Kávu můžeme pít v různých podobách. Někdo je klasik, někdo rád experimentuje. Napadlo vás někdy, že z kávy můžeme vyrobit řadu dalších nápojů?
Můžeme kávu zdobit šlehačkou, ochutit ji různými druhy sirupů, přidat zmrzlinu nebo další ingredience, například alkohol.
Irská káva
50 ml dvojitého espressa nebo filtrované kávy, 40 ml irské whisky, 3 čajové lžičky třtinového cukru, šlehačka na ozdobení
1) Svaříme 0,4 cl irské whisky se dvěma lžícemi třtinového cukru a nalijeme do skleničky, kterou před tím nahřejeme horkou vodou a vysušíme.
2) Poté přidáme kávu a na ni čerstvě ušlehanou šlehačku. Měla by být jemně ušlehaná, aby zůstala tekutá.
Tip: Nemíchejte a napijte se pomalu přes smetanu. Na začátku ucítíte její hebkost, pak přijde teplá a silná káva a nakonec ucítíte na jazyku sladkou whisky.
Alžírská káva
50 ml velkého espressa nebo filtrované kávy, 40 ml vaječného likéru, šlehačka na ozdobení
1) Do sklenice o objemu 2 dl nalijeme vaječný likér.
2) Připravíme espresso, prodloužíme je horkou vodou a nalijeme na vaječný likér.
3) Ozdobíme hustou šlehačkou.
Tip: Můžete také přidat likér jako poslední, na šlehačku. Ale první varianta je častější.
Vídeňská káva
100 ml velkého espressa nebo jiné kávy, šlehačka na ozdobení
Kávu většinou připravujeme do skla o velikosti 2 dl. Je to v podstatě káva se šlehačkou.
1) Vyrobíme espresso, které prodloužíme horkou vodou.
2) Ozdobíme šlehačkou.
Tip: Ve Vídni byste vídeňskou kávu hledali marně. Tuto variantu dostanete pod názvem Einspänner. A budete si muset pospíšit, protože tam i u nás pomalu mizí a nahrazuje ji café latte.
Italské bombardino
espresso, 20 ml vaječného koňaku, 10 ml rumu, šlehačka
1) Ohřejeme vaječný likér s rumem a nalijeme do menší skleničky.
2) Pomalu přilijeme espresso (nejlépe přes lžičku po straně skleničky). Vrstvy tak zůstanou krásně oddělené.
3) Nakonec ozdobíme šlehačkou.
Oblíbený nápoj italských sjezdovek původně kávu neobsahoval, ale s kávou opravdu zahřeje. Můžete udělat i bombardino bez alkoholu. Prostě použijete 10–20 ml Jesenky.
TIP: Dýňové pyré uděláte jednoduše. Dýni rozpulte a dejte ji péct do vyhřáté trouby na 180 °C na jednu hodinu. Potom ji rozmixujte a pyré je na světě.
Že se do kávy dává mléko, šlehačka nebo zmrzlina, asi nikoho nepřekvapí. A každý tuší, že obojí by mělo být opravdu kvalitní, protože jinak si nepochutnáme. Ale jsou i další ingredience.
Sirupy
Možná jste se s tím ještě nesetkali, ale kávy ochucené sirupy jsou čím dál oblíbenější zejména u žen. Vyrábějí se desítky příchutí a spousta z nich se ke kávě hodí. Můžete tak vytvořit třeba karamelové cappuccino, oříškové nebo pistáciové latte. Sirupy můžete využít i na přípravu koktejlů, takže se neztratí.
Polevy
Na rozdíl od dortů se dávají na dno sklenice, kde vytvoří samostatnou vrstvu, protože se se zbytkem nápoje nesmíchají. Může to být karamel, čokoláda, pomeranč. Do polev můžeme zařadit i zahuštěná a ochucená mléka, jako je Jesenka, Salko, Pikao a další…
Alkohol
Alkohol si s kávou rozumí, vyzdvihuje její chuť. Můžete použít téměř každý. Nejčastěji se používá Whisky, rum, brandy, vaječný likér a Bayleis. V zimě káva s alkoholem příjemně zahřeje tělo i duši.
Text: Eva Hořánková
Foto: Shutterstock, kavarnachrast.cz, tescorecepty