Domů     Kulinární umění s pivem
Kulinární umění s pivem
25.8.2023

Pěkně orosené, vychlazené, podávané jako tečka po obědě. Tak známe pivo všichni. Už jste ho ale vyzkoušeli přímo v receptu? Dá všedním receptům punc jedinečnosti.

Víte, že už Magdalena Dobromila Rettigová ve svých receptech pivo využila? A moc dobře věděla, proč to dělá. Vedle specifické chuti, které dodá pokrmu, nabízí pivo i další benefity. A to překvapivě nejen v masitých jídlech, ale i v dezertech.

Dokonce u nich dokáže usnadnit přípravu. Když se pustíte do vaření s pivem, je dobré znát i zásady, při jejichž dodržování se vyhnete nepříjemným překvapením.

Jaké pivo použít

Hned na začátku je třeba upozornit, že zvětralé pivo, které jste schovali do lednice, protože už jste překročili svou dávku, určitě k přípravě pivních receptů nepoužívejte. Prostě ho vylijte.

V kulinářském kouzlení rozhodně nemá co dělat, konečnému dílu by velmi uškodilo. Obecně platí, že pivo by mělo být kvalitní, čerstvé, hutné a chuťově výrazné.

* K vaření a pečení mistři kuchaři nejčastěji používají hutnější tmavá piva, která lépe karamelizují a pokrmům dodávají na jedinečnosti.

* U světlých piv se doporučuje sáhnout spíše po těch méně chmelených, tedy s nižším stupněm hořkosti, a volit kratší přípravu jídla, aby jídlu po odpaření alkoholu nedominovala výrazná hořkost.

A konkrétně…

Už v konkrétním receptu byste měli najít vhodný typ piva. Po čase ho můžete nahradit svou oblíbenou značkou, ale vždy stejného ražení. Tak třeba.

Belgičané, kteří si v pivním vaření libují, používají nejčastěji svá silná tmavá piva, Bavoři preferují sladší piva s jemně chmelovou chutí a Britové nedají dopustit na sladší nápoje, které se skvěle hodí do sladkých dezertů.

Svá jemně chmelená piva zase využívají k pečení bílého pečiva. V případě českého světlého ležáku se vyplatí sáhnout spíše po méně chmelené značce, hořké ležáky se hodí spíše do receptů, které si je vyloženě žádají.

Co připravit

Není vhodné automaticky nahradit pivem v receptu vodu, vývar nebo mléko. To by nemuselo dopadnout nejlépe. Vsaďte spíše na vyzkoušené pivní recepty. Až získáte praxi, časem si je pak můžete upravit podle své chuti.

Nejprve se ale zkuste zorientovat v různých pivních stylech a jejich využití. Nabízí se totiž netušeně široká škála chutí.

Tak třeba říká-li si recept jen o malé množství piva spíše kvůli jeho praktickým vlastnostem (třeba pro podporu kynutí nebo křupavosti) nežli chuti, není výběr až tak důležitý, protože se pivo v chuti jen lehce odrazí. A ještě jedna vyzkoušená rada:

Nejlépe je se o pivní delikatesy podělit – s rodinou, kamarády, přáteli… A při servírování určitě přidat i sklenici vychlazeného piva. Přesně toho samého, které jste použili v receptu. Docílíte tak dokonalé harmonie vůně i chutě spojené s dobrou náladou.

Přehledně a jasně:

* Grilovací marinády – mohou se použít pšeničná piva, která mají slabší chmelovou chuť, podtrhují jemnost pokrmu, stejně jako polotmavá piva a klidně i výraznější speciály či nakuřované stouty a portery.

Pivní marináda maso při grilování změkčí a dodá mu šmrnc.

* Tmavá masa a omáčky (pečeně, dušená masa, hutnější omáčky) – ideální jsou tmavá spodně kvašená piva a světlá méně výrazná a slabší piva, která delší dobou tepelné úpravy nepřehluší svou hořkostí chuť pokrmu.

