Domů     Kompost i do malých zahrad
Kompost i do malých zahrad

Aby nám zahrádka přinášela radost, musíme ji také „krmit“. Kompost je součástí koloběhu živin na zahrádce a podzim je ta nejlepší doba pro jeho založení.

Do zakládání kompostu se můžeme pustit v kteroukoliv roční dobu, ovšem ideální doba je právě teď na podzim. Jakmile začne mrznout, kompost přestane „pracovat“, ale to neznamená, že bychom nemohli přihazovat další materiál, třeba kuchyňské zbytky.

Procesy se obnoví, jakmile se oteplí. Kompostu se nejlépe daří v polostínu, plné slunce ani stín mu nesvědčí.

Jednoduchá konstrukce

Kompost můžeme založit v konstrukci ze čtyř sloupků, pospojovaných latěmi, mezi kterými jsou mezery, anebo třeba pletivem s antikorozní úpravou.

Přední strana kompostéru by měla být vyjímatelná, abychom měli ke kompostu pohodlný přístup, jinak se při přehazování zbytečně nadřeme.

Ideální řešení je sestavit sérii tří kompostérů vedle sebe – jeden na čerstvý kompost, druhý na přehazování kompostu a třetí na uskladnění hotového kompostu před použitím. Můžeme ale koupit i plastový kompostér, který dobře poslouží a zabere jen nepatrně místa.

Pozvánka pro žížaly

Odpad v kompostu musí mít kontakt se zemí, aby dovnitř mohly proniknout půdní organismy, bakterie, hmyz, žížaly i houby. Proto na dno nedáváme žádný igelit.

Kompostér sám musí být dostatečně prodyšný, aby uvnitř procesy probíhaly tak, jak mají, je totiž zapotřebí přívod vzduchu.

Kompost můžeme založit buď rovnou na zemi, anebo raději nejprve po celé ploše budoucího kompostu vykopat asi 15 cm zeminy a na její místo položit drenáž – třeba vrstvu písku.

Naspod patří drenáž

Dospodu nasypeme vrstvu hrubšího materiálu, který se postará o provzdušnění a drenáž. Poslouží nasekané nebo nadrcené větve, hobliny, dřevnaté stonky rostlin. Kompost bude potřebovat teplo, vzduch a vlhko, a proto se jednotlivé vrstvy prokládají.

Ideální je promíchávat drobný materiál s hrubým, například slupky a podobný kuchyňský odpad s nasekanými větvičkami. Chceme-li přidat posekanou trávu, nejprve ji necháme oschnout, aby se nezapařila a nezačala na kompostu zahnívat.

Dobré je ji promíchat s hrubým materiálem nebo třeba suchým listím z předchozí sezony.

Vrstvy střídáme

Jakmile se na kompostu vytvoří asi 20 – 25 cm vysoká vrstva kuchyňského odpadu, nasypeme na ni tenkou vrstvu vápna (jen lehce poprášíme), trochu dusíkatého živočišného hnojiva nebo močoviny (můžeme použít i urychlovač kompostu).

Navrch přijde trochu kompostu z loňského roku anebo zeminy (zemina do kompostu naočkuje důležité půdní organismy).

Kompostovat lze kdeco

Kompostovat můžeme nejen rostlinný odpad ze zahrady (větvičky, klestí, tráva, kůra, drny, bramborová nať, sláma, plevel – raději bez semen), ale i kuchyňské zbytky (slupky, zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu i kávové filtry) a také papír (nepotištěný, protože tiskařské barvy obsahují těžké kovy) a lepenku.

V malém množství a promíchané s jiným materiálem můžeme na kompost přidat i živočišné zbytky a jídlo, popel ze dřeva. Kompost si poradí i s vaječnými skořápkami a v rozumné míře i s rozložitelnou podestýlkou od drobných hlodavců.

Na listí ořešáku opatrně

Opatrně bychom měli kompostovat plevely s vytvořenými semeny, zbytky rostlin napadených chorobami a plevelem s velmi odolnými oddenky, jako je pýr. Kompostovat se dají, ale jen v kompostu, ve kterém se vytváří dostatečně vysoká teplota, která je zničí.

Problematické je listí z ořešáku, protože obsahuje látky, které půdu okyselují a brzdí růst jiných rostlin. Proto ho na kompost můžeme přidávat jen v malém množství – jinak ho raději nechme pod stromem nebo vytvořme zvláštní ořešákový kompost.

