Domů     Kulinární umění s pivem
Kulinární umění s pivem
25.8.2023

Pěkně orosené, vychlazené, podávané jako tečka po obědě. Tak známe pivo všichni. Už jste ho ale vyzkoušeli přímo v receptu? Dá všedním receptům punc jedinečnosti.

Víte, že už Magdalena Dobromila Rettigová ve svých receptech pivo využila? A moc dobře věděla, proč to dělá. Vedle specifické chuti, které dodá pokrmu, nabízí pivo i další benefity. A to překvapivě nejen v masitých jídlech, ale i v dezertech.

Dokonce u nich dokáže usnadnit přípravu. Když se pustíte do vaření s pivem, je dobré znát i zásady, při jejichž dodržování se vyhnete nepříjemným překvapením.

Jaké pivo použít

Hned na začátku je třeba upozornit, že zvětralé pivo, které jste schovali do lednice, protože už jste překročili svou dávku, určitě k přípravě pivních receptů nepoužívejte. Prostě ho vylijte.

V kulinářském kouzlení rozhodně nemá co dělat, konečnému dílu by velmi uškodilo. Obecně platí, že pivo by mělo být kvalitní, čerstvé, hutné a chuťově výrazné.

* K vaření a pečení mistři kuchaři nejčastěji používají hutnější tmavá piva, která lépe karamelizují a pokrmům dodávají na jedinečnosti.

* U světlých piv se doporučuje sáhnout spíše po těch méně chmelených, tedy s nižším stupněm hořkosti, a volit kratší přípravu jídla, aby jídlu po odpaření alkoholu nedominovala výrazná hořkost.

A konkrétně…

Už v konkrétním receptu byste měli najít vhodný typ piva. Po čase ho můžete nahradit svou oblíbenou značkou, ale vždy stejného ražení. Tak třeba.

Belgičané, kteří si v pivním vaření libují, používají nejčastěji svá silná tmavá piva, Bavoři preferují sladší piva s jemně chmelovou chutí a Britové nedají dopustit na sladší nápoje, které se skvěle hodí do sladkých dezertů.

Svá jemně chmelená piva zase využívají k pečení bílého pečiva. V případě českého světlého ležáku se vyplatí sáhnout spíše po méně chmelené značce, hořké ležáky se hodí spíše do receptů, které si je vyloženě žádají.

Co připravit

Není vhodné automaticky nahradit pivem v receptu vodu, vývar nebo mléko. To by nemuselo dopadnout nejlépe. Vsaďte spíše na vyzkoušené pivní recepty. Až získáte praxi, časem si je pak můžete upravit podle své chuti.

Nejprve se ale zkuste zorientovat v různých pivních stylech a jejich využití. Nabízí se totiž netušeně široká škála chutí.

Tak třeba říká-li si recept jen o malé množství piva spíše kvůli jeho praktickým vlastnostem (třeba pro podporu kynutí nebo křupavosti) nežli chuti, není výběr až tak důležitý, protože se pivo v chuti jen lehce odrazí. A ještě jedna vyzkoušená rada:

Nejlépe je se o pivní delikatesy podělit – s rodinou, kamarády, přáteli… A při servírování určitě přidat i sklenici vychlazeného piva. Přesně toho samého, které jste použili v receptu. Docílíte tak dokonalé harmonie vůně i chutě spojené s dobrou náladou.

Přehledně a jasně:

* Grilovací marinády – mohou se použít pšeničná piva, která mají slabší chmelovou chuť, podtrhují jemnost pokrmu, stejně jako polotmavá piva a klidně i výraznější speciály či nakuřované stouty a portery.

Pivní marináda maso při grilování změkčí a dodá mu šmrnc.

* Tmavá masa a omáčky (pečeně, dušená masa, hutnější omáčky) – ideální jsou tmavá spodně kvašená piva a světlá méně výrazná a slabší piva, která delší dobou tepelné úpravy nepřehluší svou hořkostí chuť pokrmu.

* Smažená obalovací těstíčka (pokrmy v trojobalu, sýrové pokrmy aj.) – vhodná jsou lehčí světlá piva a piva typu pale ale. Těstíčko je díky pivu křupavější a obalované maso či zelenina nasají méně tuku.

* Polévky – nejlépe se hodí pšeničná piva, která jsou typická svou nižší hořkostí a jemným chmelovým aroma.

* Pečivo a kynuté recepty – hodí se sladší, většinou tmavá, polotmavá piva, pale ale i jiná méně chmelená piva. Záleží na receptu. Pivo podporuje kvasnice a kypřicí prášek, čímž napomáhá kynutí a zlepšuje nadýchanost a vláčnost.

* Pomazánky – ideální jsou kvasnicová piva, která si dobře rozumějí třeba se zralými sýry. Je třeba dbát na to, že neustále pracující kvasinky si žádají rychlou konzumaci, aby pomazánka nezkysla.

* Čokoládové dezerty (buchty, bábovky, tiramisu) – hodí se tmavá sladší piva s vyváženou plnou chutí.

Jak to vidí sládek?

