Domů     Kuchařské blogy: Také se inspirujete na webu?
Kuchařské blogy: Také se inspirujete na webu?

Žádný učený z nebe nespadl! A proč tedy nepřiznat, že i my se inspirujeme na webu, když něco vaříme?! Nedá se totiž přehlédnout, že obliba webů a blogů věnovaných vaření stále roste…

Kuchařka ze Svatojánu

Výtvarnice a fotografka Eva Francová se rozhodla odejít z města a žije se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Jak sama píše, na svých FB stránkách nebude sdílet jen recepty a vaření, ale vše, co ji zajímá.

Jako by byla zajedno s naším časopisem – vše pro dům a zahradu a vychází to z jejího vnitřního já.

Vystupuje sama za sebe, i když je znát, že má rodinné zázemí. Pro svou rodinu také všechny ty dobroty vaří a vyrábí. Žije v souladu s přírodou. A je vegetariánkou stejně tak, jako její rodina.

Čtenáři ji možná znají jako autorku několika knih – Svatojánský lunární kalendář, Rok ve Svatojánu, Svatojánský tarot a kuchařek – Kuchařka ze Svatojánu. Možná jste si jí všimli v televizním pořadu Kouzelné bylinky.

Kamus´mise en Place

Na FB mají stránky Kamily Randusové podtitul Deník jedné šílené kuchařky. Poprvé jsem o ní zaslechla v televizi. Šlo o reprízovaný pořad, takže pár let uteklo – a ona je o 30 kg lehčí. Vida, kam až může láska k jídlu dojít.

Na FB, kde vystupuje pod jménem Kamus´mise en Place ji sleduje přes 50 tisíc lidí. Přispívat na její stránky může každý.

 

Cukrfree

Tyhle stránky mne zaujaly už jen kvůli postavě, které patří – na FB pod jménem Janina D. Cerna. Spravuje web cukrfree. Janina, jak si sama říká, je foodblogerka, která se vzdala práv i cukru. Otevřeně hovoří o poruše příjmu potravy, která ji trápila od 16 let.

Vydala dvě Cukrfree kuchařky. Recepty si vymýšlí sama – např. u bábovky postupuje tak, že si řekne, jak ji dělá maminka, a vymýšlí, jak které suroviny nahradit za ty zdravější (a bez cukru!) Často experimentuje s kořením.

 

Máma peče doma

Tento blog jsem navštívila, protože byl nominovaný na blog roku a zaujal mne jeho název. Na rozdíl od ostatních blogerek odkrývá jen lehce svou identitu.

Fotky jsou opravdu krásné, snad až příliš stylizované, recepty skvělé. Doslova sliny se sbíhají na angreštový clafoutis a pastu z hummusu. Ohlas určitě vzbuzuje i cheesecake do skleničky.

Pěkně vypečený blog

Ano, Pěkně vypečený blog byl blogem roku 2017. Provozují ho Nikolaj A. Arichtev a Lucie Arichteva. Navzdory příjmení, které nezní česky, je jazyk používaný na blogu stránkách téměř dokanalý. 

Určitě si nenechám ujít makronky – musím je vyzkoušet. Vypadají totiž jako z obchodu. A už vím, čím na Vánoce ozdobím stromek – vyrobím si perníčky podle paní Arichtěvy. Perníčky jsou prostě dokonalé.

Slepičárna – blog

Stojí za ním Jana a Štěpán + 2 děti + 2 psi. Jana peče, fotí a píše na blog i FB. Štěpán je kuchař, food stylista a příležitostný fotomodel, jak o něm píše Jana. Jejich FB stránky (Slepičárna -blog) mají podtitulek:

Foodblog o gastro štěstí z naší domácí kuchyně. Z kuchyně v jižních Čechách.

Krásné fotografie z grilování, moučníky podobné těm ostatním z blogů, i když inspirativně působí jejich použití (např. máslové sušenky jako jedlý dárek nejen pro paní učitelky, muffiny pro psy).

V kontextu blogerů (všichni vaří zdravě a dietně) mne zde potěšilo použití poctivého starého dobrého másla.

Hodně domácí

Čekala bych starou domácí kuchyni po vzoru Magdalény Dobromily Rettigové, ale opak je pravdou. Blogerka inovuje recepty, zkouší, fotí, radí – a výsledek vypadá velmi lákavě. Člověk si říká, jak asi chutná koláč z červené řepy se sušenými švestkami.

Mezi recepty lze najít také doporučení k zajímavé četbě – za vše zmíním knihu Moučný mozek.