Správná vlhkost je důležitá

Kompost by se měl směrem nahoru zužovat a neměl by být příliš vysoký, maximálně 150 cm. Navrch jako ochranu navrstvíme listí, slámu nebo trávu z posekaného trávníku. Přihazovat budeme, jakmile budeme mít pocit, že kompost začíná zapáchat nebo vypadá nevábně.

Můžeme přisypávat i hlínu, kterou potom budeme vracet obohacenou o cenné živiny. Navíc tak zabráníme příliš rychlému vysychání. Kompost nesmí být ani příliš suchý, ani přemokřený.

Když zmáčkneme v dlani hrst kompostu zespod hromady, neměla by vytékat voda a měl by držet pohromadě, vytvořit kyprou kuličku. Proto ho někdy budeme muset pokropit, jindy přikrýt plachtou, budou-li hrozit trvalejší deště.

Jednou za čas přehodíme

Proto, aby kompost pěkně zrál, potřebuje přístup vzduchu. Jinak by materiál začal zahnívat. Abychom tomu předešli, měli bychom kompost jednou za několik měsíců přeházet – to, co bylo navrchu, se dostane naspod.

U malých, správně založených kompostů to ale nebývá nutné. Po několika měsících je kompost hotový – použít ho můžeme už po půl roce, vyzrálý bude asi za devět měsíců. Rychlost záleží na mnoha faktorech, například na tom, jak vysoká byla teplota uvnitř hromady.

Teď už jen zbývá prosít ho přes síto, velké, zatím nerozložené větvičky vrátit zpátky a pohnojit zahrádku.

7. nápad: kompost v kuchyni

Nemáte nejen zahrádku, ale dokonce ani malý balkon, a přesto se chcete pustit do kompostování aspoň v malém? Není to sci-fi: existují miniaturní kompostéry určené do domácnosti.

Například takzvané vermikompostéry můžete postavit rovnou do kuchyně a bioodpad házet rovnou do něj. Vermikompostér je malá nádoba s několika dny uvnitř, kterou osadíme speciálně vyšlechtěným druhem kanadských žížal.

Ty jsou pořádně při chuti a naše slupky od brambor nebo jiný organický odpad z kuchyně spořádají a přemění na kompost jako mávnutím kouzelného proutku.

