Domů     Kupujete gril? Jaký si vybrat?
Kupujete gril? Jaký si vybrat?
12.6.2020

Grilovat se letos začne určitě dřív. Může za to počasí, kdy jsme na zimu a mírné jaro čekali marně. Pokud si i vy chcete pořídit gril na zahradu, nebo jen malý balkon, který pro vás bude nejvhodnější?

Grilománie zasáhla Českou republiku už před několika lety a její obliba neklesá. Každý typ grilu má své výhody i nevýhody. V podstatě je jedno, na čem budete grilovat, hotové jídlo bude nakonec chutnat stejně.

Řiďte se hlavně tím, jak často budete gril používat, zda budete topit dřevěným uhlím, briketami nebo plynem či elektřinou, a které druhy masa budete upravovat.

Barbecue, nebo grilování?

Barbecue = pochází z anglicko-španělského slova barbara. Používá se hlavně pro označení společenského shromáždění lidí, při němž se venku griluje maso.

Grill = znamená v překladu z angličtiny rožeň, takže je jedno, zda používáte označení grilování nebo barbecue.

Plyn „frčí“

Jestli si chcete koupit nový gril, nemůžete mít ten na dřevěné uhlí a váháte, jaký vybrat, vsaďte na jistotu. Zvolte si plynový. Prakticky všichni výrobci už upustili od systému lávových kamenů. Ostatní sázejí na systém takzvaných flavorizérů.

Plynový gril lze použít na chalupě, na zahradě, malý přenosný i při kempování. Plynové grily mají jednoduchou instalaci, do několika minut je připravíte k provozu a po zahřátí můžete hned začít.

Výhodou je bezpečný provoz, čistota a rychlost, pokrm se nepřipravuje nad přepáleným tukem, nevzniká dým, jako u grilů na dřevěné uhlí.

Flavorizéry jsou ocelové, nerezové či smaltované profily, které jsou umístěné přímo nad hořáky, čímž brání kapání tuku a šťáv do plamenů. Fungují i jako aromatizéry, které zajišťují, že i potraviny grilované na plynovém grilu voní typickou „grilovací“ vůní.

Rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem je ten, že zatímco u lávových kamenů se plynem ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí maso na mřížce.

Jednoduchost, dostupnost

Důležitým kritériem pro jeho výběr je i snadná obsluha a údržba. Zapalují se stiskem tlačítka, teplotu pak regulujete otočným knoflíkem a na plotně téměř není rozdíl v teplotě plochy. Na trhu najdete levnější grily, které se prodávají v hobbycentrech.

Pro spokojenost na dlouhá léta ale vsaďte na kvalitu a ověřené značky. Podle renomé značky, velikosti a provedení počítejte s cenou, která u kvalitních produktů začíná někde okolo tří tisíc korun a končí na několika desítkách tisíc korun.

přímé – griluje se rovnou na roštu (rychlá příprava)

nepřímé – maso se umístí do grilovací komory (pomalé opékání)

Někomu víc vyhovuje mřížka, jinému tál. Ideální je, když má gril možnost desky kombinovat, (lze je dokupovat). Na tálu se bude líp připravovat například zelenina, na mřížce maso. Právě na pečení větších kusů by měl mít gril ve víku teploměr.

Na uhlí

Příprava pokrmů na dřevěném uhlí je poněkud zdlouhavější než u jiných grilů. I proto se stala oblíbenou společenskou záležitostí, kterou zvládnou i začátečníci. Gril na dřevěné uhlí by měl být ze žáruvzdorného smaltu a vnitřní rošty z nerezové oceli. Rošt musí být polohovatelný, což je důležité pro regulaci teploty při pečení.

Výhodou je možnost zjemnit a ovlivnit chuť připravovaného pokrmu. Na žhavé uhlíky vložíme předem namočené lupínky dřeva z jabloně, třešně nebo ořechu. Také stačí navlhčené větvičky rozmarýnu, tymiánu, nebo přidáme bobkový list či bobule jalovce.

Nevýhodou je odkapávání tuku do ohně (vznikají karcinogenní zplodiny), které mohou ulpět na pokrmu. Je proto lepší použít alobalové tácky nebo misky určené pro grilování.