Foto: Zmíněné blogy a weby

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Plněné slané buchty
tisicereceptu.cz
Plněné slané buchty
Máte rádi sladké kynuté buchty? Pak je musíte vyzkoušet naslano! Ingredience 250 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 200 g vařených brambor 180 ml vody nebo mléka 100 g rozpuštěného másla
Když sláva bolí: Utrápené dětství, které poznamenalo slavné
epochaplus.cz
Když sláva bolí: Utrápené dětství, které poznamenalo slavné
Z dálky působí život celebrit jako splněný sen – peníze, sláva, obdiv. Realita je ale mnohdy mnohem temnější. Za úspěchem mnoha slavných stojí dětství plné zneužívání, chudoby či násilí, které v nich zanechalo hluboké jizvy. Tyto těžké zkušenosti je však často posílily a staly se motorem jejich pozdějšího úspěchu. Jejich osudy tak mohou být inspirací
Radikální pojetí Highlife Chronograph v podání Bamford Watch Department
iluxus.cz
Radikální pojetí Highlife Chronograph v podání Bamford Watch Department
Od roku 2009 Bamford Watch Department (BWD) neustále mění pravidla současného hodinářství. George Bamford, kreativní mozek značky, si vybudoval renomé pro reinterpretaci horologických ikon s výrazně m
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Češi mají minerální dluh, chybí jim vápník a hořčík
epochalnisvet.cz
Češi mají minerální dluh, chybí jim vápník a hořčík
Nové výstupy dlouhodobého monitoringu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ukazují, že česká populace napříč věkem trpí nedostatkem klíčových minerálů. Zatímco vápník chybí prakticky všem věkovým skupinám, u žen a seniorů se navíc často objevuje nízký příjem hořčíku. Naopak sodíku máme v jídelníčku spíš nadbytek. Nedostatek minerálů Nízký příjem vápníku se výrazně týká seniorů. U lidí
Odvede Leichtové muže milenka?
nasehvezdy.cz
Odvede Leichtové muže milenka?
Vztah herečky ze seriálu Bratři a sestry Kristýny Leichtové (40) a režiséra Vojtěcha Štěpánka (41) se zřejmě otřásá v základech. Před nedávnem se šířily zvěsti, že se už vídají, jen aby si předali dě
Zelné koláče
nejsemsama.cz
Zelné koláče
Můžete je připravit také jako klasické buchty. Ingredience na 20 koláčů: Na těsto: ● 250 g hladké mouky ● 120 ml mléka ● ½ kostky čerstvého droždí ● 60 g sádla ● 1 vejce ● 1 lžička soli Na náplň: ● ½ hlávky malého zelí ● 1 cibule ● 1 lžíce sádla ● 150 g anglické slaniny ● špetka mleté papriky Postup: Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte cukr a lžičku mouky.
Havárie letu 203: Příběh muže, který přežil nemožné
enigmaplus.cz
Havárie letu 203: Příběh muže, který přežil nemožné
Na nevadském letišti Reno-Cannon se připravuje k odletu let Galaxy Airlines 203. Cestující na palubě jsou v dobré náladě a těší se na svou cestu. Jenže krátce po vzletu dojde k nehodě, která se stane
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Výlet do daleké země prodloužil vnučce život
skutecnepribehy.cz
Výlet do daleké země prodloužil vnučce život
Libuška je od narození velmi vážně nemocná, lékaři byli bezradní. Splnění jejího snu ale nadějně oddálilo nešťastný konec. Moje vnučka se bohužel narodila s nevyléčitelnou nemocí. Už od jejího narození tak nastala pro její rodiče pekelná jízda. Neustále s ní chodili po všech možných vyšetřeních. Zvlášť dcera se jí maximálně věnovala a všichni jsme se snažili dělat maximum.
Operace Katapult: Podrazili Britové francouzského spojence?
historyplus.cz
Operace Katapult: Podrazili Britové francouzského spojence?
Kapitánu Hollandovi se derou do očí slzy. Celý den se snažil přesvědčit Francouze, aby přijali britské ultimátum. Některé důstojníky, s nimiž jednal, považuje za své přátele. Bohužel neuspěl a nedokázal tak odvrátit hrozící katastrofu. Britové si svou vůli prosadí silou!   Hitlerův bleskový útok slaví úspěch. Na jaře roku 1940 německé jednotky rychle postupují do nitra
Mimořádný objev vzácného prvoka odhaluje novou větev eukaryotického stromu života
21stoleti.cz
Mimořádný objev vzácného prvoka odhaluje novou větev eukaryotického stromu života
Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vedený profesorem Ivanem Čepičkou a jeho doktorským studentem Markem Valtem objevil vzácný a jednobuněčný organismus s unikátní buněčnou stavbo