Tetx: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
13.8.2025
Představte si, že máte kolem domu nebo před ním místo celozeleného trávníku krásně barevnou louku. Potěší při každém pohledu z okna a navíc příláká užitečný hmyz. Kousek louky můžete mít i na úplně malém pozemku. Velice hezké jsou různé pásy lučních květin působící jako oddělovací prvky nebo okrasné lemování. Louka také dodá vaší zahradě trochu divokosti. Při plánování zeleně, bez ohledu na
30.7.2025
Doma, i v opravdu malém bytě, si můžete vytvořit půvabnou mini skalku nebo zahrádku. Najdete tak nové využití pro sukulenty, velkou zavařovací sklenici či akvárium bez rybiček. Návod má přesah do aranžování, pěstování pokojových rostlin i zahradničení. Ostatně, ani floristé nepracují jen s řezanými květinami. Do svých aranžmá často zahrnují i pokojové a venkovní rostliny všeho druhu. Výborně se h
10.5.2025
A každý, kdo je jen trochu zahrádkář, ví, že ho právě teď čeká spousta práce, aby vše připravil na novou sezónu. Jste na tom také tak? Pak víte, že toho musíte stihnout požehnaně, ale také se těšíte, až ponoříte ruce poprvé do země. A určitě už vymýšlíte, jak to udělat, aby zahrádka byla letos ještě půvabnější a krásnější. Čím začít? Odstraňte mech a suché listí Trávník si po zimě o pomoc pří
5.3.2025
Pro účel zimní výzdoby na konci zimy se skvěle hodí jinak méně oblíbené bramboříky s bílými květy. Doplnit se dají bílými svícemi, dojem ledu vytvoří metalické prvky a sklo, zejména pískované. Na slavnostní stůl I v lednu se slaví výročí a narozeniny, a bramboříky jsou skvělým tipem na květinovou výzdobu stolu. Aby byla stylová, můžete květináčky umístit do nepoužívaného porcelánového nádobí. P
24.2.2025
Málokterý solitér na zahradě dokáže tak suverénně opanovat prostor, určit mu charakter a atmosféru jako bonsaje. Nejen ty malé, kterým pobyt venku v teplých měsících prospěje, ale hlavně bonsaje zahradní. Od pokojových bonsají se ty zahradní liší nejen rozměry, které mohou dosahovat i několika metrů, ale také výběrem druhů. Kvůli hutnému růstu, nezbytnému pro střih a tvarování ve větších rozměr
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Lhala jsem vnukovi, že  jsem jeho matka
skutecnepribehy.cz
Lhala jsem vnukovi, že jsem jeho matka
Dcera otěhotněla brzy, a navíc se ženatým chlapem. Byla by to taková ostuda! Raději jsem se tvářila, že to dítě, které se jí narodilo, je moje. S mým mužem jsme byli mladí, když jsme se brali. Mně bylo osmnáct a on se vrátil čerstvě z vojny. Vychovali jsme spolu dvě děti. Naše starší dcera Marta se vdala na Moravu.
Koření pro vaše zdraví
epochalnisvet.cz
Koření pro vaše zdraví
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí. Anýz: pro klid v útrobách Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže
Jak fungovaly první polepšovny?
historyplus.cz
Jak fungovaly první polepšovny?
Špinavý kluk v roztrhaných šatech se tváří trucovitě. „Jak se jmenuješ?“ ptá se ho správce. Chlapec neodpoví. „Neumíš mluvit? No, všechno se naučíš. U nás se ti bude líbit,“ ušklíbne se a obrátí se na dozorce: „Prohledat, vykoupat, předvést k doktorovi.“ Josef Novotný se právě stal novým „přírůstkem“ Zemské polepšovny v Opatovicích nad Labem poblíž Hradce Králové,
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Zafunguje lithium jako prevence Alzheimerovy choroby?
21stoleti.cz
Zafunguje lithium jako prevence Alzheimerovy choroby?
Lithium napájí baterie a mnoho dalších technologií, ovšem dlouho se zdálo, že pro přežití živých organismů není nezbytné, spíše naopak. Nyní se ukazuje, že pomáhá nejen léčit bipolární poruchu a těžko
Kde vyjí v Německu vlkodlaci?
epochaplus.cz
Kde vyjí v Německu vlkodlaci?
Od nejvyšší zdejší hory, Feldbergu, padá na koruny vzrostlých stromů odpolední stín. O pár metrů níž by většina slunečních paprsků stejně nepronikla. Zalesněné pohoří v jihozápadním Německu, Schwarzwald čili Černý les, nemá své jméno jen tak. Temné místo hustě rostoucích dřevin najdete ve všech žebříčcích pátrajících po nejděsivějších lesích světa. Kousek od pramene Dunaje se
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ostružinová marmeláda
tisicereceptu.cz
Ostružinová marmeláda
Jedna z nejoblíbenějších příchutí osvěží vaše chuťové pohárky! Suroviny 1 kg ostružin 600 g cukru krupice 40 g pektinu 2 g kyseliny citronové Postup Ostružiny opereme a uvaříme, až nám
Krémeš
nejsemsama.cz
Krémeš
Dezert s krémovou náplní a křupavým těstem lze vylepšit čokoládou. Ingredience na 1 plech: 2 pláty listového těsta 1 l mléka 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku 250 g krupicového cukru 3 vejce 250 g másla 500 ml smetany ke šlehání semínka z 1 vanilkového lusku moučkový cukr na posypání Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Pláty těsta rozložte na dva plechy, propíchněte vidličkou a
Tají Etzler jiskření se svojí ex?
nasehvezdy.cz
Tají Etzler jiskření se svojí ex?
Dosud herec Miroslav Etzler (60) dštil hromy a blesky, když přišlo na přetřes téma jeho exmaželky, herečky Vilmy Cibulkové (62), s níž hrají manžele v seriálu Polabí. Tvrdil, že se spolu absolutně n
Kde se čas mění v rychlost: ADAC Touring Car Junior Cup
iluxus.cz
Kde se čas mění v rychlost: ADAC Touring Car Junior Cup
Když se mistrovství přesnosti potká s vášní pro rychlost, vzniká příběh, který se odehrává mezi tiknutím sekund a burácením motorů. Mühle Glashütte – rodinná hodinářská manufaktura s duší německé prec
Podivné autohavárie: Co zachránilo oběti?
enigmaplus.cz
Podivné autohavárie: Co zachránilo oběti?
Auto patří k nejužívanějším, ale zároveň nejnebezpečnějším dopravním prostředkům. Ve stále hustším provozu je velmi snadné připlést se do dopravní nehody. Proto vypadá celkem logicky, že právě ze sr