Kávové polaskání

Kávu můžeme pít v různých podobách. Někdo je klasik, někdo rád experimentuje. Napadlo vás někdy, že z kávy můžeme vyrobit řadu dalších nápojů?

Můžeme kávu zdobit šlehačkou, ochutit ji různými druhy sirupů, přidat zmrzlinu nebo další ingredience, například alkohol.

Irská káva

50 ml dvojitého espressa nebo filtrované kávy, 40 ml irské whisky, 3 čajové lžičky třtinového cukru, šlehačka na ozdobení

1) Svaříme 0,4 cl irské whisky se dvěma lžícemi třtinového cukru a nalijeme do skleničky, kterou před tím nahřejeme horkou vodou a vysušíme.

2) Poté přidáme kávu a na ni čerstvě ušlehanou šlehačku. Měla by být jemně ušlehaná, aby zůstala tekutá.

Tip: Nemíchejte a napijte se pomalu přes smetanu. Na začátku ucítíte její hebkost, pak přijde teplá a silná káva a nakonec ucítíte na jazyku sladkou whisky.

Alžírská káva

50 ml velkého espressa nebo filtrované kávy, 40 ml vaječného likéru, šlehačka na ozdobení

1) Do sklenice o objemu 2 dl nalijeme vaječný likér.

2) Připravíme espresso, prodloužíme je horkou vodou a nalijeme na vaječný likér.

3) Ozdobíme hustou šlehačkou.

Tip: Můžete také přidat likér jako poslední, na šlehačku. Ale první varianta je častější.

Vídeňská káva

100 ml velkého espressa nebo jiné kávy, šlehačka na ozdobení

Kávu většinou připravujeme do skla o velikosti 2 dl. Je to v podstatě káva se šlehačkou.

1) Vyrobíme espresso, které prodloužíme horkou vodou.

2) Ozdobíme šlehačkou.

Tip: Ve Vídni byste vídeňskou kávu hledali marně. Tuto variantu dostanete pod názvem Einspänner. A budete si muset pospíšit, protože tam i u nás pomalu mizí a nahrazuje ji café latte.

Italské bombardino

espresso, 20 ml vaječného koňaku, 10 ml rumu, šlehačka

1) Ohřejeme vaječný likér s rumem a nalijeme do menší skleničky.

2) Pomalu přilijeme espresso (nejlépe přes lžičku po straně skleničky). Vrstvy tak zůstanou krásně oddělené.

3) Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Oblíbený nápoj italských sjezdovek původně kávu neobsahoval, ale s kávou opravdu zahřeje. Můžete udělat i bombardino bez alkoholu. Prostě použijete 10–20 ml Jesenky.

TIP: Dýňové pyré uděláte jednoduše. Dýni rozpulte a dejte ji péct do vyhřáté trouby na 180 °C na jednu hodinu. Potom ji rozmixujte a pyré je na světě.

Že se do kávy dává mléko, šlehačka nebo zmrzlina, asi nikoho nepřekvapí. A každý tuší, že obojí by mělo být opravdu kvalitní, protože jinak si nepochutnáme. Ale jsou i další ingredience.

Sirupy

Možná jste se s tím ještě nesetkali, ale kávy ochucené sirupy jsou čím dál oblíbenější zejména u žen. Vyrábějí se desítky příchutí a spousta z nich se ke kávě hodí. Můžete tak vytvořit třeba karamelové cappuccino, oříškové nebo pistáciové latte. Sirupy můžete využít i na přípravu koktejlů, takže se neztratí.

Polevy

Na rozdíl od dortů se dávají na dno sklenice, kde vytvoří samostatnou vrstvu, protože se se zbytkem nápoje nesmíchají. Může to být karamel, čokoláda, pomeranč. Do polev můžeme zařadit i zahuštěná a ochucená mléka, jako je Jesenka, Salko, Pikao a další…

Alkohol

Alkohol si s kávou rozumí, vyzdvihuje její chuť. Můžete použít téměř každý. Nejčastěji se používá Whisky, rum, brandy, vaječný likér a Bayleis. V zimě káva s alkoholem příjemně zahřeje tělo i duši.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, kavarnachrast.cz, tescorecepty

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Podvedl ji s její kamarádkou
skutecnepribehy.cz

Podvedl ji s její kamarádkou

Vždy jsem se těšila na...
Menhiry pod Čertovou horou
enigmaplus.cz

Menhiry pod Čertovou horou

„Dlouhé kameny – menhiry“, z bretoňských slov...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
epochanacestach.cz

Mauricius: Zelený klenot...

Je ideálním místem...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
0 shares