Domů     Kompost i do malých zahrad
Kompost i do malých zahrad

Aby nám zahrádka přinášela radost, musíme ji také „krmit“. Kompost je součástí koloběhu živin na zahrádce a podzim je ta nejlepší doba pro jeho založení.

Do zakládání kompostu se můžeme pustit v kteroukoliv roční dobu, ovšem ideální doba je právě teď na podzim. Jakmile začne mrznout, kompost přestane „pracovat“, ale to neznamená, že bychom nemohli přihazovat další materiál, třeba kuchyňské zbytky.

Procesy se obnoví, jakmile se oteplí. Kompostu se nejlépe daří v polostínu, plné slunce ani stín mu nesvědčí.

Jednoduchá konstrukce

Kompost můžeme založit v konstrukci ze čtyř sloupků, pospojovaných latěmi, mezi kterými jsou mezery, anebo třeba pletivem s antikorozní úpravou.

Přední strana kompostéru by měla být vyjímatelná, abychom měli ke kompostu pohodlný přístup, jinak se při přehazování zbytečně nadřeme.

Ideální řešení je sestavit sérii tří kompostérů vedle sebe – jeden na čerstvý kompost, druhý na přehazování kompostu a třetí na uskladnění hotového kompostu před použitím. Můžeme ale koupit i plastový kompostér, který dobře poslouží a zabere jen nepatrně místa.

Pozvánka pro žížaly

Odpad v kompostu musí mít kontakt se zemí, aby dovnitř mohly proniknout půdní organismy, bakterie, hmyz, žížaly i houby. Proto na dno nedáváme žádný igelit.

Kompostér sám musí být dostatečně prodyšný, aby uvnitř procesy probíhaly tak, jak mají, je totiž zapotřebí přívod vzduchu.

Kompost můžeme založit buď rovnou na zemi, anebo raději nejprve po celé ploše budoucího kompostu vykopat asi 15 cm zeminy a na její místo položit drenáž – třeba vrstvu písku.

Naspod patří drenáž

Dospodu nasypeme vrstvu hrubšího materiálu, který se postará o provzdušnění a drenáž. Poslouží nasekané nebo nadrcené větve, hobliny, dřevnaté stonky rostlin. Kompost bude potřebovat teplo, vzduch a vlhko, a proto se jednotlivé vrstvy prokládají.

Ideální je promíchávat drobný materiál s hrubým, například slupky a podobný kuchyňský odpad s nasekanými větvičkami. Chceme-li přidat posekanou trávu, nejprve ji necháme oschnout, aby se nezapařila a nezačala na kompostu zahnívat.

Dobré je ji promíchat s hrubým materiálem nebo třeba suchým listím z předchozí sezony.

Vrstvy střídáme

Jakmile se na kompostu vytvoří asi 20 – 25 cm vysoká vrstva kuchyňského odpadu, nasypeme na ni tenkou vrstvu vápna (jen lehce poprášíme), trochu dusíkatého živočišného hnojiva nebo močoviny (můžeme použít i urychlovač kompostu).

Navrch přijde trochu kompostu z loňského roku anebo zeminy (zemina do kompostu naočkuje důležité půdní organismy).

Kompostovat lze kdeco

Kompostovat můžeme nejen rostlinný odpad ze zahrady (větvičky, klestí, tráva, kůra, drny, bramborová nať, sláma, plevel – raději bez semen), ale i kuchyňské zbytky (slupky, zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu i kávové filtry) a také papír (nepotištěný, protože tiskařské barvy obsahují těžké kovy) a lepenku.

V malém množství a promíchané s jiným materiálem můžeme na kompost přidat i živočišné zbytky a jídlo, popel ze dřeva. Kompost si poradí i s vaječnými skořápkami a v rozumné míře i s rozložitelnou podestýlkou od drobných hlodavců.

Na listí ořešáku opatrně

Opatrně bychom měli kompostovat plevely s vytvořenými semeny, zbytky rostlin napadených chorobami a plevelem s velmi odolnými oddenky, jako je pýr. Kompostovat se dají, ale jen v kompostu, ve kterém se vytváří dostatečně vysoká teplota, která je zničí.

Problematické je listí z ořešáku, protože obsahuje látky, které půdu okyselují a brzdí růst jiných rostlin. Proto ho na kompost můžeme přidávat jen v malém množství – jinak ho raději nechme pod stromem nebo vytvořme zvláštní ořešákový kompost.

