Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta je výtečná k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. A pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbude, k hotovým kalmarům bude chutnat.
Pro 2 budete potřebovat
0,5 kg mražených kalmarů•0,1 l bílého vína•50 g celeru•4 stroužky česneku•60 g másla•30 g šalotky•20 g petržele•5 g tymiánu•100 g rajčatového pyré•50 g mrkve•1 francouzská bageta•olivový extra virgin olej•sůl•mletý pepř
1. Kalmary opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Šalotku nakrájíme na velmi drobné kousky, česnek na 2 mm tenké plátky.
Z petržele dáme stranou pár lístků na ozdobu a zbytek spolu s tymiánem nasekáme na dvoumilimetrové kousky.
2. Do kastrolu dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni rozpálíme, poté stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce (cca 3 minuty) smažíme.
3. K zeleninovému základu přidáme kalmary, bílé víno, rajčatový protlak a podle chuti osolíme a opepříme. Kastrol přikryjeme pokličkou a vše asi 5 minut dusíme.
4. Mezitím přepůlíme a ještě podélně rozkrojíme bagety, potřeme je máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme cca 7 minut v předehřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C.
5. Kalmary vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.
Jídlo pro vás připravil šéfkuchař pražské restaurace Selský dvůr Patrik Bečvář.
Text: Marie Šrámková, foto: autorka a Nataliri.cz