• Pivo by před použitím mělo mít pokojovou teplotu, protože přilitím studeného piva by se pokrm příliš ochladil a zastavil se proces varu. Zároveň by nemělo být otevřené déle než několik hodin.

• S délkou přípravy získává jídlo výraznější chuť, ale všeho moc škodí. Piva by mělo být takové množství, jaké si recept žádá. Alkohol se sice přípravou vypaří, ale hořkost, která zůstane, by mohla v pokrmu nechtěně převládnout.

• Zahřáté pivo výrazně pění, takže je dobré používat vyšší nádoby, aby pivo zůstalo, kde má.

• U černého piva obsahujícího více cukru je třeba dávat pozor na přepalování a restování pivních výpečků, které mohou zhořknout nejen díky chmelu.

• U pivních receptů ze starých kuchařek je dobré si uvědomit, že vycházely z té doby běžného světlého svrchně kvašeného piva, které v dnešní době nejlépe nahradí pivo pšeničné.

RECEPTY

Medové kolínko na pivu

Suroviny:

1 vepřové koleno * 500 ml polotmavého 11° piva * 1 cibule * chléb k zahuštění výpeku

Na marinádu:

150 ml polotmavého piva * 2 lžíce medu * 1 lžíce sójové omáčky * 1 lžička mleté sladké papriky * 1 lžička chilli koření * 1 lžíce plnotučné hořčice * 2 prolisované stroužky česneku * 1 lžíce oleje * sůl

Na podlévání: zbylé pivo * vývar

1) Suroviny na marinádu důkladně promíchejte a nechte chvilku uležet. Mezitím si vykostěte kolínko, kůži na několika místech nakrojte, vložte ho do pekáče a důkladně pomažte připravenou marinádou.

2) Následně přidejte zbytek marinády, nahrubo nakrájenou cibuli, zalijte trochou vývaru a pivem a pod pokličkou pečte v předehřáté troubě při 200 °C zhruba hodinu až hodinu a půl. Maso v průběhu pečení podlévejte pivem a vývarem dle libosti.

3) Poté maso odkryjte a bez pokličky při 220 °C dopékejte za občasného polití masa výpekem dozlatova. Jakmile je maso měkké a křupavé, vyjměte ho a zahustěte výpek chlebovou střídkou.

4) Podávejte s čerstvým pečivem nebo s bramborami a samozřejmě se sklenicí vychlazeného piva.

Dozlatova vypečené delikátní křupavé kolínko na medu a polotmavém pivu si s jistotou najde místo ve vašem žebříčku nejoblíbenějších jídel.

Kančí kýta na kořenové zelenině a pivě

Suroviny:

1 kg kančí kýty * 250 g slaniny (pár klínků do masa na prošpikování a zbytek pod maso) * 3 mrkve * 2 cibule * 2 petržele * ½ celeru * 100 g másla * 200 ml polotmavého 11° piva * bobkový list * sůl * celý pepř * nové koření * vývar na podlití * med * hladká mouka na zahuštění

1) Kýtu odblaňte a začistěte, odřezaný tuk si pokrájíme a dáme stranou. Maso důkladně prošpikujte slaninou a pár špalíčky mrkve.

Zbytek slaniny pokrájejte nadrobno, cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte na kolečka, přidejte pokrájený tuk, který jste odřezali z masa, a vše přendejte do pekáče.

2) Prošpikované maso osmahněte na másle (případně na kouscích slaniny, pokud zbyla) spolu s bobkovým listem, pár kuličkami pepře a nového koření, aby se po všech stranách krásně zatáhlo.

Následně maso i s orestovaným kořením přendejte do pekáče na připravenou směs, přelejte pivem, podlijte vývarem a dejte přikryté péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za občasného dolití vývaru pečte asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

3) Před koncem maso potřete medem pro ještě lepší chuť a barvu. Když je kýta hotová, odstraňte bobkový list s kuličkami koření. Výpek případně trochu zahustěte hladkou mokou a dochuťte. Servírujte s kouskem pečiva a se sklenicí dobře vychlazeného piva.

I když nemáte k dispozici kance, nenechte se o potěšení chuťových pohárků touto skvělou delikatesou připravit. Jednoduše místo divočiny použijte hovězí maso.

Grilovačka s pivním šmrncem

Suroviny na pivní marinádu:

(4 porce / 750 g masa)

250 ml polotmavého 11° piva * 2 lžičky plnotučné hořčice (v případě kremžské či dijonské hořčice 1 lžička) * 2 lžíce oleje * 2 stroužky prolisovaného česneku * 2 lžíce medu * 4 snítky rozmarýnu * 1 lžička cukru * mořská sůl * kuličky barevného pepře

1) V misce rozmíchejte pivo, olej, hořčici, med a prolisovaný česnek, poté do směsi přimíchejte cukr, sůl, drcené kuličky barevného pepře a nakonec přidejte snítky rozmarýnu.

2) Hotovou marinádu nechte alespoň hodinu odležet v lednici nebo do ní ideálně maso rovnou na nějakou dobu naložte, máte-li čas.