Správná vlhkost je důležitá

Kompost by se měl směrem nahoru zužovat a neměl by být příliš vysoký, maximálně 150 cm. Navrch jako ochranu navrstvíme listí, slámu nebo trávu z posekaného trávníku. Přihazovat budeme, jakmile budeme mít pocit, že kompost začíná zapáchat nebo vypadá nevábně.

Můžeme přisypávat i hlínu, kterou potom budeme vracet obohacenou o cenné živiny. Navíc tak zabráníme příliš rychlému vysychání. Kompost nesmí být ani příliš suchý, ani přemokřený.

Když zmáčkneme v dlani hrst kompostu zespod hromady, neměla by vytékat voda a měl by držet pohromadě, vytvořit kyprou kuličku. Proto ho někdy budeme muset pokropit, jindy přikrýt plachtou, budou-li hrozit trvalejší deště.

Jednou za čas přehodíme

Proto, aby kompost pěkně zrál, potřebuje přístup vzduchu. Jinak by materiál začal zahnívat. Abychom tomu předešli, měli bychom kompost jednou za několik měsíců přeházet – to, co bylo navrchu, se dostane naspod.

U malých, správně založených kompostů to ale nebývá nutné. Po několika měsících je kompost hotový – použít ho můžeme už po půl roce, vyzrálý bude asi za devět měsíců. Rychlost záleží na mnoha faktorech, například na tom, jak vysoká byla teplota uvnitř hromady.

Teď už jen zbývá prosít ho přes síto, velké, zatím nerozložené větvičky vrátit zpátky a pohnojit zahrádku.

7. nápad: kompost v kuchyni

Nemáte nejen zahrádku, ale dokonce ani malý balkon, a přesto se chcete pustit do kompostování aspoň v malém? Není to sci-fi: existují miniaturní kompostéry určené do domácnosti.

Například takzvané vermikompostéry můžete postavit rovnou do kuchyně a bioodpad házet rovnou do něj. Vermikompostér je malá nádoba s několika dny uvnitř, kterou osadíme speciálně vyšlechtěným druhem kanadských žížal.

Ty jsou pořádně při chuti a naše slupky od brambor nebo jiný organický odpad z kuchyně spořádají a přemění na kompost jako mávnutím kouzelného proutku.

