Aby kamna opravdu hřála

Netopí vám kamna, jak byste si přáli? K tomu, abyste měli doma pěkně teploučko, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Každá kamna potřebují údržbu a kontrolu, kterou by měl pravidelně provádět odborník. Vy je však musíte pravidelně čistit a kontrolovat, zda nedošlo k jejich poškození či velkému opotřebení. Jenže ne každý to umí tak, aby to kamnům prospívalo.

1. Udržujte čistotu
Jednou za rok vyčistěte kamna i komín od sazí. Tím docílíte toho, že budou víc hřát. I jen několikamilimetrová vrstvička sazí snižuje výhřevnost topidla, protože teplo není vedeno kovem, ale místo toho stoupá vzhůru a uniká komínem ven. Jestliže topíte borovým nebo jiným smolným dřevem, které produkuje větší množství sazí, čistěte kamna ještě častěji. A to nejen vnitřek, ale i sklo, kouřovod a komín. To, jak moc jsou kamna zanesená, ovlivňuje jednak to, čím topíte, jednak kvalita paliva. Například větší množství sazí se tvoří z mokrého dřeva a dřeva borového či jiného smolnatějšího. Zkrátka vybírat popel a saze musíte pravidelně. K tomu potřebujete běžné krbové nářadí nebo krbový vysavač. Zevnitř začouzené sklo vyčistíte například speciálním gelovým čističem, běžným saponátem, octovou vodou či jemným popelem. Zvenčí čistěte jen usazený prach.

2. Opravte těsnění kouřovodu
Pokud kamna nehoří, jak by měla, většinou za to může špatně těsnící kouřovod. Opatrně sesaďte roury a saze vysypte do připravené nádoby (později je odneste do popelnice). Poškozené roury vyměňte a všechny nasaďte zpět. Zkontrolujte také těsnění komínových dvířek a tah komína, dvířka topenišť a také čistiící otvory do komína, zda nejsou zavřené. Pokud je špatný právě tah komína, pozvěte kominíka, aby komín vyčistil, případně odhalil jinou příčinu a navrhl řešení.

3. Naučte se správně zatápět
Aby vám kamna poskytla maximální tepelnou pohodu, měli byste zapomenout na rozdělávání ohně tím, že na rošt vhodíte zmačkaný papír, na něj dáte třísky a papír zapálíte. Do rozhořených plamenů se pak vhodí polínka. Výsledkem je zbytečný kouř a špatné spalování. Mnohem lepší a účinnější je podpalování dřeva systémem hoření od špičky hranice dolů. Do kamen se na dno nejprve vloží největší kusy dřeva, pak menší nasekaná polínka a nakonec se dají třísky a pevný podpalovač nebo se stříkne trochu tekutého a ten se zapálí. Dřevo se krásně rozhoří odshora dolů. Rychleji tak dosáhneme potřebné teploty a dřevo se lépe spaluje, stejně jako kouřové plyny. Dřevo navíc hoří déle. Žádný kouř, žádný dehet. Škodlivin je minimum a vy perfektně šetříte kamna.

4. Nepřikládejte zbytečně moc
Palivo nejlépe hoří, pokud je otevřený primární přívod vzduchu a plameny jsou poměrně silné. V takovém případě dochází i k minimálnímu znečišťování ovzduší. Většina lidí bohužel reguluje teplotu v místnosti tím, že přiškrtí přívodní vzduch nebo zcela zavře klapku, aby se omezilo hoření a tím šetřilo uhlí nebo dřevo. Nebo z potřeby rychlého vytopení pokoje ve studeném domě kamna naloží až po okraj a nechají všechny přívody vzduchu otevřené. V tomto případě teplota v topné komoře stoupne tak, že se kamna přetopí. Když budete kamna přetěžovat, nebo dusit hoření, může dojít k nenávratnému poničení celého spalovacího systému, například k prasknutí roštu, deflektoru, šamotových cihel, nebo dokonce ke zkroucení korpusu kamen, což už je neopravitelné. A tak draze koupená, avšak poškozená kamna, navíc napojená na narušený komín, nikdy nebudou fungovat, jak mají, a investice do kamen i otopu přichází vniveč.

5. Používejte správné palivo
Tato rada se týká nejen kvalitního uhlí, ale především dřeva. Každý druh totiž hřeje jinak. Černé uhlí je lepší než hnědé, tvrdé dřevo dává víc tepla než stejný objem měkkého. Měkké dřevo je vhodnější pro topení během studených večerů na začátku a konci topné sezony, jelikož hoří rychleji. Tvrdé dřevo si uschovejte na mrazivé dny a noci. Dává obecně víc tepla než stejný objem toho měkkého. Hoření měkkého dřeva prodloužíte tím, že na žhavé uhlíky položíte dvě tři polena tvrdého dřeva, a necháte je příjemně temperovat.

6. Vzduch na noc nezavírejte
Kamna hoří většinou nejdéle dvě až tři hodiny od přiložení, což není zrovna mnoho. Proto většina lidí na noc zavírá přívod vzduchu, aby palivo hořelo déle. To je ovšem chyba. Takové hoření velmi znečišťuje venkovní vzduch a navíc se zvyšuje riziko požáru v komíně. Energie dřeva přitom není skoro vůbec využitá. Je proto lepší večer prostě přiložit několik velkých, silných polen z tvrdého dřeva a nechat je hořet zcela normálně. Komín navíc zůstane až do rána vlažný, a proto snáze zatopíme. K tomu, aby palivo mohlo hořet celou noc, je potřeba mít automat na pelety, štěpku či uhlí se zásobníkem. Dřevem však takhle nelze. Jedině, že byste si stále nastavovali budík.

Jak poznat, že topíte správně?
Spolehlivě to signalizuje kouř. Pokud je to hustý, tmavší dým, spalování není dobré. Jestliže je spalování optimální, vychází z komína tenký pramének páry a světlého kouře, který navíc nezapáchá.

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Do liberecké zoo přicestovaly nové šelmy
21stoleti.cz

Do liberecké zoo přicestovaly...

Koncem září 2020 přicestoval z německé...
Vyzrajte na chudokrevnost
nasehvezdy.cz

Vyzrajte na chudokrevnost

Možná i vám chybí červené krvinky. Jak to poznáte? Jste...
„Boj“ o vysílač: Jak Němci v Gliwicích obelstili Evropu
epochaplus.cz

„Boj“ o vysílač: Jak Němci v...

Večerní směna na vysílací stanici v německých...
Botanická zahrada v Bečově
epochanacestach.cz

Botanická zahrada v Bečově

Jedna z...
Tajemství NASA: Jak to s nimi bylo?
enigmaplus.cz

Tajemství NASA: Jak to s...

Přistál člověk opravdu na...
Karlovarské radovánky: Rozhledna Diana a motýlí zoo
epochanacestach.cz

Karlovarské radovánky:...

Říká se, že kdo...
10 nejvěrnějších zástupců zvířecí říše: Kdo opravdu slibuje lásku až za hrob?
epochalnisvet.cz

10 nejvěrnějších zástupců...

S věrností to u lidí ani u zvířat není...
Slavné mafiánky aneb 5 žen, které měly pod palcem podsvětí
epochaplus.cz

Slavné mafiánky aneb 5 žen,...

Mafiánskými bossy se ženy stávají opravdu...
Pečené lišky
nasehvezdy.cz

Pečené lišky

Výtečná „smaženice“ z lišek. Směs lze...
0 shares