Pokud uhlíky od tuku začnou hořet, lehce je uhasíte roztokem vody s octem v poměru 5:1, který si předem připravíme do rozprašovače.

Příprava na grilování

Začněte asi dvě hodiny předem. Pokud není – důkladně očistěte mřížku ocelovým kartáčem. Naštípejte třísky a pomocí papíru nebo podpalovače rozdělejte oheň. Jakmile se rozhoří, zasypte ho dřevěným uhlím tak, aby pokrývalo celou plochu grilu.

Uhlí nechte hořet tak dlouho, dokud se uhlíky nerozžhaví a nemají bělavé okraje. To trvá asi 35 minut. Mezitím nechte okapat maso od marinády.

Také si připravte veškeré nádobí a příbory, ubrousky, omáčky a dipy, pečivo a zeleninu, abyste mohli hotové pokrmy ihned servírovat. Maso se solí až když je upečené, nikdy ne syrové. Před položením masa na gril potřete rošt olejem.

Na elektřinu

Přestože jsou nejčastěji používány grily na dřevěné uhlí, zastánci zdravé výživy mění klasické grily za moderní grily elektrické, na kterých je příprava pokrmů podstatně zdravější a rychlejší.

Na elektrickém grilu se totiž opékané pokrmy hned tak nespálí (díky nepřilnavé opékací ploše) a co především, tuk z nich neodkapává do rozžhavených uhlíků.

Pokud elektrický gril správně rozžhavíte, bude opečené maso chutnat stejně skvěle jako to z grilu na uhlí a brikety. Elektrický gril může být i přiklápěcí (jako toustovač) – na něm je maso hotové ještě rychleji a zůstane šťavnatější.

Na sele

Fungují stejně jako běžné grily, ale jsou vybaveny elektromotorem pro otáčení rožně. Lze je zakrýt poklopem, aby se sele rychleji upeklo. Doporučuje se prasátko zabalit do alobalu a až asi hodinu před dokončením rožnění obal sejmout.

Srovnání cen

Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle podstatně levnější a konstrukce moderních grilů už dosáhla dokonalosti. Jen je třeba si dát při koupi pozor na kvalitu materiálů, zvláště ti, kdo grilují často.

Lacinější gril za tisícovku se může brzy začít vlivem žáru bortit, kdežto „mercedesy“ značek jako Barbecook či Weber vám vydrží prakticky po celý život. Elektrické grily je možné použít i v interiéru, lze u nich lehce regulovat teplotu.

Ceny nejmenších grilů začínají někde kolem 600 korun. Nejdražší jsou grily na sele – jejich cena se pohybuje od cca 18 tisíc korun výš (do 30 tisíc), proto je dobré zvážit, jak často budete prasátko rožnit. Tyto grily si totiž můžete půjčit v půjčovně.

Důležitá je stabilita grilu

Ne každý má možnost postavit gril na stabilní místo, často je třeba s ním manipulovat, proto by měl mít alespoň dvě kolečka. V tom případě si zkontrolujte už v obchodě, zda ho budete mít za co chytit a odvézt na určené místo. A také vyzkoušejte jeho stabilitu.

Solidní prodejce by měl gril mít v prodejně sestavený tak, jak to bude stát i u vás.

Tip Paní domu: Ať už gril na uhlí, či na plyn, neměla by mu chybět horní odkládací mřížka.

Nejenže je občas třeba suroviny dohřívat, protože hosté ještě nedorazili, ale například u silných steaků je třeba před podáváním nechat maso odpočinout, mírné teplo je na to ideální. Potěší i další výbava:

přídavný hořák, kde můžete připravit omáčky či nasadit pánev wok, háčky na zavěšení grilovacího nářadí, či možnost připojit teplotní sondu pro velké kusy masa.