Tip sládka: Z masa při grilování neodkrajujte zbytečně tuk, je nositelem chuti. Pohrajte si také s variacemi výraznějších ingrediencí, jako je sójová omáčka či tabasco.

Tato pivní marináda bude slušet steaku, žebírkům, fajnovému kousku bůčku či kuřecím stehýnkám. Zkrátka dodá delikátní šmak každému pořádnému kusu masa a promění tak grilování ve famózní zážitek.

Čerstvý domácí pivní chléb

(1 bochník)

Suroviny:

400 g hladké mouky * 100 g žitné mouky * 350 ml piva (světlý ležák s obsahem alkoholu kolem 4,70 %) * 1/2 kostky droždí * 1 lžička drceného kmínu * 1 lžička soli

1) Do misky s pivem rozdrobte a dobře rozmíchejte droždí, do směsi přidejte obě prosáté mouky, sůl a kmín a hněťte těsto, dokud nepřestane lepit (můžete přidat trochu hladké mouky).

Přikryté těsto nechte na teplém místě zhruba hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2) Poté poprašte pracovní plochu i těsto vodou, vytvarujte z těsta bochník a přendejte ho na plech s pečicím papírem. Následně jej vložte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte asi 45 minut, dokud chleba nezezlátne.

Do chlebového těsta patří pivo pokojové teploty. Pivní chléb můžete servírovat spolu při grilování, které tak dotáhnete k naprosté dokonalosti.

Foto: Shutterstock

Pivní rady, zkušenosti i pivní recepty připravil sládek Pivovaru Holba Luděk Reich, redakčně upravila Dana Pešková.

Předchozí článek
Související články
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tchyně je naším andělem strážným
skutecnepribehy.cz
Tchyně je naším andělem strážným
Tchyni jsem měla velice ráda. Brala jsem ji jako druhou maminku. Když tragicky zahynula, dostala jsem několik znamení. Když mi bylo třicet dva let, začala jsem chodit s Vaškem. Byl jedináček, navíc mu zemřel otec. Ani si ho nepamatuje. O to silnější pouto měl se svou maminkou. Ta mě hned při seznámení objala a políbila
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
21stoleti.cz
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
Na podzim 2025 postihly indonéský ostrov Sumatru záplavy a sesuvy půdy. Následky tohoto neštěstí jsou hrozivé. Počet obětí přesáhl číslovku 1000. Další tisíce lidí jsou zraněných. Mnozí zůstávají nezv
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
historyplus.cz
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
„Signálem k útoku bude cinknutí zvonku při pozdvihování při mši,“ shodnou se spiklenci. Oči věřících budou zbožně sklopeny k zemi a oni budou moct jednou provždy skoncovat s vládou Medicejských ve Florencii. Úkladná vražda v kostele je ale příliš velké sousto…   Florencie je republikou, ale má svého nekorunovaného krále. Lorenzo Medici (1449–1492) jde ve šlépějích svého velkého
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
iluxus.cz
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
Po období rozsáhlé rekonstrukce se Hotel Spöl v Livignu znovu otevřel pro zimní sezónu hostům – a vrací se silnější, krásnější a promyšlenější než kdy dřív, a to ačkoli celá rekonstrukce ještě nebyla
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
nasehvezdy.cz
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
Herečce ze serálu Ratolesti Beátě Kaňokové (36) se hroutí život pod rukama! Alespoň tomu vše nasvědčuje. Někteří kolegové herečky si všímají, že poslední dobou není ve své kůži. Je pohublá a působí
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
nejsemsama.cz
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
Žádná zázračná pilulka vám nemůže zajistit krásné vlasy. Takovou moc má jedině vhodně zvolená strava. Mít krásné a silné vlasy není jen otázka genů nebo drahé kosmetiky. Velkou roli hraje to, co jíte každý den. Strava bohatá na vitaminy, minerály a kvalitní bílkoviny dokáže vlasům dodat lesk, sílu i odolnost. Než investujete peníze do předražených preparátů, zkuste vytěžit
Nakládaní utopenci
tisicereceptu.cz
Nakládaní utopenci
Naložit si doma utopence není žádná věda, ovšem nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák. Ingredience cca 20 špekáčků 3 feferonky 4 cibule 5 kyselých okurek
Rozsviťte Vánoce!
epochaplus.cz
Rozsviťte Vánoce!
Vánoce jsou krásné svátky, mají však jednu nevýhodu. U nás na severní polokouli jsou právě v době, kdy je většinu dne tma! Jak je udělat jasnější a rozzářenější, když nám nepomůže slunce? Odpověď je jasná! Zimní slunovrat znamená, že se den bude konečně prodlužovat! Ovšem jen velmi pozvolna, slunce a světlo je třeba promyšleně lákat
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
enigmaplus.cz
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
V místech, kde jsou hlášena opakovaná pozorování bigfoota, se občas objevují podivné otisky v bahně. Připomínají lidské stopy, jsou však výrazně větší. Kryptozoologové je považují za možný důkaz exist
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Největší cirkus světa nadchl Čechy
epochalnisvet.cz
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum &
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i