji po celé délce. Postupujte až ke stehnům a opakujte dokud všechnu nespotřebujete.

4) Kuře dejte do pekáče s roštem a pečte asi hodinu a čtvrt. Hotové je, když ze stehen po napíchnutí vytéká šťáva a má dozlatova vypečenou kůrčičku.

5) Nechte je 10 minut odpočívat a podávejte.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 1

Na tomhle receptu není vlastně nic těžkého, prostě dobře upečené kuře. Zvláštní je ale kombinace dalších ingrediencí, které se snoubí do zvláštní vůně a chuti.

Mole poblano

(4 porce)

4 kuřecí stehna, 4 chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky), 1 cibule, 40 g hořké čokolády, 4 lžíce vyloupaných nesolených mandlí, 2 lžíce rozinek, 1 lžička oregana, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky skořice, sezamová semínky, olej sůl, voda či vývar na podlití

1) Osolená kuřecí stehna upečte v troubě na 180 °C do zlatova.

2) Na pánvi na sucho opražte mandle a až zchladnou, rozdělte je na poloviny.

3) Na oleji v hluboké pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky, přidejte rajčata a společně prohřejte.

4) Směs rozmixujte a je-li omáčka příliš hustá, mírně zřeďte vodou či vývarem. Pak vraťte do pánve.

5) Omáčku znovu zahřejte a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte koření, mandle a rozinky a na mírném plameni prohřívejte 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí.

6) Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražte sezamová semínka.

7) Upečená kuřecí stehna přelijte omáčkou, posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží, nebo s tortillami. Hodí se i nasucho opečené tousty.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Jako spousta zajímavých receptů i tenhle vznikl náhodou prý v jednom mexickém klášteře, když přijel na nečekanou návštěvu arcibiskup. A tak se použilo, co bylo ve spíži, přidala se čokoláda a vznikla omáčka mole poblano.

V Mexiku jí existuje nespočet druhů, takže i vy můžete experimentovat, třeba s různými ořechy a ovocem.

Frikasé

(4 porce)

1 kuře nakrájené na porce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 větší cibule nakrájená na plátky, 150 g žampionů, 2 stroužky česneku, 125 ml suchého bílého vína, 750 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu, 3 žloutky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky citronové šťávy, 2 snítky tymiánu na ozdobení

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Porce kuřete osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a na středním plameni opékejte maso 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Přendejte na talíř.

2) Do kastrolu dejte máslo a restujte na něm cibuli až zesklovatí a změkne.

3) Přidejte žampiony a česnek a míchejte dalších 3–5 minut. Zalijte vínem, vraťte kuře a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až se víno téměř vyvaří. Zalijte vývarem a znovu přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte na 180 °C 45 minut až hodinu, až bude maso měkké.

4) Měkké maso vyjměte, dejte stranou a uchovejte horké. Smíchejte estragon, žloutky a smetanu. Kastrol zahřívejte jen mírně a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs. Míchejte asi 5 minut do zhoustnutí (omáčka se nesmí vařit, aby se nesrazila).

5) Dochuťte citronovou šťávou, dosolte a případně opepřete. Maso vraťte do omáčky. Ozdobte tymiánem a podávejte s bagetou nebo dušenou rýží.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Nejstarší recepty na frikasé byste našli ve francouzských kuchařkách ze 13. století, ale autorství receptu si přisvojují i Britové. Kde je pravda, nevíme. Jde totiž o klasický postup, kterému se dřív říkalo zadělávané kuře.

Foto: Shutterstock

Další článek
reklama
Související články
8.6.2023
Koření obsahuje tolik éterických olejů, že už v nepatrném množství změní chuť jídla. A stejně mocně může působit na zdraví. Účinek se přirozeně liší druh od druhu, a to nejen v působení, ale i jeho intenzitě. Tentokrát jsme vybrali pět nejsilnějších druhů koření na nejběžnější neduhy. Skořice Ačkoli si toto koření spojujeme především s báječnou vůní moučníků a cukroví, dopřávat by si ho měli hl
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
epochanacestach.cz
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
Jen o pár kilometrů od Krašova nás uprostřed lesů zaujme vypínající se věž zříceniny hradu Libštejn. Byl založen ve 14. století a svého času býval také proslulým vězením. Pro obléhání však neměl ideální umístění, protože sice stál na vysokém kopci, ale několik ještě vyšších bylo poblíž, takže odtud mohlo nepřátelské dělostřelectvo pálit ostošest. V období vrcholného
Plněná vejce
tisicereceptu.cz
Plněná vejce
Vejce vařená natvrdo podáváme s různými přílohami, rozpůlená plníme nebo obkládáme, při jejich přípravě používáme pomazánky, saláty i pěny. Jsou proto velmi vděčnou variantou ultra rychlého pohoštění,
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
epochalnisvet.cz
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
Bermudský trojúhelník zná každý, ten Aljašský je tak trochu v jeho stínu. Přitom jen od roku 1988 v něm zmizí více než 16 000 lidí! I v tomto případě obestírají místo nejrůznější konspirační teorie, p
Spojila se s matkou před narozením?
skutecnepribehy.cz
Spojila se s matkou před narozením?
Když mi matka řekla, že za ní naše Lucka ve snu chodí, říkala jsem si, že se už zbláznila. Pak mi to ale po letech dcera potvrdila. V rodině jsem nikdy nezažila moc dobré vztahy. Zejména s matkou jsem si rozuměla docela špatně. Štvalo mě, jak mi do všeho mluví a jak je přehnaně emotivní, někdy téměř až
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
epochaplus.cz
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
Jeho druh každé sousto pečlivě a labužnicky přežvýkává. Trvá dlouho, než ho konečně spolkne. V civilizaci by mu kamarádovo chování nevadilo, ale tady ho přítelovy rituály dohánějí k šílenství. Ponorko
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
nasehvezdy.cz
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
Co se týče vztahů, je herečka Kristýna Frejová (51) ze Zákonů vlka tajemná jako hrad v Karpatech. Šuškalo se, že randí s jakýmsi Honzou, tomu je však už, zdá se, konec. Nedávno se totiž nechala slyš
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
nasehvezdy.cz
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
Bude svatba? Anebo z ní vzhledem k nynějším politováníhodným událostem sejde? Zamilovaná Daniela Písařovicová (44) se již definitivně přestěhovala k Ondřeji Brzobohatému (40). Zdálo se tudíž, že j
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
iluxus.cz
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
Teplé letní dny jsou konečně tady, a jak si je lépe vychutnat než v příjemné společnosti. Ať už zamíříte ven s přáteli, s partnerem na romantickou večeři či si dopřejete chvilku o samotě v pohodlí dom
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
21stoleti.cz
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice, otevírá své brány široké veřejnosti. Ode dneška se v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
enigmaplus.cz
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
První letošní kruh v obilí ve Velké Británii se objevil 28. května, když ho ráno našel farmář v Broad Hintonu v hrabství Wiltshire. Podle odborníků by mohl poukazoval na blížící se sluneční události,