Tetx: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
13.8.2025
Představte si, že máte kolem domu nebo před ním místo celozeleného trávníku krásně barevnou louku. Potěší při každém pohledu z okna a navíc příláká užitečný hmyz. Kousek louky můžete mít i na úplně malém pozemku. Velice hezké jsou různé pásy lučních květin působící jako oddělovací prvky nebo okrasné lemování. Louka také dodá vaší zahradě trochu divokosti. Při plánování zeleně, bez ohledu na
30.7.2025
Doma, i v opravdu malém bytě, si můžete vytvořit půvabnou mini skalku nebo zahrádku. Najdete tak nové využití pro sukulenty, velkou zavařovací sklenici či akvárium bez rybiček. Návod má přesah do aranžování, pěstování pokojových rostlin i zahradničení. Ostatně, ani floristé nepracují jen s řezanými květinami. Do svých aranžmá často zahrnují i pokojové a venkovní rostliny všeho druhu. Výborně se h
10.5.2025
A každý, kdo je jen trochu zahrádkář, ví, že ho právě teď čeká spousta práce, aby vše připravil na novou sezónu. Jste na tom také tak? Pak víte, že toho musíte stihnout požehnaně, ale také se těšíte, až ponoříte ruce poprvé do země. A určitě už vymýšlíte, jak to udělat, aby zahrádka byla letos ještě půvabnější a krásnější. Čím začít? Odstraňte mech a suché listí Trávník si po zimě o pomoc pří
5.3.2025
Pro účel zimní výzdoby na konci zimy se skvěle hodí jinak méně oblíbené bramboříky s bílými květy. Doplnit se dají bílými svícemi, dojem ledu vytvoří metalické prvky a sklo, zejména pískované. Na slavnostní stůl I v lednu se slaví výročí a narozeniny, a bramboříky jsou skvělým tipem na květinovou výzdobu stolu. Aby byla stylová, můžete květináčky umístit do nepoužívaného porcelánového nádobí. P
24.2.2025
Málokterý solitér na zahradě dokáže tak suverénně opanovat prostor, určit mu charakter a atmosféru jako bonsaje. Nejen ty malé, kterým pobyt venku v teplých měsících prospěje, ale hlavně bonsaje zahradní. Od pokojových bonsají se ty zahradní liší nejen rozměry, které mohou dosahovat i několika metrů, ale také výběrem druhů. Kvůli hutnému růstu, nezbytnému pro střih a tvarování ve větších rozměr
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
nasehvezdy.cz
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
V životě hvězdy seriálu Ulice, Jaroslavy Obermaierové (79), se možná zablýskalo na lepší časy! Ze sousedství chalupy na Benešovsku, v níž herečka pobývá, se k nám donesla zpráva, že ji navštěvuje ja
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
iluxus.cz
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
Nastává čas Black Friday, nejlepších dní slev. Ale jeho charakter se mění. Výzkumy agentur zabývajících se spotřebitelskými návyky dokazují, že touhu po hmotných věcech přetlačují nákupy zážitků. N
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Guacamole pomazánka
tisicereceptu.cz
Guacamole pomazánka
Klasika je skvělá na každou party. Hodí se do mnoha pokrmů. Suroviny 2 zralá avokáda 1 cibule 1 pálivá chilli paprička 1 vyzrálé rajče 2 stroužky česneku 1 lžíce limetové šťávy hrstka nase
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
21stoleti.cz
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vydejte se za čerty v Evropě
nejsemsama.cz
Vydejte se za čerty v Evropě
Chcete se s vnoučaty na počest svatého Mikuláše pořádně bát mezi pekelnými bytostmi? Pro ten případ vám přinášíme přehled největších letošních čertovských průvodů. Najdete je nejen v jejich kolébce, rakouských Alpách, ale i v Německu nebo i u nás! Salzburg V rakouském Salzburgu se uskuteční hned několik tradičních průvodů alpských čertů, „krampusáků“.Strašidelné rohaté bytosti s ručně vyřezávanými dřevěnými maskami, srstí, hřívami a
Podivná varování nemá člověk podceňovat
skutecnepribehy.cz
Podivná varování nemá člověk podceňovat
Maminka na pověry věřila a kladla mi na srdce, abych žádná varování osudu nepodceňovala. Její předpověď z rozházených fazolí se bohužel naplnila. Jako dítě školou povinné jsem byla poučena, že když přes cestu někomu přeběhne černá kočka, bude mít smůlu. Tomu se dalo zabránit tím, že se překříží prostředníček přes ukazováček, nejraději na obou rukou, a takto chráněný
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
epochaplus.cz
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
Všichni je známe, skoro všichni je někdy opakujeme, všichni jim rozumíme. Anebo si to alespoň myslíme! Občas se to trochu zamotá a slavné výroky si vykládáme poněkud jinak, než jak byly původně zamýšleny… PENÍZE JSOU KOŘENEM VŠEHO ZLA Peníze nekazí společnost jen dnes, je tomu už dávno. Dokonce natolik že o tom píše již Bible.
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
historyplus.cz
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
Když se řekne „templář“, většina lidí si vybaví bílé pláště s rudým křížem, středověké křížové výpravy nebo hořící hranici pod nohama velmistra Jacquese de Molay. Templáři však existují i dnes. Ne jako strážci svatého grálu v hollywoodských filmech, ale jako skutečné rytířské společenství s duchovním a morálním posláním. Někteří lidé spatřují v novodobých rytířských řádech
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
enigmaplus.cz
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
Město Trutnov ve východních Čechách je plné záhad. Své tajemství si podržel i současný arciděkanský kostel Narození Panny Marie. Vypráví se totiž o tom, že v noci z jeho útrob vycházela silná záře. Mo
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
epochalnisvet.cz
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
Praha, 2. října 2025 – Snižování uhlíkové stopy s sebou nese také reporting. Do hry nově vstupuje umělá inteligence, která pomáhá firmám všech velikostí sledovat a řídit jejich dopad na životní prostředí. Díky chytrým algoritmům lze odhalit plýtvání energií, optimalizovat dopravu i produkci a zároveň ušetřit nemalé náklady. Od tabulek k datové analytice Sledování uhlíkové stopy