* Smažená obalovací těstíčka (pokrmy v trojobalu, sýrové pokrmy aj.) – vhodná jsou lehčí světlá piva a piva typu pale ale. Těstíčko je díky pivu křupavější a obalované maso či zelenina nasají méně tuku.

* Polévky – nejlépe se hodí pšeničná piva, která jsou typická svou nižší hořkostí a jemným chmelovým aroma.

* Pečivo a kynuté recepty – hodí se sladší, většinou tmavá, polotmavá piva, pale ale i jiná méně chmelená piva. Záleží na receptu. Pivo podporuje kvasnice a kypřicí prášek, čímž napomáhá kynutí a zlepšuje nadýchanost a vláčnost.

* Pomazánky – ideální jsou kvasnicová piva, která si dobře rozumějí třeba se zralými sýry. Je třeba dbát na to, že neustále pracující kvasinky si žádají rychlou konzumaci, aby pomazánka nezkysla.

* Čokoládové dezerty (buchty, bábovky, tiramisu) – hodí se tmavá sladší piva s vyváženou plnou chutí.

Jak to vidí sládek?

• Pivo by před použitím mělo mít pokojovou teplotu, protože přilitím studeného piva by se pokrm příliš ochladil a zastavil se proces varu. Zároveň by nemělo být otevřené déle než několik hodin.

• S délkou přípravy získává jídlo výraznější chuť, ale všeho moc škodí. Piva by mělo být takové množství, jaké si recept žádá. Alkohol se sice přípravou vypaří, ale hořkost, která zůstane, by mohla v pokrmu nechtěně převládnout.

• Zahřáté pivo výrazně pění, takže je dobré používat vyšší nádoby, aby pivo zůstalo, kde má.

• U černého piva obsahujícího více cukru je třeba dávat pozor na přepalování a restování pivních výpečků, které mohou zhořknout nejen díky chmelu.

• U pivních receptů ze starých kuchařek je dobré si uvědomit, že vycházely z té doby běžného světlého svrchně kvašeného piva, které v dnešní době nejlépe nahradí pivo pšeničné.

RECEPTY

Medové kolínko na pivu

Suroviny:

1 vepřové koleno * 500 ml polotmavého 11° piva * 1 cibule * chléb k zahuštění výpeku

Na marinádu:

150 ml polotmavého piva * 2 lžíce medu * 1 lžíce sójové omáčky * 1 lžička mleté sladké papriky * 1 lžička chilli koření * 1 lžíce plnotučné hořčice * 2 prolisované stroužky česneku * 1 lžíce oleje * sůl

Na podlévání: zbylé pivo * vývar

1) Suroviny na marinádu důkladně promíchejte a nechte chvilku uležet. Mezitím si vykostěte kolínko, kůži na několika místech nakrojte, vložte ho do pekáče a důkladně pomažte připravenou marinádou.

2) Následně přidejte zbytek marinády, nahrubo nakrájenou cibuli, zalijte trochou vývaru a pivem a pod pokličkou pečte v předehřáté troubě při 200 °C zhruba hodinu až hodinu a půl. Maso v průběhu pečení podlévejte pivem a vývarem dle libosti.

3) Poté maso odkryjte a bez pokličky při 220 °C dopékejte za občasného polití masa výpekem dozlatova. Jakmile je maso měkké a křupavé, vyjměte ho a zahustěte výpek chlebovou střídkou.

4) Podávejte s čerstvým pečivem nebo s bramborami a samozřejmě se sklenicí vychlazeného piva.

Dozlatova vypečené delikátní křupavé kolínko na medu a polotmavém pivu si s jistotou najde místo ve vašem žebříčku nejoblíbenějších jídel.