Více na: www.svetgrilu.cz

Text: Marie Šrámková. Foto: Shutterstock

Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Praktické a stylové tašky na kočárek od JUKKI – když se elegance potká s funkčností
iluxus.cz
Praktické a stylové tašky na kočárek od JUKKI – když se elegance potká s funkčností
Plenky, lahvička, přebalovací podložka, ubrousky, svačina, oblíbená hračka – všechny nezbytnosti, které dost možná každý den využíváte, je praktické mít vždy pohromadě. A právě proto se naprostou
Kdyby se Země kompletně rozsvítila: světová diskotéka nebo globální blackout?
21stoleti.cz
Kdyby se Země kompletně rozsvítila: světová diskotéka nebo globální blackout?
Co by se stalo, kdyby se všichni obyvatelé planety v jeden okamžik rozhodli zapnout každou žárovku, lampu i reflektor? Vypadá to jako otázka, která vrtá hlavou dětem v předškolním věku, ale zamysleli
Davelisova jeskyně: Obývají zdejší prostory duše zemřelých?
enigmaplus.cz
Davelisova jeskyně: Obývají zdejší prostory duše zemřelých?
Jen málokteré místo na Zemi oplývá tak negativní pověstí jako Davelisova jeskyně v Řecku. „Příběhy vyprávějí o tajemných zvucích a světlech, nepřirozených změnách teploty, přízracích a podivných bytos
Nakažlivé zívání? Psi mají možná víc empatie, než si myslíme
epochaplus.cz
Nakažlivé zívání? Psi mají možná víc empatie, než si myslíme
Když někdo zívne, v ospalce se mění postupně skoro všichni v místnosti. To je známá věc. Ovšem věděli jste o tom, že tato řetězová reakce rozhodně nekončí jen u lidí? Zívání po nás opakují především psi. Zajímavý jev zaměstnává hlavy vědců už řadu let a ještě donedávna převládal názor, že čtyřnozí společníci tak zkrátka vyjadřují
Levandulová léčivá limonáda
tisicereceptu.cz
Levandulová léčivá limonáda
Vůně levandule je opojná, uklidní vám nervy a pomůže při problémech s nespavostí a při bolestech hlavy. Ingredience malá hrstka čerstvě natrhaných a opláchnutých květů levandule 1 šálek třtinov
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Další nevěra Lutovské zlomila srdce?
nasehvezdy.cz
Další nevěra Lutovské zlomila srdce?
Moderátorka Iveta Lutovská (42), která ještě nedávno zářila po boku sympatického partnera Vojtěcha (49), je podle všeho zase sama. „Já jsem v tomhle staromódní, ale mám pocit, že do vztahu patří d
Nashromáždili newyorští bratři přes 100 tun odpadu?
historyplus.cz
Nashromáždili newyorští bratři přes 100 tun odpadu?
Homera Collyera objeví policisté v křesle. Po smrti je asi deset hodin, jak určí pitva. Jen o pár metrů dál leží na zemi jeho bratr Langley. Také je mrtvý! Jeho tělo se však najde až po několika týdnech během vyklízení desítek tun odpadu, který oba bratři v průběhu let ve svém domě nashromáždili!   S
V hlavě slyším hlas, co mě varuje
skutecnepribehy.cz
V hlavě slyším hlas, co mě varuje
Dostihla mě lehká mrtvice, která donedávna neměla vliv na mé zdraví. Po čase od příhody jsem však začala slyšet hlasy. Donedávna jsem žila normální život. Máme s Pavlem dvě děti, které jsou dnes už dospělé. Vlastně už jsme s manželem prarodiči. Mohla bych žít normálně, nebýt jedné zásadní změny, která mi nabourala mysl. Bylo toho na mě moc Živím se jako
Zkroťte rýmu a nachlazení raz dva
nejsemsama.cz
Zkroťte rýmu a nachlazení raz dva
Podzim má své kouzlo, ale zároveň umí být pěkně ošidný. Stačí, když se málo obléknete, zapomenete si deštník, a problém je na světě. Pokud navíc nejste úplně v kondici, může se z prochladnutí rychle vyvinout nachlazení nebo rýma. Jakými tradičními prostředky si s těmito chorobami nejlépe poradíte? Horká voda Cítíte se divně, škrábe vás v krku a bolí hlava? Jestliže nemoc