Kančí kýta na kořenové zelenině a pivě

Suroviny:

1 kg kančí kýty * 250 g slaniny (pár klínků do masa na prošpikování a zbytek pod maso) * 3 mrkve * 2 cibule * 2 petržele * ½ celeru * 100 g másla * 200 ml polotmavého 11° piva * bobkový list * sůl * celý pepř * nové koření * vývar na podlití * med * hladká mouka na zahuštění

1) Kýtu odblaňte a začistěte, odřezaný tuk si pokrájíme a dáme stranou. Maso důkladně prošpikujte slaninou a pár špalíčky mrkve.

Zbytek slaniny pokrájejte nadrobno, cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte na kolečka, přidejte pokrájený tuk, který jste odřezali z masa, a vše přendejte do pekáče.

2) Prošpikované maso osmahněte na másle (případně na kouscích slaniny, pokud zbyla) spolu s bobkovým listem, pár kuličkami pepře a nového koření, aby se po všech stranách krásně zatáhlo.

Následně maso i s orestovaným kořením přendejte do pekáče na připravenou směs, přelejte pivem, podlijte vývarem a dejte přikryté péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za občasného dolití vývaru pečte asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

3) Před koncem maso potřete medem pro ještě lepší chuť a barvu. Když je kýta hotová, odstraňte bobkový list s kuličkami koření. Výpek případně trochu zahustěte hladkou mokou a dochuťte. Servírujte s kouskem pečiva a se sklenicí dobře vychlazeného piva.

I když nemáte k dispozici kance, nenechte se o potěšení chuťových pohárků touto skvělou delikatesou připravit. Jednoduše místo divočiny použijte hovězí maso.

Grilovačka s pivním šmrncem

Suroviny na pivní marinádu:

(4 porce / 750 g masa)

250 ml polotmavého 11° piva * 2 lžičky plnotučné hořčice (v případě kremžské či dijonské hořčice 1 lžička) * 2 lžíce oleje * 2 stroužky prolisovaného česneku * 2 lžíce medu * 4 snítky rozmarýnu * 1 lžička cukru * mořská sůl * kuličky barevného pepře

1) V misce rozmíchejte pivo, olej, hořčici, med a prolisovaný česnek, poté do směsi přimíchejte cukr, sůl, drcené kuličky barevného pepře a nakonec přidejte snítky rozmarýnu.

2) Hotovou marinádu nechte alespoň hodinu odležet v lednici nebo do ní ideálně maso rovnou na nějakou dobu naložte, máte-li čas.

Tip sládka: Z masa při grilování neodkrajujte zbytečně tuk, je nositelem chuti. Pohrajte si také s variacemi výraznějších ingrediencí, jako je sójová omáčka či tabasco.

Tato pivní marináda bude slušet steaku, žebírkům, fajnovému kousku bůčku či kuřecím stehýnkám. Zkrátka dodá delikátní šmak každému pořádnému kusu masa a promění tak grilování ve famózní zážitek.

Čerstvý domácí pivní chléb

(1 bochník)

Suroviny:

400 g hladké mouky * 100 g žitné mouky * 350 ml piva (světlý ležák s obsahem alkoholu kolem 4,70 %) * 1/2 kostky droždí * 1 lžička drceného kmínu * 1 lžička soli

1) Do misky s pivem rozdrobte a dobře rozmíchejte droždí, do směsi přidejte obě prosáté mouky, sůl a kmín a hněťte těsto, dokud nepřestane lepit (můžete přidat trochu hladké mouky).

Přikryté těsto nechte na teplém místě zhruba hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2) Poté poprašte pracovní plochu i těsto vodou, vytvarujte z těsta bochník a přendejte ho na plech s pečicím papírem. Následně jej vložte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte asi 45 minut, dokud chleba nezezlátne.

Do chlebového těsta patří pivo pokojové teploty. Pivní chléb můžete servírovat spolu při grilování, které tak dotáhnete k naprosté dokonalosti.

Foto: Shutterstock

Pivní rady, zkušenosti i pivní recepty připravil sládek Pivovaru Holba Luděk Reich, redakčně upravila Dana Pešková.

Předchozí článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jemný kokosový likér
tisicereceptu.cz
Jemný kokosový likér
Pořád dumáte nad vhodným dárkem pro vaše blízké? Pokud máte rádi vlastnoručně vyrobené dárky a nebojíte se experimentů, vyzkoušejte tento kokosový likér. Ingredience 400 ml kokosového mléka 250
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozvod Chýlkové a Krause na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Rozvod Chýlkové a Krause na spadnutí?
Herečka z Jedné rodiny Ivana Chýlková (62) a moderátor Jan Kraus (72) už nějakou dobu žijí odděleně. Chýlková však v reakci na veřejné rozpaky spěšně ujišťovala, že je mezi nimi vše v nejlepším pořádk
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Strašidelná noc za hřbitovní zdí
skutecnepribehy.cz
Strašidelná noc za hřbitovní zdí
K této příhodě došlo už dávno. Bylo mi třináct let a byly zrovna letní prázdniny. V takovém věku člověk často koketuje se záhrobím. S partou kamarádů jsme se to odpoledne toulali lesem, až jsme došli ke hřbitovní zdi. Byl to starý, zchátralý hřbitov, který už řadu let nebyl přístupný veřejnosti. U vstupní brány byla malá loučka, a tak
Klementinum: Barokní skvost s duchem jezuitského mučedníka
enigmaplus.cz
Klementinum: Barokní skvost s duchem jezuitského mučedníka
Klementinum je druhý největší stavební komplex v Praze, sídlo Národní knihovny a bývalá jezuitská kolej. Přestože je Klementinum ceněno pro svou barokní architekturu, váže se k němu legenda o duchu an
Když planeta pluje sama: astronomové zachytili prudký růst bludné planety
21stoleti.cz
Když planeta pluje sama: astronomové zachytili prudký růst bludné planety
Astronomové zaznamenali u takzvané bludné planety nebývalý růstový záchvat. Těleso, které osaměle putuje vesmírem, protože zřejmě bylo kdysi dávno gravitačními silami vyhozeno ze své domovské soustavy
Za slavení Vánoc padaly pokuty
historyplus.cz
Za slavení Vánoc padaly pokuty
„Proč trháte tu cesmínu?“ udeří puritán na malé děti. Blíží se Vánoce a k nim jako symbol větvičky tohoto keře patří. Jenomže tady, v Massachusetts, jsou oslavy Vánoc pod pokutou zakázané. Děti se vracejí se zelenými větvičkami zaraženě domů. Tam se jim dostane vysvětlení: Tradici neslavit Vánoce si přivezli první kolonisté ze své evropské vlasti. V Anglii
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Mafiáni ve filmu: Od Kmotra po seriál o Sopranových
epochaplus.cz
Mafiáni ve filmu: Od Kmotra po seriál o Sopranových
Když v roce 1972 vstoupil do kin Kmotr Francise Forda Coppoly, filmový svět se zastavil. Tady nebyli žádní zločinci v baloňácích. Tady byla rodina. Mafiáni mluvili tiše, chovali se s noblesou a trestali s brutální efektivitou. Mistrně ztvárněný Don Vito Corleone (Marlon Brando) šeptá: „Udělám mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout.“ Ta věta vešla do
Nejkrásnější svátky jsou tady a s nimi i důležité přípravy
nejsemsama.cz
Nejkrásnější svátky jsou tady a s nimi i důležité přípravy
Také si každý rok říkáte, že letos to uděláte jinak? Že si všechno mnohem lépe rozplánujete a poradíte si s elegancí sobě vlastní? Vánoce jsou krásné, ale přípravy na ně mohou být zatěžkávací zkouškou. Jak to všechno zvládnout a nezbláznit se? To je otázka, na kterou hledáme odpověď každý rok zřejmě úplně všichni. Přípravy na svátky jsou pro